Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Diencephalon részei Thalamus Epithalamus Metathalamus Subthalamus
Advertisements

Érzőpályák Dr Gallatz Katalin.
A középagy magjai és pályái. A rágóizmok proprioceptív reflexíve
Hallópálya, hallókéreg
SZAGLÁS ÉS ÍZÉRZÉS Dr. Székely Andrea Dorottya.
Neurobiológia II..
Divat az ókortól a Napkirály századáig
„Zaj vagy zene?”. Rezgés vagy lengés Definíció: A rezgés vagy lengés olyan mozgást jelent amely ismétlődik egy egyensúlyi pont körül. A rezgés és lengés.
Az állatvilág alkalmazkodása a zord téli körülményekhez melegebb vidékre vándorolnak alkalmazkodnak a megváltozott környezethez téli álmot alszanak / hibernálják.
A szenior tudástőkére épített társadalmi innováció május 21. Miskolc ©Sárközy Erika.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
Érzékszerveink A fül, hallás és helyzetérzékelés.
Hogyan épül fel a testünk? Testfelépítés 8. oszt / 1.
Az időskorúak dialíziskezelésének epidemiológiája
A Levegő összetétele.
Disszekciós eljárások
Védőoltások immunológiája
Star Trek Idegrendszer I. szex.
Indikátorok Kutrovácz László.
Kémiai receptorok.
A féltekék munkamegosztása
Adatok importálása, rendezése és szűrése
ÍZÉRZÉKELÉS, SZAGLÁS.
ENZIMOLÓGIA.
Légzés-szövettan.
10.lecke Szivacsok.
Szem fejlődése.
A talajok szervesanyag-készlete
Hangtan „Zaj vagy zene?”.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
A sejtmembrán Foszfolipid kettős réteg Poláros fej, apoláros láncok
5. lecke TESTÜNK SZÖVETEI 8. osztály
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
TERPLÁN Zénó Program 2016/2017 Tóth Márton tanársegéd MFK, KGI Név.
Bőrelváltozások, bőrsérülések és tennivalók
Készítette: Katona Napsugár
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Semmelweis Egyetem, ÁOK Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
A légzőrendszer szövettana
A limbikus rendszer. Semmelweis Egyetem, ÁOK
A VEGETATÍV IDEGRENDSZER ÁTTEKINTÉSE
Készítette: Kovácsné Balla Györgyi
Csontvelő vizsgálat – STERNUMPUNCTIO.
Systema nervosum centrale Készítette: Szabó Elza
Glia-neuron interakciók a neuroendokrin hipotalamuszban
Ákos Lukást MD., Ph.D A vese szövettana Ákos Lukást MD., Ph.D
Limbikus rendszer Németh Anna 2015.
Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet
CAVUM NASI, SINUS PARANASALES
A központi idegrendszer felépítése és funkcionális rendszerei
Ízérzés, szaglás (sensus gustus sensus olfactus)
Mozgástanulás és szabályozás
A középagy magjai és pályái, a rágóizmok proprioceptív refexíve
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Patkány EEG.
Általános csonttan A végtagok szerkezete
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az idegrendszer fejlődése II.
I. kationosztály elemzése
A mozgás szervrendszere
TIENS PROPOLISZ TABLETTA
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Fekete harkály.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
Érzékszervek.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
A gyermek biológiai fejlődése
A légzés.
Előadás másolata:

Szaglás és ízérzés Dr. Gallatz Katalin

primér érzékhámsejtek az orrnyálkahártya A szaglórendszer részei Szaglóhám: primér érzékhámsejtek az orrnyálkahártya regio olfactoriájában, centralis nyúlványaik - fila olfactoria Bulbus olfactorius: mitralis és pamacsos sejtek axonjaik – tractus olfactorius Tractus olfactorius: stria olfactoria medialis, intermedius et lateralis Olfactoros kérgi areák: area praepiriformis area enthorhinalis

REGIO OLFACTORIA SZAGLÁS ORTHONASALIS és RETRONASALIS

OLFACTOROS RECEPTOR SEJTEK (SZAGLÓSEJTEK) - primér érzékhám - bipolarisak: dendritikus nyúlvány a felszín felé, végén olfactoros vesiculum, szaglóidegnyúlvány a lamina propria felé fila olfactoria bulbus olfactorius BOWMANN MIRIGY BASALIS SEJTEK FILA OLFACTORIA (AXONOK) TÁMASZTÓ SEJT OLFACTOROS EPITHELIUM (SZAGLÓHÁM) RECEPTOR SEJTEK TÁMASZTÓ SEJTEK BASALIS SEJTEK BOWMANN MIRIGYEK RECEPTOR SEJTEK DENDRIT OLFACTOROS VESICULUM TÁMASZTÓSEJTEK

SZAGLÓHÁM OLFACTOROS EPITHELIUM (SZAGLÓHÁM) RECEPTOR SEJTEK TÁMASZTÓ SEJTEK BASALIS SEJTEK BOWMANN MIRIGYEK ORC = olfactoros receptor sejtek

SZAGLÁS Szagérzést olyan illóanyagok molekulái keltenek, amelyek oldódnak a szaglóhámsejteket fedő mucin rétegben 2. Az illóanyagok illóanyagkötő fehérjékhez kapcsolódnak és a szaglósejtek stereociliumain lévő receptorokhoz kötődnek Másodlagos hírvivő rendszerek aktiválásának hatására metabolikus folyamatok indulnak el a sejtfelszíni ioncsatornák áteresztő képessége megváltozik Ca2x beáramlás depolarizáció ingerület

Olfactoros transductio G-Protein Receptor RECEPTOR SEJT RECEPTOR SEJT MEMBRANJA

BULBUS OLFACTORIUS BULBUS OLFACTORIUS MITRALIS ÉS PAMACSOS SEJTEK TRACTUS OLFACTORIUS LAMINA CRIBROSA OLFACTOROS EPITHELIUM

BULBUS OLFACTORIUS: 1. A fila olfactoria a mitralis és a pamacsos sejtek dendritjeivel szinaptizálnak olfactoros glomerulus 2. A mitralis és pamacsos sejtek axonjai alkotják a tractus olfactoriust 3. A gátló szemcsesejtek centrifugális rostokat kapnak a nucl. olfactorius anterior, a locus coeruleus és a nucl. raphe dors. felől és gátolják a mitralis és pamacsos sejtek működését

A tractus olfactoriusban futó efferens rostok (mitralis és pamacsos sejtek axonjai) a nucleus olfactorius anteriorban és az olfactoros kérgi területeken végződnek. Nucl. olfactorius anteriorból eredő rostok az ellenoldali bulbus olf.-ba mennek és a szemcsesejtekkel szinaptizálnak.

Olfactoros kérgi területek amygdala, cortex piriformis – uncus cortex entorhinalis – g. parahyppoccamp. cortex orbitofrontalis - secunder

OLFACTOROS PÁLYÁK

OLFACTOROS PÁLYÁK ORBITOFRONTAL CORTEX

OLFACTOROS PÁLYÁK University of Jordan 14 14

OLFACTOROS PÁLYÁK Sekunder ízérző kéreg

ÍZÉRZÉS

ÍZÉRZÉS Ízlelőszerv –organum gustus caliculi gustatorii seu gemmae gustatoriae - secunder érzékhámsejtek - támasztó sejtek - basalis sejtek ÍZLELŐ PÓRUS TÁMASZTÓ SEJT ÉRZÉKHÁMSEJT BASALIS SEJT

ÍZLELŐ BIMBÓ

Primer ízérzés édes, savanyú, sós, keserű umami és víz Szignifikáns egyéni különbségek Korral csökken a receptorok száma

Az umami az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Megtalálható például a paradicsomban, a sajtfélékben, a halfélékben, a spenótban és a japán konyhában használt konbu nevű barnamoszatban (Laminaria japonica). A nátrium-glutamátot (E621) először 1908-ban Ikeda Kikunae izolálta, ez az adalékanyag is képes az umami íz kiváltására. Gyakorta használják ízfokozóként. A keleti konyhákban az umami alapvető fontosságú, nyugaton leginkább „erőteljesen kellemes ízként”, „kínai ízként” vagy „húsízként” jellemzik. Az umami észlelésére képes ízlelő receptorok a nyelv egész felületén megtalálhatóak.

Ízérzést a nyálban oldódó anyagok keltenek ( pl Ízérzést a nyálban oldódó anyagok keltenek ( pl. Na-, Ka-, Mg- ionok, enyhe savak, cukrok, aminosavak) 2. Az érzéksejtek felszínén található mikrobolyhok receptoraihoz kötődnek 3. Ionotrop, metabotrop folyamatok inulnak el. 4. Na-, K-ion beáramlás, Ca felszabadulás, depolarizáció, neurotranszmitter felszabadulás ingerület édes keserű savanyú sós

ÍZÉRZŐ RECEPTOROK

ÍZÉRZŐPÁLYA ízlelőbimbók VII., IX., X. I. neuron ggl. geniculi n. VII. ggl. inf. n. IX. ggl. inf. n.X. VII. X. IX. II. neuron nucl. tr. solitarii III. neuron VPM pars parvocellularis gyrus postcentralis - insularis cortex

ÍZÉRZŐPÁLYA

A szagló és az ízérző rendszer kapcsolata nucleus tractus. solitarii nucleus parabrachialis hypothalamus amygdala

Köszönöm a figyelmet!