Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A könyvtár fogalma, szerepe az információszerzés folyamatában, könyvtártípusok  2016. Minden jog fenntartva.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A könyvtár fogalma, szerepe az információszerzés folyamatában, könyvtártípusok  2016. Minden jog fenntartva."— Előadás másolata:

1 A könyvtár fogalma, szerepe az információszerzés folyamatában, könyvtártípusok
 Minden jog fenntartva

2 A könyvtár fogalma A könyvtár egy intézmény, amely szellemi termékek, dokumentumok rendszerezett gyűjteményét tárolja és közreadja. Az ipari forradalom előrehaladásával a tárolt dokumentum formátumok a következőkkel bővültek: - film - hanglemez - magnószalag - kazetta - digitális adathordozó A könyvtár feladatai közzé tartozik az ismeretek összegyűjtése, számbavétele, rendszerezése, feldolgozása, tárolása és visszakeresése. Az első könyvtárak iskolákban jelentek meg. Ma már minden iskolának van valamilyen saját könyvtára. A felsőoktatásban a könyvtárak az oktató és tudományos munkát támogatják. Az iskolai oktatásban a segíti a tanulók tankönyvhöz, tananyaghoz jutását, amely szükséges a tanulói munkához. A diákok itt tanulják a könyvtárak használatát is. Amely iskola nem képes saját könyvtárat fenntartani, annak könyvtára általában egy közművelődési könyvtár.

3 A könyvtárak típusai A törvény nem határozza meg ki az aki alapíthat könyvtárat, és ki nem. A könyvtárak csoportosíthatók a fenntartók szerint: állami Önkormányzati Egyházi más Minősítés szerint lehet: nemzeti (A nemzeti könyvtárak általában az összes könyvtár adatait igyekeznek nyilvántartani.) Tudományos (Céljuk a tudományos területek kielégítése) nyilvános ('97. CXL tv. Előírja mindenki számára használható könyvtárak fenntartását) Szakkönyvtár közkönyvtár

4 A könyvtárak szolgáltatásai
A könyvtár biztosítja a következő lehetőségeket: helyben használat kölcsönzés másolás információszolgáltatás A könyvtári tájékoztatást csoportosíthatjuk funkciójuk szerint: visszatekintő (retrospektív) újdonságértesítő kurrens A tájékoztatás lehet orientáció szerint: dokumentum orientált tudomány orientált felhasználó orientált feladat orientált Tartalom szerint beszélhetünk: szakirodalmi és faktorgrafikus tájékoztatásról

5 A könyvtárak rendje Könyvek elrendezése a kölcsönzőtérben (szabadpolcos) Szépirodalom: szerzők vezetéknevének betűrendjében Szakkönyvek: témák szerint, témákon belül szerzők szerint Ha egy könyvnek nincs szerzője, vagy háromnál több szerzője van, a címkezdő betű határozza meg a könyv helyét a polcon. (A címkezdő névelőt figyelmen kívül kell hagyni). Például Jókai Mór művei a J betűnél találhatók, A világirodalom legszebb versei című kötet azonban a V betűnél, mert a címkezdő névelőt nem szabad figyelembe venni. A raktári rend biztosítására a könyv gerincének alsó részén is elhelyezik a raktári rendet biztosító raktári jelzetet.

6 ETO: Egyetemes Tizedes Osztályozás
A szakirodalmat és az ismeretterjesztő műveket az ETO, azaz az Egyetemes Tizedes Osztályozás alapján tíz (ténylegesen kilenc) nagy témakörbe csoportosítva, a megfelelő jelzetekkel ellátva helyezik el a polcokon. Ezek a témakörök: Általános művek, Pszichológia, Vallás, Társadalomtudományok, Természettudományok, Alkalmazott tudományok, Művészetek, Nyelv- és irodalomtudomány, Földrajz, életrajzok, történelem.

7 Könyvek zárt raktárban
A nagy könyvtárak ezért olyan raktárakat is kialakítanak, ahol ritkábban keresett dokumentumokat, a duplumokat (másodpéldányokat), illetve a védett állományt raktározzák. Ezekben a zárt raktárakban lehetőség van a dokumentumok nagyságrendi raktározására, ami azt jelenti, hogy a könyveket és egyéb dokumentumtípusokat gerincmagasságuk szerint raktározzák, ezáltal helyet takarítanak meg. Még több hely takarítható meg, ha a polcokat sínekre helyezve sűrűn egymás mellé tolhatják. Az állványokat, - amelyeken a könyveket gerincmagasságuk szerint, nagyságrendben raktározzák -, az oldalukra szerelt kerekek, fogantyúk segítségével mozgatják. Ezt nevezik tömör raktározásnak. Nagyságrendi raktározás mellett csak katalógusok közbeiktatásával lehet megtalálni a keresett dokumentumot Forrás: tudasbazis.sulinet.hu, informatika.gportal.eu, Google, Pixabay; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "A könyvtár fogalma, szerepe az információszerzés folyamatában, könyvtártípusok  2016. Minden jog fenntartva."

Hasonló előadás


Google Hirdetések