A gyermeki jogok érvényesítése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖZBESZERZÉSI ELLENŐRZÉSI RENDSZER ALAKULÁSA A LEGAKTUÁLISABB EURÓPAI UNIÓS BIZOTTSÁGI AUDITTAPASZTALATOK ALAPJÁN DR. SIMON ANNAMÁRIA.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
A hivatalos statisztika információ-megosztási felülete a KSH honlapján 1 Freid Mónika OST-ülés,
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Az ellátottjogi képviselő feladata az
Összeállította: Horváth Józsefné
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Hogyan lett Szentgotthárd energiaváros?
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A szaktanácsadásról.
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Bemutatkozik az iskolapszichológus
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A gyermeki jogok érvényesítése
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
I. HELYZETFELMÉRÉSI SZINT FOLYAMATA 3. FEJLESZTÉSI FÁZIS 10. előadás
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Családi vállalkozások
Felvételi a középfokú iskolákban a 2016/2017. tanévben
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
ÁLDOZATOK VILÁGNAPJA Február 22.
AZ ÁKR. ÉS AZ ÜGYÉSZI FELHÍVÁS, FELLÉPÉS
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
Szabálytalanságkezelés
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A gyermeki jogok érvényesítése 4 modul: Iránymutatások a gyermekbarát igazságszolgáltatásról A projekt az Európai Unió Alapvető Jogok és Állampolgárság Program Keretében került megvalósításra További támogatást az Allan és Besta Ferguson Közhasznú Társaság nyújtott

Mit tekintünk ‘gyermekbarát’ igazságszolgáltatásnak? Mi jut eszedbe, amikor meghallod a ‘gyermekbarát igazságszolgáltatás’ kifejezést 

Mit jelent a ‘gyermekbarát’ igazságszolgáltatás? “olyan igazságszolgáltatási rendszer, amely az elérhető legmagasabb szinten biztosítja a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését, figyelembe véve az alábbiakban felsorolt elveket, megfelelően tekintetbe véve a gyermek érettségét, értelmi szintjét és az ügy körülményeit. ” A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutató 2 paragrafus, c bekezdés

A gyermekbarát igazságszolgáltatás….. Hozzáférhető Életkornak megfelelő Gyors Gondos a gyermekek jogaihoz és szükségleteihez igazodó és azokra koncentrál Tiszteletben tartja: Eljárásban való részvétel Integritás és méltóság Eljárás megértése Magánélet és családi élet A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutató 2 paragrafus, c bekezdés

Gyermekbarát igazságszolgáltatás Szerinted a gyermekbarát igazságszolgáltatás fontos?

Miért fontos a ‘gyermekbarát’ igazságszolgáltatás? Jobb/kedvezőbb eredmények a gyermek számára Jobb (pontosabb) bizonyítási eljárás Jobb (pontosabb) döntéshozatal Az Iránymutató felhívja a gyermekbarát igazsságszolgáltatás fontosságára való figyelmet

A gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló iránymutató (2010) Minden (18 év alatti) gyerekre érvényes, aki kapcsolatba kerül bármely az alábbi jog végrehajtásában illetékes szervvel és szolgálattal: Büntető eljárás Polgári peres eljárás Közigazgatási eljárás

Az Iránymutató érinti: Egyéni döntéshozatal Rendszerszintű kérdések Eljárás elötti, alatti és utáni időszak

Példák a gyermekbarát igazságszolgáltatásra Az eljárást megelőzően A gyermeket időben értesítik és tájékoztatják Kérdések feltétele, meghallgatás és más interakciók gyermekbarát módon történnek Rendelkezésre állnak különböző alternatívák a bírósági eljárásra A büntetőjogi felelősségre vonhatóság korhatára magas Jogi segítségnyújtáshoz és tanácsadáshoz való hozzáférés Biztonsági / különleges védelmi intézkedések Egyéb?

Példák a gyermekbarát igazságszolgáltatásra Az eljárás alatt Jogi képviselethez való hozzáférés A meghallgatáshoz és a véleménynyílvánításhoz való jog Elhúzodó eljárási folyamat elkerülése Megfelelő kommunikációs módszerek Gyermekbarát környezet

Példa jó gyakorlatra: Empowering Children Alapítvány, Lengyelország

Példa jó gyakorlatra: Empowering Children Alapítvány, Lengyelország

Hazai példák Jó (vagy rossz) példák a gyermekbarát igazságszolgáltatásban az eljárási folyamat alatt?

Példák a gyermekbarát igazságszolgáltatásra Az eljárás után A gyerek tájékoztatást kap a folyamatban lévő eljárásokról és eredményekről A bírósági határozatok végrehajtásra kerülnek és folyamatosan ellenőrzik őket Tanácsadás vagy más rehabilitációs szolgáltatás elérhető A gyereket érintő büntető végrahajtásnak összhangban kell lennie a nemzetközi sztenderdekkel és bevált gyakorlatokkal Egyéb?

Iránymutató a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz- részei I. Alkalmazási kör és cél II. Fogalommeghatározások III. Alapvető elvek A. Részvétel B. A gyermek legfőbb érdeke C. Méltóság D. Védelem a diszkriminációval szemben E. Jogállamiság

Iránymutató a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz- részei IV. Gyermekbarát igazságszolgáltatás a bírósági eljárás előtt, alatt és után A. A gyermekbarát igazságszolgáltatás általános elemei Tájékoztatás és tanácsadás A magánélet és a családi élet védelme Biztonság (különleges megelőző intézkedések) A szakemberek képzése Multidiszciplináris megközelítés Szabadságelvonás

Iránymutató a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz- részei IV. Gyermekbarát igazságszolgáltatás a bírósági eljárás előtt, alatt és után B. Gyermekbarát igazságszolgáltatás a bírósági eljárás előtt C. A gyermekek és a rendőrség

Iránymutató a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz- részei D. Gyermekbarát igazságszolgáltatás a bírósági eljárás alatt A bírósági út és a bírósági eljárás igénybevétele Jogi tanácsadás és képviselet A meghallgatáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jog Az indokolatlan késedelem elkerülése Az eljárás szervezése, gyermekbarát környezet és gyermekbarát nyelvezet A gyermekek vallomása / nyilatkozatai

Iránymutató a gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz- részei E. Gyermekbarát igazságszolgáltatás a bírósági eljárás után V. Egyéb gyermekbarát intézkedések támogatása VI. Ellenőrzés és értékelés