Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Értékpapír piaci műveletek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Értékpapír piaci műveletek"— Előadás másolata:

1 Értékpapír piaci műveletek
Tőzsdei ügyletek II.

2 A határidős piacok részvevői, a kockázat fűződő viszonyuk alapján:
Fedezeti ügyletkötők (hedger): aki a kockázat csökkentésére, a veszteség elkerülésére törekszik A spekulánsok, akik jelentős árfolyamkockázatot vállalnak nyereségszerzés céljából

3 SPEKULÁCIÓ A haussier- ek (hosszörök):
a hausse-ra vagyis árfolyam-emelkedésre számítanak Ezért vásárolnak ma értékpírokat, abban a reményben, hogy ezeket később magasabb árfolyamon értékesíteni tudják. A hausse ( francia eredetű szó): jelentése: hogy növekedni, emelkedni, a tőzsdei szóhasználatban árfolyam emelkedést értünk alatta A New Yorki tőzsdén a hosszra spekulálókat „bull-nak”, birkának nevezzük. Az árfolyam-emelkedést birkahangulatnak nevezzük.

4 SPEKULÁCIÓ A baisser- ek ( besszerek):
vagy contreminuer (annyi ellenjátszó), vagyis árfolyamcsökkenésre számítanak. Baisse: árfolyamcsökkenést, süllyedést jelenti New Yorki árfolyamcsökkenésre spekulálókat „bear-nek” medve, nevezik a bessze hangulatot pedig medvehangulat. Ezért ma eladnak, hogy később ugyanazt a terméket majd alacsonyabb árfolyamon visszavásárolják Határidőre: tehát későbbi szállításra ezt akkor is megtehetjük, ha már nincsenek is birtokában

5 Az arbitrázsörök Az arbitrázsörök, akik kockázat-semlegesség, úgy vállalnak határidős pozíciót, hogy kockázatuk se nem nő, se nem csökken.

6 Az arbitrazsör ·        A spekuláns árfolyamkockázata abból származik, hogy időben szétválik a vétel és az eladás. ·        Az arbitrazsör a különböző tőzsdék azonos „árufajtáiban” fennálló, egy időben való jegyzései közötti árfolyamkülönbséget használja ki (helybeli árfolyamkülönbség kihasználása) ·        Ott vásárról ahol olcsó, ott ad el ahol drága.

7 ARBITRÁZS Az arbitrázs ügyletnek kétféle típusát különböztetjük meg:
kiegyenlítési arbitrázs esetén egy-egy aktívaféleség (deviza, értékpapír stb) vásárlásakor vagy eladásakor a legkedvezőbb piacot igyekszik kiválasztani az arbitrázsör, s ott bonyolítja le az ügyletet, pl. ha devizára van szüksége, akkor azon a piacon vásárolja meg, ahol olcsóbb, illetve ha devizát akar eladni, ott adja el ahol drágább.

8 ARBITRÁZS Az arbitrázs tevékenység ezáltal:
-         egyrészt a földrajzilag szétszórt részpiacokat egyesíti egy egységes árfolyam-alakulású piaccá -         másrészt a különböző aktívaféleségek árfolyam-alakulását is bekapcsolja

9 ARBITRÁZS különbözeti arbitrázs esetében az arbitrázsőr kockázatmentes árfolyamnyereség elérésére törekszik. Ennek érdekében pl. vásárol devizát és erre legkedvezőbb piacon, amit egyidejűleg el is ad egy olyan másik piacon, ahol többet adnak érte.

10 Háromvalutás arbitrázs
 Biztosítja a keresztárfolyamok összhangját. Példa: ·        1 dollár = 2 márka ·        1 márka = 4 font ·        logikusan 1 dollár 8 fontnak kellene lennie Ha a deviza piacon ettől eltérő: ·  pl. 6 font/ dollár, akkor arbitrázs lehetőség adódik! ·  Amennyiben 6 fontért veszek 1 dollárt, majd ezt márkára váltom, így lesz 2 márkám. · Végül ezt a két márkát újabb fontba fektetve 8 fonthoz jutok.


Letölteni ppt "Értékpapír piaci műveletek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések