Örömteli és eredményes matematikatanulás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Advertisements

Tutori tevékenység a gyakorlatban
E-learning alapú távoktatásos képzés
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Újfajta tanulási módszerek alkalmazása a felnőttképzési konzulens képzésnél Nyíregyháza, március 18.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Tanfolyam megszervezése Képzés módszerei SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet 2009/2010. I. félév Szeged.
HACCP oktatás Modul 05 - lecke 01
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
E-learning és a multimédia
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
EMLÉKEZÉS.
Tanulási elméletek, modellek elveinek alkalmazása az oktatásban
A második nyelv elsajátítás elméletei 2.
Az olvasás olyan piknik, ahová a szerző hozza a szavakat,
E-learning alapú távoktatásos képzés
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A fejlesztő értékelés.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Országos Közoktatási Intézet Tantárgyi obszervációs vizsgálatok
Az emberi tanulás.
Speciális tanulási nehézségek
Emlékezeti tárak, feldolgozási szintek, munkamemória
Pankucsi Szilárd Mérnöktanár Mérnök Informatikus
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Készítette: Dobák Dóra 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Digitális vizsgáztató és értékelő környezetek.
Az ember futhat, de nem menekülhet a megmérettetés elől. Az egyetlen gyerek se maradjon ki a mérésből jelszavát hangoztató korban az oktatásban dolgozóknak.
PEDAGÓGIAI KUTATÁS BARTHA ( ZSEBENYI) KLEMENTINA TEMPFLI (MARTIN) GABRIELLA II. éves hallgatók- távoktatás.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
Hosszútávú memória HTM.
A differenciálás lehetséges útjai a tehetségfejlesztésben
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
A kerekasztal résztvevői
Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.
Algoritmikus gondolkodás és fejlesztésének lehetőségei
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
EUCIP IT administrations vizsgák eredménye SZÁMALK-Szalézi szakközépiskola és napokon tartok vizsgák alapján.
Benjamin Bloom: A nevelési célok taxonómiája
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
Új tanulásszervezés – mit és miért kell tennünk?
Educatio LMS Halácsy Katalin II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola BeTISZK, MiTIOK tagiskola.
Kétszintű érettségi. tartalom érettségi érettségi és nyelvvizsga emelt szint szerepe emelt szintű oktatásra jelentkezés pontszámítás jogszabályi háttér.
Agykontrollos továbbképző éveseknek
Tanulási nehézségek 5/3.
FERENCES ÖSZTÖNDÍJ PROGRAM
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
ÉRETTSÉGI 2016 Általános tájékoztató az érettségiről
A LISTENING SPAN TESZT A RÖVID TÁVÚ VERBÁLIS SZERIÁLIS MEMÓRIA VIZSGÁLATA.
A NAT 2007 implementációja Dr. Vass Vilmos Pannon Egyetem,
Dr. Kovács Miklós tanszéki mérnök Műszaki Tanárképző Tanszék E-learning alapú távoktatásos képzés.
Írország, Dublin november Kontra Éva Széchenyi István Idegenforgalmi, Vendéglátóipari Szakképző Iskola és Kollégium Kecskemét, Nyíri út 32.
1 A fizika tanítása 3. lecke Az oktatási folyamat makro- és mikroszerkezete, óratípusok.
Kétszintű érettségi.
Honlap: Program: A Math-Bridge interaktív tanulási platform lehetséges szerepe az oktatási folyamatban.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
GKLB_FKTM001 tantárgyi követelményrendszer
Tanulási technikák A tanulási stratégiák.
Kétszintű érettségi 2018 május
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Kompetencia alapú szakoktatás
Milyen idő lesz holnap? Időjárás-előrejelzés az ELTE-n
Örömteli és eredményes matematikatanulás
Előadás másolata:

Örömteli és eredményes matematikatanulás Vásárhelyi Éva – Bernáth László   Rátz László Vándorgyűlés Győr, július 3-6.

Az előhívásos (teszteléses) tanulás Bernáth László ELTE PPK Iskolapszichológia Tanszék

Elméleti háttér A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

Az emlékezet korai elméletei Az információ bekerülését a sokszori elolvasás segíti – ismétlés a tudás anyja. Hangsúly a tanáron – minél több anyagot adjon le, minél több leckét adjon fel. Hol a diák? Tárolás RTM HTM Az emlékezet korai elméletei azt feltételezték, hogy a tanult anyag bekerül az emlékezetbe, mint a raktár polcaira az áru, s amikor kell, onnan előhívható. Néha vannak nehézségek a hozzáféréssel, de egy újabb átolvasás, ismétlés máris segít… sőt már a bekerülést is a sokszori elolvasás segíti.

Előhívás MM HTM

A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

A tesztelési hatás A tesztelés hagyományosan a tudás ellenőrzésére, értékelésére való eljárás dolgozatoknál és a vizsgákon. A tanulás az ezt megelőző történés, ami annál hatékonyabb, minél többször ismételtük át az anyagot („ismétlés a tudás anyja”). A tesztelés (feleletválasztós vagy rövid kifejtős kérdésekkel) azonban tanulási eszköz is lehet, noha ilyenkor nem az információ bevitele történik, hanem az előhívása.

Tesztelési hatás 3 csoportot vizsgáltak, akiknek 250 szót kellett megtanulni.

Eredmény: attól függ, mikor vizsgálták.

Természetesen a hatás csak akkor működik, ha sikerül felidézni az anyagot a tesztelés során. ( Kang, McDermott, & Roediger, 2007).

A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Kang, McDermott és Roediger (2007) a felidézési teljesítményt rövid kifejtős kérdésekkel illetve feleletválasztós teszttel a tanulás után 3 nappal Van-e különbség abban, hogy a tanulási fázisban a tesztelés kifejtős kérdésekkel vagy feleletválasztós tesztekkel történt? Mindkét csoport több információt tudott felidézni mindkét tudásfelmérő eljárásban, mint az ismétlő csoport, függetlenül attól, hogy melyik eljárással tanulta a szöveget. Ez az eredmény kicsit változik annak függvényében, hogy volt-e visszajelzés a tanulási szakaszban arról, hogy az aktuális próbálkozás jó volt-e. Amikor van visszajelzés, akkor a rövid kifejtős kérdésekre válaszolás előnyösebb, ha nincs visszajelzés, akkor a feleletválasztós teszt hatékonyabb.

A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb (Smith és Karpicke, 2014) 500 szó hosszúságú listákat tanultattak meg 5 csoporttal. Az egyes csoportok a következő tanulási feltételekkel tanultak: újraolvasás, felidézés, rövid kérdésekre válasz, feleletválasztós teszt, vegyes. Az utolsó négy csoportnál nem volt ismétlés, ők csak a tudástesztelés formájában különböztek. Egy hét elteltével rövid kérdésekre kellett válaszolniuk a tanultakkal kapcsolatban rövid kifejtős tesztben, de kétféle tesztet használtak: a tanult anyagban szereplő ismeretekre kérdeztek rá, illetve alkalmazni kellett a korábban tanultakat. Mindkét esetben az újraolvasó (ismételgető) csoport teljesítménye volt a leggyengébb, a másik négy csoport viszont egyformán jól teljesített.

Más kísérletek is azt mutatták ki, hogy a teszteléssel megszerzett tudás más területre is könnyebben átvihető. Butler (2010) kísérletében olyan információkat tanultak, mint pl. „A denevér szárnystruktúrája különbözik a madarakétól. Mi a különbség a két szárnystruktúra között?” Válasz: „A madaraknak merev szárnya az emelkedésben segít, a denevér rugalmas szárnya pedig jobb manőverezést tesz lehetővé. „ A tudás ellenőrzése során más területekről is tettek fel kérdéseket, a példához ezt: „Az Amerikai Hadsereg a denevér szárny vizsgálatából merít inspirációt egy új típusú repülőgép kifejlesztéséhez. Miben különbözne ez a gép a hagyományos vadászgépektől?” (Válasz: „A hagyományos repülőgépek merev szárnya az emelkedésben segít. A denevér szárnya rugalmasabb, az ennek alapján készült repülőgépnek jobb a manőverezhető-sége.”

A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

A tesztelési hatás az egyéni képességektől függetlenül hat. egy biológia kurzus keretében a hallgatók egy része 10 alkalommal 10 kérdéses tesztre válaszolt a tananyaggal kapcsolatban. A vizsgán nyújtott teljesítményük jobb volt, mint azoknak, akik nem vettek részt a tesztelésben. ez az előny a jó-, közepes- és gyenge képességű diákokra egyaránt érvényes volt (Orr és Foster, 2013).

A memóriáról alkotott elképzelések A tesztelési hatás A tudás tesztelés formájának van-e hatása? Az így szerzett tudás felhasználása is eredményesebb? Egyéni képességek hatása? Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás?

Deduktív következtetésekben is hatékony az előhívási hatás? Kísérlet (Tran et al. 2015) : Mondatokat kellett elolvasni egyesével, pl. Az Ash utcán lehet gyalog, biciklivel vagy autóval menni; A Birch utcán csak gyalog lehet menni; A Canyon utcán csak gyalog vagy biciklivel lehet menni A szokásos tesztelős és újraolvasó csoportok. A tesztelős csoport több mondatra emlékezett, de a következtetéses feladatban (melyik utcán lehet biciklivel eljutni az egyetemre?) nem volt különbség a csoportok között.

Ugyanezt megismételve úgy, hogy a mondatok együtt jelentek meg, az eredmény más: a tesztelős csoport jobb (Eglington és Kang, 2016).

A teszteléses tanulásnak nem csak direkt, hanem indirekt haszna is van mind a diákok, mind a tanárok számára. A diákokat folyamatos tanulásra készteti a rendszeres tudás tesztelés, továbbá ebből arra is kapnak visszajelzést, mi az amit tudnak és mi az amit még nem a tananyagból. Ezért kevésbé lesznek kudarckerülők Csökken náluk a teszt szorongás A tanárok is pontosabban tudják követni, hol tart a diákok tudása és ehhez igazíthatják a tanítási stratégiájukat.

Előhívásos tanulás Eddig: Most: Szövegtanulás Idegen szavak tanulása Biológia óra Laboratórium Matematika óra Középiskolában, kilencedikes diákokkal Egyetemen, tanárszakos hallgatókkal