ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gyermekvédelem alapjai – miért szükséges, mire jó a gyermekvédelmi protokoll? Csókay László KPSZTI április 13.
Advertisements

Uniós források – Fejlesztési irányok (A gyermekvédelmi területek várható fejlesztései európai uniós forrásokból) Csizmár Gábor Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Darvas Ágnes: A személyes szolgáltatások fontossága – hiányok, problémák, lehetőségek ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal.
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
1 Ferge Zsuzsa: A magyar „GYEP” ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda Kérdések és válaszok, avagy oktatási programokkal a szegénység ellen SZMI április 21. Darvas Ágnes.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az OKKER Pedagógiai Szolgáltató Intézet FODOR GÁBOR október 10. ÉRTÉK ÉS MIN Ő SÉG AZ OKTATÁSBAN.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
ESZTERGÁR LAJOS CSALÁD-ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT ÉS KÖZPONT GYERMEKVÉDELMI JELZŐRENDSZER ÉRTÉKELÉSE 2015.
Környezeti fenntarthatóság. A KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG JELENTÉSE A HELYI GYAKORLATBAN Nevelőtestületi ülés,
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
GYERMEKSZEGÉNYSÉG ELLENI PROGRAM A HEVESI KISTÉRSÉGBEN TÁMOP /
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
Széchenyi Programirodák szervezete és működése
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
GAZDASÁGI FÓRUM SZENTGOTTHÁRD
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Az „első lépés” TÁMOP
TÁMOP / „A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása (Decentralizált programok a konvergencia régiókban)”
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
A felsőoktatási tanácsadás országos módszertani fejlesztése
Barcsák Marianna KPSZTI
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Óvodától az érettségiig - a kompetencia-alapú oktatás Szegeden
A lifelong guidance (LLG) rendszer magyarországi megalapozásának kvalitatív vizsgálata (6 fókuszcsoport) július Kovács Attila
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
D Á N I A 2007.november Készítette: KOVÁCSNÉ NAGY MÁRIA.
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
A gyermekszegénység alakulása – 2007 kutatási eredmények ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata.
A család – és gyermekjóléti szolgálatok rögös útjai
1993-as közoktatási törvény
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ KAPCSOLATAI
Szociális ellátást igénybevevők szükségletei – és szolgáltatásai
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Áttekintés a HÉTFA Kutatóintézet Önkormányzati témájú kutatásaiból
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Bemutatkozik az iskolapszichológus
Alsó-ausztriai alapfokú oktatási intézmények
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szak BA
Budapest, február 5. Reszeginé Erdélyi Beáta
Új pályainformációs eszközök - filmek
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Gyermek- és ifjúságvédelemi feladatok ellátásának támogatása
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Iskolai szociális segítő
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Darvas Ágnes: A személyes szolgáltatások fontossága – hiányok, problémák, lehetőségek ORSZÁGOS KONFERENCIA A GYERMEKSZEGÉNYSÉGRŐL Miniszterelnöki Hivatal – Miskolc Város Önkormányzata – MTA-KTI Gyerekprogram Iroda Lillafüred 2008. április 24-25

„A személyes szolgáltatások világában alapvetően két markáns típus körvonalazódik. Az első egy magas minőségi igényeket kielégítő szűk szolgáltatási piacot ír le, magasan képzett szakemberekkel és viszonylag magas költségekkel. A második modell egy szélesebb körben elérhető, de szolgáltatásait illetően alacsonyabb színvonalú ellátást biztosító rendszert ír le, melyben a munkavállalók is alacsonyabb képzettséggel és javadalmazással, de nagyobb létszámban vesznek részt. (..) A két modell tükrében a magyar szociális szektor inkább ez utóbbi képet mutatja, de az előbbit látná szívesen.” (Csoba Judit: A szociális szakma humánforrása. Kézirat.)

LJGY megállapításai egyenlő esélyű hozzáférés gondjai standardok hiánya - minőségi szakmai feltételek hatékonyság - együttműködések hiánya Bár a legszegényebbeknek és a legkiszolgáltatottabbaknak van szüksége a legmagasabb szakértelemre, a legjobb minőségű szolgáltatásokra, e helyett sokszor a minimumforrásokból létező, félmegoldást jelentő szolgáltatási lehetőségek, kvázi-szakmai segítségek jutnak nekik.

LJGY legfontosabb célkitűzései Célkitűzések Hol látható a fejlesztés, elmozdulás Szegregációmentes intézmények OKM – integrációs programok Egyenlő esély a hozzáférésben A társulások kedvező finanszírozási feltételei, oktatási és gyv-i törvény a napközbeni ellátásokról Az ellátatlan gyerekek számának radikális csökkentése Óvodai programok, bölcsőde fejlesztések, térítésmentes étkezés Hatékony és intenzív családmegtartó szolgáltatások biztosítása Pályázatok, egyedi projektek Korszerű módszerek használata az iskolai konfliktusok, a családon belüli erőszak, a gyerek- és fiatalkori bűnelkövetés hatékony kezeléséhez Rendszeres, folyamatos szakmaközi együttműködés Jogszabályi kötelezettség van, az éves konferenciák kezdenek működni Rugalmasság, a szükségletekre válaszoló szolgáltatások működtetése Esélyegyenlőségi tervek Képzési és továbbképzési rendszerek bővítése Felsőoktatási reformok, kisgyerekkori BA-terv Az igénybevevők elégedettségének rendszeres mérése Minőségbiztosítási eljárások alkalmazásának terjedése

Jelentős területi egyenlőtlenségek a szegénységi kockázatok alakulásában, 2005 (MTA RKK)

Szülők foglalkoztatottsága A 0-2 éves korú gyereket nevelő családok 24%-ban egyik szülő sem foglalkoztatott (az összes gyerekes család 14%-a van hasonló helyzetben) (Mikrocenzus, 2005)

Különleges pedagógusi erőfeszítést igénylő tanulók aránya az általános iskolákban (Szonda-Ipsos, 2007)

Védelembe vétel és gyermekvédelmi gondoskodás

Családsegítő és gyermekjóléti szolgáltatások

Szakember-ellátottság és a felsőfokú végzettségűek aránya

Gyermekjóléti szolgáltatás

Gyermekjóléti alapellátások elérhetősége

Problémák - javaslatok jogi szabályozás: a törvényi keretek nem összehangoltak a jogszabályok nem a szükségletek szerinti szabályozást valósítják meg hiányzik a jogszabályok betartásának tartalmi számonkérhetősége finanszírozás: nem kötött szociális normatívák felhasználása az önkormányzatok adottságai és hozzáállása a valós ráfordítások nem ismertek adminisztráció: a szolgáltatások szakmai tartalma, konkrét tevékenysége csak részben ismert, a hatékonyságról nincsenek szisztematikusan gyűjtött adatok, információk

Alapvető hiányok Kisgyerekes családokat célzó tevékenységek (LHH kistérségek – 700 település – szakember+infrastruktúra ≈3 Mrd Ft/év) Óvodai, iskolai szociális munka (≈1000 iskola-óvoda, ≈3 Mrd Ft/év) Szabadidős programok Nyári szünidő értelmes eltöltését segítő szolgáltatások (1000 iskola – 2 szakképzett mts – ≈1,2 Mrd Ft) Serdülők számára nyújtott szolgáltatások – (nagyobb városokban elsősorban komplex szolgáltatásokat nyújtó nappali intézmény) Szülők foglalkoztathatóságának hatékony segítése ((LHH kistérségek – 700 település – szociális szolgáltatások létszámbővítése és infrastruktúra fejlesztése - ≈ 2 Mrd Ft)

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! www.gyerekesely.hu