Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÍZÉRZÉKELÉS, SZAGLÁS.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÍZÉRZÉKELÉS, SZAGLÁS."— Előadás másolata:

1 ÍZÉRZÉKELÉS, SZAGLÁS

2 Íz és szagérzékelés közös jellemzői
Kemoreceptorok találhatók az érzékszervekben. Mindkét érzékeléshez szükséges az ingerkeltő anyagok feloldása. Táplálkozással kapcsolatos információkat nyújt. Szaglás és ízlelés térbeli és időbeli felbontóképessége Szaglás és ízlelés kifáradása, fokozatváltása

3 Ízérzékelés Ízlelőbimbók felépítése Ízlelő szemölcsök
Unami Ízlelő szemölcsök (Szerintem: fémes) Útja az agyba: VII. IX. X. agyideg → nyúltagy → kereszteződés → Talamusz → fali lebeny Alap ízek, az azokat kialakító anyagok Édes Sós Savanyú Keserű

4 Szaglás Szaglóhám elhelyezkedése Szagló receptorok jellemzése
Szaglóérzet kialakulása, kombináció Szaglás keltette ingerület lefutása, érzet kialakulásának helye Szaglás feladata: Táplálkozás Közérzet Szexualitás


Letölteni ppt "ÍZÉRZÉKELÉS, SZAGLÁS."

Hasonló előadás


Google Hirdetések