Adatbázisok használata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bevezetés Adatbázisok használata. Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr,
Advertisements

Madárszámlálás Karcza Zsolt – MME Budai-Kiss Tamás - Iqsys.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Készítsünk DIP-et! Szatucsek Zoltán. OAIS DIP Dissemination Information Package (DIP): The Information Package, derived from one or more AIPs, received.
Adatbázis-kezelés. Adat-információ Adat: Oxford értelmező-szótár szerint: Az adat egyfajta nyersanyag, amelynek feldolgozásával információ keletkezik,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Útmutató az adatbázis használatához. − 1957 – ODK - Orvostudományi Dokumentációs Központ − 1960-tól: OOKDK - Országos Orvostudományi Könyvtár és Dokumentációs.
„Webra” nyílt beszerzési rendszer gyakorlati bemutatása Szeged, június 18. Készítette: Fekete Tibor Irodavezető-helyettes Telefon:
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Informatikai rendszerek általános jellemzői 1.Hierarchikus felépítés Rendszer → alrendszer->... → egyedi komponens 2.Az elemi komponensek halmaza absztrakciófüggő.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
Internet tudományos használata
Fájlkezelés.
Nagyméretű állományok küldése
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Valószínűségi kísérletek
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Adatbázis normalizálás
WE PROVIDE SOLUTIONS.
Becslés gyakorlat november 3.
A Repülésbiztonsági Kockázat
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Scilab programozás alapjai
Adatbázisok gyakorlat
videós team Team vezetője: Tariné Péter Judit Tagok:
ACCESS ALAPOK Alapfogalmak
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Mesterséges intelligencia
A dinamikus WEB alkalmazásának lehetőségei a mezőgazdaságban
Tömörítés.
T.R. Adatbázis-kezelés - Alapfogalmak Adatbázis:
Adatbázisok SQL.
Programozás I. Gyakorlás egydimenziós tömbökkel Többdimenziós tömbök
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
Kovács Gergely Péter Egyszerű lekérdezések
Táblázatkezelés alapjai
PHP-SQL adatbáziskezelő parancsai
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
Peremfigyelés: Boundary Scan IEE
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
2. Bevezetés A programozásba
Kvantitatív módszerek
Adatszerkezetek.
Hogyan lehet sikeresen publikálni?
Minkó Mihály STARSCHEMA BI Csoportvezető Oktató Evangelista.
A rendszeres gyógyszerszedők aránya %
Adatbázis alapfogalmak
Kovács Gergely Péter Bevezetés
INFORMATIKA november 18. Gyakorló alkalom – 2. rész
A nagyváradi villamosok megbízhatósági modellezése
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Számítógépes szimulációval segített tervezés
Vonalkódok Kajdocsi László Informatika tanszék A602 iroda
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Oracle Adatbázisok kezelése c#-ban
A Microsoft SharePoint testreszabása Online webhely
Pénzügyi kontrolling bemutatása
A számítógép története
A szállítási probléma.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
SQL jogosultság-kezelés
INFORMATIKA ELŐADÁS március 23. I. ELŐADÓ Informatika
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
TITKOSÍTÓ ALGORITMUSOK
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Access alapok Táblák, kapcsolatok, űrlapok.
Algoritmusok.
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
Előadás másolata:

Adatbázisok használata Bevezetés Adatbázisok használata

Mi is az adatbázis? Az adatbázisok ma már az élet számos területén alapvető fontossággal bírnak (Google, Amazon, Flickr, Youtube stb.) Adatbázis: olyan adatok együttese, amelyet egy adatbázis-kezelő rendszer (DBMS: Database Management System) kezel. Megoldandó feladatok: új adatbázisok létrehozása, ezek logikai szerkezetének, sémájának definiálása, adatdefiníciós nyelv (DDL, Data Definition Language), adatok lekérdezése, módosítása (DML, Data Manipulation Language), nagyméretű adatok hosszú időn keresztül történő tárolása, adatok biztonsága meghibásodásokkal, illetéktelen hozzáférőkkel szemben, hatékony adatbázis-hozzáférés, egyszerre több felhasználó egyidejű hozzáférésének biztosítása. Példa: banki rendszerek (még a hőskorszakból).

Történelem I. Legelőször olyan helyzetekben alkalmaztak ABKR-t (adatbáziskezelő-rendszert), ahol sok kicsi adatelem szerepelt, sokan akartak hozzáférni az adatokhoz egyszerre és gyakoriak voltak a módosítások (a banki rendszerek mellett még pl. repülőgép helyfoglalás). Az első modellek: hierarchikus és hálós adatmodell, az előbbi fa-, utóbbi gráfszerkezetben ábrázolta az adatokat. A modelleket végül szabványosították CODASYL jelentésben (Committee on Data Systems and Languages). Hátrányuk: nem támogattak magasabb szintű lekérdezőnyelvet (pl. add meg, hogy Sziszi számláin összesen mennyi pénz van), hanem csak a mutatók mentén pontról-pontra lehetett haladni a gráfban, minden lekérdezés külön programkódot igényelt.

Történelem II. Ted Codd 1970-ban publikált egy cikket, amelyben azt javasolta, hogy az adatokat táblázatokban, relációkban tárolják. Az ötlet, habár igen egyszerűnek tűnik, meglepően sikeresnek bizonyult, a 90-es évek elejére a relációs adatbázisok lettek a legelterjedtebbek rendszerek. Egyik fő előnyük, hogy lehetővé teszik az adatok magasszintű programnyelvvel, SQL (Structured Query Language) történő lekérdezését: pl. Sziszi számláin összesen mennyi pénz van. Kell egy művelet, ahol a megfelelő sorokat választjuk ki: név = ‘Sziszi’, kell egy másik, ahol a kívánt oszlopot (összeg), végül az oszlopban lévő számokat összegezni kell. Az SQL-ben ez három utasítás, s az implementációval nem kell törődnünk, sem azzal, hogy az adatokat valójában miként tárolja a rendszer.

Egy példa... név számla_azon összeg Sziszi SZ01 45000 Peti SZ02 543000 120000

Mostani irányvonalak A rendszerek már nem csupán egyszerű adatok tárolására, hatékony lekérdezésére stb. képesek, hanem igen összetett adatokat is hatékonyan kezelnek (a felsoroltakon kívül (Google stb.) pl. térinformatikai rendszerek). Egyre nagyobb mennyiségű adatot kell eltárolni. Ma már egyáltalán nem számít kirívó esetnek, ha egy vállalat terabájtnyi adatot (1012) tárol, de vannak petabájtnyi (1015) adattal dolgozó rendszerek. Peer-to-peer fájlmegosztó rendszerek. Több adatbázis fölé egy „összefogó” adatbázis felépítése (adattárház, middleware).