A teremtő és gondviselő Atya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Advertisements

Ezért senki se kérkedjék az emberekkel. Hisz minden a tietek: Pál, Apolló, Kéfás, a világ, az élet, a halál, a jelenvalók, az eljövendők: minden a tietek.
Jézus Istennek nevezése
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
A pasaréti református templom írásos úrasztali terítője
Bibliaismereti alapok
A keresztség A befogadás szentsége.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
A Hit évének hivatalos himnusza CREDO DOMINE Mi, zarándokok, várakozással telve keresünk a sötétben.
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Mikortól meddig; Voltam, Vagyok, Leszek?. ÉSZREVÉTLENÜL JELEN VOLTAM AZ ŐSEIMBEN MINDEN EMBERNEK VAN, VOLT, VAGY LESZ ANYJA. IGAZ EZ AZ ÁLLÍTÁS? TEGYÜK.
A Biblia – Kisifi Isten Igéjének hasonlatai Isten Ígéjének hasonlatai.
7. évfolyam 6. lecke (vázlat)
Nagyböjt első hete.
„Minden gondotokat Ő Reá vessétek, mert néki gondja van reátok. ” (I
♫ Hangszóró szükséges ♫ Hangszóró szükséges Az oldalak kattintásra haladnak tovább. Copyright © 2008 Tommy's Window. All Rights Reserved David Brandt.
JÓ REGGELT !. Zeng, lelkem, ez új reggelt, A nap, ím, ismét fölkelt. Ó, nap, mily gyönyörű vagy, Az Úr jósága mily nagy! Az Úr hatalma intett, Újra világosság.
Folyamodjatok az Úrhoz,
* * * "Folyamodjatok az Úrhoz, az Ő hatalmához,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
AZ ATEISTA FILOZÓFUS.
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
A lelkigondozói beszélgetés © Copyright 2009 Child Evangelism Fellowship.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.
JÓ REGGELT !.
Foucauld atya imája.
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
JÓ REGGELT !.
Áldjad én lelkem a dicsőség örök Királyát! Őnéki mennyei karokkal együtt zengj hálát! Hárfa és lant, mennyei angyali hang, mind az Ő szent nevét áldják.
Kegyelem által Élet Világosságban.  Jn20,30-31 Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek.
Új hálaének áldja Istent
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
István király és a magyar keresztyén egyház kezdetei.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
TANÉVNYITÓ ISTENTISZTELET Jöjj, égi szent láng, Szentlélek Isten, Hű támasz minden ínségben, Kit trónusáról jó Atyánk És Jézus Krisztus küld.
JÓ REGGELT !. Ki teremtette ezt a világot, az egész világot, az egész világot? Ki teremtette ezt a világot, Atyánk Istenünk! Ki teremtette a sok csillagot,
Krisztus feltámadt – valóban feltámadt !. Valami véget ér, kezdődik más talán. Látod, megyünk az élet sivatagán. Gyere, mert lépni muszáj! Refr: Szinte.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
Évközi 2. vasárnap Január 15. – „A” év.
Urunk megkeresztelkedése
JÓ REGGELT! BÖJT- ÚTON JÉZUSSAL 2016.
FOUCAULD ATYA IMÁJA.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Miért olyan fontos a hit?
Amikor kegyelmed elrabolt Foglyul ejtett Szerelmed szívemig hatolt
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Évközi 26. vasárnap Október 1. – „A” év.
Isten hozott, hogy megáldjon!
Apostoli, Niceai hitvallások
III. Szakadék Isten és az ember között:
A) Jézus Krisztus személye
II. A HITRŐL 1.
V. A Szentháromság Isten
B) A Megváltó Isten, Jézus Krisztus váltságműve
VIII. A Szentlélek Isten
(Apostolok cselekedetei 16, 16-40)
Isten lakhelye.
3. parancsolat Ne mondd ki hiába Istenednek, az Úrnak a nevét, mert nem hagyja az Úr büntetés nélkül azt, aki hiába mondja ki a nevét! (2Móz 20,7)
Előadás másolata:

A teremtő és gondviselő Atya 1

1. Mit mond a Biblia az Atya Istenről, és mit vallunk róla? Mindent Ő teremtett. Mindent jónak teremtett. Mindent az ember számára teremtett. Mindent céllal teremtett. ISTEN TEREMTÉSE

A teremtés-történet Isten a világ URA, Isten a világ TEREMTŐJE, fel- és elismerése az Ő KIZÁRÓLAGOS HATALMÁnak Vallom, hogy Isten, Akiben hiszek: a leghatalmasabb erő, Általa és az Ő akaratából lett, és történik ma is minden. 2

Egyetlen Istenben hiszünk – nem többféle és különböző istenekben Egyetlen Istenben hiszünk – nem többféle és különböző istenekben. Isten a világ teremtője. Minden Hozzá tartozik. Általa jött létre az egész világmindenség. Ő teremtette és gondozza a világmindenséget. Isten mindenható: mindenre képes, szuverén Úr. Credo „Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek Teremtőjében.”

2. Mit tanít a Heidelbergi Káté az Atya Istenről. HK 26 2. Mit tanít a Heidelbergi Káté az Atya Istenről? HK 26. „Mit hiszel, mikor ezt mondod: Hiszek egy Istenben, mindenható Atyában, mennynek és földnek teremtőjében?” 3

Hiszem, hogy a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak örökkévaló Atyja, aki a mennyet és a földet minden benne lévőkkel együtt a semmiből teremtette, és azokat örökkévaló tanácsával és gondviselésével fenntartja és igazgatja: énnekem az ő Fiáért, Krisztusért Istenem és Atyám. Ezért annyira bízom benne, hogy nem kételkedem: minden testi-lelki szükségemre gondot visel, s még azt a rosszat is javamra fordítja, amit ebben a siralomvölgyben reám küld. Ezt ő megteheti mint mindenható Isten, és meg is akarja tenni mint hűséges Atya.”

HK 27. „Mi az isteni gondviselés? 4

A gondviselés Isten mindenható és mindenütt jelenvaló ereje, amellyel a mennyet és a földet, minden teremtménnyel együtt szilárdan kézben tartja, és úgy igazgatja, hogy amit a föld terem, továbbá eső és aszály, termő és terméketlen idők, étel és ital, egészség és betegség, gazdagság és szegénység – szóval, minden – nem véletlenségből, hanem az ő hűséges atyai kezéből származik.”

HK 28. „Mit használ nekünk Isten teremtő munkájának és gondviselésének ismerete? Azt, hogy ha baj ér, türelmesek, ha jó dolgunk van, hálásak vagyunk, a jövőre nézve pedig bízunk a mi hűséges Istenünkben és Atyánkban. Tudjuk, hogy senki és semmi nem szakíthat el minket az ő szeretetétől, mert minden teremtmény annyira a kezében van, hogy akarata nélkül semmit sem tehet, sőt meg sem mozdulhat.”

5

Az Apostoli Hitvallásban megfogalmazott hitet a Káté a gondviselés irányába viszi tovább. Isten a világmindenséget fenntartja és igazgatja. Isten gondoskodik az övéiről, ami a következőket jelenti: A világban létező, tapasztalható valóság Isten tudtával, fenntartásában működik. Az Isten népének élete (azaz az egyház története) szintén az Isten igazgatásával zajlik. A világ és benne az emberiség közössége, de az ember mint egyén is Isten gondviselő szeretetébe tartozik.

Kísértések a gondviseléssel kapcsolatban 6

7

HATALMASABB, mint ahogyan azt mi gondolnánk. Isten gondviselése HATALMASABB, mint ahogyan azt mi gondolnánk.

Képek forrásai: 1. Dogmatika alapmodul 45. o. 2. Teremtés,shutterstock_82546462 3. Plitvicei tavak3_MTE 4. gondoskodó_kezek_shutterstock_81624268 5. gondoskodás_shutterstock_240339163 6. Dogmatika alapmodul 48. o. 7. Dogmatika alapmodul 48. o.