Vagyonbiztosítás és kockázatok, biztosítás a közbeszerzési gyakorlatban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az új Munka Törvénykönyvének legfontosabb változásai.
Advertisements

A közbeszerzés értéke Az új Kbt. 5. §-a értelmében közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Szabadtéri rendezvények. A TvMI vonatkozik: OTSZ szerinti szabadtéri rendezvényekre szabadtéri rendezvény: az 1000 főt vagy az 5000 m 2 területet meghaladó,
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Kocsis Tibor Kaposvár, március 01. Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Szőke István szakmai igazgató Pécs, január 29. A gazdasági válság foglalkoztatásra gyakorolt hatásának.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Tisztességes verseny a közbeszerzésben.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Előadó: Bali Kornél Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
TEROTECHNOLÓGIA Az állóeszközök újratermelési folyamata.
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Felelősségbiztosítás kötési kötelezettség az építőiparban
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Fenntartható utak Jogi Bizottság
PÉLDÁK: Beruházás értékelés Kötvény értékelés Részvény értékelés.
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
Öröklési szerződés és Köteles rész
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Kockázat és megbízhatóság
Előadó: Dr. Csányi István,
SZÁMVITEL.
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Kereskedelmi szerződések joga
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Utazási Irodák Speciális Felelősségbiztosítás 2017
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az építési beruházások aktuális kérdései Dr. Pere Attila
SZÉCHENYI PROGRAMIRODA
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Tájékoztató az EPER pályázati folyamatáról
Generali Alapkezelő beszámolója Gyöngyház Nyugdíjpénztár részére
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Vagyonbiztosítás és kockázatok, biztosítás a közbeszerzési gyakorlatban 2018. November 7.

Építési projektek biztosítási megoldásai Tartalom: Káresemények elemzése, értékelése, kárképek Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás Mi változott eddig a kiírásoknál, jövőbeni cél Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel Összefoglalás - tegyük jobbá a kiírásokat Építés- és szerelésbiztosítás nézőpontjából (C.A.R., E.A.R.)

Káresemények elemzése, értékelése, kárképek 322/2015. (X. 30.) Korm. rendelet 26. § Építési beruházás esetén az  ajánlattevő köteles − legkésőbb a  szerződéskötés időpontjára − felelősségbiztosítási szerződést kötni vagy meglévő felelősségbiztosítását kiterjeszteni az  ajánlatkérő által az  eljárást megindító felhívásban vagy a közbeszerzési dokumentumokban előírt mértékű és terjedelmű felelősségbiztosításra. Felelősségbiztosítás: Másnak okozott kár Építési beruházások esetén a leggyakoribb kár a saját munkában, építési teljesítésben bekövetkező vagyoni kár (tűz-, víz-, vihar és hibás kivitelezéssel okozott károk)

Káresemények elemzése, értékelése, kárképek

Építési projektek biztosítási megoldásai Tartalom: Káresemények elemzése, értékelése, kárképek Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás Mi változott eddig a kiírásoknál, jövőbeni cél Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel Összefoglalás - tegyük jobbá a kiírásokat

2. Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Térben, időben változó kockázat, összetett építési folyamat Nagy számú résztvevő és biztosított önálló érdekekkel (fővállalkozót mennyiben érdekli az alvállalkozók, szub-alvállalkozók kockázata) Elérhető termékek széles választéka (építés- és szerelésbiztosítások, általános felelősségbiztosítás, szakmai felelősség biztosítás, munkáltatói felelősségbiztosítás, bérlői felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás, gépbiztosítás, szállítmánybiztosítás, vagyonbiztosítás stb…) Törvényi szabályozás rövid és tömör, és csak felelősségbiztosítást ír elő. A főbb kockázatok kezelésére viszont két biztosítási termék is rendelkezésre áll: Általános felelősségbiztosítás és Építés- és szerelésbiztosítás (vagyon- és felelősségbiztosítás) Kevésbé fontos: Ajánlattevő (és építési szereplők) összes kockázatainak kezelése Kiemelten fontos: Építtető/Megrendelő és a projekt védelme

2. Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál A jelentős kockázatokra vonatkozóan kérjünk fedezetet Jelentős kockázat az ami a biztosítottunk működőképességét a projektcél megvalósulását , a projekt és a cég méretéhez képest számottevően veszélyezteti. A projekt biztosításnak nem a bagatell, „üvegkár” típusú kockázatokra kell megoldást kínálnia, arra leginkább a biztosítotti magatartás, kockázat kerülés és a vállalkozó tőkéje adhat megfelelő védelmet Katasztrófa, havária, vagy léptékében hatalmas károk esetén állam szerepe megnő! Nehezen becsülhető és előre jelezhető kárpotenciál. Cél: Jól becsülhető, jelentős károk, kárveszélyek biztosítása, szélsőségek mellőzése

