Gazdaságpolitika 6.ea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Advertisements

Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
AZ ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSEK NEMZETGAZDASÁGI ELŐNYEI Knauf Insulation Kft Kanyuk László.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI A VIZSGA LEÍRÁSA VÁLTOZÁSOK január 1-től.
A BKIK Oktatási Igazgatóságának és Oktatási Nonprofit Kft-jének feladatai.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat Opponáló gondolatok Hablicsek László és Kutas János zárótanulmányához Készítette: Dr.
A WALLIS CSOPORT BEMUTATKOZIK Bajnai Gordon előadása Március 18.
Varga Aranka Inkluzív oktatási rendszer. Iskola funkciói – társadalmi elvárások Funkciók: Tudásszerzés és kompetenciafejlesztés folyamatának terepe Formális.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
JÁRMŰIPAR ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK A KELET-KÖZÉP-EURÓPAI TÉRSÉG ORSZÁGAIBAN Pájer Ivett Győr, május 4.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézet
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Magyarország: logisztikai központ
SZÁMVITEL.
A közigazgatás személyi állománya
Boros Péterné SZEF Alelnök SZEF AKADÉMIA Vezetője
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
SZÁMVITEL.
A magyar gazdaságpolitika eredményeinek rövid bemutatása
Szervezetfejlesztés II. előadás
Innovációs képesség és jólét összefüggései
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
SZÁMVITEL.
Válaszok a globális oktatáspolitikára
Diplomás kompetenciák elégedettség a munkával
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
A POSTAPARTNER munkaerő-piaci program
Statisztika a gyakorlatban
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Nemzetközi politikai gazdaságtan II.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az állam és a piacgazdaság
MIT KELL TUDNI A NUKLEÁRISENERGIA ALKALMAZÁSÁRÓL AZ ÚJ OKJ-BEN
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Társadalmi integráció kistelepüléseken
AZ ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK MEGSZERVEZÉSE A TANODÁBAN
Energiahatékonysági és Megújuló Finanszírozási Program Erste Bank Hungary Budapest,
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Válság után, válság előtt
Üzlezi információelemző specializió
A statisztikus elemző specializió
Előadás másolata:

Gazdaságpolitika 6.ea

Egyéni és társadalmi döntés - közjó Van-e egyáltalán? Milyen értelmezései lehetnek? A cél (kinek a célja?) a közjó elérése, biztosítása? Megismerhető-e a közjó? Közjó = a köz akarata? Ez utóbbi a többség akarata vagy az egyéneké? És aki másképp gondolja? …..

A probléma néhány felvetődése a közgazdaságtanban Condorcet – XVIII. Század második fele francia matematikus, liberális politikai gondolkodó – Condorcet paradoxon Kenneth Arrow – XX.-XXI. század, matematikai közgazdász – lehetetlenségi tétel James Buchanan – XX.-XXI. század, libertariánus közgazdász, a public choice elmélet egyik megalapítója

Mik az állam funkciói? Vannak-e alapvető és kiegészítő funkciói az államnak? Melyek az állam alapvető funkciói? Mekkora részt igényel központosítani ezek finanszírozása az előállított összjövedelemből?

Az állam alapfunkciói Adam Smith – Nemzetek gazdagsága 1776 - alapvetően 3 ilyen funkció van: - a társadalom megvédése az erőszaktól - társadalom tagjainak védelme az igazságtalansággal és az elnyomással szemben - olyan közintézmények felállítása/fenntartása, melyek előnyösek a társadalom számára, de olyan természetűek, hogy a belőlük származó haszon egyetlen személy vagy csoport számára sem eredményezné a ráfordítások megtérülését

Az alapfunkciók Mai szerzők: Knack, S. – Keefer, P. (1995) és (1997), North, D. (1990), Bauer, P. T. (1972) - az állam védelmi funkciói (a tulajdon jogok védelme, a szerződések betartatása és egy olyan bírói rendszernek a működése, mely kész elhárítani a piaci cselekedetek zavartalan működésének útjában álló vitákat) - Hasonlóképpen megkönnyíti a piaci cselekedeteket és üzleti terveket egy stabil monetáris rendszer. - bizonyos közjószágok biztosítása (utak, nemzetvédelem, közrend, közigazgatás) - ide számíthatjuk még az oktatást is (nem közjószág!!!)

Mennyi jövedelem szükséges az alapfunkciókhoz? Gwartney, J.G. - Lawson, R. A. – Holcombe, R. G. (1998a): Az alapfunkciók biztosításához szükséges kiadások nem haladják meg a GDP 15%-át! Heitger, B. (2001): az előzővel megegyező eredményre jut

Az állam alapfunkcióira¹ fordított állami kiadások GDP-hez viszonyított aránya az OECD országokban, 1995 alapfunkciókra irányuló állami kiadások a GDP százalékában AUS CAN DEN GER ITA SWE UK USA² ¹ Az alapfunkciókra fordított kiadások megegyeznek a közrendre és közbiztonságra, a nemzetvédelemre az oktatásra és a szállításra és hírközlésre fordított állami kiadásokkal. (A jegybank rendszerre fordított kiadások, a közegészségügyre és a környezet védelemre fordított kiadások az országok többségére nézve nem álltak rendelkezésre, de ezek nagysága sem haladja meg az 1-2%-os szintet. ² 1992

Ehhez képest…

Közkiadások aránya a GDP %-ában

Az állami kiadások súlya és a gazdaság növekedési üteme az állami kiadások részaránya a GDP-n belül Gwartney, J.G. - Lawson, R. A. – Holcombe, R. G. (1998)

Az állami kiadások GDP-hez viszonyított aránya és a növekedési ütem az OECD országokban, 1960-1997   Az állami kiadások átlagos szintje a GDP %-ában A GDP átlagos növekedési üteme 60-as évek 29,4 4,04 70-as évek 37,5 2,02 80-as évek 44,5 1,67 90-as évek 46,3 1,51 Forrás: OECD (1999 )

Gazdaságpolitikai célok súlyozása ideológiai szempontból

Gazdaságpolitikai irányzatok nézeteinek összevetése

A monetarista és a keynesiánus gazdaságpolitika

A monetarista és a keynesiánus gazdaságpolitika (folyt.)