A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Advertisements

A keynesiánus makromodell
Makroökonómia gyakorlat
3.tétel GDP,GNI.
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Makroökonómia gyakorlat
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
Az államháztartási hiány és az államadósság 7. gyakorlat
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A fizetési mérleg és a valutapiac
A félév programja Dátum Témakör Előadó február 6.
Egyensúly az árupiacon (Yd = Ys)
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
Makroökonómia 3.előadás.
Makroökonómia Aggregált kereslet.
Jelentés az infláció alakulásáról február 23. Szakértői bemutató Közgazdasági főosztály.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Rövid távú modell IV. Aggregált kínálat.
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Az infláció és az inflációs folyamatok
Makroökonómia I.2006/2007. tanév, 2. félév 8. előadás 1/11 DátumTémakörElőadó február 6.Bevezetés – A makroökonómia tudománya Fenyővári Zsolt február 13.A.
A félév programja: Dátum Témakör Előadó február 6.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
Neoklasszikus szintézis
Elmélettörténet A neokeynesiánus válasz. Tobin álláspontja A neokeynesiánusok a monetarista kritika több elemét beépítették Tobin: a megnövekedett pénzmennyiség.
1.előadás A makroökonómia tudománya. A makroökonómia mutatói.
Piaci kereslet és kínálat
A fizetési mérleg és a valutapiac
Makroökonómia Mundell-Fleming.
Árfolyam, Fizetési mérleg, Nyitott gazdaság
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
Latin-Amerika. Alapadatok 21 millió km² 560 millió lakos 20 ország.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan II.
C = C/Y Ĉ=∆C/∆Y A fogyasztási függvény Reáljövedelem Y
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Külső egyensúlyi folyamatok a revízió tükrében Antal Judit Pénzügyi elemzések 2009 Szeptember 30.
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
Elmélettörténet Monetarizmus.
Az inflációs jelentés frissítése augusztus.
Inflációs jelentés Elemzői fórum Kiss Gergely február.
MAKROÖKONOMIA Előadás Szabó Richard BMF KKGK VSZI
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Kereslet-rugalmassági számítások
Az áru és a pénzpiac együttes egyensúlya
A gazdasági élet problémái
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
A gazdasági élet problémái
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Nemzetközi gazdaságtan – feladatmegoldások
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Makrogazdasági kilátások Inflációs jelentés – december
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
Közgazdaságtan II Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált, nincs.
Gyakorló feladatok zh-ra
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A makroökonómiai egymásrautaltság kétországos modellje lebegő árfolyamok rendszerében Dr. Karajz Sándor

A modell feltételrendszere I. Két vagy több ország kapcsolata a lebegő árfolyamok rendszerében A modell két alapbázisa külföld és belföld Országokat jellemezhetjük: Munkanélküliségi rátával GDP; GNP Folyó fizetési mérleg (CA) Egy ország GNP szintje befolyásolj egy belföldi gazdaság iránti export keresletet, belföld folyó fizetési mérlegének egyenlegét is A modell alkalmas nagy országok vizsgálatára is Rövid távú modell Termékár rögzített

A modell feltételrendszere II. Belföld: Folyó fizetési Mérleg reálárfolyama (reálárfolyam, azaz külföld kibocsátásának ára belföld kibocsátásában kifejezve) Hazai rendelkezésre álló jövedelem Y -T Külföld: Külföld rendelkezésre álló jövedelme Külföld jövedelme Adó Külföldi fizetőeszköz ára belföldi valutában kifejezve E

A folyó fizetési mérleg főbb tételei Bevétel (credit) Export Beáramló jövedelmek Kapott egyoldalú átutalások Nyújtott hitelek csökkenése Kötelezettségek növekedése Kiadás (debit) Import Kiáramló jövedelmek Nyújtott egyoldalú átutalások Hitelnyújtás Kötelezettségek csökkenése Vigvári [2004] alapján 209. oldal

Belföld folyó fizetési mérlegének egyenlete I. Feltételezés: Belföld pénzének reálértéke befolyásolja CA-t Emelkedése nem befolyásolja CA-t Kérdés: hogyan hat CA-ra? Válasz: ha nő, külföld által belföld termékeire fordított összeg is nő (EP belföld nő) Tehát: Külföld rendelkezésre álló jövedelme nő, így javítjani fogja belföld CA egyenlegét!

Belföld folyó fizetési mérlegének egyenlete II. Belföld kibocsátásának aggregált kereslete Tehát: az aggregált kereslet és kínálat akkor egyenlő, ha Külföld -ét szintén befolyásolja külföld és belföld termékeinek relatív ára , és a két ország rendelkezésre álló jövedelme (azonos mértékegységben kifejezve) Belföld export többlete= Külföld import többlete

Külföld folyó fizetési mérlegének egyenlete I. Tehát: Ha belföld jövedelme nő rontja CA-t javítja CA*-t Ha külföld jövedelme nő rontja CA*-t DE: nem minden esetben!! javítja CA-t Mert: Ha -külföld exportja drágul, belföldből származó importjához képest. Ellentétes hatás érvényesül,de ez elhanyagolható abban az esetben, ha a CA egyenlege nullához közeli értéket vett fel. Tehát: Külföld árupiacán az egyensúly:

A HH és az FF görbe bevezetése Feltevés: Mi történik akkor, ha rögzített? HH : Belföld és Külföld azon kibocsátásait tartalmazza,amelyek mellett az aggregált kereslet és kínálat megegyezik egymással belföldön. FF: Belföldi és Külföldi kibocsátási értéket tartalmazza, amelyek esetén az agregált kereslet és kínálat egyenlő egymással külföldön. A két görbe metszéspontjában az aggregált kereslet és kínálat mindkét országban megegyezik az adott reálárfolyam mellett. Export multiplikátor: az egyes országok egyensúlyi kibocsátási szintje függ a külföldi ország kibocsátásától,mert az egyensúlyi jövedelemre gyakorolt hatás többszöröse az ország exportjai iránti keresleten bekövetkező növekedésnek. belföld export multiplikátora: külföld export multiplikátora:

A rövid távú kibocsátás meghatározása kétországos modellben Külföld kibocsátása, Y* HH FF Y*1 Y1 Belföld kibocsátása, Y

Dezinfláció 1979 FED bejelenti az USA monetáris politikájának megváltoztatását A kamatlábak emelésével és a dollár iránti bizalom megerősítésével a dollár azonnali erősödését váltotta ki Az árfolyam erősödésének hatására az amerikai (belföldi) javak drágultak a külföldi javakhoz képest, s ezzel növekedet Külföld kibocsátásának azon szintje, amely mellett belföld aggregált kereslete megegyezik a kibocsátással Y bármely értéke mellett.

Monetáris szigorítás hatása belföldön Külföld kibocsátása, Y* HH2 HH1 FF2 2 FF1 Y*2 1 Y*1 Y2 Y1 Belföld kibocsátása, Y

1981-1983-as recesszió A monetáris szigorítás negatív hatással volt az Egyesült Államok foglalkozatására és kibocsátására. A dollár felértékelődését nem üdvözölték külföldön az erős dollár akadályozta a külföldi országokat hazai inflációjuk elleni küzdelmükben, az erős dollár következtében az USA az infláció egy részét exportálta a külföldi gazdaságokba. Külföldi nemzeti bankok devizapiaci információval válaszoltak. A világ méretű monetáris szigorításnak köszönhetően a világgazdaság mély recesszióba süllyedt.

Főbb ipari országok inflációs rátája, 1981-1997 és az 1961-1971-es időszak átlagos rátája (éves százalékos növekedés)

A főbb ipari országok munkanélküliségi rátája, 1978-1996 (a munkaerő-állomány százalékában)

Fiskális expanzió belföldön Külföld kibocsátása, Y* HH1 HH2 FF2 FF1 2 Y*2 1 Y*1 Y1 Y2 Belföld kibocsátása, Y

Fiskális politika, folyó fizetési mérleg és a protekcionizmus újjáéledése A belföldi fiskális expanzió belföld fizetőeszközének a felértékelődéséhez vezet, ezért külföld termékei relatíve olcsóbbakká válnak és így növekszik irántuk a világ kereslete. Az 1981-ben meghirdetett fiskális politika 1983-ban teljesedett ki az USA-ban, tovább mélyítette a recessziót 1981-1983 között. A német és japán megszorító fiskális politika is bátorította a dollár felértékelődését. Mélypontját 1982-ben érte el. Az USA fiskális expanziójának köszönhetően a világ kezdett magára találni, azonban a növekvő költségvetési deficit újabb aggodalomra adott okot, ugyanis mindezt nem követte a magán megtakarítások hasonló mértékű növekedése, vagy a beruházások csökkenése amerikai folyó fizetési mérleg romlott. 1987-re a külföldi országok nettó adósává vált, folyó fizetési mérlegének hiánya elérte háború utáni időszak legmagasabb, a GNP 3,6%-ára rúgó értékét.

Monetáris expanzió hatása belföldön HH1 Külföld kibocsátása, Y* FF1 HH2 1 Y*1 FF2 2 Y*2 Belföld kibocsátása, Y Y1 Y2

Fiskális szigorítás belföldön Külföld kibocsátása, Y* HH1 HH2 FF1 FF2 Y*1 Y*2 Y2 Y1 Belföld kibocsátása, Y

Belföld kibocsátásának növekedése I. HH1 eltolódása felfelé kisebb méretű lenne,mint FF1 eltolódása. Z- (pozitív mennyiség belföld kibocsátási egységében kifejezve) azt a mennyiséget jelöli , amely belföld fizetőeszközének erősödése következtében az aggregált kereslet belföld termékeiről külföld termékei felé tolódik el. Külföld iráni keresletbővülés, ahol az új reálárfolyam értékét mutatja. Y- belföld kibocsátása nem változik.

Belföld kibocsátásának növekedése II. Tehát: HH1 görbe mértékkel tolódik felfelé Kérdés: Mennyivel kell így bővülnie külföld kibocsátásának , annak érdekében, hogy fenntartsa az árupiaci egyensúlyt külföldön változatlan Y mellett? Világgazdaság kereslete külföld termékei iránt értékkel növekszik, az a jövedelemváltozás, amely mellett az aggregált kereslet és kínálat egyensúlyban marad egyenlet alapján számítható FF1 görbe felfelé tolódásának nagysága ,amely kisebb HH1 felfelé tolódásának nagyságánál. Tehát: Belföldön monetáris szűkítés hatására belföld jövedelmének csökkennie kell.

Köszönöm a figyelmet!