Csarnok épületek hő- és füstelvezetése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi alapismeretek
Advertisements

TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Tevékenysége az OTSZ 5
A FESZÜLTSÉG ALATT LÉVŐ VILLAMOS BERENDEZÉSEK OLTÁSA
Számítógépes Szimuláció
Lépcsőházak és csarnokok természetes hő- és füstelvezetése
Homlokzati tűzterjedés elemzése CFD szimuláció és laborvizsgálati eredmények összehasonlításával Szikra Csaba BME, Mezei Sándor ÉMI Nonprofit Kft,
Az új épületenergetikai szabályozás
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
MÉRNÖKI MÓDSZEREK TŰZVÉDELMI ALKAMAZÁSAINAK GYAKORLATI KÉRDÉSEI
SZERETETTEL KÖSZÖNTÖM
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Információk Gyakorlatvezető: Hajnik Tünde, PhD
KÉMÉNY.
Nagyméretű épületek, bevásárló-, logisztikai központok, turisztikai létesítmények aktív és passzív tűzvédelme Természetes hő- és füstelvezetés tervezésének.
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Passzívház Török Krisztián Kovács Kornél
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Kiürítés a valóságban és a papíron
TSZVSZ Nemzetközi Konferencia - Hajdúszoboszló
Gépi hő- és füstelvezetés
MSZE 595 – 6 Kiürítés MIÉRT? „…ezt most nem értem, alig jelent meg az OTSZ, most meg szabványt akarnak alkotni, tanulhatjuk meg újra, miért kell ez,
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához október 8. Dobogókő Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
PASSZÍVHÁZAK TŰZVÉDELMI KÉRDÉSEI
Az OTSZ új követelményei
Tűzvédelmi check-list az épületek energetikai modernizációjához
9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat újdonságai, tapasztalatai Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes.
2009. december 3. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató
NYITOTT SZÓRÓFEJES VÍZZEL OLTÓ BERENDEZÉSEK
Vizsgálati módszer a homlokzati tűzterjedési határérték meghatározásához november 13. Siófok Dr. Bánky Tamás tudományos igazgató.
Beépített tűzoltó berendezések-előírás tervezet
tűzvédelmi tapasztalatai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
17. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
Nukleáris biztonság és tűzvédelem Siófok, Hotel MAGISTERN TSZVSZ közgyűlés Bokor László.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
Új fejlesztési irányok a nyílásos homlokzatok tűzterjedési jellemzőinek vizsgálati meghatározásában Nemzetközi Tűzvédelmi Konferencia Visegrád, május.
TSZVSZ nemzetközi tűzvédelmi konferencia Hajdúszoboszló május 27. A homlokzati tűzterjedés szabványos minősítő vizsgálata és fejlesztésének irányai.
KIÜRÍTÉS TvMI Visegrád, október 2. Lengyelfi László.
Hő és füst elleni védelem
PRÓBATERVEZÉSI TAPASZTALATOK
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Az új OTSZ-ről Kiürítés
Szabados László tű. alezredes kiemelt főreferens
Változások az OTSZ-ben
Company LOGO Csepregi Csaba tűzvédelmi mérnök tűzvédelmi szakértő Fővárosi Tűzoltóparancsnokság.
Használati szabályok főbb változásai az OTSZ.-ban
Létesítési előírások változásai
Mérnöki módszerek alkalmazása a tervezői folyamatokban az új OTSZ szerint.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A norma szerinti villámvédelem - Tűzvédelmi követelmények -
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
Kazánház gázellátása Vízellátás, csatornázás, gázellátás II március 19.
Tűzvédelmi Szabályzat
Kockázati osztályba sorolás
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Tűzvédelem 2018-ban, előírások a jogszabályi változások tükrében
ÉPÍTÉSI TŰZVÉDELEM Az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Az ablakok és ajtók megfelelőség igazolása
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Csarnok épületek tűzvédelme
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Csarnok épületek hő- és füstelvezetése Dr. Zoltán Ferenc (PhD) tű. alezredes 2019.01.01. Copyright 1996-99 © Dale Carnegie & Associates, Inc.

Fogalom meghatározás: Hő- és füstelvezető: olyan szerkezet, amely tűz esetén alkalmas a helyiségben vagy tűzszakaszban keletkezett, vagy oda behatolt hőnek füstnek és égésgázoknak szabadba való elvezetésére.   A hő- és füstelvezetést alapvetően két belügyi rendelet szabályozza, az egyik a többször módosított 26/2005-os BM rendelet az OTSZ, a másik a 2/2002 BM rendelet Építmények tűzvédelme fejezetnek az I/8 fejezet része. 2019.01.01.

A 2/2002-es BM rendelet az egylégterű csarnok épületek hő- és füstelvezetésével foglalkozik. Ez egy részletesebb szabályozás, de csak a csarnok épületeket szabályozza. Az OTSZ 35. § (6) bekezdése foglalkozik jelenleg a többi típusú épületek, illetve helyiségek hő- és füstelvezetésével: „A hő- és füstelvezető vonatkozó jogszabály szerinti hatásos nyílásfelülete zárt folyosók (közlekedők) esetén az alapterület 1%-a, zárt nem füstmentes lépcsőházak esetén az alapterület 5%-a, átriumoknál az alapterület 3%-a, de legalább 1 m2 legyen.” Utána: Az OTSZ előírások rövidek, nincs mit ragozni rajta, a 2/2002. BM rendelet mint már említettem részletesebb szabályozás és izgalmasabb, mert szerintem jó de van szakmai hibája. Ez évben kerül átdolgozásra a 2/2002- es BM rendelet építmények tűzvédelme című fejezetrész, mely érinti a hő- és füstelvezetést is. Ennek az átdolgozásának a vezetésével én lettem megbízva, így a várható változásokról is tudok beszélni. 2019.01.01.

Jelenleg a kötelezettséget az OTSZ 35. § (1) írja elő: „Az építmények 1600 m2-nél nagyobb alapterületű helyiségeiben, valamint ott, ahol azt jogszabály vagy a tűzvédelmi szakhatóság - a személyek biztonsága vagy a beavatkozás hatékonyságának javítása érdekében- előírja, a tűzesetek során keletkező hő- és füstelvezetésről gondoskodni kell.” Utána: Nézzük meg a jelenlegi szabályozás lényegét, tervezési irányelveit és kitérek a vonatkozó rész várható változásaira. A jelenlegi szabályozás csak csarnok épületekre vonatkozik, a tervezetben megpróbáltuk szabályozni az EU-s szabályozásokat figyelembe véve az általános épületeket és helyiségeket is. 2019.01.01.

Tervezet: Az előbbi megmarad és az alábbiakkal egészül ki: Jelenleg: E fejezet tárgya a tűzesetek során keletkező hő és füst elvezetése egylégterű csarnokokban és olyan épületek legfelső szintjén, ahol a mennyezet egyúttal tetőfödém vagy fedélhéjazat.  Tervezet: Az előbbi megmarad és az alábbiakkal egészül ki: Továbbá minden olyan csarnok épület (közösségi, ipari és raktár jellegű), amelynek az alapterülete a 800 m2-t meghaladja, számított belmagassága 4-15 m között van. Ettől eltérő paraméterű épületek esetében egyedi engedélyeztetés szükséges.  Előtte. Nézzük meg a 2/2002-es BM jogszabály hatálya, mire terjed ki a jelenlegi és mi várható a tervezetben: Utána:Tehát minden csarnok épületre vonatkozik és van min. alapterület követelmény, mert jelenleg csak az 1600 m2-t meghaladó csarnokokra kötelező, továbbá lesz egy minimális és maximális belmagasság kritériuma. 2019.01.01.

Jelenleg:A jogszabályban a füstszakasz alapterülete legfeljebb 1600 m2, az oldalmérete pedig legfeljebb 60 m legyen. Nagyobb alapterület vagy oldalméret esetében a tér szakaszolására kötényfalat kell alkalmazni. Az így kialakított füstszakaszok azonos technológiájú térben lehetőleg azonos méretűek legyenek. Tervezet: Ez a következőkkel egészül ki: A füstszakasz mérete növelhető, amennyiben a hő- és füstelvezető berendezések füstszakaszra előírt geometriai felületét minden megkezdett 100 m2-ként 10 %-os arányban növeljük, de egy füstszakasz sem lehet 2000 m2-nél nagyobb. Ezzel egyfajta rugalmasságot adtunk a jogszabálynak, hogy ne kelljen merev számok után eltérést kérni az OKF-től. 2019.01.01.

Tervezet: ez nem változik. Jelenleg: A füstmentes levegőréteg magassága 6 m számítási belmagasságig 3 m, 6 m-nél nagyobb belmagasság esetében annak legalább a fele legyen. Tervezet: ez nem változik.   Jelenleg: Mesterséges szellőztető berendezés alkalmazása esetén az adott helyiségre számítható hő- és füstelvezető nyílásfelületek minden négyzetmétere helyett 2 m3/s légáramlási sebességet kell biztosítani úgy, hogy a füstgázok ne juthassanak más védett helyiségbe, füstszakaszba. Tervezet: A tervezetnél a gépi elvezetésnél egy komplett számítási módszert léptetünk életbe, mely szakmai, tervezési alapelve megegyezik a mechanikus elvezetéssel. 2019.01.01.

Jelenleg: A füst és a forró égésgázok mielőbbi elvezetése céljából célszerű több kisméretű, mint kevés nagy nyílásméretű hő- és füstelvezető alkalmazása. Tervezet: A hatékony elvezetés érdekében közösségi funkciójú tűzszakaszban 200 m2-ként, míg egyéb esetben 300 m2-ként legalább egy hő- és füstelvezető berendezést (gépi elszívási pontot / hő- és füstelvezető nyílást) kell beépíteni. Utána: Ez a változás azért került bele a tervezetbe, mert a tűzfészkéhez minél közelebb van függőleges vetületben az elvezető nyílás annál hatékonyabban kialakul a kéményhatás. Nem véletlen, hogy a kéményeket sem szabad 20o-nál jobban elhúzni, mert leromlik a füstgázok elvezetésének a hatékonysága. Ezt a szakmai elvet a német szabályozásból vettük át. 2019.01.01.

JJelenleg: . Automatikus működés esetében: - az automatikus működésű hő- és füstelvezető berendezés esetében lehetővé kell tenni a kézi működtetést is; - az érzékelőelem a nyitószerkezetet egyenként vagy csoportosan vezérelheti; - az egyenkénti vezérlésű nyitószerkezet hőérzékelő elemének statikus kioldási hőmérséklete normálkörülmények között legfeljebb 75 °C legyen, feltételezve, hogy a várható környezeti hőmérséklet a 60 °C-ot nem haladja meg (illetve ennél nagyobb környezeti hőmérséklet esetében megfelelően nagyobb kioldási hőmérsékletű hőérzékelő elem alkalmazása szükséges); - csoportos vezérlésű berendezés esetében egyszerre csak egy füstszakasz hő- és füstelvezetői nyílhatnak, és az ilyen megoldás esetén az alapterület minden 400 m-ére legalább egy füstérzékelő elem vagy két hőérzékelő elem kerüljön elhelyezésre (Ez a megoldás nem minősül tűzjelző berendezésnek!); - 9 m-nél nagyobb belmagasság esetében csak füstérzékelő elemet szabad alkalmazni. Utána: Ez a szabályozási pont lényegében elvesztette a jelentőségét, hisz az OTSZ 4. táblázatában a tűzjelző és oltóberendezések kötelezésénél raktározásnál már 500, bevásárló központok esetében már 2000 m2től az automatikus tűzjelző berendezés már köteélező. Erre magyarázatot ad a következő szabályozás tervezet. 2019.01.01.

Tervezet: (3.3.6.3.) automatikus tűzjelző berendezés létesítése esetén, annak bármely jelére – a kézi jelzésadó kivételével – a hő- és füstelvezető rendszernek füstszakaszonként automatikusan kell indulnia, a kézi indítás lehetőségéről a hő- és füstelvezető, valamint a légutánpótlást szolgáló berendezések esetében is gondoskodni kell. Jelenleg: Sprinkler-, habbal oltó, szórt vizes és porral oltó berendezéssel védett térben a hő- és füstelvezető berendezés csak kézi működtetésű lehet.  Tervezet: Automatikus vízzel-, vagy habbal oltó berendezéssel védett térben a hő- és füstelvezető berendezés és a levegő utánpótló szerkezet azonnal nyíljon tűzjelzésre a 3.3.6.3. pontban rögzítetteknek megfelelően. 2019.01.01.

Továbbá a hő- és füstelvezető szerkezettel szemben támasztott műszaki követelmények kerültek beépítésre, melyek az EU-ban is előírásként megjelennek: -  A szerkezettel szemben támasztott megbízhatósági (nyitási ciklusok száma) követelmények -    Hóterhelés (Pa) - Oldalszél alatti nyitás biztosítása - Az alacsony belső hőmérsékleten történő nyitás biztosítása: - Statikus ellenállás (Pa) - Szélterelők vibrációja 2019.01.01.

Csarnok épületek hatékony hő- és füstelvezetése A tűz másképpen viselkedik zárt térben, mint szabadban. A zárt térben is meg kell különböztetni kis alapterületű és alacsony belmagasságú tereket (lakások, irodák stb.) és viszonylag nagyobb alapterületű (akár több ezer m²) és magas belmagasságú ( jellemzően 6 m feletti ) tereket. A kis alapterületű és belmagasságú térben könnyen lehet azzal számolni, hogy a helyiség hamar telítődik füsttel és az oxigén koncentráció 12 tf % alá csökken. Ezáltal sokszor a tűz a keletkező füsttől az oxigént kiszorítva magától alszik el, amennyiben a nyílászárók csukva vannak, illetve nem törtek ki az ablakok. 2019.01.01.

Ez nem igaz a nagy alapterületű és belmagasságú zárt terekre Ez nem igaz a nagy alapterületű és belmagasságú zárt terekre. Az égéshez nagy mennyiségű oxigén áll rendelkezésre és az égés tökéletesebb. Ezáltal a meleg füst felfelé tud áramolni. Ez a tűz intenzitását hatványozva növeli. Az égésnek nagyobb a tere, és a védelem nélkül kialakított zárt térben a gyors terjedéshez a feltételek adottak. 2019.01.01.

Nézzük meg, milyen előnyök származnak a hatékony hő- és füstelvezetés beépítésével csarnok épületekben. -  viszonylag tökéletes égés, azaz kevesebb füst és bomlástermék szabadul fel -     a termikus energia által az égéstermékek gyors elvezetése ( füst- és hő ) -     kéményhatás kialakulásával, amely erős függőleges légáramlatot hoz létre és megvezeti a tűz terjedésének irányát, azaz csökkenti az oldalirányú tűzterjedést -    a helyiség alsó felében füstmentes levegőréteg alakul ki, ezáltal a bent lévő személyek biztonságosan tudnak kimenekülni, valamint a tűzoltók is biztonságosabban (látható a tűzfészek, és az épület tartószerkezetének állapota) és gyorsabban, ezáltal hatékonyabban tudnak beavatkozni. -    késlelteti, illetve gyakorlatilag megakadályozza a „flash over” kialakulását, azaz a teljes lángba-borulást. Utána: A fentiekből látható, hogy egy szakmailag jól méretezett, hatékony hő-és füstelvezető berendezés olyan előnyöket biztosít, melyeket feltétlenül ki kell használni, és élni kell vele. Nézzük meg csarnok épületekben a másik két aktív tűzvédelmi rendszer előnyeit, hasznosságát az építészeti tűzvédelem terén. 2019.01.01.

Tűzkísérlet: A hatékony hő- és füstelvezetés vizsgálata csarnok épületekben (2005. Január 17.) A hő- és füstelvezetők nyitása kézzel, akár a TV felderítése után vagy tűzjelzésre azonnal? FILM 2019.01.01.

Következtetések, összegzés: 1./ A hatékony hő-és füstelvezetés csak is akkor alakul ki, ha a jelzéssel egy időben nyílnak az elvezető kupolák és friss levegő bevezető nyílások. Ekkor alakul ki a füstmentes levegőréteg. A kupolák 15 percen kívüli nyílása után a füstöt a kötényfal nem tudja megtartani, és telítődik a csarnok füsttel. A szomszédos füstszakaszokba került füstnek már nincs termikus energia pótlása, ezért lehűlve a padlóhoz közelit. A kupolák nyitásával nem fog kialakulni az a hőmérséklet különbség, amely a füstöt felhajtaná és el tudná vezetni a kupola nyílásokon keresztül. 2019.01.01.

Hő-és füstelvezető berendezés működése nélkül hogyan alakul a hő-és a füstképződés csarnok épületekben FILM 2019.01.01.

Hatékony hő-és füstelvezetés és a sprinkler berendezés együttműködése épületekben Film 2019.01.01.

Következtetések: 1.A hatékony hő- és füstelvezetés kialakulásával folyamatosan fennáll azaz állapot, hogy a tökéletes égés bekövetkezzen. Ezáltal kevesebb lesz a füstképződés, a hő- és a meleg füst el tud távozni a tetőn keresztül. 2019.01.01.

2. Ahhoz, hogy ez a kéményhatás (függőleges huzathatás) hatékonyan kialakuljon a kupolák kiosztásánál inkább a sűrűbben elhelyezett kisebb nyílásfelületű kupolákat kell előnyben részesíteni, mint a nagyobb felületű, de ritkább kiosztású rendszert. Ez azért indokolt, mert minél jobban vízszintes irányban elhúzzuk (megvezetjük) a lángot a nagyobb távolság miatt növeljük az oldalirányú tűzterjedés lehetőségét is, valamint az elvezetés minél jobban közelít a függőlegeshez annál hatékonytalanabb lesz a hő- és füstelvezetésa kéményhatás miatt. 2019.01.01.

3. A hatékony hő-és füstelvezetéssel kialakul a füstmentes levegőréteg 3. A hatékony hő-és füstelvezetéssel kialakul a füstmentes levegőréteg. Ezáltal a bent tartózkodó személyek biztonságosan ki tudnak menekülni. Ennek kiemelt szerepe lehet egy csarnok jellegű bevásárló központban, ahol több ezer olyan ember is lehet bent, akinek nincs helyismerete az épületben. 4. A füstmentes levegőréteg kialakulásának további jelentősége, hogy a beavatkozó tűzoltó látja az épületszerkezetet, mely alapján fel tudja mérni, hogy biztonságos-e az épületen belüli oltás. Továbbá látható a tűz fészke, ezáltal célirányosan hamar meg tudják kezdeni a tűz oltását. 2019.01.01.

Köszönöm megtisztelő figyelműket! 2019.01.01.