A könyvtár mint rendszer

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET 1. RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA KÖNYVTÁRI SZERVEZET 2 INPUTTRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
A fogyasztóvédelmi hatóság hatásköre, illetékessége és eljárása a villamosenergia-, földgáz-, víziközmű-, távhő- és hulladékgazdálkodási közszolgáltatás.
E-BANKING SUMMIT március 3. Biztonságos kommunikáció biztosítása a pénzintézetek és a hatóságok között Szabó Katalin Termékmenedzsment osztályvezető.
Intézményi Férőhelykiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó Kalocsai Szociális Szakellátási Központ kiváltása.
Irattári és levéltári funkciók a tanúsított szoftverekben Vágujhelyi Ferenc.
A kifizetési kérelem összeállítása TÁMOP-3.2.9/B-08 Audiovizuális emlékgyűjtés.
AZ ISKOLA–EGÉSZSÉG KÖZPONT – FORMA ÉS TARTALOM A TÁMOP KIEMELT PROJEKT KÖZNEVELÉSI ALPROJEKTJÉNEK CÉLJAI, A MEGVALÓSÍTÁS MÓDSZEREI ÉS A SZAKMAI.
Követelményelemzés – követelményspecifikáció A szoftverfejlesztés kapcsán az elemzés speciálisan egy kezdeti szakaszt jelöl, amelynek alapvető feladata.
Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár szeptember 7. Könyvtárosok Teadélutánja / „Next Generation” Önképzőkör Beke Gabriella Semmelweis Egyetem Központi.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Pályázati lehetőségek Nagy Réka Közművelődési és kulturális intézmények pályázati lehetőségei.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
CÉLCÉLCSOPORT  Egészségügyi szakmai tájékoztatás és betegtájékoztatás, az egészséges életvitelhez szükséges információk szolgáltatása, publikálása, áttekint-
NSZFI SZFP Programkoordinációs Iroda Minőségfejlesztési Terület Teljesítményértékelési rendszer A képzett szakemberekért Információgyűjtés.
1 RÁTAI BALÁZS A konverziós rendelet értelmezése Budapest, május 9.
Könyvvizsgálati dokumentumok áttekintése. Minden olyan információ, ami a könyvvizsgálói vélemény kialakításához fontos és lényeges a könyvvizsgálati dokumentáció.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
„Az ember is tud úgy tanulni, mint a patkány a labirintusban” 2Új tanulási módszerek az informatikában.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Gazdasági informatika - bevezető
OLVASÓSZOLGÁLATI TEREK
Munkaközösségek támogatása, bemutatófoglalkozások szervezése
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
Gyűjtőköri szabályzat
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ELŐNYÖK – megbízható működés
Jogi alapismeretek 2013.
HUNTÉKA Integrált Könyvtári (Közgyűjteményi) Rendszer
Könyvtári munkafolyamatok
Az üzlet működésével kapcsolatos szabályok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Magyar Tudományos Művek Tára
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusokban
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Kórházi könyvtárak lehetőségei a tudáspiacon
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
1993-as közoktatási törvény
A HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJÁNAK 2011
A földrajzi kísérletek szervezése és végrehajtása
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
Helyi értékek közvetítése könyvtári eszközökkel
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Projektmunka Földrajzolok
A számítógép operációs rendszere
Cipész, maradj a kaptafánál!
STRUKTURÁLT SERVEZETEK: funkció, teljesítmény és megbízhatóság
TÁMOP az OSZK-ban Tudásdepo-Expressz” — A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás.
A könyvtár fogalma, szerepe az információszerzés folyamatában, könyvtártípusok  Minden jog fenntartva.
Felhasználóképzés a kórházban
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Az iskolai szervezet és fejlesztése
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Az iskolai szervezet és fejlesztése
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
Toborzás és megtartás Sámson Dorottya, Fodor Zsolt.
Könyvtárhasználati alapismeretek II. Olvasószolgálat
A számítógép operációs rendszere
Könyvtárhasználati tájékoztató
Célegyenesben vagy a rajtvonalnál?
Dr. Vasas Lívia, PhD december
Kórházi könyvtárak az információs társadalomban
A dolgozói teljesítménymérés gyakorlata a százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtárban Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár Minőségirányítási szakmai nap.
KONFERENCIA KAFFEE projekt Óvári Márta Köznevelési Főosztály
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET A könyvtár mint rendszer KÖNYVTÁRI SZERVEZET

RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA INPUT TRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS KÖNYVTÁRI SZERVEZET

Rendszer fogalma egymással kölcsönhatásban álló elemek olyan együttese, amelyre bizonyos rendszertörvények alkalmazhatóak; rendszerelemekből áll a rendszer több, mint az elemek összessége; meghatározott cél érdekében jön létre; külső környezetével, mint egység kapcsolatban áll; alrendszerekre osztható. KÖNYVTÁRI SZERVEZET

Rendszer elemzése Kölcsönhatások nagy része az információs kapcsolatok minőség alapszik Lényeges az információ áramlása, információ csere intenzitása, hatékonysága Csak akkor működik jól a rendszer, ha a rendszerelemek között jó a kapcsolat, megfelelő az információ áramlás. KÖNYVTÁRI SZERVEZET

RENDSZER ALAPSTRUKTÚRÁJA INPUT TRANSZFORMÁCIÓ OUTPUT VISSZACSATOLÁS KÖNYVTÁRI SZERVEZET

A könyvtár 3 fő tevékenysége tehát… Gyűjtemény építése, amely a különböző információhordozókból a könyvtár funkciójával összhangban történő, tervszerű válogatása. Az összegyűjtött dokumentumok rendezése a hozzáférés biztosítására, formai és tartalmi elemek feltárása, tájékoztató eszközök létrehozása. A rendezett és feltárt gyűjtemény egyes dokumentumainak, valamint az összességében képviselt információknak közvetítése, illetve szolgáltatása. KÖNYVTÁRI SZERVEZET

KÖNYVTÁR MINT RENDSZER (KÖNYVTÁROSOK KÉZIKÖNYVE. BP. , OSIRIS, 2001. 3 KÖNYVTÁR MINT RENDSZER (KÖNYVTÁROSOK KÉZIKÖNYVE. BP., OSIRIS, 2001. 3. KÖT. P.297.) MÁS INF. SZOLG. GYŰJTEMÉNY INF. HORD. GYŰJTEMÉNY- SZERVEZÉS INF. HASZN. SZOLGÁLTATÁS KATALÓGUSOK KÖNYVTÁRI SZERVEZET

„KÖNYVTÁRI FUTÓSZALAG” INF. HORD. GYARA-PÍTÁS FELDOLGOZÁS TÁROLÁS ELŐ-SZERZ. FORMAI RAKTÁR SZOLGÁLTATÁS INF. HASZN. OLVASÓTEREM SZERZEMÉNY SZAKMAI KÖLCS. LELTÁR TECHN. KÖNYVTÁRI SZERVEZET

A KÖNYVTÁRI RENDSZER JELLEMZŐI NYÍLT RENDSZER – állandó kapcsolat a környezetével; meghatározott helye és feladata van a társadalomban RÉSZFOLYAMATOK DINAMIKUS EGYENSÚLYBEN VANNAK – állandóan változó, bővülő elemek, SZTOHASZTIKUSAN CÉLIRÁNYOS – halad a megjelölt cél felé, de valószínűsíthető változásokhoz igazodik HIERARCHIKUS, amely felosztható ALRENDSZER – PL. FELDOLGOZÁS RENDSZERELEMEK – PL. SZAKOZÁS KÖNYVTÁRI SZERVEZET

KÖNYVTÁRI SZERVEZET RÉSZLEGEI DOKUMENTUMOK SZERINT FOLYÓIRATOLVASÓ MÉDIATÁR FUNKCIÓK SZERINT KÖLCSÖNZŐ FELDOLGOZÓ HASZNÁLÓK SZERINT FELNŐTT RÉSZLEG GYEREKKÖNYVTÁR KÖNYVTÁRI SZERVEZET

Írásos alapdokumentumok a könyvtári szervezet működésére Fő vonalakban meghatározzák a könyvtárak rendeltetését és tevékenységének menetét: Alapító okirat Küldetésnyilatkozat (mission statement) Szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) – gyűjtőköri szabályzat, használati szabályzat ügyrend – SZMSZ alapján, működés részletezése Munkaköri leírások Fenntartó Könyvtár KÖNYVTÁRI SZERVEZET

A könyvtáros hiány megoldása… KÖNYVTÁRI SZERVEZET