Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében"— Előadás másolata:

1 Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében

2 Hol is van Oromhegyes?

3 Hol is van Oromhegyes? Oromhegyes területe több szinten található, mégpedig réti földön és szikes legelőkön, melyek tengerszint feletti magassága 65 és 90 méter között van, valamint a Telecskai-dombok peremén, annak tengerszint feletti magassága pedig 96 és 107 méter között váltakozik.

4 Földrajzi és történelmi tények
Hol is van Oromhegyes? Földrajzi és történelmi tények Oromhegyes valamikor az egyik legismertebb út, a Közép- Szerbiát Budapesttel és Béccsel összekötő országút mentén helyezkedett el.. Ez az útvonal még a XIX. században is fontos volt, mert a szerbiai disznókereskedők azon terelték Budapestre és Bécsbe kondáikat, hogy azokat ott értékesítsék. Nemcsak a kereskedelem, hanem a könnyű zsákmányszerzés miatt is jelentős volt, amit leginkább Rúzsa Sándor és Fekete Nenad (szerbül Crni Nenad), a kor két legismertebb betyárja használt ki. Ez az útvonal a vasúti forgalom beindítása miatt már a XIX. század végén elveszítette jelentőségét.

5 Oromhegyes a térképen Az első világháborút követő Trianoni Békeszerződés Magyarországot felszabdalta, így került Oromhegyes is kezdetben a Szerb-Horvát- Szlovén Királysághoz, majd Jugoszláviához, illetve a legújabb balkáni háborúkat követően Szerbiához. A település légvonalban körülbelül 18 km távolságra található Magyarország határához. Mindezt meg is lehet tekinteni a következő térképen.

6 Migránsok Oromhegyes környékén
A térképen Oromhegyes mellett láthatjuk a környező településeket, közülük megjelöltem zöld négyzettel Magyarkanizsát, egy évvel ezelőtt itt gyülekeztek a migránsok, majd egy éjszakai pihenést követően indultak, hogy a piros körrel jelölt helyeken, Martonos, Horgos és Királyhalom mellett átlépjék a zöld határt.

7 Migránsáradat 2015. márciusában jelent meg Magyarkanizsa községben a migránsok első (igaz, kicsi) csoportja. A városka főterén gyülekeztek, majd este elindultak Martonos felé, hogy ott, a Holt-Tiszán keresztül átjussanak a züld határon. Napról napra növekedett a számuk és júliusra az egy nap alatt ideérkezők száma már meghaladta a többszáz személyt Ekkor már nemcsak Martonos, hanem Horgos mellett (a vasútvonal mentén) és Királyhaom mellett (egy csapadék-elvezető csaornában) is folytatták az útjukat. Már ekkor látható volt, nem spontán vándorlásról, hanem embercsempészek által megtervezett (és jól megfizettetett) akciókról volt szó, amit még Szerbia kormánya is segített, autóbuszokat biztosított a részüklre (persze, nem ingyen), emellett rendőri felvezetést is alkalmaztak A határhoz jutás sem volt ingyenes, a migánsok elmesélték, esetenként eurot fizettek személyenként (a taxisoknak, felvezetőknek stb.)!

8 Migránsáradat kezdete képekben 1.
Kezdetben kevés migráns volt Magyarkanizsa főterén

9 Migránsáradat kezdete képekben 2.
Ez a kép is Magyarkanizsa főterén készült, csak már júniusban

10 Migránsáradat kezdete képekben 3.
A migránsok közel 80%-a 20 és 40 év közötti férfi volt

11 Migránsáradat kezdete képekben 4.
Nemcsak a hölgynél, hanem szinte mindenkinél ott volt a technika legújabb vívmánya, emellett mindenki a bankokat ostromolta

12 Migránsáradat kezdete képekben 5.
Rendőri kísérettel érkezi k a busz a Martonosra vezető úthoz

13 Migránsáradat kezdete képekben 6.
Az útlevélen kívül nagyon sok személyi okmány ugyanerre a sorsra jutott

14 Migránsáradat kezdete képekben 7.
Ez a Martunosra vezető út széle, de így nézett ki minden hely, ahol megfordultak a migránsok

15 Migránsáradat kezdete képekben 8.
A Horgosról Röszke felé vezető vasút a férfiak nagy csoportjával

16 Migránsáradat kezdete képekben 9.
Magyarkanizsa, a vásártér, mint a migránsok pihenőhelye

17 Következtetések helyett
Nem foglalkoztam a mai helyzettel, ugyanis most csak Horgosnál és Kelebiánál találhatók migránsok, illetve megjelentek még Szerbia, Románia és Magyarország hármashatárán, Rábénál. Félő, hogy őszre ismét beindul az áradat, de: ne felejtsük el, eddig a valódi menekültek a migránsok körülbelül 20%-át tették ki csak , mindaddig, amig nem lesz egységes álláspont at Európa Unio határainak védelméről, a problémánk megmarad, abban is illene már európai szinten megegyezni, hogy a migránsok emberi jogai elsőbbséget élveznek-e az európai emberek egyéni és közösségi jogaival szemben vagy sem.

18 Oromhegyes bemutatkozik
A migránsválság tükrében Köszönöm, hogy meghallgattak, még akkor is, ha nem értenek velem egyet! Oromhegyes, szeptembere


Letölteni ppt "Oromhegyes bemutatkozik a migránsválság tükrében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések