Csarnok jellegű épületek tűzoltási sajátosságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tűzvédelmi oktatás március.
Advertisements

Az esemény vagy eseménysorozat katasztrófává minősítése Jogszabályi háttér § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról, szervezetéről.
Dr. Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Bontási munkák előírásai
BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelőség
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A LAKOSSÁGVÉDELEM ÚJ DIMENZIÓI
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
„Demo-Rendelet” 23/2011.(III.18.) Korm. Rendelet A zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről.
Tűzvédelem a kereskedelemben
Katasztrófavédelmi Oktatási Központ
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
A civil lakosság kapcsolódási, önkéntes szerepvállalásának lehetőségei
Sándor Roland tű. alezredes BM OKF Tűzvédelmi Főosztály
Tűz-, polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
DR. TAKÁCS LAJOS GÁBOR okl. építészmérnök, egyetemi adjunktus
Átalakítások körében mértékében – Vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok előadó: Csuba Bendegúz tű. ezredes II. Rockwool Építészeti Tűzvédelmi Konferencia 2011.
Kiürítés a valóságban és a papíron
Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság KÉSZEN AVÉSZBEN KÉSZEN AVÉSZBEN A viharokra történő felkészülés Győr-Moson-Sopron megyében Előadó:
Az OTSZ új követelményei
Tűzoltás vezetés GPS-el?. Sajátosságok Nagy terület - nehezen átlátható Terjedési sebessége, iránya gyorsan változik. Jelentős erő- és eszközigény Gyakori.
Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok. A Közösségi Veszélyhelyzet-kezelő Csoportok olyan meglévő közösségekből, támogató szervezet segítségével szervezett.
A megyei védelmi igazgatás helye és szerepe
tűzvédelmi tapasztalatai
Új kihívások a katasztrófavédelemben
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A települések polgári védelmi sorolásának szabályai Jogszabályi háttér § §114/1995. (IX. 27.) Korm. rendelet a települések polgári védelmi besorolásának.
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
A polgármester katasztrófavédelmi (polgári védelmi, tűzvédelmi) feladatai Jogszabályi háttér évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2012.
17. tétel.
Érces Ferenc tű. ezredes főosztályvezető
Tűzjelző és tűzoltó berendezések általános követelményei
 A modellezés jogszabályi háttere  Hogyan kell megfelelően vizsgálni az épületek hő és füstelvezető rendszerét a modellben  Látótávolság Tárgyak fényelnyelő.
Munkahelyi egészség és biztonság
Tájékoztatás a polgármesterek katasztrófavédelmi feladatairól
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
A rendészet szervei.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Wagner Károly tű. alezredes
Wagner Károly tű. alezredes
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
Az új OTSZ-ről Kiürítés
TŰZVÉDELMI ISMERETEK.
A tűz-, a polgári- és a katasztrófavédelem kérdései Hoffmann Imre tű. ddtbk. Hatósági Főigazgató-helyettes.
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
Fehérvári Tűzoltó Egyesület. Egyesületünk február 09-én alakult azzal a céllal, hogy javítsa városunk tűzvédelmét. Tagjaink aktív és nyugállományú.
A külterületi kármentesítést meghatározó feltételrendszer és a kivitelezés összehangolása, együttműködés az irányító szervekkel.
Innovációk a tűzoltásban és a műszaki mentésben Az OKF Tudományos Tanácsa és a Magyar Tűzvédelmi Szövetség konferenciája április 13. Valóságos füstnek.
Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet (OTSZ) szerint. AZ ÉPÍTŐIPARI KIVITELEZŐKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK.
SZINHÁZAK TŰZOLTÁSA A taktikai jellemzőket alapvetően a nézőszám, és az építési megoldások határozzák meg Nagy tömeg befogadására alkalmasak, pánik kialakulásának.
MARCALI KvK. Marcalim HTP Mezőgazdasági termények betakarítási munkáinak tűzvédelme és erdőtüzek megelőzése 2016.
RAKTÁRAK TŰZOLTÁSA Raktárak típusai és azok sajátosságai A köznapi életben nemcsak a kifejezetten erre a célra létesített épületeket nevezzük raktárnak,
Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzvédelmi ismeretek Tűzriadó gyakorlás.
Kockázati osztályba sorolás
Építészek felelőssége az építmények tűzvédelmében
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Tüzvédelem.
Előadás másolata:

Csarnok jellegű épületek tűzoltási sajátosságai Czomba Péter tű. alezredes főosztályvezető-helyettes Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2018.12.27.

Bevezetés Előadásom témája a csarnokjellegű épületek tűzoltási sajátosságainak összefoglalása. A tűzoltás akkor szükséges ha az aktív és passzív tűzvédelmi rendszerek ellenére az építményben tűz keletkezik, továbbterjed, emberi életet, anyagi javakat, a környezetet veszélyezteti. 2018.12.27.

Előírások 2018.12.27.

Használati módok Üzem (Körmendi sajtgyár) Raktár Alap funkciótól eltérő jellegű (Bp, Soroksári úti kínai kereskedőház) 2018.12.27.

Építési módok Hagyományos falazott Vasbeton Kitöltő falazat Könnyűszerkezetes 2018.12.27.

A füst Zárt térben az emberi életre, valamint anyagi javainkra az egyik legveszélyesebb dolog a füstképződés. Amennyiben a forró, nagy mennyiségben képződő, a zárt teret rövid idő alatt elárasztó füstgázok elvezetése nem megoldott, akkor az ott tartózkodó személyek, valamint az ott lévő anyagi javaink, és nem utolsó sorban magának az épületnek a megmentésére az esély jelentősen csökken. 2018.12.27.

Füstfejlődés 2018.12.27.

A tetőn elhelyezett felülvilágító rendszerek a fénybeeresztés, szellőztetés mellett kiválóan szolgálják a zárt térben tűzeset miatt képződő és feltorlódó forró füstgázok szabályozott elvezetését. 2018.12.27.

A hatékony védekezés a következő alapokon nyugszik A veszély korai jelzése (füstérzékelők, hőérzékelők, tűzjelző központok) A tűzoltók késedelem nélküli riasztása A hő-, és füstelvezető szerkezetek használatával a tűzoltók kiérkezéséig a menekülési útvonalak láthatóságának, a tárgyi javak állagának, az oltás megkönnyítése céljából az egész veszélyeztetett terület átláthatóságának a biztosítása 2018.12.27.

Tűzoltást befolyásoló tényezők Falszerkezet Nyílászárók elhelyezkedése Bejáratok Tetőszerkezet Megközelítési lehetőségek Felvonulási utak Oltóvízellátás 2018.12.27.

Megközelítés,felvonulási terület A keletkező tüzek oltásához felvonuló erők vonulása és működése céljából felvonulási utat (legalább két nyomtáv szélességű, szilárd burkolatú, megfelelő teherbírású legyen) felvonulási területet (legalább két nyomtávú szilárd burkolatú, megfelelő teherbírású az épület tűzoltására, mentésére szolgáló homlokzatánál lévő legyen) kell biztosítani. 2018.12.27.

Tűzoltóvíz ellátás (külső) tűzcsapok A tűzcsapokat a védendő szabadtéri éghető anyag tároló területétől, építménytől a megközelítési útvonalon mérten 100 m-nél távolabb és —a tűzcsapcsoportok kivételével— egymáshoz 5 m-nél közelebb elhelyezni nem szabad. A tűzcsapoknál a tűzoltó gépjárművek részére úgy kell felállási helyet biztosítani, hogy azok mellett legalább egy nyomsávú közlekedési út szabadon maradjon 2018.12.27.

Tűzoltást akadályoztató tényezők Nagy területre kiterjedő füst, és hőterhelés (felderítés akadályozása) Omlásveszély (behatolás, ezáltal a tűz fészek közvetlen oltásának akadályozása) 2018.12.27.

Új kihívások (Környezetvédelem) A levegő szennyezettségének csökkentése Füst/gáz képződés Toxikus anyagok Környezetbarát oltóanyagok Az elfolyó, szennyezett oltóvíz hatékony összegyűjtése, kezelése 2018.12.27.

A Tűzoltás 2018.12.27.

a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól Jogi szabályozás 1/2003. (I. 9.) BM rendelet a tűzoltóság tűzoltási és műszaki mentési tevékenységének szabályairól 2018.12.27.

A tűzoltás vezetése a következők alapján történhet „alapirányítással, ha a beavatkozó erőket a tűzoltásvezető egyedül irányítja” 2018.12.27.

„csoportirányítással, ha a tűzoltást végzőket és az azok működését segítőket csak megosztva lehet irányítani” 2018.12.27.

„vezetési törzzsel, ha az esemény nagysága, bonyolultsága, a helyszín tagoltsága a beavatkozó erők létszáma, illetőleg egyéb körülmények a feladatok szélesebb körű megosztását indokolják” 2018.12.27.

IRÁNYÍTÁSI SÉMA AZ ESEMÉNY I. FÁZISÁBAN Tűzoltásvezető TT irányítói jogkör Elsődleges beavatkozást végző szervek vezetői Egyéb közreműködő szervek Sajtószóvivő Logisztika sajtószervek elsődleges tájékoztatása beavatkozók ellátása, szükséges eszközök helyszínre juttatatása Önkor- mányzat Közlekedési szerv Környezet védelem Vízügy ÁNTSZ Tűzoltóság Mentők Rendőrség életmentés végrehajtása, veszély-helyzetek megszüntetése, halottak összegyűjtése, környezet-szennyezés csökkentése, megakadályozása anyagok összegyűjtése szelektálás, elsősegély, szállításra előkészítés terület lezárás, illetéktelenek eltávolítása, ki és beléptetés, forgalom elterelés megszervezése. információs központ felállítása mentéshez szükséges feltételek biztosítása, (pl.: felső vezeték áramtalanítás), közlekedés helyreállításának előkészítése, vasúti baleset esetén a forgalom átirányítása. környezet- szennyező anyagok elhelyezésének előkészítése környezet-szennyezés csökkentése, fertőtlenítés 2018.12.27.

AZ ESEMÉNY II. FÁZISÁBAN IRÁNYÍTÁSI SÉMA AZ ESEMÉNY II. FÁZISÁBAN Különböző szervek vezetőinek koordinációs szerve Sajtó szóvivő - feladatok sorrendiségének meghatározása, koordináció, - érkező állami vezetők fogadása, - sajtó tájékoztatása - sajtó tájékoztatása, a tájékoztatás szervezése Önkor- mányzat Közlekedési szerv Környezet védelem Rendőrség Tűzoltóság Mentők Vízügy ÁNTSZ terület zárás, ki és belépés, helyszínelés, technikus feladatok végrehajtása, halottak azonosítása, forgalom elterelése közreműködés a helyszínelési és az azonosítási feladatoknál, roncsok szétszedése, szállításra előkészítése, közreműködés a közlekedés helyreállításában, fertőtlenítésben való közreműködés tájékoztatás a kórházba szállítottak állapotáról információs központ működtetése, hozzátartozók fogadásának megszervezése, halotti bizonyítványok kiadása a helyreállítás végrehajtása, vasúti forgalom átirányítása keletkezett környezet-szennyező anyagok elhelyezése élővizek védelme fertőtlenítés, szennyezett anyagok összegyűjtése, megsemmisítése 2018.12.27.

Együttműködés Vám- és Pénzügyőrség Rendőrség Mentőszolgálatok Közlekedési hatóságok (veszélyes áruk szállítása) Közműszolgáltatók 2018.12.27.

Tűzoltási és Műszaki Mentési Terv (TMMT) „2. § (1) A hivatásos önkormányzati tűzoltóság elsődleges működési körzetében, illetőleg az önkéntes tűzoltóság működési területén lévő, tűzvédelmi, gazdasági és műemléki szempontból kiemelt fontosságú létesítményekre „Tűzoltási és Műszaki Mentési Tervet” (a továbbiakban: TMMT) köteles készíteni. A TMMT tartalmi követelményeit a Szabályzat 1. számú függeléke tartalmazza. (2) Azon létesítmények körét, amelyekre TMMT-t kell készíteni, a fővárosi tűzoltóparancsnok, illetőleg megyei katasztrófavédelmi igazgató (a továbbiakban: megyei igazgató) állapítja meg az elsődleges működési körzet, illetve működési terület szerinti tűzoltóparancsnok véleményének figyelembevételével.” 2018.12.27.

TMMT Főbb tartalmi követelményeit az 1/2003. BM rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza. A TMMT az építmény, telephely, stb., legveszélyesebbnek ítélt pontjára készül, amely lehet egy helyiség, szabadtéri tároló, gázfogadó, stb. A taktikai helyszínrajz a TMMT lényeges eleme, amely a tűzoltóság beavatkozását ábrázolja, helyszínrajz formájában. 2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

Tűzoltás taktika Raktárépületek tüzeinek az oltását a tűz keletkezésétől számított 15 percen belül meg kell kezdeni, ezen idő eltelte után az építménybe történő behatolás életveszélyes! (rendkívül gyors tűzterjedés; égő hulló-, csepegő anyagok; tároló állványok, polcok összeomlása) Sok esetben nehéz 15 percen belül megkezdeni az oltást, hiszen a tüzet nem biztos hogy azonnal észreveszik, főleg ha éjszaka keletkezik, így a tűzjelzés is már „késve” érkezik a tűzoltóságra. 2018.12.27.

A tűzoltásvezető a tűz oltásának egyszemélyi felelős vezetője!!! 2018.12.27.

Az égő, zárt helyiség, terület megközelítése Az égő, zárt helyiségbe, területre a behatolást a tűzoltásvezető utasítása szerint kell végrehajtani. A zárt helyiségbe, területre a behatolás elsősorban a bejáratokon keresztül történjen és törekedni kell a lehető legkisebb károkozásra. Ha a bejáratok igénybevételének akadálya van, a behatolást az egyéb nyílászárókon vagy az épületszerkezeten bontott nyílásokon is végre lehet hajtani. 2018.12.27.

2018.12.27.

Veszélyt jelző feliratú, jelzésű, illetve olyan helyiségbe történő behatoláskor, amelyben veszélyhelyzet feltételezhető - ha rendelkezésre áll - a helyismerettel rendelkező szakember segítségét, közreműködését igénybe kell venni. Le- és felhatolásra elsődlegesen a természetes feljáró(kat) kell igénybe venni. A felvonók közül csak biztonsági felvonó vehető igénybe, vagy a tűz által nem érintett tűzszakaszban lévő, ha annak működését az elektromos leválasztás, illetve egyéb körülmény nem akadályozza. 2018.12.27.

A körmendi sajtgyár tüze Egy beavatkozás képei A körmendi sajtgyár tüze 2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

2018.12.27.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! 2018.12.27.