Informatika a Nemzeti Közszolgálatban és Könyvtárban Alapítvány

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kártyanyomtatás fortélyai Csákvári Krisztián Kártya és címke gyártás
Advertisements

FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
MMIK – „a befogadó intézmény” tradicionális múlt tradicionális múlt felkészült szakember gárda (humán erőforrás) felkészült szakember gárda (humán erőforrás)
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Szeged M. J. Város Polgármesteri Hivatal Nyílt forráskódú megoldások a közigazgatásban Szabad Szoftver Konferencia Szeged, Szegfű László szegfu.laszlo.
A szoftver mint komplex rendszer (folyt.) A SunTone módszertan 3 dimenziós osztályozási sémája kifinomultabb osztályozást tesz lehetővé.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET 2007 Menner Ákos. A minőségfejlesztés intézményi ritmusa Önértékelés 2006 Önértékelésből származó fejlesztési célkitűzések.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
Hogyan teljesíthetjük a HpT 13§B követelményeit Egy vállalati Compliance Adatbázis terve Dr Lőrincz István Associator Kft.
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
BINARIT TIMESHEET Több, mint munkaidő nyilvántartás Virág Zsolt (BINARIT Informatikai Kft.)„Hogyan legyek milliomos?” konferencia – BKIK ( )
Turisztikai desztináció- menedzsment és klaszter Tóthné Bánszki Zsuzsa Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A KÖNYVTÁRELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÓ RENDSZER HATÉKONY MŰKÖDTETÉSE ÉS A SZOLGÁLTATÁS NÉPSZERŰSÍTÉSE VI. KSZR MŰHELYNAP – ZALAEGERSZEG NOVEMBER 11. A KSZR.
A biztos befektetés Szabó Gábor Brand manager IBM Magyarország Budapest,
2. A szoftverek csoportosítása: a. Rendszerszoftverek: A számítógép zavartalan mûködését biztosítják: BIOS (alapvetõ bemeneti/kimeneti rendszer): olyan.
Iskolai információs rendszer. Alapkövetelmények Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett Oktatási, nevelési intézmények részére fejlesztett.
FELHŐ (CLOUD) Tokár Dániel NK.: C9F5B3. MIRŐL IS LESZ SZÓ?  Mi is az a felhő?  Előnyök / Hátrányok  Biztonság  Néhány nagyobb szolgáltató  Összegzés.
Kiszervezés szolgáltatói szemmel Tóth Zoltán november 9.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
NIIF grid projktek: eredmények, trendek, tervek
Internet tudományos használata
ERASMUS+ DISSZEMINÁCIÓS PLATFORM
Gazdasági informatika - bevezető
Nemzeti Audiovizuális Archívum
E-learning modellek osztályozása
NIIF Behívás projekt aktualitások
A NISZ feladatai az Önkormányzati ASP2 projektben
Nagyméretű állományok küldése
Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola Gúta
Vírusvédelem - ESET NOD32 cseréje – KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS ADVANCED vírusvédelmi megoldás - piacvezető, legmodernebb megoldás - központalag.
Szaktanácsadás 2015/2016 Készítette: Szabó Klára.
Tájékoztató a munkahelyteremtő pályázati programról
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Az Internet megismerése
Miért éri meg a jövő sportolóit támogatnia Önnek?
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Könyvtári munkafolyamatok
Integráció a felsőoktatási könyvtárak szolgáltatásfejlesztésében
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
IT feladatok kiszervezhetősége kis és közepes vállalatok esetén
„B” komponens Az SZTE informatikai infrastruktúrájának fejlesztése
INFORMATIKA szeptember ELŐADÓ III. alkalom
A számítógép operációs rendszere
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Felhasználóképzés a kórházban
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Környezeti Kontrolling
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Sigfox technológia és hálózatok
A számítógép operációs rendszere
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
INFORMATIKA október ELŐADÓ III. alkalom
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
IT hálózat biztonság Összeállította: Huszár István
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
IT biztonsági monitoring eseményfelügyelet, bizonyítékok,
Az ELTE Fogyatékosügyi Központ bemutatása
Előadás másolata:

