Kalibrálásról… egy kicsit másképpen

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest, október 26. MLSZ Játékvezetői Bizottság.
Advertisements

A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve Heves Megyei Iparkamara - Mire figyel a hatóság? Előadássorozata Augusztus.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Dr. Vandlik Erika OEFI - Országos Addiktológiai Centrum Ifjúsági addiktológiai ellátás feltételeinek kialakítása a Norvég finanszírozási mechanizmus keretein.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE, ÚJ FOGALMAI Laczkovich Jánosné Budapest, május 17.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
2009. május MŰSZAKI TÉRINFORMATIKA KONFERENCIA 1 Szabad forráskódú agrár ágazati téradat nyilvántartórendszer (VINGIS) Katona Zoltán (FÖMI) -
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Egységes, központi elektronikus nyilvántartás jön létre a korábbi széttagolt, és egymással nem kompatibilis, adathiányos korszerűtlen nyilvántartások.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Az események bejelentésének és kezelésének folyamata Nagy Zsigmond, balesetvizsgáló október 19.
A TANULÓSZERZŐDÉS, MINT A DUÁLIS KÉPZÉS MOTORJA InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat Szeptember 8. Soproni kereskedelmi.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Steierlein István ÁHO-hálózatfejlesztési szakreferens
Magyar információbiztonsági szabványok
Munkáltatói intézkedések közlésének Kttv. szerinti szabályozása
Az agrár-szakigazgatás szervezeti rendszerének változásai 2017-től
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
A közérdekű munka büntetés végrehajtása az önkormányzatoknál
Adományok adózási kérdései
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Jogszabályi és hatósági támogatás az elektronikus számlázáshoz
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az Áldozatsegítő Szolgálat átalakulása
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
Öröklési szerződés és Köteles rész
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
A kiváltást tervezők / megvalósítók és Az fszk TÁRS projektje közti együttműködés rendszere EFOP VEKOP TÁRS projekt.
1993-as közoktatási törvény
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
Kiskunfélegyháza Város Polgármesteri Hivatal
A KÖZIGAZGATÁSI PERRENDTARTÁSRÓL SZÓLÓ ÉVI I
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
2010. I-IV. hónap közlekedési baleseti statisztikája,
Új pályainformációs eszközök - filmek
Gombos Tibor András Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
BTMN.
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Az ingatlanrendező földmérő minősítés meghosszabbítása
Előadó: dr. Bánky Tamás tudományos igazgató ÉMI Kht.
MFTTT április 20. Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap 2016
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Országos Tűz- és Katasztrófavédelmi Konferencia
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
Előadás másolata:

Kalibrálásról… egy kicsit másképpen Jánossy András osztályvezető Fővárosi és Pest Megyei Földmérő Nap 2018.03.22 Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1051 Budapest, Sas u. 19. Telefon: +36 (1) 354-2963 – Fax: +36 (1) 354-2952 E-mail: foldhivatal.budapest@bfkh.gov.hu – Honlap: www.foldhivatal.hu

? SZABÁLYOZÁS 1777 XIII.sz. Kr.e. III.évezred Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen A Kheopsz piramis méretei egyiptomi királyi könyökben A Salisbury katedrális keresztmetszete +/- 0.05% ! könyök SZABÁLYOZÁS Királyi könyök Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Célja: Mérték-egysége: építés ? yard Kalibrálás Harci cselekmény Királyi könyök Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS Szabályozás GYAKORLATI MEGVALÓSÍTÁS LEGYEN ÖN IS SZAKEMBER! Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet (vhr) 25/2013.(IV.16.)VM rendelet az ingatlan-nyilvántartási célú… 14.§ (3) bekezdés A változási vázrajz készítéséhez használt mérőeszközöknek is ki kell elégítenie a mérésügyről szóló törvény vonatkozó előírásait 1991. évi XLV. Törvény a mérésügyről Tv.6. § (1) Joghatással jár a mérés, ha annak eredménye az állampolgárok és/vagy jogi személyek jogát vagy jogi érdekeit érinti, különösen, ha a mérési eredményt mennyiség és/vagy minőség tanúsítására — a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének megállapítására — vagy hatósági ellenőrzésre és bizonyításra használják fel; továbbá az élet- és egészségvédelem, a környezetvédelem és a vagyonvédelem területén. (2) Joghatással járó mérést a mérési feladat elvégzésére alkalmas hiteles mérőeszközzel vagy használati etalonnal ellenőrzött (kalibrált) mérőeszközzel kell végezni. 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelet (vhr) 5. § (1) Használati etalonnal kell rendszeresen ellenőrizni azoknak a joghatással járó mérés elvégzésére használt mérőeszközöknek a pontosságát, amelyeknek a hitelesítése nem kötelező. (2) A használati etalonnak hatályos hitelesítéssel vagy kalibrálási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie. A használati etalonnak pontosabbnak kell lennie a vele ellenőrzött mérőeszköznél. Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kötelező hitelesítésű Kalibrálandó mérőeszközök/műszerek országos etalonról kell leszármaztatni Kiterjedést mérő pontosságuk ellenőrzése használati etalonnal A hitelesítési engedély megszerzése a forgalombahozó kötelezettsége az etalonnak kalibrálási bizonyítvánnyal kell rendelkeznie az etalon pontosabb kell legyen mint az ellenőrzött mérőeszköz 2016 10.30-tól termék- hitelesítés a kalibráló laboratóriumok és a kalibrálás követelményeit az MSZ EN ISO 17025:2005 szabvány tartalmazza Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen http://fovaros.foldhivatal.hu/ http://www.ftf.bfkh.gov.hu/portal/index.php/szolgaltatasaink/k-geo-kalibralo-laboratorium http://www.geokomp.hu/files/geokalibralas.pdf Budapest Főváros Kormányhivatalának munkatársai a változási vázrajzok földhivatali vizsgálatra történő benyújtása során ellenőrzik a Törvényben illetve a Rendeletben foglaltak betartását. vagy a kalibrálási bizonyítvány másolata vagy nyilatkozat a műszaki leírásban a mérésügyi törvényben foglalt előírások betartásáról Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Szalag hossza 1997 Gyártó jele Németország (D) hitelesítés jele „e” gyártó hitelesítés száma (Jóváhagyott minta regisztrációs száma) gyártó gyártó gyártó jele Hitelesítés jele „CE” Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen gyártó A CE jelölés önmagában (kiegészítő M jel nélkül) a mérőeszköz pontosságát, hitelességét nem tanúsítja Gyártó Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen MSZ EN ISO/IEC 17025:2005 szabvány Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

a kalibrálási bizonyítvány másolatának megléte. A záradékolás során a 25/2013. (IV.16.) VM rendelet 14.§ (3) bekezdése alapján ellenőrzésre kerül: Vagy Vagy a kalibrálási bizonyítvány másolatának megléte. a műszaki leírásban a földmérő nyilatkozata a mérőműszer(ek) mérésügyi törvénynek való megfeleléséről Záradékolási ügyirat IRFM mérőeszköz kalibrálási bizonyítvány/jegyzőkönyv Nyilatkozat vagy kalibrálási bizonyítvány / semmi iktató száma szám megnevezése gyári száma, azonosító jele   5405/2017 1942/2005 Leica TCR 1205 217277 ..\szögmérő távmérő Penc kalibrálási bizonyitvany.pdf NY vagy B / 0 A szakfelügyeleti eljárás során ellenőrzése a 25/2013. (IV.16.) VM rendelet 14.§ (3) bekezdésére történő hivatkozással Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Az elsőfokú hivatalok tapasztalatai alapján a földmérési műszerek mérésügyi törvénynek való megfelelése XI. Kerületi Hivatal XIV. Kerületi Hivatal Kalibrálásról ….egy kicsit másképpen Budapest, 2018.03.22.

Köszönöm a figyelmet! Jánossy András osztályvezető Tel.: +36-1-354-2963 Email: janossy.andras@bfkh.gov.hu Földmérési, Távérzékelési és Földhivatali Főosztály 1051 Budapest, Sas u. 19. Telefon: +36 (1) 354-2963 – Fax: +36 (1) 354-2952 E-mail: foldhivatal.budapest@bfkh.gov.hu – Honlap: www.foldhivatal.hu