Felsőoktatási Szakképzés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

Duális felsőfokú képzés a PMMIK-n
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
TÁMOP /A
Szakképzés és gazdaság kölcsönhatása (műhelybeszélgetés: felnőttképzési szekció) Hajdúszoboszló február 7. Soós Roland igazgató ÉRÁK.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
Az Esőemberekért Egyesület által gondozandó elemek bemutatása.
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Beszámoló az elmúlt 1 év Munkájáról.
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Szilágyi Barnabás Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban HEFOP/2004/3.3.1-P /1.1 NYF MIR rendszere, minőségfejlesztési.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Készítette: Soós Roland igazgató ÉRÁK 2007 Összdolgozói értekezlet december 8.
FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM I. TÁVMUNKA KONFERENCIA A REGIONÁLIS MUNKAERŐFEJLESZTŐ ÉS KÉPZŐ KÖZPONTOK FELADATAI A TÁVMUNKA PROGRAMBAN.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
EGY SIKERES PROJEKT ISMÉRVEI ÖTLETTŐL A MEGVALÓSULÁSIG Vendler Balázs, ügyvezető.
Dr. Roóz József TÍZ ÉVES A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS VITAINDÍTÓ.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 2009/2010-es tanévre pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.

Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Szakmai gyakorlatom bemutatása
MeFTIR alkalmazás kivitelezőket érintő aspektusai
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
Nem kötelezettség, mindkét fél számára lehetőség Duális képzés.
V á rosi Intézményi Központ Remenyik Zsigmond Gimn á zium és Szakközépiskola Érettségi ut á ni szakképzések.
A szakmai gyakorlat megszerzésének lehetséges formái és tapasztalatok a non-profit szférától a for-profit vállalkozásokig. Dr. Fritz Péter főiskolai docens.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
1 A MUNKA VILÁGA Sepsiszentgyörgy 2011 Szakmai fórum M.SZ.T.HÁROMSZÉKI TAGOZAT.
A Bologna-folyamat a munkáltatók szempontjából Gerner Péter
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Felnőttképzés és felnőttoktatás a felsőoktatásban Fekete Ilona Dóra Eger 2011.
Dr. Németh Gábor egyetemi docens Faipari mérnöki alapszak duális képzésének szakfelelőse Duális képzés a faipari mérnöki alapszakon.
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
1 P iaci háttér - Új készségek és munkahelyek  Az Információs és Kommunikációs Technológiák (IKT) szektor az egyik legígéretesebb és gazdaságilag.
Mindenkit köszöntök, Takács Titusz vagyok a JTT PRO Biztonságtechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. BIZTONSÁGTECHNIKAI KFT. Mai előadás témája: Vállalkozások.
1. Logisztikai menedzsment mesterképzési szak  A szak indítása: 2011  Végzettség: okleveles logisztikai menedzser  Képzési idő: 4 félév  Jelentkezési.
D UNAÚJVÁROSI S ZAKKÉPZÉSI C ENTRUM IGAZGATÓI TÁJÉKOZTATÓ ÉRTEKEZLET JÚNIUS 29.
Előadó: Dr. Bujdosó Zoltán A „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” c. rendezvénysorozat.
A P.T.T.T.-ban között végzett tanulók pályakövetése 1 A Puskás Tivadar Távközlési Technikumban között végzett tanulók pályakövetése.
SZAKMAI GYAKORLAT Levelező tagozatos hallgatóknak SZEDMÁKNÉ DR. LAJTAI VIRÁG.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Emberi erőforrások FOKSZ. FOKSZ Felsőoktatási szakképzés 4 félév 2 szakirány: személyügyi és humánpolitikai 120 kredit  90 kredit, besorolási szakon.
Hogyan segíti az EKKR az európai munkaerőpiac működését? WORKSHOP 4.
A magánbiztonsági szektor megérett a változásra, problémáink kulcsa a kezünkben van.
AUTÓS VILÁG ÉBREDJ FEL AVAGY EGY ÚJ SZAKMA SZÜLETÉSE!
A felsőoktatási felvételi eljárás
F&B Menedzser Szakirányú Továbbképzés
Országos nagykereskedelmi menedzser
Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Nemzeti Pályaorientációs Tanács célok, feladatok
MÉCS konferencia március 21. Mezőtúr
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
A végzős tanulók döntési irányai a középiskolákban
Andragógusok a pályán, miben segíthet a múzeumandragógia?
Kompetencia alapú szakoktatás
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Gyker.uni-eszterhazy.hu A külső szakmai gyakorlatok adminisztrációját támogató rendszer használatának bemutatása EKE  Kutatáshasznosítási Iroda Gyakorlati.
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
Előadás másolata:

Felsőoktatási Szakképzés 2018.11.26.

Milyen vállalati feladatokat látnak el ? Tervek felülvizsgálata, Beszállítóktól és alvállalkozóktól ajánlatok bekérése, Ajánlatokhoz költségvetés készítése, ajánlat adás, Speciális anyagokhoz beszállítók keresése és az ilyen anyagok megrendelése, Partnerekkel kapcsolattartás, egyeztetés, Új munka kezdésénél a csoportvezetőkkel a projekt ismertetése, a feladatok kiosztása, A munkafolyamatok ellenőrzése, a csoportvezetők munkájának segítése szakmai iránymutatással, tanácsadással, Elkészült munkákról felmérés készítése és annak egyeztetése a megrendelővel, Képességétől függően részben, vagy teljes hatáskörrel közreműködés az anyag- és eszközgazdálkodásban, Átlátja, szervezi a munka-, baleset-, és tűzvédelmi feladatokat, a minőségirányításban, A munkaterületek ellenőrzése, A menedzsment részére döntés előkészítő anyagok összeállítása, Pályázatokhoz anyagok összeállítása, Közreműködés a munkaügyi, pénzügyi, adóügyi, stb. anyagok, mérési jegyzőkönyvek elkészítésében, összeállításában,

Mit látunk ebből? – I. A vállalatok gyakorlati tapasztalatot igénylő munkakörökben foglalkoztatják a felsőoktatási szakképzésben végzetteket. Ezzel a kezdeményezés elérte célját, hiszen a felsőoktatási szakképzés célja gyakorlatorientált képzés, amelynek során legalább félév egybefüggő szakmai gyakorlatot kell megszervezni a felsőoktatási intézménynek. Az így megszerzett gyakorlat segíti a munka világába történő beilleszkedést.

Mit látunk ebből? – II. A vállalatok keresik a helyét a végzettség iránti igénynek, nincs kialakult gyakorlata a végzettséghez köthető munkaköröknek. Hagyományosan a vállalatok vagy magasan kvalifikált technikust vagy felsőfokú végzettséggel azaz diplomával rendelkező munkavállalót használtak ilyen feladatok ellátására. A jelenlegi felsőoktatási szakképzéssel kapcsolatos jelzések alapján a vállalkozások még nem is ismerik, nem különült el számukra, hogy milyen szintet képvisel ez a szintű képzés, illetve milyen tudással rendelkezik egy-egy végzett szakember. A felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettségi szintet a technikusi és a mérnöki szint közé illesztik.

Mit látunk ebből? – III. A vállalatok keresik a bérezés beállását is. A felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettség a felsőoktatásról szóló törvény szerint nem minősül felsőfokú végzettségnek, viszont felsőoktatási lévén, mégis magasabb szintű, mint egy középfokú (technikusi) végzettség. A végzettség szerint tehát magasabb kompenzáció adódhat, mint a középfokú végzetséggel bíró technikusoknál – a mai munkaerőpiaci kereslet inkább a gyakorlatiasabb technikusi szintre szavaz.

Merre tovább? A termelő-szolgáltató szférában dolgozó vállalatoknak a gyakorlat-orientált képzésben részt vettek iránti igénye folyamatos – ez mindenképpen alátámasztja hasonló képzések létjogosultságát.   Egy szakképzési forma akkor sikeres, ha az általa kínált kompetenciák a vállalati fogadó oldal felé is érzékelhetően megkülönböztethetőek a többi szinttől. Ennek a képzésnek a középfokú technikusi és a felsőfokú alapképzést között kell megtalálnia és kivívnia a helyét - és a vállalat számára hozzáadott értéket teremtenie. Amennyiben a felsőoktatás szereplői ilyen irányban fejlesztik a felsőoktatási szakképzést, a vállalatok hagyományosan partnerek tudnak lenni az útkeresésben.