Zala Márton Konzulens: Dr Pohárnok Melinda

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Anyagtudományi tehetséggondozó program. A program célja Olyan anyagtudomány-anyagtechnológia oktatás, amelyben a résztvevő hallgatók összefüggéseiben.
Advertisements

Országos Kompetencia Mérés 2009 Bródy Imre Gimnázium, Szakközépiskola Készítette: Jákliné Tilhof Ágnes.
A Mi Házunk Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
ELTINGA és MTA KRTK KTI Horváth Áron április 7. Lakásárak, támogatások és energiahatékonyság.
A tanításra és tanulásra fordított idő nemzetközi és kutatási adatok tükrében Imre Anna Oktatáskutató és fejlesztő Intézet Berekfürdő, Február 4.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A vasúti elérhetőség és a vendégforgalom közötti összefüggés vizsgálata a Dunántúl vasúti közlekedése alapján Somogyi Bence Ph.D.-hallgató Pécsi Tudományegyetem.
Intézmények közötti egyéni átvezetést segítő programok.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
„ Tágas városom kis lakásra cserélem” Hajléktalanok önálló lakhatásának elősegítése, munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP /
Than Károly Ökoiskola Jó gyakorlatok. BEFOGADÓ ISKOLA VAGYUNK LEHETŐSÉGET ADUNK ELFOGADUNK EGYÉNI TANULÁSI UTAKAT KERESÜNK.
Oktatói elvárások, oktatói vélemények a hallgatókról Cserné dr. Adermann Gizella egyetemi docens DUE.
A vállalatok marketingtevékenysége és a Magyar Marketing Szövetség megítélése Kutatási eredmények az MMSZ részére (2008. július)
Jó gyakorlat – A pályaorientáció szerepe az egyén életében, a szakember nézőpontjából Kiss István – tanácsadó szakpszichológus.
Projekt módszer óvodai alkalmazásának egy lehetséges változata Encsen „Jó gyakorlat” bemutatása Sárospatak, Léportné Temesvári Ildikó és Zsiros.
„A helyi innovációk keletkezése, terjedése és rendszerformáló hatása az oktatási ágazatban” (K ) Az „Innova” kutatás „A helyi innovációk keletkezése,
A székesfehérvári fiatalok helyzete
A szakiskolák aktuális problémái
Káros Szenvedélyek Dohányzás.
imagine great people 1990.: USA 2000.: Magyarország 130 országban
Lendületben a Pénziránytű Iskolahálózat
DIGITÁLIS VÁSÁRLÁSOK, GENERÁCIÓS KÜLÖNBSÉGEK
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Muraközy Balázs: Mely vállalatok válnak gazellává?
Az iskolai könyvtár telepítése, térszervezése és felszerelése
AZ ISKOLÁSKORBA VEZETŐ
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Észlelés és egyéni döntéshozatal, tanulás
Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola Mátészalka
Becsléselmélet - Konzultáció
2016.május-június érettségi vizsga eredményei 2016.augusztus 29.
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Környezetgazdaságtan 1
Hipotézisvizsgálat.
A naptevékenységi ciklus vizsgálata a zöld koronavonal alapján
MOZGÓ SZÍNPAD Molino Kft
NE LÁZADJ, MOST AZ A COOL PRESENTATION TITLE 2012.
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
Varianciaanalízis- ANOVA (Analyze Of VAriance)
A létminimum-számítás megújítása
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A büntetés-végrehajtás.
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Sajátos nevelési igényű tanulók a kompetenciamérésben
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
KÉPZÉSSEL A MUNKAERŐ-HIÁNY ELLEN?
Miért Választottam a BME-t?
Érettségi eredmények május-június
Statisztika a gyakorlatban
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar
Zanáné Haleczky Katalin október 09.
Statisztika Érettségi feladatok
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Országos kompetenciamérés MATEMATIKA.
Posteinerné Toldi Márta
Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
„Vásárolj okosan” Mobil kiegészítők vásárlási szokásai
Scool-Túra Kft Miskolc Széchenyi út 36.
Intézmény minőségirányítási programja
Iskolai szociális segítő
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN
Gyermekekkel a mediáció szemszögéből
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Zala Márton Konzulens: Dr Pohárnok Melinda Modern számítógépes játékok hatásai a fiatalok agressziójára és szociális kapcsolataikra Zala Márton Konzulens: Dr Pohárnok Melinda

Bevezető Fiatalok idejük legnagyobb hányada -> Számítógépes játékok előtt Hagyományos játékok -> monitor előtt (+mobil, tablet stb) DSM5: Interneten játszható játékok patológiás használata?

Kutatás célja Magyar játékos populáció vizsgálata Agresszió és szociális viselkedés kvantitatív vizsgálata Eddigi tudományos elméletek ellenőrzése

Játékokról - játékosokról Népszerű játékok 89%-ban van erőszakos tartalom (Wallenius és Punamaki, 2008) (De az erőszakos tartalom nem jósolja be a játék élvezhetőségét (Ryan és Rigby, 2009))

Játékokról - játékosokról Játékok függőséget okoznak (Nagygyörgy et al, 2009) Játékosok 8.5%-a patológiás jegyeket mutatott (Gentile, 2009) Kevesebb barátjuk van, hajlamosabbak a szociális szorongásra (Porter, Starcevic, Berel, Fenech, 2010) Párkapcsolati nehézségek, kötelezettségekkel való elmaradás (Ogletree és Drake 2007)

Agresszió? Bandura: Szociális tanulás elmélete Követendő mintát ad a játék: nem csak megfigyelő a játékos hanem végrehajtó is. Kutatások ellentmondásosak.

Vizsgálati minta Internetes minta: 87 fő (N=87) 71 férfi, 16 nő Átlagos életkoruk 20.76 év (SD=3.35) Naponta átlagosan 200.05 percet játszanak (SD=176.07) Középiskolás minta: Négy gimnazista, (9., 10., 11., 13. osztály) két szakközépiskolás osztály (10., 12. osztály) 122 fő (n=122) 63 férfi 59 nő Átlagos életkoruk 16.75 év (SD=1.43) Naponta átlagosan 126.97 percet játszanak (SD=176.94)

Kérdőívek Buss és Perry Agresszió kérdőív PFT teszt Eysenck személyiségkérdőív MOGQ +Szociometria a középiskolásoknak

Játékok besorolása ESRB content descriptors alapján csoportok: Durván erőszakos játék Enyhén erőszakos játék Erőszakmentes játék

Eredmények Kevesebb nő játszik, mint férfi. Játszók között nincs nemi különbség a játékidőben. -> Játékok erőszakosságában sincs. Agressziószint játszók - nem játszók között: Összagresszióban nincs szignifikáns különbség. (Játszók kevésbé indulatosak, középiskolások között a fizikai agresszió alfaktor magasabb a játszóknál.)

Eredmények Játékkal töltött idő és agresszió között EGYÜTTJÁRÁS: Gyenge pozitív korreláció: Durván erőszakos játékidő és az agressziófaktorok összege, fizikai agresszió, verbális agresszió között. Korreláció: nem kauzalitás, irány?

Eredmények Ugyanez az eredmény ha: összjátékidőt és agressziófaktorok közötti korreláció CSAKHOGY: összjátékidő tartalmazza a durván erőszakos játékidőt is! Parciális korrelációval a kapcsolat megszűnik.

Eredmények 4 csoport: Mennyit játszik durván agresszív játékkal. 1 faktor, melyben szignifikáns eltérés van: Egyáltalán nem játszó és a durván agresszív játékokkal sokat játszó csoport között van: Fizikai agresszió

Eredmények Marginalizáltak? Magányosak? Kitaszítottak? Nem népszerűtlenebbek, mint a társaik Játszóknak nincs kevesebb barátjuk, mint a nem játszóknak. Nincs korreláció a játékkal töltött idő és a barátságok száma között.

Köszönöm a figyelmet