Építési projektek biztosítási megoldásai Tartalom: Káresemények elemzése, értékelése, kárképek Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás Mi változott eddig a kiírásoknál, jövőbeni cél Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel Összefoglalás - tegyük jobbá a kiírásokat

Általános Felelősségbiztosítás 3. Általános felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás felelősség Viszont-biztosítás Általános Felelősségbiztosítás Vagyonbiztosítás Felelősségbiztosítás Építőgépek Építéshelyszíni segédszerkezetek Többletköltség/romeltakarítás Építtető meglévő tulajdona Tevékenységi fb Szolgáltatói fb Munkáltatói fb Termékfelelősség Környezeti elemekben okozott károk fb Építés- és szerelésbiztosítás Szakmai fb Viszont-biztosítás

Megrendelőnek/Építtetőnek okozott károk 3. Általános felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás felelősség Megrendelőnek/Építtetőnek okozott károk Általános felelősségbiztosítás Építés- és szerelésbiztosítás: Felelősségbiztosítás fejezet Dologi károkra: Szolgáltatói felelősség 119. Záradék Meglévő tulajdon fedezete (CAR. I. fejezet) Személysérüléses károk (tevékenységi felelősség) Személysérüléses károk kizárva Személysérüléses károk Dologi károk Balesetszerűen bekövetkező dologi károk Jótállási/szavatossági munkák fedezete Biztosítási időszak alatt 003. és 004. záradékokban meghatározott 0-36 hónap (kombinálva max. 60 hónap) A Biztosítási időszakon belül végzett munkák biztosítottak 003. záradék: csak a korábban biztosított építési teljesítésben keletkező károkra! Hibás teljesítéssel okozott károk biztosítottak (Maga a szavatossági kötelezettség kizárt!) 004. záradék: Hibás kivitelezési tevékenységgel csak a korábban biztosított építési teljesítésben keletkező károk biztosítottak

Építési projektek biztosítási megoldásai Tartalom: Káresemények elemzése, értékelése, kárképek Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Felelősségbiztosítás vs. Építés- és szerelésbiztosítás Mi változott eddig a kiírásoknál, jövőbeni cél Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel Összefoglalás - tegyük jobbá a kiírásokat

4. Mi változott eddig a kiírásoknál, a jövőben mi legyen a cél Elmúlt évek pozitív változásai: Közbeszerzési Hatóság és Mabisz közöses készített útmutató, kommunikáció Korábban kért szándéknyilatkozatok számának jelentős csökkenése Elmúlt évek negatív változásai: Kreatív és alapvetően jót akaró, de nehezen, vagy egyáltalán nem megoldható igények Egyre hosszabb jótállási időszakra vonatkozó előírások 24 hónap  36, 48 ill. 60 hónap Jótállási időszakra vonatkozó felelősségbiztosítási fedezetek előírása Keretjellegű beszerzések ahol bizonytalan a lehívások és így a kockázat mértéke Jövőbeni cél: Egységes, teljesíthető biztosítási előírások meghatározása, ami minden szereplő számlára egyértelmű környezetet teremt! Közös norma rendszer kialakítása

Építési projektek biztosítási megoldásai Tartalom: Káresemények elemzése, értékelése, kárképek Mérlegelendő kérdések az építési projektek biztosításánál Felelősségbiztosítások vs. Építés- és szerelésbiztosítás Mi változott eddig a kiírásoknál, jövőbeni cél Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel Összefoglalás - tegyük jobbá a kiírásokat

5. Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel 2012. 23.) Ajánlattevő kötelezettségvállaló nyilatkozatot köteles csatolni ajánlatához, amely szerint nyertessége esetén a(z) 1. részfeladatnál legalább 200millió Ft/év, esetenként 60.000.000 Ft értékű fedezetet nyújtó építés-szerelési tevékenységre vonatkozó felelősségbiztosítási szerződést köt, illetve a meglévő biztosítási szerződését jelen közbeszerzés tárgyára a szerződéstervezetben meghatározottaknak megfelelően – nevesítetten – kiterjeszti, és azt a beruházás befejezésétől számítottan a szavatossági felelősség teljes időtartama alatt folyamatosan fenntartja, azzal a megkötéssel, hogy a káresemények összértéke évente a biztosítási fedezet egészére vonatkozik. A biztosítást úgy kell megkötni, illetve átalakítani, hogy esetleges kárnál a kivitelező önrésze nem haladja meg a biztosító által elismert kárösszeg 10%-át.

5. Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel 2016. A biztosítási szerződés A Vállalkozó köteles, - anélkül, hogy, korlátozná a saját vagy a Megrendelő 8. pont alatti kötelezettségeit és felelősségét – teljes körű építési szerelési biztosítást kötni: a Projektelemre, az annak megvalósításához, kivitelezéséhez vagy a hibák kijavításához szükséges anyagokra pótlási értéken és teljes körűen, a biztosított káreseményekkel felmerülő pótlólagos költségekre, ide értve a szakértői díjakat, a Projektelem bármely részének bontási és elszállítási költségeit, továbbá bármely romeltakarítási költséget is, a biztosítási összeg 15%-ának megfelelő értékre, …. a föld- és tömeganyagok szállításával, az egyes technológiai folyamatokkal (pl. cölöpözés, talajvízszint- süllyesztés stb.) összefüggésben harmadik személynek vagy harmadik személy ingatlanában okozott károkra (pl. rezgés, repedés, süllyedés stb.), a keresztfelelősségre az egymással szerződéses viszonyban nem álló alvállalkozók egymásnak okozott káraira. Fedezet a következményi károkra A Megrendelő előírhatja, hogy a fenti építési-szerelési biztosítási fedezeteken túlmenően a Vállalkozó építési-szerelési biztosítása terjedjen ki a Projektelemre vonatkozó Befejezési Igazolás kiadásában a 10.1 (a) alpontjában megjelölt biztosítás által fedezett káresemények miatt bekövetkező késedelem folytán a Megrendelőnél - vagy az olyan személynél, vagy szervezetnél, amellyel szemben a Megrendelőt felelősség terheli - fellépő elmaradt jövedelemre (következményi károk).

5. Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel 2018. 10.1. Vállalkozó köteles a kivitelezés teljes időtartamára legalább 10.000.000,-Ft összegű káreseményenkénti kártérítési limitű, általános- és szolgáltatói, építés-szerelési felelősségbiztosítás megkötésére és fenntartására, amelynek fedezeti hatálya kiterjed a Szerződés tárgyában okozott károkra és a következményi károkra egyaránt. A Vállalkozó köteles a szerződéskötést követő 30 (harminc) napon belül átadni a Megrendelő számára a biztosítási kötvényt és a feltételrendszert. A biztosítás Magyarországon bejegyzett vagy a határon átnyúló szolgáltatás keretében az MNB engedélyével rendelkező biztosítótársasággal kötendő. 10.2. A Vállalkozó köteles biztosítani, hogy a teljesítésbe bevont alvállalkozói megkössék az alvállalkozói láncolat egészében a 11.1. pont szerinti és az alábbiakban foglalt biztosítási szerződéseket: - a munkavállalókat ért balesetekre vonatkozó munkáltatói felelősségbiztosítást, minimálisan 10.000.000 Ft/kár és 30.000.000 Ft/év kártérítési limitre; - üzemi és gépi berendezésekre, felszerelésekre vonatkozó vagyonbiztosítást a kivitelezés során használt berendezésekre, eszközökre és gépekre. A biztosítási összegnek ezen eszközök teljes pótlási értékének kell lennie.

5. Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel 2018. A Szerződő Felek rögzítik, hogy Vállalkozónak rendelkeznie kell – különösen a harmadik félnek okozott károkkal szemben, saját felelősségének korlátozása nélküli – saját névre szóló, teljes általános, a beszerzés fő tárgyát lefedő (általános építési felelősségbiztosítás) érvényes szakmai felelősségbiztosítással, vagy a meglévő felelősségbiztosítását akként kiterjesztenie, melyben az éves kárérték minimum 250.000.000 Ft, a káreseményenkénti limit minimum 50.000.000 Ft. A Szerződő felek rögzítik, hogy a Vállalkozó a felelősségbiztosításra vonatkozó fedezetigazolást / közjegyző által hitelesített másolatát a Megrendelőnek a Szerződés kötés időpontjában átadta. A Vállalkozó köteles a fenti feltételeknek megfelelő biztosítást a munka megkezdésétől a jótállási időszak végéig folyamatos díjfizetés mellett fenntartani. Kastély felújítása, kastély épületének fedezet nincs megoldva!

5. Közbeszerzési kiírások kockázatvállalói szemmel 2018.

6. Összefoglalás: Tegyük jobbá a kiírásokat KBH és Mabisz által készített közös útmutatóból próbáljunk meg minél több információt használni Döntsük el milyen fedezetet várjunk el, melyik biztosítási termék a legmegfelelőbb, és annak megfelelő fogalmakat használjunk A kiírások szövegezésénél törekedjünk az egyszerűsítésre, kerüljük azokat a megfogalmazásokat amelyek félreérthetőek lehetnek Jelentős kockázatokra keressünk fedezetet Adminisztrációs feladatok mértékét csökkentsük Támogassunk egy a pályázati kiírásoknál használható közös norma rendszer kialakítását

Köszönjük a figyelmet!