Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fej vagy írás játék algoritmusa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fej vagy írás játék algoritmusa"— Előadás másolata:

1 A fej vagy írás játék algoritmusa
Készítette: Csorni Kinga

2 Algoritmus Számolási eljárás, elemi műveletek lánca, szabályrendszer, olyan megengedett lépésekből álló módszert nevezünk így, amely utasítás sorozatot, részletes útmutatást, receptet értünk, amely valamely felmerült probléma megoldására alkalmas.

3 Mindenki tudja, hogy a pénzfeldobás hosszú távon garantáltan százalékos arányban ad fej, illetve írás eredményt.

4 A Stanford Egyetem kutatói azonban hosszú kutatómunkával rájöttek, hogy mégsem tökéletesen véletlenszerű a játék, az eredményt befolyásolja, hogy a dobás pillanatában az érme melyik oldala néz felfelé.

5 A tudósok építettek egy pénzfeldobó gépet, majd a dobásokat nagy sebességű kamerával rögzítették, és elemezték a mozgás fizikáját, az érmére ható erőket.

6 Az eredmények birtokában képesek voltak úgy beállítani a gépet, hogy az százból százszor fejet dobjon. Az emberi dobásoknál ennél bonyolultabb a helyzet, hiszen kézzel szinte lehetetlen a géphez hasonlóan mindig pontosan ugyanolyan erővel és irányban feldobni az érmét. (Meg lehet csinálni, elképesztő kézügyesség és gyakorlat kell hozzá)

7 A statisztika azt mutatta, hogy nem teljesen véletlenszerű az eredmény a kézi dobásoknál sem: a várt 50 helyett 51 százalékban fogja azt az oldalát mutatni az érme, ami a dobás pillanatában felül volt.

8 Azt a lehetőséget is kizárták a kutatók, hogy az eredményeket az érme kiegyensúlyozatlansága okozza (a fej és az írás oldalán más a vésés, így az érme tömegközéppontja nem tökéletesen középen van): készítettek egy speciális érmét, aminek az egyik oldala fából, a másik fémből volt, és ezzel is ugyanolyan eredményeket adott a kísérlet.

9   A kutatás vezetője megnyugtatott mindenkit, hogy nem kell a focimeccseken új módszert bevezetni a kezdőrúgás eldöntéséhez, csak a csapatkapitányoknak nem szabad látni a bíró kezét, amikor feldobja a pénzt - hiszen csak akkor lehet kihasználni ezt az eredmény ha biztosan tudjuk, melyik oldalát mutatta felfelé az érme a dobáskor.

10 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "A fej vagy írás játék algoritmusa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések