Készítette: Perecz Patrik

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A bizonytalanság és a kockázat
Advertisements

A diákat készítette: Matthew Will
TWS ALAP. TWS Ticker beírása.
Kvantitatív módszerek
Az opció fogalma Put-call paritás Opciós befektetési stratégiák
Értékpapír piaci műveletek
Gazdasági informatika 2001/2002. tanév II. félév Gazdálkodási szak Nappali tagozat.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
Számold meg a fekete pontokat!
A kamatlábak lejárati szerkezete és a hozamgörbe
A diákat jészítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
Hitelfelvételi problémák
Opciós piacok. Meghatározás Egy termék jövőbeli vételére vagy eladására szóló jog, előre rögzített áron és időbenEgy termék jövőbeli vételére vagy eladására.
Részvényopciós díjak jellemzői
KOCKÁZAT – HOZAM.
Statisztika II. III. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A kötvény árfolyama és hozama
Határidős és opciós ügyletek segédanyag tavaszHatáridős és opciós ügyletek2 IV. Opciók értéke lejárat előtt A lejárat pillanatai tehát igen egyszerűek,
A partneri kapcsolatok értékelése hálózati együttműködés esetén
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Opciós utalványok és átváltható kötvények Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will.
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
Fazakas Gergely Részvények árazása
A másodfokú függvények ábrázolása
Torr-1 Pierre Fermat, the great French mathematician (and lawyer) asked the following problem from Torricelli, the physician living in Firense: Find.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Többváltozós adatelemzés
Siker a tőzsdén A/19 Az árfolyam csatornákról egy kicsit gyakorlatiasabban ! Az árfolyam csatornákról egy kicsit gyakorlatiasabban ! a a a Átlépve a csatorna.
Siker a tőzsdén A/6 Volatilitás: ártartomány ingadozás.
Siker a tőzsdén A/15 Bollinger szalag Az árcsatorna indikátorok leghatékonyabb módszerei között tartják számon. John Bollinger pénzügyi ujságíró ötlete.
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
Siker a tőzsdén A/14 Fordulós jelek: kulcs forduló sziget forduló Kulcsforduló esetén (növekvő trendben ) az árfolyam meghaladja a megelőző napok árfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 IV. Opciók értéke lejárat előtt A lejáratkori opcióértékek egyszerűen megadhatók, de a fő kérdés a lejárat.
Opciós ügyletek. Az egyszerű spekulációs ügyletek kockázata igen nagy, ezért nem mindenki vállalja. A fedezeti ügyletkötők számára sem előnyös a határidős.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Múlt és jövő A 15 éves Budapesti Értéktőzsde szerepe a hazai tőkepiac fejlesztésében Szalay-Berzeviczy Attila elnök június 16.
Származtatott termékek
Vállalati pénzügyek II.
Befektetés és finanszírozás Határidős és opciós ügyletek
“Tudásmegosztás és szervezeti problémamegoldás a mesterséges intelligencia korában” Levente Szabados Technológiai Igazgató.
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Hedge fund-ok Urbán András
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
Származtatott termékek és reálopciók
Származtatott termékek és reálopciók
A fej vagy írás játék algoritmusa
I. Előadás bgk. uni-obuda
Származtatott termékek és reálopciók
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Budapest Paradigma Alap
Semmi szükség a biztonságra
Számold meg a fekete pontokat!
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Előadás másolata:

Készítette: Perecz Patrik Volatilitás  Készítette: Perecz Patrik

Volatilitás  Fogalma : A volatilitás egy olyan fogalom, amellyel az árfolyamok mozgékonyságát, változékonyságát fejezzük ki. A volatilitás több tényezőből épül fel és jellemző az adott részvényre/devizára. Értelmezése : A volatilitás a tőzsde világában az árfolyamok (egészen pontosan a hozamok, pl. napi hozamok) változékonyságát jelenti. Ha egy részvény például minden nap 1 százalékot emelkedik, a volatilitása kicsi, de ugyanígy ha napi 1 százalékot veszít az értékéből, akkor is ugyanolyan kicsi a volatilitása. Ha viszont egyik nap felfelé, a másik nap lefelé mozdul el, a volatilitása már nagyobb. Azaz a volatilitás alapvetően nem a mozgás irányára, hanem változékonyáságára utal.

Volatilitás Jövőbeni Múltbeli A jövőre vonatkozó volatilitás, amellyel a leggyakrabban találkozhatunk az újságcikkekben, az egyes részvények vagy részvényindexek határidős vagy opciós ügyleteiből számított, a piaci szereplők által várt volatilitása Múltbeli A múltbeli volatilitás alapvetően az árfolyam "szeszélyességét" mutatja, de az aktuális trend állapotáról is árulkodhat. Az alacsony volatilitás azt jelzi, hogy a trend stabil, a megnövekedő volatilitás pedig a trend törékenyéségét jelzi

Volatilitás Becslés történeti adatokból Egy részvényár volatilitásának empirikus becsléséhez a részvényárat általában meghatározott intervallumban figyelik meg. N+1 : a megfigyelések száma Si: a részvény ára az i. intervallum végén Ui szórására , az S re vonatkozó becslés:

Volatilitás Visszaszámított volatilitás: Az a volatilitás amely egy, a piacon megfigyelt opció díja alapján határozható meg. Gyakran egyszerre több visszaszámított volatilitás sok megfelelően súlyozott átlagából egy összetett visszaszámított volatilitást képeznek a részvényre.

Volatilitás Volatilitás okai : Sokak szerint a volatilitást a részvény jövőbeli hozamáról véletlenszerűen érkező új információk okozzák. Mások szerint a volatilitás nagy részben a kereskedés okozza. Fama & French megvizsgálta a felmerülő kérdéseket, és arra jutott , hogy a volatilitás nagyobb amikor a tőzsde nyitva van. Éves volatilitás számítása

Volatilitás Volatility smile Közönséges gráfminta ami a árfolyam és a piaci volatilitás eredményeit ábrázolja különböző opció csoportoknak ugyanolyan lejárati dátumnál. Azért ez a neve mert úgy néz ki mint egy mosoly a piaci volatilitás a Black-Scholes modell-ből származik, és a voltilitás mértéke függ az opció fejlettségtől és , hogy milyen az in-the-money (ITM) kiterjedése (ami az ábrán látszik) Volatility smile A volatility smile is a common graph shape that results from plotting the strike price and implied volatility of a group of options with the same expiration date. The volatility smile is so named because it looks like a person smiling. The implied volatility is derived from the Black-Scholes model, and the volatility adjusts according to the option's maturity and the extent to which it is in-the-money (moneyness).

Volatilitás 

Köszönöm a figyelmet