Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szövetségesek felülkerekedése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szövetségesek felülkerekedése"— Előadás másolata:

1 A szövetségesek felülkerekedése
A háború 2. szakasza (a fordulat éve)

2 A távol-keleti front Japán területfoglalásai a 30-as években; oka a szigetország nyersanyaghiánya és zsúfoltsága „élettérre” van szüksége (Tanaka-terv) A politikát a tábornokok irányítják; a császár uralkodik, de nem kormányoz A hadsereg fanatikus és jól felszerelt; a hagyományos gyarmatosítók területeit megszerzi a Csendes-óceánon Midway-szgk.(1942 nyara): az USA legyőzi Japánt, 1943-ban megkezdi a „békaugrás hadműveletet”, azaz a japánok szigetről szigetre történő visszaszorítását Midway volt az első olyan tengeri csata, ahol az összecsapó flották nem is látták egymást, mert az ütközetet repülőgépekről vívták TK. 119/6.

3 Az USA és Nagy-Britannia
TK. 118/2., 3. : „fizess és vidd” alapú szállítások engedélyezése hadviselő feleknek a kölcsönbérleti szerződés: a briteknek ingyenes hadianyag-szállítások Pearl Harbor (1941. dec. 7.) az USA csendes-óceáni flottájának fő támaszpontja előzménye: az USA Japán számára nyersanyag bojkottot hirdet, ez ellehetetlenítené a szigetország gazdaságát hadüzenet nélküli japán támadás, mely az óriás csatahajókat érinti, a repülőgép-anyahajókat nem (a támaszpontot el kellett volna foglalni!) Az USA belép a háborúba, Churchill: „most már egy hajóban evezünk” Németország hadat üzen az USA-nak, ez Hitler nagy katonai baklövése!

4 Az afrikai front El-Alamein (1942. nov.) és következményei
Rommel veresége a britektől Egyiptomban (Montgomery tábornok) Eisenhower partraszállása Marokkóban a szövetségesek kiűzik a németeket Afrikából (1943 eleje)

5 A keleti front: Sztálingrád I.
A német támadás fő célkitűzése a kaukázusi olajmezők megszerzése Növekszik a csatlósok részvétele A szovjet haditermelést az Ural mögött újraindították; új fegyvereik a T-34-es tank erős páncélzattal és gyenge rádióval, illetve a rakéta sorozatvető (Sztálin-orgona). A kölcsönbérleti szállításokból a Szu. is részesedett (de Sztálin a 2. front megnyitását szerette volna elérni; a szövetségeseknek erre nem volt kapacitásuk, illetve a németek megroppanásáig nem is akarták ezt komolyan).

6 Sztálingrád II. Tipikus városi harc fejvadászokkal, az erődként használt házakban emeletenként különböző fegyverekkel. Kiderül: a tankok nem valók az utcákra. A visszavonulás Hitler parancsa értelmében nem lehetséges; a légierő viszont nem tudja biztosítani a hadsereg utánpótlását. A távol-keleti alakulatok segítségével a németeket bekerítik Sztálingrádnál; Paulus tábornok megadja magát (1943. febr. 2.). Ő nemrég kinevezett tábornok; Hitler azt várta tőle, hogy inkább legyen öngyilkos, de ezt nem tette meg. A 2. magyar hadsereg katasztrófája a Donnál

7 A kurszki páncéloscsata (1943. júl.)
Mennyiségi szovjet fölény győzelem; a németek folyamatos nyugat felé szorítása A T-34-es tank

8 Partraszállás Szicíliában, majd Dél-Itáliában (1943 nyara)
Churchill szerint a térségben kellene megnyitni a 2. frontot, „Európa lágy altestén”, hogy a nyugati szövetségesek előbb érjenek Berlinbe, mint Sztálin. Eisenhower szerint ez nem katonai, hanem politikai vélemény. TK o. Nézőpontok Az olasz király lemondatja Mussolinit, az állam kilép a háborúból, de a szövetségesek lassan haladnak észak felé, így Németország megszállhatja Olaszországot. Mussolinit is kiszabadítják. A „csigaoffenzíva” a szövetségesek akciója.

9 Az atlanti csata 1943-ra szövetséges győzelemmel zárul
A tengeralattjárókat a németek másodlagos kérdésként kezelték, de a háború 1. szakaszában nagy veszteségeket okoztak a brit utánpótlás-szállításnak. Amikor már repülőgépes biztosítással érkeztek a tengerentúlról a szállítmányok, a tengeralattjáró háború kudarcra volt ítélve. A szövetségesek a német hadiipar fontosabb városait bombázzák, hogy a civil ellenállást megtörjék. Ez nem jár sikerrel. TK o. Nézőpontok 18.


Letölteni ppt "A szövetségesek felülkerekedése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések