Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
Advertisements

A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
A magán nyugdíjpénztári tv. várható változásainak hatása. Igazgatótanács ülése Budapest, október 21.
Rövid áttekintés, hogy mi történt a magán- nyugdíjpénztári fronton!
MI LESZ VELED NYUGDÍJ(AS)?
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
Foglalkoztatói nyugdíj
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A korszerü állam igérete és követelményei Magyarországon Verseny és szolidaritás BOKROS LAJOS professzor és vezető alelnök Közép-Európai Egyetem Budapest.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
A gazdasági fejlettség mutatói
Néhány szempont a panelvitához Könyvbemutató: Non-Financial Defined Contribution Schemes: The New Revolution for Reforming National Pension Schemes? Budapest,
„Nyugdíjrendszerváltás 2010” avagy jogfosztás a nép nevében Szikra Dorottya, ELTE TÁTK Lakner Zoltán, ELTE TÁTK.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Készítette: B. B.. Ki jogosult a START kártya kiváltására? a 25. életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30. életévét még nem töltötte be, és tanulmányait.
Egészségpolitika.
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
A gondoskodás területei Mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló?
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
Alakulóban az ekoiskolák (?) hálózata MNB Tanárszeminárium, április 17.
Demográfia és nyugdíjrendszer, Simonovits András MTA KRTK KTI, BME MI, CEU, DE.
GAZDASÁGPOLITIKA VII. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE MÁRCIUS 27.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Összehasonlító gazdaságtan
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Munkaerőpiac - újraosztás Források: MNB, Index, Konvergencia Programok.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
Nyugdíjreform folyt. köv.? Pension Reform To Be Continued? Bodor András Pénzügyi Csúcstalálkozó II. / Financial Summit II. - Budapest, szeptember.
QUAESTOR Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltatás Több mint béren kívüli juttatás - egy hatékony eszköz az egyéni és a szervezeti célok összehangolásához 2011.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Szabályozási reform – az intézményrendszer és a járadékszabályozás továbbfejlesztése Szikszainé dr. Bérces Anna PM, főosztályvezető Pénztárkonferencia.
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai elképzelései Új munkabarát és vállalkozásfejlesztő adópolitikai.
Banyár József: Életbiztosítás Az életbiztosítási piac szereplői, konkurensei és nemzetgazdasági jelentősége.
HOGYAN KÉSZÜLNEK A MAGYAROK NYUGDÍJAS ÉVEIKRE?. A magyarok fele nem, vagy alig törődik a nyugdíjjal.
Szociális és foglalkoztatás politika. Általános célok Fizetett munka költségei, járulékok, Egyenlőtlenségek megakadályozása az integráció, erőforrás megtakarítás.
KORÓZS LAJOS ÁLLAMTITKÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM A Nyugdíjasokat érintő kérdésekről (2009)
Válság és jövőkép A nyugdíjpénztárak helyzete Kisbenedek Péter Budapest, június 4.
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Az adóreform lehetséges irányai Palócz Éva Kopint-Tárki Zrt.
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
SIKERES PIACRA LÉPÉS SVÁJCBAN szeptember A svájci társadalombiztosítási rendszer fő pillérei.
Életbiztosítási kalkulus (I.) Alapfogalmak: Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét Túlélési.
Életbiztosítási kalkulus (I.)  Alapfogalmak:  Halálozási valószínűség (q x ): annak valószínűsége, hogy egy x éves ember nem éli meg x+1-ik életévét.
Vállalati pénzügyek alapjai
Szikra Dorottya MTA TK Bismarcktól a nyugdíjreformig A hazai nyugdíjrendszer keletkezése és modernizációja.
Magán-nyugdíjpénztárak: álom és valóság Kun János PhD SZEF április 23.
Mit kell tudni a magyar nyugdíjrendszerről?. Az öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltételei a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Dr.Farkas András NyugdíjGuru
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Az államháztartás.
A TUDATOS MEGTAKARÍTÓI MAGATARTÁS KORLÁTAI
Költségvetés.
Előadás másolata:

Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok PPKE 2019 (tavaszi szemeszter) Schlett András

Állami szerepvállalás mellett felhozható érvek Az emberek többsége a jelenkori fogyasztást előtérbe helyezi a jövőbeli fogyasztási igényekkel szemben, nem ismerik (és általában alábecsülik) saját várható élettartamukat, alábecsülik időskori fogyasztási szükségleteiket, azt feltételezik, hogy még késő öregkorukban is képesek lesznek dolgozni, és fognak munkát találni. Szükség van egyfajta kényszerbiztosításra

Nyugdíjrendszerek tipizálása kezelés (állam, munkáltató, privát) finanszírozás (felosztó-kirovó /PAYG/, tőkefedezeti /Funded/, vegyes), részvétel (kötelező, önkéntes); meghatározottság (járadék /DB/, járulék alapú /DC/, vegyes); Kockázat (politikai, gazdasági, demográfiai, szociális, befektetési stb.)