Informatika a Nemzeti Közszolgálatban és Könyvtárban Alapítvány INKA Informatika a Nemzeti Közszolgálatban és Könyvtárban Alapítvány

Felhőre Könyvtárak INKA bemutatása Az INKA a Magyar Könyvtárosok Egyesületének alapítványa Könyvtár informatikai, marketing és informatikai tanfolyamokat szervez. Könyvtárak a felhőn Digitális és virtuális könyvtárak a tájékoztató Egyéni információmenedzsment A digitális írástudástól az információs műveltségig munka szolgálatában Iránytű a kézbe – stratégia és tervezés Ügyfélszolgálati tréning Vezető-Szerep-Játék Gyakorlat ECDL MS ADVENCED Word, Excel, Access, PowerPoint. A HUNGARNET egyesülettel együttműködésben a nyereségéből könyvtárak oktatását támogatja. Elérhető: http://www.inka-alap.hu

Az előadás célja Ismertetni a felhő alapú szolgáltatások lényegét Felhívni a könyvtárak figyelmét a felhőre jutás lehetőségére Ismertetni az NIIF által üzemeltetett felhő szolgáltatásokat A KIFÜ bemutatása és közreműködése a felhőre jutásban A Google szerverparkja, mint érdekesség

A felhő alapú szolgáltatások lényege A felhő alapú számítástechnika, a számítástechnika egy ágazata. Ha bármilyen fájlt, fotót, zenét, dokumentumot nem a saját gépünkön tárolunk, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, az már a felhő. Levelezésünk is felhő alapú Ha Gmail, Hotmail vagy épp Yahoo postafiókunk van, a leveleinket elolvashatjuk a számítógépünkön, telefonunkon, és még más számítógépén és telefonján is, ha épp arról jelentkezünk be A felhő szolgáltatás előnyei: Bárhonnan látható Nem kellenek hozzá eszközök (hardver, szoftver) Használatával nem vagyunk egy asztali számítógéphez kötve, sőt nem vagyunk egyetlen eszközhöz kötve.

Milyen felhőszolgáltatások vannak SaaS (Software as a Service) Csak szoftvert veszünk igénybe, Pl. levelezés PaaS (Platform as a Service) Operációs rendszer, webszerver, adatbáziskezelő IaaS (Infrastructure as a Service) Teljes hálózat

Felhő szolgáltatások előnyei, hátrányai Könnyebbé teszi a munkát, ha több kollégával együtt dolgozunk Nem kell pendrive, nemkellenek mindenki gépére másolatok. Stb. Könnyű hozzáférés Ahol van internet, ott hozzáférünk a dokumentumainkhoz Tárhely kapacitás Nem kell fizikai eszközöket vásárolnunk, tárhelyünk igény szerint bővíthető Helyfüggetlen Méretezhető Nagy rendelkezésre állás Hátrányok Ahol nincs internet, ott nem férünk hozzá az anyagjainkhoz Biztonság kérdéseivel fokozottabban kell gondoskodnunk (kétlépcsős bejelentkezés)

Nagy felhő szolgáltatók Google Drive OneDrive Copy Ballloon for Chrome

Az NIIF által üzemeltetett felhő szolgáltatások Levelezés szolgáltatás Szalagos archiválás Tárhely szolgáltatás Web hosting szolgálatás Cloud for Education

KIFÜ Levelezés szolgáltatás_1 Mi a szolgáltatás? Postafiók biztosítása (tárhellyel) Vírus- és spamszűrés Postafiók beállítás saját felügyelet alatt Miért hasznos? Költséghatékony és reklámmentes Ingyenes vírus- és spamszűrés Egyedi beállítási lehetőségek Egyszerűen kezelhető online felület

KIFÜ Levelezés szolgáltatás_2 Alapcsomag: 50 db postafiók Postafiók tárhely 15 GB Online felület elérhetősége Forgalmazható levélméret 25 Mbyte/e- mail Kiegészítő csomag A postafiókok darabszáma 50 db postafiókonként növelhető A postafiókok mérete GB-onként növelhető

KIFÜ Szalagos archiválás_1 Mi a szolgáltatás? Az intézmények által feltöltött adatok tárolása, archiválása, kétrétegű adattárolással (diszk, szalagos) Delegált terület, másolás CIFS protokollon keresztül Diszk 65% - kiírás szalagra (súlyozás szerint) Miért hasznos? Biztonságos adatmentés Könnyen kezelhető menedzsment felület Rugalmas adatmentési lehetőség

KIFÜ Szalagos archiválás_2 Alapcsomag: 1 TB diszk terület 15 TB szalag terület Kiegészítő csomag: Szalag területének növelése TB-onként Diszk tárterületének növelése egyedi elbírálás alapján

KIFÜ Tárhely szolgáltatás_1 Mi a szolgáltatás? Számítógépen/szervere n létrehozott lemezterület biztosítása Fujitsu Eternus DX92- es/DX200-as eszközök Tömbök kialakítása elérhető legnagyobb kapacitás Miért hasznos? Egyszerű használat Olcsó megoldás Rugalmas adatmentési lehetőség Szinte bármely eszközről elérhető (telefon, táblagép, számítógép)

KIFÜ Tárhely szolgáltatás_2 Alapcsomag: 8 TB tárterület biztosítása Kiegészítő csomag: A tárterület növelésére TB-onként van lehetőség

KIFÜ Web hosting szolgálatás Mi a szolgáltatás? A kiszolgáló szerver erőforrásai több felhasználó között oszlik meg Minden felhasználó egy, a rendszer által dedikált tárhelyet foglal el nyilvános tartalom egyedi domain néven érhető el Statikus, dinamikus PHP futtatókörnyezet Maria DB adatbázis szolgáltatás Tartalomért a végfelhasználó felelős Miért hasznos? Állandó internet kapcsolatot biztosítunk és 99,5%-os rendelkezésre állást vállalunk, mellyel adatátviteli költségeit csökkentheti Statikus és dinamikus tartalom feltöltésére egyaránt van lehetőség Alapcsomag (szolgáltatás elemek): Adatbázis Futtatói környezet (PHP) Csatlakozó intézmények számára 5 GB-os webtárhely

KIFÜ Cloud for Education Mi a szolgáltatás? Virtuális gépeken tárterület, hálózat, komplett IT infrastruktúra nyújtása Hálózati összeköttetést a KIFÜ saját üzemeltetésű országos hálózata, a HBONE biztosítja Projektenként nyújtott szolgáltatás paraméterei: 10 db virtuális gép 8 vCPU 12 GB memória Miért hasznos? Költséghatékony, erőforrás takarékos megoldás Operációs rendszer szabadon választható (Windows, Linux) Akár több virtuális gépet is üzemeltethetnek egyszerre 15 db publikus IP cím 10 db Security group 10 db virtuális diszk 10 volume snapshot

Szolgáltatások megrendelésének feltételei ugyfelszolgalat@kifu. gov Szolgáltatások megrendelésének feltételei ugyfelszolgalat@kifu.gov.hu Csatlakozási szerződés megkötése szükséges. Alap és kiegészítő szolgáltatásként is biztosítjuk.

Elérhetőségek Varga-Zsoldos Ildikó területi kapcsolattartó, Szolgáltatás Menedzsment főosztály Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség Cím: 1027 Bp., Csalogány u. 9-11. levelezés: 1255 Bp., Pf.: 182. Tel: + 36 1 450 3060 mobil: +36 20 219 1832 e-mail: varga-zsoldos.ildiko@kifu.gov.hu

Köszönöm a figyelmet! www.kifu.gov.hu