Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Származtatott termékek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Származtatott termékek"— Előadás másolata:

1 Származtatott termékek
Határidős ügyletek Csere (swap) ügyletek Opciók 2016. ősz Befektetések I.

2 Határidős ügyletek Kötelező érvényű adásvételi ügylet, ahol
meghatározott (mennyiségű és minőségű) termék előre rögzített árfolyamon adott időben adott helyen történő adásvételére vállalnak kötelezettséget a felek az üzletkötés időpontjában. Időben elválik a szerződéskötés és a teljesítés időpontja. Határidőre olyasmit is eladhatunk, ami nincs a birtokunkban. Határidős ügylet segítségével egy jövőbeli adásvétel (amúgy bizonytalan) ára rögzíthető. 2016. ősz Befektetések I.

3 Hosszú pozíció nyeresége Rövid pozíció nyeresége
Hosszú (long) pozíció vásárlási kötelezettséget vállal, (majd) megveszi Rövid (short) pozíció eladási kötelezettséget vállal, (majd) eladja PT Hosszú pozíció nyeresége Rövid pozíció nyeresége PT F F 2016. ősz Befektetések I.

4 Forward és futures ügyletek
Egyedi határidős megállapodás (forward) Rugalmas, a szerződés feltételei tetszőlegesek. Nehéz megfelelő partnert találni. Garanciák Tipizált határidős ügylet (futures) szabványosítás (méret, minőség, lejárat) koncentrált piac likviditás, olcsó, megbízható lebonyolítás jogi garanciák könnyen lezárható nem illeszkedik az egyedi igényekhez 2016. ősz Befektetések I.

5 Opciós ügyletek Opciós ügyleteknél opciós díj jelenbeli megfizetésének fejében jogot szerezhetünk egy meghatározott jövőbeli időpontban, esedékes eladási vagy vételi megállapodás érvényesítésére rögzített árfolyamon. KT kötési árfolyam vételi opció (call option) a másik fél (az opció kiírója) eladási kötelezettséget vállal eladási opció (put option) az opció kiírója vásárlási kötelezettséget vállal 2016. ősz Befektetések I.

6 Az opciós jog birtokosa három dolgot tehet opciós jogával:
Eladhatja az éppen érvényes opciós díjnak megfelelő árfolyamon; Lejáratkor élhet a jogával (lehívhatja az opciót); Hagyhatja érvényesítetlenül lejárni jogosultságát. Az opciók két nagy csoportját különítjük el, attól függően, hogy a jogosult mikor élhet a joggal: kizárólag a lejáratkor: európai típusú opció, a lejáratig bármikor: amerikai típusú opció. A jogosult pozícióját long, míg a kötelezett pozícióját short pozíciónak nevezzük. Összességében tehát négyféle pozíciót különböztetünk meg: LC, long call (vételi jog); SC, short call (eladási kötelezettség); LP, long put (eladási jog); SP, short put (vételi kötelezettség). 2016. ősz Befektetések I.

7 LC értéke lejáratkor KT LP értéke lejáratkor PT KT PT KT
SC értéke lejáratkor PT KT SP értéke lejáratkor PT 2016. ősz Befektetések I.

8 LC nyeresége PT LP nyeresége PT SC nyeresége PT SP nyeresége PT
KT LP nyeresége KT PT FV(p) FV(c) SC nyeresége KT PT FV(c) SP nyeresége KT PT FV(p) 2016. ősz Befektetések I.

9 Futures ügyletek tőzsdei forgalma
kontraktusleírás alaptermék kontraktus mérete árlépésköz árlépésköz értéke lejárati hónapok elszámolóár számítási módja teljesítési mód napi maximális árelmozdulás árjegyzés nyitott kötésállomány 2016. ősz Befektetések I.

10 Napi elszámolás Elszámolóház Letéti számla Kezdő letét
Az ügylet kiírója a hosszú, és vásárlója a rövid pozícióval szemben, nettó pozíciója nulla. Teljesíteni köteles, az egyetlen szereplő, aki veszteséget szenvedhet. Letéti számla fedezeti számla, biztosítja, hogy a megbízók meg tudjanak felelni a határidős ügyletből származó kötelezettségeiknek Kezdő letét Tőkeáttétel Az elszámolóház minden pozíció után naponta elszámolja a keletkező profitot illetve veszteséget. Fenntartandó letét, letétfeltöltési felszólítás Lényeges különbséget jelent a futures és a forward ügyletek között. 2016. ősz Befektetések I.

