Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Termékdíj változások 2018 Somlai Attila

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Termékdíj változások 2018 Somlai Attila"— Előadás másolata:

1 Termékdíj változások 2018 Somlai Attila
Jövedéki és termékdíj ügyintéző Szakmai fórum – Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. március 27.

2 Törvény módosítás célja és elemei
adminisztrációs és gazdasági terhének csökkentése irányelvi kötelezettségből adódó módosítások, egységes jogértelmezést segítő rendelkezések, jogszabályi összhang megteremtése.

3 Áttérés a tárgyév január 1-én hatályos
áruosztályozási szabályok alkalmazására Ktdt. 2. § 32a. vámtarifaszám: a vám- és statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló, a Tanács július 23-i 2658/87/EGK tanácsi rendelet tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályai alapján megállapított, a tanácsi rendelet I. melléklete szerinti áruazonosító szám. Megszűnt a év január 1.-én hatályos vámtarifa alkalmazásából következő visszaellenőrzési kötelezettség.

4 Áttérés a WEEE E+E kategóriákra
WEEE (az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU irányelv) 2. cikk (1) bekezdés b) pont 10 kategória helyett január 1-től 6, Változott a Ktdt. 1. melléklet: kategóriánkénti bontás megszűnt, mellékletben új kategóriák; Definíció változás, Egységes díjtétel, Módosult az elektromos és elektronikus berendezésekkel kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 197/2014. (VIII. 1.) Korm. Rendelet.

5 Áttérés a WEEE E+E kategóriákra
2017. Évig 1.Háztartási nagygépek 2.Háztartási kisgépek 3.IT-és Távközlési cikkek és a fotovoltaikus panelek 4.Szórakoztató-elektronikai cikkek és a fotovoltaikus panelek 5.Világítótestek 6.Elektromos és elektronikus szerszámok 7.Játékok, szabadidős és sportfelszerelések 8.Orvostechnikai eszközök 9.Ellenőrző és vezérlő eszközök 10.Adagolóautómaták 2018 január 1-től .1.Hőcserélő berendezések 2.Képernyők, monitorok és olyan berendezések, amelyek 100 cm2 –nél nagyobb felszínű képernyőt tartalmaznak 3.Lámpák 4.Nagygépek 5.Kisgépek 6.Kisméretű számítástechnikai berendezések és távközlési berendezések Megszűnt díjtételek: Szórakoztató elektronikai cikkek (114 Ft/kg) Adagolóautómaták (114 Ft/kg) Rádiótelefon készülékek (304 Ft/kg) Egységes dijtétel:57Ft/kg

6 A Kereskedelmi csomagolószer kategória
kivezetése 2017. december 31-ig hatályos szabályozás: Ktdt. 2. § 19. kereskedelmi csomagolás: és 2. § 20. kereskedelmi csomagolószer: fogalmi meghatározás megszünt. A Fém kereskedelmi csomagolószer 304 Ft/kg kategória helyett Ktdt. 2. § 13c. fém ital-csomagolószer: a kizárólag fémből készült, fogyasztásra kész italok fogyasztói (elsődleges) közvetlen csomagolására alkalmas csomagolószer, a záróelem kivételével, ide nem értve a doboz, hordó palást lezárására szolgáló, vagy azzal egybeépített záróelemét;” Fém ital-csomagolószer 57 Ft/kg F

7 Az elektromos gépjárművek
Ktdt. 3/B. § A gépjármű termékdíjköteles alkotórészei termékdíjának vagy a termékdíjátalány összegének a) 70 %-át kell megfizetni a hajtómotorként elektromos motorral is működő vagy b) 50 %-át kell megfizetni a kizárólag elektromos hajtómotorral működő gépjármű forgalomba hozatala, saját célú felhasználása vagy készletre vétele esetén.”

8 Reklámhordozó papírra vonatkozó változások
1. Definíció: Ktdt. 2. § 26. reklámhordozó papír: a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényben meghatározott gazdasági reklámot tartalmazó, a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által meghatározott a) sajtótermékek közül az időszaki lap egyes számai, b) az egyéb nyomtatott anyagok közül a grafikát, rajzot vagy fotót tartalmazó kiadvány, a térkép, a nyomtatott képeslap, az üdvözlő- és más hasonló kártya – a névjegykártya kivételével –, a nyomtatott naptár, a nyomtatott üzleti reklámanyag, a katalógus, a prospektus, a reklámposzter és hasonlók, a röplap és az egyéb szöveges kiadvány ideértve azt is, ha mindezek más kiadvány külön mellékletét képezik, kivéve az ISBN-számmal ellátott könyvet, és a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyvet;”. ( A meghatározásból kimaradt a kivétel felsorolása átkerült a Ktdt. 3. § (9) bekezdésbe)

9 Reklámhordozó papírra vonatkozó változások
A Ktdt. 3. § (9) bekezdése a következő f) ponttal egészült ki: (A termékdíjköteles termék termékdíját nem kell megfizetni, ha a kötelezett) „f) olyan reklámhordozó papírt hoz belföldön forgalomba, használ fel saját célra vagy vesz készletre, fa) amely teljes nyomtatott felületére vetítve legfeljebb 50%-ában gazdasági reklám terjesztésére szolgál, vagy fb) amelyet közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv alapfeladata körében ad ki.”

10 Reklámhordozó papírra vonatkozó változások
2. Nyilatkozattétel: A Ktdt. 3. §-a a következő (10)-(12) bekezdéssel egészült ki: (10) A reklámhordozó papír forgalomba hozatala során a (9) bekezdés f) pontja alapján a termékdíjat abban az esetben nem kell megfizetni, ha a kötelezett megrendelője a megrendelésével egyidejűleg írásban nyilatkozik a (9) bekezdés f) pont alpontjaiban meghatározott feltétel fennállásáról. (11) Ha a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv szerződéses partnere a nyomda megrendelője, abban az esetben a megrendelőnek a (10) bekezdés szerinti nyilatkozata megtétele előtt be kell szereznie a közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a megrendelt áru a (9) bekezdés f) pont fb) alpontjában meghatározott feltételeknek megfelel. (12) A (10) bekezdés szerinti megrendelő kötelezettnek minősül, ha nem a nyilatkozat tartalma szerint jár el, és a termékdíjköteles termék termékdíját, valamint a termékdíj-kötelezettség keletkezésének 5. § (1) bekezdésben meghatározott időpontjától számított késedelmi pótlékot fizeti meg, egyebekben a kötelezett ellenőrzésére vonatkozó szabályokat kell rá alkalmazni.”

11 Reklámhordozó papírra vonatkozó változások
3. Különös szabályok: A Ktdt. 27/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép: „27/A. § (1) A reklámhordozó papír esetében a termékdíj-kötelezett a reklámhordozó papír elektronikus vagy nyomtatott példányát 6 évig megőrzi, és azt az állami adó- és vámhatóság ellenőrzése, hatósági eljárása során kérésre bemutatja. (2) Ha a termék egyidejűleg a)csomagolószer és reklámhordozó papír funkciót is betölt, akkor a termékdíj-kötelezettség a csomagolószer jelleg alapján áll fenn, vagy b)irodai papír és reklámhordozó papír funkciót is betölt, akkor a termékdíj-kötelezettség a reklámhordozó papír jelleg alapján áll fenn.”

12 Reklámhordozó papírra vonatkozó változások
A termékdíjköteles irodai papírok köre bővült az alábbi vámtarifaszámú termékekkel: 4809, 4811, 4816, (iratgyűjtő doboz). A tárgyi hatály kiterjesztésével alapanyagként használt papírok is irodai papírnak minősülhetnek.

13 Irodai papír amiből könyv készül
(1) A Ktdt. 3. § (6) bekezdése a következő g) ponttal egészült ki: (A termékdíjköteles termék termékdíját nem kell megfizetni, ha – e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározottak szerint – a kötelezett vevője (a továbbiakban: nyilatkozó) nyilatkozik arról, hogy) „g) az irodai papírt ISBN-számmal ellátott könyv, a tankönyvjegyzékbe felvett tankönyv, vagy ISSN-azonosítószámmal rendelkező időszaki kiadvány előállításához közvetlen anyagként (alapanyagként) használja fel.”

14 Jogértelmezés, pontosítás
Új definíció 2. § 13a. elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló kormányrendeletben meghatározott elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák; Átvállalási szerződés 14/B. § A kötelezett átalakulása, egyesülése, szétválása során létrejövő, új adóazonosító számmal rendelkező kötelezett esetében, vagy az átvállalás jogcímének módosítása esetén új átvállalási szerződés kötése, és annak a 14/A. § szerinti nyilvántartásba vétele szükséges.”

15 Egyéb változások I. A műanyag művirágokat tartalmazó termékcsoport bővült azokkal a 9505 vámtarifaszámú termékekkel (Ünnepi, farsangi vagy más szórakoztató tárgy, beleértve a bűvésztárgyat és a beugratós tréfakelléket is), amelyek megfelelnek a következő megnevezésnek: „Műanyagból készült virág, fa-, levél- és gyümölcsutánzat és ezek részei; ezekből készült áru”. A termékdíjköteles csomagolószerek listáján egyetlen, korábban nem látott vámtarifaszám jelent meg: termékdíjköteles a 3926 vámtarifaszámú áru, amennyiben megfelel a csomagolószer fogalmának.

16 Egyéb változások II. Az elektromos, elektronikai berendezések termékkör bővül a 8473, a 8474, a , a 9031 és a 9620 vámtarifaszámú berendezésekkel.

17 Jogszabályi összhang megteremtése
2018. január 1-től hatályát veszti az adózás rendjéről szóló évi XCII. Törvény (Art.) Helyette: Az adózás rendjéről szóló évi CL. Törvény (Art.) Az egyes adókötelezettségekre vonatkozó adóigazgatási eljárásokhoz kapcsolódó speciális részletszabályok Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017 évi CLI. Törvény (Air.) általános eljárási szabályokat tartalmaz. Az adóhatóság által foganatosított végrehajtási eljárásokról szóló évi CLIII. (Ave.) külön törvényben kerültek szabályozásra a végrehajtási szabályok.

18 18KTBEV bevallás Az uniós előírásokhoz igazodva új elvek szerint kell felépíteni az elektromos, elektronikai berendezések nyilvántartását. A termékdíjköteles berendezéseket a nyilvántartásban és a bevallásban az alábbi kategóriák valamelyikébe kell besorolni (az osztályozást a termékdíj törvény végrehajtási rendeletében található példák segítik): A besorolás és a KT kódok változása miatt az elektromos, elektronikai berendezésekre vonatkozó átvállalási szerződéseket módosítani kell január 1-jei hatállyal. A módosítás nyilvántartásba vételéig a szerződés a 2018 előtti KT kódokkal is hatályos marad.

19 18KTBEV bevallás Változott az elektromos , elektronikai berendezések termékkörök szerinti besorolása: Hőcserélő berendezések KT kód: 151 Képernyők, monitorok és olyan berendezések, amelyek 100 cm2-nél nagyobb felszíni képernyőt tartalmaznak KT kód:161 Nagygépek (bármely külső méret meghaladja az 50 cm-t) KT kód: 171 Kisgépek (egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t) KT kód: 181 (nyilvántartásban használandó megnevezés)

20 18KTBEV bevallás Kisméretű számítástechnikai berendezések és távközlési berendezések (egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t) KT kód: 191 Újrafelhasználásra vagy újbóli felhasználásra előkészítést követően létrejött eszközök re is lett létrehozva külön KT kód. Termékdíj nyilvántartásban az új kategória szerinti megnevezéseket kell használni

21 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Termékdíj változások 2018 Somlai Attila"

Hasonló előadás


Google Hirdetések