Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakképzési hozzájárulás év. Legfontosabb változások Új törvény: évi CLV. törvény Módosult a felnőttképzésről, és a felsőoktatásról szóló.
Advertisements

A gazdálkodóknál folyó gyakorlati képzés jogi szabályozásának és finanszírozási rendszerének változásai. Tóth László szakképzési osztályvezető január.
Hatályában bekövetkezett módosításokFogalmi változásokKötelezettség keletkezés érintő változások Termékdíj átalány szabályainak módosulása Eljárási szabályok.
Egyéb adók változásai Törvénytervezetek alapján. ART változásai 1) Munkáltatói adó-megállapítás, egyszerűsített bevallás lehetősége  Az új szabályok.
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer? Határterületi termékek elhatárolásának szempontjai Medical Tribune konferencia október 1. Dr.
Környezetvédelmi termékdíj változásai 2015-ben UniBrillant Csoport– Megoldás az adatszolgáltatásban
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Végrehajtó Ügynökség, a pályáztatást támogató elektronikus rendszerek, valamint az elszámolhatóság főbb kérdéseinek bemutatása Németh Veronika – NFFKÜ.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
Dél-alföldi Regionális Igazgatósága SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ MÁJUS 17.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás.
Az étrend-kiegészítők, kozmetikumok forgalmazásának hatósági felügyelete Kereskedők Napja Június 4. Szabó Nikolett Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
A fogyasztóvédelemről szóló évi CLV. törvény módosításáról szóló évi LV. törvény A békéltető testületeket érintő változások Dr. Szomori Béla.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Környezetvédelmi termékdíj változások 2009 évben.
Uniós Vámkódex szerinti vámeljárások április 14.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Különadók 2011, Ágazati különadók 2010.december 4-től hatályos 2010.december 4-től hatályos Adókötelezettséggel érintett tevékenység kör: Adókötelezettséggel.
A kamara szerepvállalása a felnőttképzésben évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései Tv. hatálya elsődlegesen az állam által elismert vizsgával záruló,
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
ART és egyéb adók ART 1) Bejelentési szabályok: Készpénzfizetés bejelentése→5 millió Ft-ról 2 millió Ft-ra csökken Munkaerő-kölcsönzéssel összefüggő.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Pásztorné Szerezlai Márta
Pénztárgépek beszerzésének támogatása 2016
Tanulószerződés-kötés
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Adományok adózási kérdései
KSH Statisztikai koordinációs főosztály
Összeállította: Horváth Józsefné
Dr. Kovács László Főtitkár
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
Iratbetekintés, másolat készítés május 14-15
Microsoft Office Publisher
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁSSAL ÖSSZEFÜGGŐ PEREK SZABÁLYAI
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
Környezetvédelmi termékdíj 2012
Nemeskocs Község Önkormányzatának Településkép-védelmi Rendelete
Önfeledt játék a biztonság tudatában
Új pályainformációs eszközök - filmek
ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ évi évközi változások
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
Termékdíj változások 2018 Somlai Attila
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Dr. Bánky Tamás Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Körmöczi Márta Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Adatszolgáltatás a számlákról
Az általános forgalmi adó és az adóeljárás változásai 2018.
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Kérdőív a Pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzésének és megakadályozásának ellenőrzésére Készítette: Dancsné Veres Mária 2/24/2019.
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Vidékfejlesztési pályázatok megvalósításához útravaló
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
Szabálytalanságkezelés
Előadás másolata:

Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó Környezetvédelmi termékdíj szabályozás változásai 2018-ban Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. március 06. DINASZTIA KFT. Stieber Attila Környezetvédelmi termékdíj tanácsadó Tel: 06/30/338-8843 info@termekdijguru.hu www.termekdijguru.hu

ÁLTALÁNOS 1 Áruosztályozási szabályok (2. § 32a. pont alapján): az eddigi statikus elvű (2010.01.01-ei állapot szerinti) szabályoktól eltérően a mindenkori tárgyév január 01-ei tarifa állapot alkalmazandó, 2018.01.01-től emiatt termékkör változás, jellemzően bővülés tapasztalható. Fogalmak: egyéni hulladékkezelés: termékdíj köteles termékből keletkezett hulladék gyűjtése a kötelezett telephelyén kívül megvalósítható a társasági adóról és az osztalékadóról szóló tv. szerinti kapcsolt vállalkozás telephelyén is, elektromos, elektronikai berendezés: legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, valamint legfeljebb 1500 V egyenfeszültségű árammal működő berendezés, amelynek rendeltetésszerű működése elektromágneses mezőktől, vagy elektromos áramtól függ, ideértve az elektromágneses mező, illetve elektromos áram előállítását, mérését, átvitelét biztosító eszközöket is, kivéve a nagyméretű rögzített ipari szerszámot és a világűrben való felhasználásra tervezett elektromos, elektronikai berendezést, www.termekdijguru.hu

ÁLTALÁNOS 2 elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben meghatározott elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák építési termék: az építési termékek forgalmazására vonatkozó harmonizált feltételek megállapításáról és a 89/106/EGK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló 2011. március 9-i, az Európai Parlament és a Tanács 305/2011/EU rendeletének 2. cikk 1. pontja szerinti építési termék fém ital-csomagolószer: a kizárólag fémből készült, fogyasztásra kész italok fogyasztói (elsődleges) közvetlen csomagolására alkalmas csomagolószer, a záróelem kivételével, ide nem értve a doboz, hordó palást lezárására szolgáló, vagy azzal egybeépített záróelemét www.termekdijguru.hu

ÁLTALÁNOS 3 reklámhordozó papír: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényben meghatározott gazdasági reklámot tartalmazó, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által meghatározott a) sajtótermékek közül az időszaki lap egyes számai, b) egyéb nyomtatott anyagok közül a grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, a térkép, a nyomtatott képeslap, a névjegykártya kivételével az üdvözlő- és más hasonló kártya, a nyomtatott naptár, a nyomtatott üzleti reklámanyag, a katalógus, a prospektus, a reklámposzter és hasonlók, a röplap és az egyéb szöveges kiadvány, ideértve azt is, ha más kiadvány mellékletét képezik, kivéve az ISBN- számmal ellátott könyvet, és a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyvet. 3) Termékdíj átalány: gépjármű termékdíj-köteles alkotórészei termékdíjának vagy a termékdíj-átalány összegének 70% át kell megfizetni a hajtómotorként elektromos motorral is működő, vagy 50% -át kell megfizetni a kizárólag elektromos motorral működő gépjármű forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele esetén. www.termekdijguru.hu

ÁLTALÁNOS 4 Eljárási szabályok: a termékdíj törvény szerinti adó-, illetve vámigazgatási eljárások során az Air. (adóigazgatási rendtartásról szóló törvény) és Art. (adózás rendjéről szóló törvény) rendelkezéseit kell alkalmazni. Képviselet: Air. szerinti pénzügyi képviselő megbízása kötelező a szabályozásban rögzített esetben. Termékdíj átvállalás: kötelezett átalakulása, egyesülése, szétválása során létrejövő, új adószámmal rendelkező kötelezett esetében, vagy az átvállalás jogcímének változása esetén új szerződés kötése és nyilvántartásba vétele szükséges. Ellenőrzés általános szabályai: termékdíj-kötelezettség teljesítése az Air. és Art. szerinti ellenőrzések keretében kerülnek vizsgálatra. www.termekdijguru.hu

ÁLTALÁNOS 5 8) Mulasztási bírság: nevesítésre kerültek a cselekmények A bírság kiszabása során az állami adó- és vámhatóság az Art. mulasztási bírságra vonatkozó rendelkezései közül a) az általános bírságszabályra, b) a hiánypótlásra felhívás kötelező alkalmazására, c) az iratmegőrzési kötelezettség szabályainak megsértésére, d) bírságkiszabásnál alkalmazandó mérlegelési szempontokra e) a mulasztási bírság kiszabásának időbeli korlátjára vonatkozó szabályait megfelelően alkalmazza. www.termekdijguru.hu

AKKUMULÁTOR A termékdíjköteles akkumulátor vámtarifaszáma nem változott (ex. 8507). Az áruosztályozási különbségekből adódóan azonban a korábbi években is kivételként említett nikkel-fém hibrid akkumulátorok (8507 50), lítium-ion akkumulátorok (8507 60), és az alkatrészek (8507 90) vámtarifaszámai változtak. Díjtétel tekintetében nincs eltérés, a jogszabály egységesen kezeli az elektrolittal feltöltött és fel nem töltött akkumulátorokat, azonban KT –kódok tekintetében megkülönbözteti azokat www.termekdijguru.hu

CSOMAGOLÓSZER 1 A termékdíjköteles termékek lényegében nem változtak – kivéve: kereskedelmi csomagolószer kategória –, de itt is az áruosztályozási különbségekből adódóan érdemes áttekinteni, felülvizsgálni termékeinket (változás előfordulhat: megnevezésben, „ex”-jelzésben, KN alszámban). Példák: 3924 10 00 – csak vtsz változás, a tényleges tartalom maradt 3926 – új vtsz, más csomagolószerek műanyagból ex. 4504 10 11, ex. 4504 10 19, ex. 4504 90 20 – KN alszámos bontás www.termekdijguru.hu

CSOMAGOLÓSZER 2 Új fogalom: elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló zsák nem kell megfizetni a termékdíjat változatlanul. Kereskedelmi csomagolás, kereskedelmi csomagolószer: 2018. január 1-jével törölték ezt a kategóriát (már csak 2017. év végig elévülési időn belül érvényesített visszaigénylés és visszamenő hatályú pótlás, önellenőrzés során alkalmazható) és a fémből készült italcsomagolások átkerültek a fém csomagolószerek alapkategóriájába. Ennek következtében a 304 Ft/kg díjtétel helyett már csak 57 Ft/kg alapdíjtételt kell fizetni a fémből készült italcsomagolások után. www.termekdijguru.hu

EGYÉB KŐOLAJTERMÉK Vámtarifaszámok bővültek: 2710-nél HR, KN alszám szerinti bontásokban történt a bővülés, megjelent a „biodízel tartalommal is” szövegrész, 3403-nál megszűnt a HR, KN alszámos bontás (legalább 70 tömegszázalék kőolaj vagy bitumenes ásványokból előállított olajtartalom), a teljes vtsz bekerült a szabályozásba, 3819 00 00-nál „ex” jelzés eltűnt, megnevezésben nevesíti a kivételt (kőolajat vagy bitumenes ásványokból nyert olajat nem tartalmaz). www.termekdijguru.hu

ELEKTROMOS, ELEKTRONIKAI BERENDEZÉS 1 Fogalom kiegészült: a nagyméretű rögzített ipari szerszám és a világűrben való felhasználásra tervezett elektromos, elektronikai berendezés a kivételek közt került nevesítésre. A 2012/19/EU (e-hulladék) irányelv szerint az unióban egységesen az irányelv mellékletében meghatározott besorolásokat kell alkalmazni az elektromos elektronikai berendezésekre, így a KT kódok szerinti 9 alkategória helyett 5 alkategória került meghatározásra, ezzel egyidejűleg megszűnt a tv. 1. számú mellékletében a termékáramon belüli bontás. Hőcserélő berendezések Képernyők, monitorok és olyan berendezések, melyek 100 cm2 -nél nagyobb felszíni képernyőt tartalmaznak Nagygépek (bármely külső méretük meghaladja az 50 cm-t) Kisgépek (egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t) Kisméretű számítástechnikai és távközlési berendezések (egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t) www.termekdijguru.hu

ELEKTROMOS, ELEKTRONIKAI BERENDEZÉS 2 Az egyes kategóriák alá tartozó termékek tájékoztató jellegű listáját (példákat) a Kormányrendelet 6. számú melléklete tartalmazza. Egységes díjtétel került meghatározásra (57,-FT/kg), így például a szórakoztató elektronikai cikkek és az adagoló automaták (korábban 114,-FT/kg) és a rádiótelefon-készülékek (korábban 304,-Ft/kg) esetében ez jelentős csökkenést jelent. www.termekdijguru.hu

GUMIABRONCS Lényegi változás nélküli termékkör. A vámtarifaszámoknál (4011 és 4012) eltűntek az „ex” jelzések, kivétel még mindig a kerékpár gumiabroncs, a gumiabroncs futófelület, gumiabroncs-tömlővédő szalag (belső gumi sem kötelezett, vtsz:4013). Különös szabályként szintén maradt a belföldön begyűjtött használt gumiabroncs esetén a külföldön történő felújítását követően Magyarországra történő behozatal utáni gumiabroncs tömeg-különbözet szerinti adózás. www.termekdijguru.hu

REKLÁMHORDOZÓ PAPÍR 1 Jogértelmezési problémák miatt fogalmi (kivételek kivezetése) és strukturális változás, de az elvek maradtak: Nem kell megfizetni a termékdíjat, ha a kötelezett olyan reklámhordozó papírt hoz belföldön forgalomba, használ fel saját célra vagy vesz készletre, fa) amely teljes nyomtatott felületére vetítve legfeljebb 50%- ában gazdasági reklám terjesztésére szolgál, vagy fb) amelyet közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv alapfeladata körében ad ki. A szabályozás a különös rendelkezéseken kívül határozza meg az írásbeli nyilatkozatok szükségességét (azok megtételét és beszerzését), valamint a valótlan nyilatkozattétel következményeit (kötelezettként termékdíj és késedelmi pótlék megfizetése). www.termekdijguru.hu

REKLÁMHORDOZÓ PAPÍR 2 Különös rendelkezés tartalmazza: a reklámhordozó papír elektronikus vagy nyomtatott példányának megőrzését (6 év) a reklámhordozó és irodai papír funkció egyidejű fennállása esetén a termékdíjkötelezettség alapja a reklámhordozó jelleg, a csomagolószer és reklámhordozó papír funkció egyidejű fennállása esetén a termékdíjkötelezettség alapja a csomagolószer jelleg. www.termekdijguru.hu

EGYÉB MŰANYAG TERMÉK Szabályozásban szereplő vámtarifaszám tovább bontása, KN alszám megjelenése (6702 10 00). Új vámtarifaszám: ex 9505 (műfenyő, mesterséges karácsonyfa). www.termekdijguru.hu

EGYÉB VEGYIPARI TERMÉKEK Releváns változás nélküli termékáram. Vámtarifaszámoknál „ex” jelzések eltűnése. Kivételként továbbra is a kézműipari termékek (Tv. 2. § 20b, 20c pont), a tisztítószerek esetében a bruttó 50 kg-nál nagyobb kiszerelésű termékek szerepelnek. www.termekdijguru.hu

IRODAI PAPÍR 1 A törvény 1. mellékletéből kikerültek a kivételként említett „könyv alappapírok”, a fogalom pontos meghatározásának a hiánya miatt. Ugyanakkor a szabályozásba bekerült, hogy a termékdíjköteles termék termékdíját nem kell megfizetni, ha a kötelezett vevője nyilatkozik arról, hogy az irodai papírt ISBN -számmal ellátott könyv, a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyv, vagy ISSN -azonosítószámmal rendelkező időszaki kiadvány előállításához közvetlen anyagként (alapanyagként) használja fel. Új vámtarifaszámok megjelenése: ex 4809 – karbonpapír, önmásolópapír, és más másoló vagy átíró papír, nyomtatott is, ex 4811 – papír, karton, cellulózvatta és cellulózszálból álló szövedék bevonva, impregnálva, borítva, felületileg színezve, díszítve vagy nyomtatva, tekercsben vagy téglalap (beleértve a négyzet) alakú ívben, bármilyen méretben a 4803, 4809 vagy a 4810 vtsz. alá tartozók kivételével, www.termekdijguru.hu

IRODAI PAPÍR 2 ex 4816 – karbonpapír, önmásolópapír, és más másoló- vagy átírópapír (a 4809 vtsz. alá tartozók kivételével), a sokszorosító stencil- és az ofszet nyomólemezpapír dobozba kiszerelve is, 4819 60 – iratgyűjtő doboz, levéltartó doboz, tároló doboz és hasonló cikk irodai, üzleti vagy hasonló célra. www.termekdijguru.hu

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET! DINASZTIA KFT. STIEBER ATTILA OKL. SZAKKÖZGAZDÁSZ KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJ TANÁCSADÓ 06/30/338-8843 info@termekdijguru.hu www.termekdijguru.hu