11 Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van a (lejárat előtti) határidős ár és az azonnali ár között? 2016. ősz Befektetések I.

12 Részvény vásárlása és határidőre eladása
Alaptermékből és határidős ügyletből álló portfólió lejáratkori értéke rögzíthető kockázatmentes hozam Részvény vásárlása és határidőre eladása befektetés: P0 lejáratkori érték: F0 hozam: 2016. ősz Befektetések I.

13 Az egyensúlyitól eltérő határidős árfolyam arbitrázslehetőséget jelent
Ha P0 a jelenlegi árfolyam, rf a kockázatmentes kamatláb, akkor a T lejáratú határidős ügylet F0 árfolyama: Az egyensúlyitól eltérő határidős árfolyam arbitrázslehetőséget jelent Ha a határidős árfolyam magasabb az egyensúlyinál: részvényvásárlás hitelből, eladás határidőre, lejáratkor részvény leszállítása és a hitel visszafizetése Ha a határidős árfolyam alacsonyabb az egyensúlyinál: részvényvásárlás határidőre, rövidre eladás, befektetés, lejáratkor a határidős árfolyam kifizetése 2016. ősz Befektetések I.

14 Ha a részvény (kötvény) a határidős ügylet lejáratáig fizet osztalékot (kamatot)
Részvényvásárlás és határidőre eladás lejáratkori érték: F0+DIVT 2016. ősz Befektetések I.

15 Példa Mennyi egy 900$-os árfolyamú kötvény 9 hónapos határidős árfolyama, ha 4 hónap múlva 40$ kamatot fizet. (A 4 hónapos kamatláb 3%, a 9 hónapos 4%.) 2016. ősz Befektetések I.

16 Példa Mennyi a jelenleg 50$-os árfolyamú részvény 10 hónapos határidős árfolyama, ha a kockázatmentes kamatláb évi 8%, és a részvény 3,6 és 9 hónap múlva 0,75$ osztalékot fizet? 2016. ősz Befektetések I.

17 A határidős pozíció értéke
Korábban 24$-os árfolyamon határidőre vettünk egy részvényt, mennyit ér a pozíciónk, ha a lejáratig most 6 hónap van hátra és a pillanatnyi részvényárfolyam 25$? (rf=10%). 2016. ősz Befektetések I.

18 Opcióértékelés A lejárat pillanati egyszerűek, a lejárat előtt azonban rendkívül bonyolult. Miért? Black-Scholes formula 2016. ősz Befektetések I.

19 Az alap-formula a lejáratig osztalékot nem fizető részvényre vonatkozó európai vételi opció értékét
adja meg, a többi opciós pozíció értékére ebből vezethető le. A Black-Scholes formula szerinti c-függvény jellege: c P0 c P0-KT KT 2016. ősz Befektetések I.

20 Put-call paritás Az eladási opció értékét – az ún. put-call paritás segítségével – a vételiéből vezetjük le. A paritásos összefüggés felírásához két azonos eredményű (értékű) portfóliót állítunk össze, úgy, hogy az egyikben vételi, a másikban eladási opció szerepeljen. 2016. ősz Befektetések I.

21 LC LP PT PT KT KT KT KT PT PT KT 2016. ősz Befektetések I.

22 Egy 40$-os árfolyamú részvényre vonatkozó 3 hónapos lejáratú, 42$-os kötési árfolyamú vételi opció értéke 1$. Mennyit ér egy ugyanilyen paraméterekkel rendelkező eladási opció? (rf=4%) 2016. ősz Befektetések I.

23 Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
2016. ősz Befektetések I.

24 Biztonsági eladási jog
részvény + eladási jog Részvény PT Biztonsági put PT K LP PT 2016. ősz Befektetések I.

25 Fedezett eladási kötelezettség
Részvény PT részvény + eladási kötelezettség fedezett Mi értelme van ennek? intézményi befektetők, „terv szerint” adnak-vesznek. A kapott opciós díj „talált pénz”, mert „amúgy is eladná.” Lényegében az PT > K helyzeteket cserélik el a biztos opciós díjra. Fedezett vételi opció K PT SC K PT 2016. ősz Befektetések I.

26 Terpesz Azonos kötési árfolyamú és azonos lejáratú vételi és eladási opciók egyidejű megvétele. A részvényárfolyam jelentősen el fog mozdulni „valamerre”. bírósági ügy állami szabályozás stb. „Volatilitásra fogadás” LC PT K Terpesz K PT LP K PT 2016. ősz Befektetések I.


Letölteni ppt "Származtatott termékek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések