TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Értékpapír piaci műveletek
Advertisements

Fundamentális elemzés
Matematika a tőzsdén.
A bizonytalanság és a kockázat
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Siker a tőzsdén A/7 Fedezeti ügyletek (hedge): Ellen tranzakcióként megjelenő ügylet. Csak akkor van értelme, ha a financiális terhe nem magas, elviselhető.
A Fibonacci-féle sorozat
Bevezetés a technikai elemzésbe, és a tőzsdepszichológiába
5. hét: Solow-modell Csortos Orsolya
HUNGÁRIA Takarék Vállalkozói Fórum.
Tőzsde az Interneten Nagy György Péter.
Siker a tőzsdén A/2  El kell döntenünk, mit is vegyünk.  A döntésnél (részvény vásárlás) figyelembe kell vennünk: a társaság eredményessége, teljesítménye,
Kvantitatív módszerek
Gondolatok a tőzsdézésről május 19..  A hazai vagyonkezelési piac egyik legfiatalabb tagja, 2007 szeptemberében alakult  Magánszemély tulajdonosok.
A TERMÉKÉLETCIKLUS-KONCEPCIÓ
A technikai elemzés alapjai
Előadó: Horváth András, tőzsdeszakértő
Concorde Hozamfizető Származtatott Befektetési Alap (EUR)
Siker a tőzsdén 25. A kezdő tanfolyam befejező anyaga.  És mégis lehet kereskedni „inside day” esetén ! A két féle trendforduló: Bullish Bearish reklám.
Siker a tőzsdén A/9 A point and figure chart, az o-x diagram.
Siker a tőzsdén 20. Egy újabb indikátor a napi elemzés megkönnyítésére. Egy újabb indikátor a napi elemzés megkönnyítésére. CCI (Commodity Channel Index)
Hegyesszögek szögfüggvényei
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. IX.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Idősorok elemzése.
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Részvényopciós díjak jellemzői
A középérték mérőszámai
A Fibonacci-féle sorozat
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Technikai elemzés alapjai
Bevezető Készítette: Mándó Milán
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
A technikai elemzés alapjai Starcz Ákos Inter-Európa Bank Rt. Budapesti Értéktőzsde, március.
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Alapfogalmak.
Siker a tőzsdén A/19 Az árfolyam csatornákról egy kicsit gyakorlatiasabban ! Az árfolyam csatornákról egy kicsit gyakorlatiasabban ! a a a Átlépve a csatorna.
Siker a tőzsdén A/6 Volatilitás: ártartomány ingadozás.
Siker a tőzsdén A/8 Trendek felépülése (emelkedő trend esetén): Trendek felépülése (emelkedő trend esetén): Felhalmozás szakasza: A kereslet szignifikánsan.
Siker a tőzsdén 21. A hullámokon lovagoló kereskedési szisztéma. A hullámokon lovagoló kereskedési szisztéma. A hullámmozgásban haladó árfolyamok nem.
Siker a tőzsdén A/15 Bollinger szalag Az árcsatorna indikátorok leghatékonyabb módszerei között tartják számon. John Bollinger pénzügyi ujságíró ötlete.
Siker a tőzsdén A/5 Részvény vásárlásnál milyen lehetőségeink vannak ? Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan lehet vásárolni) Piaci árfolyam (ahol épp aktuálisan.
Siker a tőzsdén A/1 1.Gondolkodásmódunk megváltoztatása. f ogyasztói szemlélet befektetői szemlélet 2. Gondolatok a pénzpiacról: felhasználók > jelenbeli.
Siker a tőzsdén A/11 Fibonacci számok
Siker a tőzsdén A/4 Emelkedő napi árfolyam (fehér). Csökkenő napi árfolyam (fekete gyertya) A forgalom árulkodik (emelkedő nap forgalma zöld, csökkenő.
Siker a tőzsdén A/18 A Forgalmi Egyensúly (On Balance Volume) A Forgalmi Egyensúly (On Balance Volume) mutató egy instrumentumba be- és kiáramló pénzmennyiséget.
Siker a tőzsdén A/14 Fordulós jelek: kulcs forduló sziget forduló Kulcsforduló esetén (növekvő trendben ) az árfolyam meghaladja a megelőző napok árfolyam.
Egyenes vonalú mozgások
előadások, konzultációk
FIBONACCI SOROZAT.
Előrejelzés Összeállította: Sójáné Dux Ágnes. Előrejelzés Az időbeli folyamatok elemzésének segítségével lehetőség nyílik a korábban láthatatlan trendek.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 Részvényportfóliók fedezése Hatékony portfóliók –β paraméter megmutatja mennyire érzékenyen reagálnak.
2015. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 III. Fedezeti ügyletek Határidős ügylet segítségével rögzíthető a jövőbeli ár –árfolyamkockázat kiküszöbölése.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II.2. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
2013. tavaszSzármaztatott termékek és reálopciók1 II. Határidős árfolyamok A lejáratkor a határidős és az azonnali ár megegyezik. Milyen kapcsolat van.
Számtani sorozat Számtani sorozatnak nevezzük azokat a sorozatokat, amelyekben ( a második elemtől kezdve ) bármelyik tag és az azt megelőző tag különbsége.
Származtatott termékek és reálopciók
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
V. Befektetői stratégiák opciós ügyletekkel
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Mediánok és rendezett minták
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Hol tartunk… IV. Hozamok és árfolyamok
A Fibonacci-féle sorozat
Gazdaságstatisztika Konzultáció a korreláció- és regressziószámítás, idősorok elemzése témakörökből.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Készítette: Perecz Patrik
Magyarország jelenlegi és várható csapadékviszonyai,
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Kereskedés a tőzsdén.
Az online kereskedés alapjai
Előadás másolata:

TECHNIKAI ELEMZÉS EGYSZERŰEN Németh Zita MB Consult Kft.

Elemzési technikák - Fundamentális: egy társaság működését illetve eredményességét vizsgálja elsősorban hosszú távon Jövőbeli célár meghatározása, Trend iránya

Emelkedő trend

Csökkenő trend

Elemzési technikák Technikai elemzés: momentum meghatározására alkalmas Rövid távon jellemző Eszközei: indikátorok, alakzatok, támasz-ellenállások, Gyertyaalakzatok, stb…

A nyereség csak illúzió, egyedül a veszteség a realitás. André Kostolany A nyereség csak illúzió, egyedül a veszteség a realitás.

Időhorizont - gyertyák Napos grafikon: 1 gyertya 1 napos mozgás Hetes grafikon: 1 gyertya 1 hetes mozgás Havi grafikon: 1 gyertya 1 hónapos mozgás

Időhorizont

Japán gyertya

Sírkő és hullócsillag A sírkő gyertyával a leggyakrabban emelkedő trend folyamán találkozhat. Ebben az esetben a nyitást követően az árfolyam emelkedni kezd, amíg elér egy ellenállásszintet, ahol nagyobb mennyiségű részvényt kínálnak eladásra profitrealizálási célból.

Kalapács gyertya A kalapács általában csökkenő trendben bekövetkező fordulatot jelez előre. Ilyen esetben a kereskedés kezdetét követően a korábbi árfolyamcsökkenés folytatódik. Az esés során azonban a részvény ára elér egy napi minimumszintet, ami sok esetben a csökkenő trend legmélyebb pontja is, melyet a gyertya alsó kanóca szemléltet.

Kalapács kontra hullócsillag

Mozgóátlagok Az egyszerű mozgóátlag nem meglepő módon, a legegyszerűbb fajta a mozgóátlagok közül. Az egyszerű mozgóátlagot oly módon számítjuk ki, hogy összeadjuk a deviza legutolsó „X” napjának a záróárfolyamát és után ezt a számot elosztjuk X-el.-SMA A jelenhez közelebb álló adatok nagyobb súllyal szerepelnek, ezért gyorsabban reagálnak a változásra - EMA

Mozgóátlag - időperiódus 10 napos 21 napos 50 napos 200 napos !!!!! Egyéb: 100 napos

EURUSD

Bollinger Ez egy három vonalból álló indikátor, melyek az árfolyammozgás nagy részét körülhatárolják. A három vonal a következő: Közép szalag: Egy egyszerű mozgóátlag. Felső szalag: A mozgóátlag plusz az adott termék szórásának a kétszerese. Alsó szalag: A mozgóátlag mínusz az adott termék szórásának a kétszerese.

Gyakorlati használata Ha az árfolyam eléri az alsó vagy felső vonalat Az indikátornál az alsó és a felső vonal egy árcsatornát hoz létre, tehát a Bollinger szalag egy árcsatorna típusú indikátorként is értelmezhető, annak is egy speciális válfaja, amely maga alakítja ki a csatorna szélességét. Ha az árfolyam eléri a felső vonalat, akkor előbb-utóbb el fogja érni az alsót is, tehát mint az összes árcsatornában, a felső és alsó vonalak elérése egy fontos jelenség, habár, mint ezt már írtuk, ez nem ad egyértelmű vételi vagy eladási szignált a kereskedőnek

Ha az árfolyam áttöri a szalag alsó vagy felső szélét Az alsó vagy felső vonalak áttörése, mint azt már konstatáltuk, nem jelent egyértelmű trendfordulót, és sok esetben csak a trend folytatását jelzi. A gyakorlatban, ha a gyertya fele a szalagon túl esik, akkor a közép tendencia alapján az árfolyam valószínűleg visszatér a szalagba, és középirányt vesz.

Szűkülés A Bollinger szalag szűkülése a volalitás csökkenésének eredménye, ami a szalag jelzései közül a legmegbízhatóbbak közé tartozik, és közelgő nagy intenzitású árfolyam elmozdulást mutat. Az elmozdulás irányára vonatkozólag azonban ettől az indikátortól nem kapunk jelzéseket. Ha már van egy megtörtént kitörésünk, akkor azzal megegyező irányú pozíciót érdemes felvennünk.

Példa

Háromszögek

Kitörés

Ékek

MOL

Dupla tető – Dupla alj

Dupla alj

Fej - váll

Példa

Fibonacci A Fibonacci számok története igen messzire nyúlik vissza. A XII.-XIII. században élt olasz matematikus, Leonardo Fibonacci nevéhez fűződnek a számok, amint arra a nevéből is lehet következtetni. A matematikai szakkönyvek szerint Fibonacci az egyiptomi piramisok tanulmányozásakor fedezte fel az a számsorozatot, amely azóta is a matematikus nevét viseli. Egyes források szerint azonban Fibonacci ezt a számsorozatot a házinyulak szaporodása során figyelte meg, s tapasztalata szerint egy házinyúl párból egy év alatt 233 pár ivadék származik. A számsorozat első tőzsde alkalmazásáról azonban nem áll rendelkezésre túl sok információ.

Fibonacci A számsorozat képzése A szorozat képzése nem túl bonyolult, ám annál érdekesebb. A számok meghatározása úgy történik, hogy az első tagot 1-nek vesszük, majd ezt követően a sorozat következő tagját az azt megelőző két szám összegeként kapjuk. Tehát a sorozat tagjai a következők lesznek: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, stb. Mindazonáltal a Fibonacci számok több érdekességet mutatnak. Ha ugyanis elosztjuk a számokat a sorozat következő elemével, akkor a hányados egy konstans szám, 0.618 felé konvergál, ha a nagyobbal osztjuk el a kisebbet, akkor pedig a hányados 1.1618 felé konvergál.

Fibonacci a gyakorlatban

RSI indikátor Az RSI indikátor, avagy Relative Strength Index a Stochastic mellett az egyik legnépszerűbb indikátor, amit a befektetők alkalmaznak. Az a különlegessége, hogy nem az árakat, hanem az árfolyamokat méri, egy adott időszak árfolyam emelkedéseinek mértékét hasonlítja össze a csökkenésekkel. Az RSI egy nagyon gyors indikátor, amely szinte együtt tud váltani a piac mozgásaival, és ebből fakad az a hibája is, hogy gyakran adhat téves jelzéseket a kereskedőknek. Mit mutat az RSI indikátor ? Ez az indikátor is, mint a Stochastic, egy momentum típusú oszcillátor, tehát a piaci hangulatot méri egy 0 és 100 közötti skálán. Itt is megvan a két szint, a 30-as a túladott és a 70-es túlvett tartomány.

Példa

Stochastic slow A Stohastic indikátor egy oscillátor típusú momentum indikátor jellemzően 0 és 100 közötti értéket vehetik fel, és ezek között ingadoznak alsó a túladott, még a felső a túlvet tartományt mutatja. A túlvett piacot jellemzően a 70-es vagy 80-as értéknél lévő egyenessel jelölik, még a túladott terméket a 20-as vagy 30-as vonal alatti tartomány jelenti

Stochastic A Stohastic indikátor logikája szerint az aktuális záróárat méri össze a megelőző időszak kereskedési ársávjával. Amikor optimista hangulat uralkodik a piacon, akkor a részvény a napi maximumhoz közel zár, az indikátor által vizsgált időszak ársávjának a felső részén, ebből kifolyólag az indikátor emelkedni fog. Amikor az emelkedés üteme lassulni kezd, akkor a záróár már messzebb kerül a napi maximumtól, és az indikátor elkezd fordulni, jelezve ezáltal az emelkedő hullám várható kifulladását.

Stochastic slow A piros, gyors vonal (%K) az éppen aktuális záróárat méri össze egy adott periódus minimumával és maximumával. %K-ot kisimítjuk egy 3 napos mozgóátlaggal, ettől lesz a Stohastic indikátor "slow" azaz lassú Stohastic. A 3 napos kisimítás hiányában gyors Stohastic indikátorról beszélhetnénk. Szignál vonalunk a % D nem más, mint a kisimított %K 3 napos mozgóátlaga.

US500

HELP!!!! www.portfolio.hu www.elemzeskozpont.hu www.tozsdeforum.hu www.portfolioblogger.hu www.trading.con.hu www.alapblog.hu www.erstemarket.hu

www.investing.com www.cnbc.com www.stooq.com www.stocktwits.com