Statisztika II. VEGTGAM22S

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
Advertisements

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
1/12 © Gács Iván A levegőtisztaság-védelem céljai és eszközei Levegőszennyezés matematikai modellezése Energia és környezet.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
Kockázat és megbízhatóság
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Hiteltörlesztési konstrukciók
EN 1993 Eurocode 3: Acélszerkezetek tervezése
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Becslés gyakorlat november 3.
A Repülésbiztonsági Kockázat
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Beck Róbert Fizikus PhD hallgató
Végeselemes modellezés matematikai alapjai
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A szórás típusú egyenlőtlenségi mutatók
Kockázat és megbízhatóság
Befektetések II. Dr. Ormos Mihály, Befektetések.
Kockázat és megbízhatóság
Levegőszennyezés matematikai modellezése
Kockázat és megbízhatóság
Struktúra predikció ápr. 6.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
Kockázat és megbízhatóság
Kockázat és megbízhatóság
Kvantitatív módszerek
Hipotézisvizsgálat.
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
Piaci kockázat tőkekövetelménye
Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Geostatisztika prof. Geresdi István szoba szám: E537.
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
FÜGGVÉNYEK Legyen adott A és B két nem üres (szám)halmaz. Az A halmaz minden eleméhez rendeljük hozzá a B halmaz pontosan egy elemét. Ezt az egyértelmű.
IV.2. Hozam számtani és mértani átlaga
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív módszerek
Regressziós modellek Regressziószámítás.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Alapfogalmak Matematikai Statisztika
A Box-Jenkins féle modellek
Munkanélküliség.
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Szervezet-fejlesztés
Matematikai statisztika előadó: Ketskeméty László
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
3. előadás.
szabadenergia minimumra való törekvés.
2. A KVANTUMMECHANIKA AXIÓMÁI
Vállalati fenntarthatóság
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
Területi egyenlőtlenségek összetettebb mérése: Gini együttható
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Járműtelepi rendszermodell 2.
A szállítási probléma.
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Pont- és burorékdiagram
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A területi koncentráció mérése: Hirschman–Herfindahl index
Fizikai kémia 2 – Reakciókinetika
Diplomamunka Készítette: Csányi István Csillagász MSc szakos hallgató
Készítette: Kiss Kinga
3. előadás.
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Előadás másolata:

Statisztika II. VEGTGAM22S Alapfogalmak Statisztika II. VEGTGAM22S

A sztochasztikus folyamat 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

A sztochasztikus folyamat 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Jellemzők 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Jellemzők Parciális autokorrelációs függvény (PACF): 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Jellemzők keresztkovariancia függvény (CVF) keresztkorrelációs függvény (CCF) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Xt és Yt autokorrelációs és keresztkorrelációs együtthatóinak szemléltetése t t+k t-k Xt Yt rXX(k) ccfXY(-k)= ccfYX(k) ccfXY(k) rYY(k) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Gyenge stacionaritás 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Erős stacionaritás Az N-dimenziós eloszlások nem függenek a paraméter helyétől, hanem csak azok egymáshoz viszonyított helyzetétől. Az eloszlások a paraméterek eloszlásával szemben invariánsak. erős stacionaritás  gyenge stacionatritás 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Ha a komponensek nemcsak korrelálatlanok, hanem függetlenek is, akkor független vagy tiszta fehér zajról beszélünk. Amennyiben a komponensek normális eloszlásúak is, akkor a fehér zaj Gaussi vagy normális is. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat ARIMA(0,0,q)=MA(q) modellek: Gaussi tiszta fehérzaj folyamat, azaz teljesen független, normális eloszlású változók sorozata ahol A mozgóátlag a folyamat egy fehérzaj folyamat elemeinek lineáris kombinációjaként áll elő. Xt és Xt-1 q-1 változóban közös. Az MA(q) folyamat együtthatói a b0 ,b1 ,…,bq . 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Autoregresszív folyamatok ARIMA(p,0,0)=AR(p) Az autoregresszív folyamat a megelőző p megfigyelt érték lineáris kombinációja és egy független et hiba összegeként regresszálódik. Az AR(p) folyamat együtthatói az a1 ,…,ap ,  . 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Általános autoregresszív és mozgóátlag folyamatok, ARIMA(p,0,q)=ARMA(p,q) Integrált autoregresszív és mozgóátlag folyamatok, ARIMA(p,d,q) modellek: A d-edik deriváltsor ARMA(p,q) sor első deriváltsor második deriváltsor Stb. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. A legáltalánosabb esetben még szezonalitás is van, ekkor a jelölés: ARIMA(p,d,q)(P,D,Q) Az általános formulában P a szezonális autoregresszió rendje, Q a szezonális mozgóátlag rendje, D pedig a szezonális differenciálás foka, amelyek mind az s hosszúságú szezonalitás egész számú többszöröseiként értendők. Pl. Egy s hosszúságú szezonalitást tartalmazó idősor szezonális differenciálásának a definíciója: dYt = Yt – Yt-s A deriválás célja itt is az, hogy az idősort stacionerré tegyük: az eredeti idősor derivált sora így lesz ARMA típusú. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. AR(4) MA(4) ARMA(4,4) AR(6) ARIMA(6,1,0) ARIMA(2,1,0) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Markov-folyamat 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Harmonikus folyamat 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Néhány fontosabb sztochasztikus folyamat Gauss-folyamat 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok alkalmazásai Előrejelzés, predikció vagy extrapoláció Célunk, hogy a múltbeli lefolyás alapján a folyamat jövőbeli lefolyását szabályozott pontossággal megbecsüljük. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok alkalmazásai Adatpótlás, interpoláció Ilyenkor az a feladat, hogy az idősor adott időléptékű realizációja alapján „köztes” időpontokban becsüljük meg a lehetséges értékeket. Például egy hiányzó hőmérsékleti adatot egy idősorban, vagy napi adatsorban a „délelőtti” (félnapi) adatokat. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok alkalmazásai Folyamatszabályozás Ilyenkor a vizsgált idősor egy most éppen zajló gyártási folyamat adatait tartalmazza. Célunk, hogy kontrolláljuk a folyamatot, ellenőrizzük, hogy minden szabályosan történik, vagy be kell-e avatkoznunk. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Ketskeméty László: Statisztika II. Az idősorok modelljei Determinisztikus modellek Simító eljárások, exponenciális szűrések Spektrálfelbontás Box-Jenkins modellezés 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei I. Dekompozíciós vagy determinisztikus modellek MULTIPLIKATÍV MODELL A ciklikus hatás ADDITÍV MODELL A trendfüggvény A szezonális hatás A zaj (hibatag) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Dekompozíciós (determinisztikus) modellek I. X1, X2, …, Xt, …, XN Az idősor adatok Xt = Tt + St + Ct + Zt t = 1, 2, …, N (additív modell) A hosszútávú tendenciát kifejező, a teljes időtartományon megmutatkozó hatás Tt A trendfüggvény St Rövidebb ismétlődő periódusokban jelentkező hatás A szezonális hatás Hosszabb, szabálytalanul ismétlődő ciklikus hatás Ct A ciklikus hatás Zt A zaj A mérési hibatag: fehér zaj (0 várhatóértékű, kis szórású) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Dekompozíciós (determinisztikus) modellek I. X1, X2, …, Xt, …, XN Az idősor adatok Xt = Tt * St *Ct * Zt t = 1, 2, …, N (multiplikatív modell) A hosszútávú tendenciát kifejező, a teljes időtartományon megmutatkozó hatás Tt A trendfüggvény St Rövidebb ismétlődő periódusokban jelentkező hatás A szezonális hatás Hosszabb, szabálytalanul ismétlődő ciklikus hatás Ct A ciklikus hatás Zt A zaj A mérési hibatag: fehér zaj (1 várhatóértékű, kis szórású) 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei II. Simító eljárások (exponenciális szűrés) A simító eljárások a sztochasztikus modellezésnél egyszerűbb, áttekinthetőbb modelleket állítanak fel. A determinisztikus modellezésnél jobban figyelembe veszik az idősor véletlen jellegét, belső összefüggéseit. Ugyanakkor a „valódi” sztochasztikus modellezésnél egyszerűbb, áttekinthetőbb modelleket állítanak fel. Egyfajta „közbenső” pontosságú és komplexitású modell-családot alkotnak. Ez a modell-család onnan kapta a nevét, hogy az idősor t-edik elemét a múltbeli elemek exponenciálisan csökkenő súlyokkal vett lineáris kombinációjával becsüli. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei III. Sztochasztikus modellek (ARIMA-modellek ) A legárnyaltabb, legösszetettebb elemzés a Box és Jenkins által kidolgozott ARIMA-modellekben lehetséges. Az ARIMA-modellek feltételeznek az idősor adatai között meglévő, valamilyen belső sztochasztikus koherenciát, ami tartósan megvan, kimutatható, és feltehetőleg a jövőbeni lefolyás során is jelen lesz. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei III. Sztochasztikus modellek (ARIMA-modellek ) A legárnyaltabb, legösszetettebb elemzés a Box és Jenkins által kidolgozott ARIMA modellekben lehetséges. Az ARIMA modellek az idősor adatai között valamilyen meglévő, belső sztochasztikus koherenciát feltételeznek, ami tartósan megvan, kimutatható, és feltehetőleg a jövőbeni lefolyás során is jelen lesz. Ha ezt a belső koherenciát sikerül azonosítani, az ennek alapján felállított ARIMA modell igen pontos előrejelzéseket képes adni. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei III. Sztochasztikus modellek (ARIMA-modellek ) Az ARIMA modellek lényege, hogy az időben lejátszódó folyamatokat saját korábbi értékeik, valamint a véletlen hatások (zajok) függvényeként írják le, meghatározó szerepet biztosítva ezzel a véletlen és a tehetetlenség folyamatalkotó szerepének. Elsősorban a folyamatokban meglévő rövidtávú ingadozások leírására és előrejelzésére alkalmasak. Mivel az egyes időpontokra gyakran csak egy-egy megfigyelés - a megfigyelt idősor - áll rendelkezésre, a változókra nézve korlátozó feltételezéseket kell bevezetni. Ilyen feltételezés a stacioneritás: E(Xt), Var(Xt) és Cov(Xt, Xt-k) időbeli állandósága (a folyamat csak akkor stabil, ha „időinvariáns”). 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Az idősorok modelljei III. Sztochasztikus modellek (ARIMA-modellek ) Az ARIMA betűszó egy rövidítés: ARIMA = AutoRegressive Integrated Moving Averages Az AR (AutoRegressive) modell szerint az Xt idősor t időpontbeli értékét a múltbeli idősor értékek súlyozott összege (lineáris kombinációja) és egy korrelálatlan hibatag összege adja meg. Az MA (Moving Averages) modell szerint az Xt idősor t időpontbeli értéke a múltbeli fehérzaj értékek súlyozott összegeként (lineáris kombinációjaként) állítható elő. Az I (Integrated) modellt akkor alkalmazzuk, ha az Xt idősor nem stacioner, de véges számú deriválással azzá tehető. Tipikusan ez a helyzet, ha az idősor kumulatív hatásokat tükröz. Pl. a raktárkészletet nem határozzák meg egyetlen időszak beszerzései és eladásai, ezek csupán a raktárkészlet változásait határozzák meg. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Alkalmazási területek Közgazdaságtan Természettudományok Meteorológia Orvostudomány Szociológia Pszichológia Biztosítás Ipar, gépgyártás 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.

Alkalmazási területek Idősorelemzések gyakorlati alkalmazásai: meteorológiai adatok (pl. napi átlaghőmérsékletek, csapadékmennyiségek, napsütéses órák száma, UV sugárzás intenzitása, etc.), gazdasági adatok (pl. éves GDP, adósságállomány, acélgyártás, búzatermelés, napi tőzsdeindexek, etc.), mezőgazdasági adatok (pl. éves búzatermelés, bortermelés, megművelt földterület, etc.), egészségügyi adatok (pl. bizonyos új megbetegedések napi száma, új AIDS fertőzöttek évi száma, etc.), munkapszichológiai adatok (pl. munkahelyi emberi hibák, balesetek napi száma, éves fluktuáció, etc.), biológiai jelek, mintázatok (pl. EKG, EEG, EMG, PET, fMRI, etc.), etc. mérési adatok elemzése, feldolgozása. 2019.01.18. Ketskeméty László: Statisztika II.