A társadalombiztosítás kialakulása és fejlődése 1885: Állami tisztviselők nyugdíjrendszere 1928: Ipari munkásság és magánalkalmazottak számára létrehozott nyugdíjrendszer (OTI, MABI) 1938: Mezőgazdasági munkások kötelező öregségi biztosítása.

Felosztó-kirovó nyugdíjrendszer „Generációk közötti szerződés” Születéskor várható átlagos élettartam   1990 2008 Férfiak 65,13 69,79 Nők 73,71 77,76 Ponzi-séma

A felosztó-kirovó (TB) nyugdíjrendszerek finanszírozási problémái ok következmény Demográfiai struktúra átalakulása (eltartottsági mutató romlik) Bevétel csökken, a kiadás nő Magas járulékok drágítják az élőmunkát Romló versenyképesség Munkaerőpiac átalakulása Politikai kitettség Kiadás nő

A felosztó-kirovó (TB) nyugdíjrendszerek finanszírozási problémái – magyarországon.. ok következmény Alacsony foglalkoztatottság a bevétel csökken és a kiadás nő feketemunka Adó és járulékfizetés kikerülése - bevétel csökken

Nyugdíjreformok típusai Parametrikus Nyugdíjkorhatár emelése, Járulék emelése, Minimális szolgálati idő, Indexálás változtatása, Induló nyugdíjak megállapításának szabályai. Paradigmatikus - Felosztó-kirovó → Tőkefedezeti DB → DC DB → NDC (Svéd modell)

Öregségi nyugdíjkorhatár Születés időpontja Korhatár 1952. január 1-je előtt 62. életév 1952 62. életév + 183 nap 1953 63. életév 1954 63. életév + 183 nap 1955 64. életév 1956 64. életév + 183 nap 1957, vagy ez után 65

Induló nyugdíjak megállapításának szabályai Szolgálati idő (év) Havi átlagkereset százaléka 10 33,0 26 64,0 11 35,0 27 65,0 12 37,0 28 66,0 13 39,0 29 67,0 14 41,0 30 68,0 15 43,0 31 69,0 16 45,0 32 70,0 17 47,0 33 71,0 18 49,0 34 72,0 19 51,0 35 73,0 20 53,0 36 74,0 21 55,0 37 75,5 22 57,0 38 77,0 23 59,0 39 78,5 24 61,0 40 80,0 25 63,0 minden további évre 2-2 százalék

1996-1998. évi magyar nyugdíjreform

A magánnyugdíj pénztárakkal szemben támasztott várakozások (a) járulékelkerülés csökkentése, a be- és a kifizetések közötti kapcsolat megteremtése, (b) az állam kötelezettsége csökken, a piac szerepe erősödik. A privatizáció növeli a hatékonyságot és csökkenti a költségeket, azáltal, hogy versenyt teremt. (c) A tőkésített magánnyugdíjalapra való áttérés növeli a hosszú távú megtakarításokat és így a részvényekbe történő befektetések révén a beruházásokat, ami jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez. A magánpénztárak által működtetett pillér fellendíti a tőkepiacot, így elősegíti a gazdasági növekedést. (d) A magánosítás nem az általános társadalom gondviselését ígérte, hanem azt, hogy az egyén egyedül is képes önmagadról gondoskodni. (e) Csökkenti a politikai beavatkozás lehetőségét.

A Magánnyugdíj-pénztárak megszüntetése Az eredeti világbanki elképzelés egy zöldmezős modell volt. A 2. pillér létrejöttét követően azt az összeget, ami a járulékoknak a magánpénztárakba irányítása után hiányzott a társadalombiztosítási rendszerből, hitelekkel pótolták. Így a pénztárak vagyonának növekedése az államadósság növekedésével járt együtt, ami akadályozta a hiánycél betartását.

Elképzelések a nyugdíjrendszer jövőjével kapcsolatban Svéd (NDC) modell (a) javítja az átláthatóságot, így az egyéni felelősség szerepét növeli, (b) emeli a járulékfizetési hajlandóságot, hiszen a járulékfizetők folyamatosan tisztában vannak felhalmozott (virtuális) számlaegyenlegükkel; (c) mivel az NDC mindent folyamatosan pénzben tart nyilván és közöl a járulékfizetővel, a (névleges) számlaegyenleg átértékelése politikailag költségesebbé válik. (d) a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő fogalma értelmét vesztené. Gyermekelem érvényesítése - A felosztó-kirovó rendszerek működése szempontjából meghatározó az aktív korú népesség számaránya és minősége. A munkaerőpiacon a versenyképesség záloga a humán tőkébe való befektetés, amit a gyermekelem bevezetésével a nyugdíjrendszerben is elismernének.

Köszönöm a figyelmet!