Biológiai makromolekulák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Dekomponálás, detritivoria Def.: azon szervezetek tevékenysége, amelyek elhalt szerves anyag feldarabolását, bontását és a mineralizáció útjára irányítását.
Advertisements

A fehérjék világa. Az élővilág legfontosabb szerkezeti és funkcionális építőkövei a fehérjék Szállítás és raktározás (hemoglobin, myoglobin, ferritin)
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Szénhidrátok. Szénhidrátok kémiai felépítése Névmagyarázat, Összegképlet, Hivatalos kémiai megnevezés Szénhidrátok biológiai jelentősége: Fotoszintézis,
Elsőrendű és másodrendű kémiai kötések Hidrogén előállítása A hidrogén tulajdonságai Kölcsönhatások a hidrogénmolekulák között A hidrogénmolekula elektroneloszlása.
A szőlőcukor (glükóz) A természetben legelterjedtebb monoszacharid. A glükóz szó görögül édeset jelent Fizikai tulajdonságok: - fehér kristályos anyag.
Nukleinsavak Felfedezésük, típusaik Biológiai feladatuk Kémiai felépítésük Pentózok Foszforsav N-tartalmú bázisok Purin bázisokPirimidin bázisok.
OXIGÉNTARTALMÚ SZERVES VEGYÜLETEK ÉTEREK.  Egy oxigénatomos funkciós csoportot tartalmazó vegyületek hidroxivegyületek  alkoholok  fenolok éterek oxovegyületek.
33. lecke A nukleinsavak felépítése és jelentősége a sejt életében.
Biomassza Murai Péter Tóth Barnabás Erdős Boglárka Tibold Eszter.
A diszacharidok (kettős szénhidrátok) - olyan szénhidrátok, amelyek molekulái 2 monoszacharid egységből épül fel - képződésük: Q 1 -OH + HO-Q 2 ↔ Q 1 -O-Q.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Zsírok, olajok Trigliceridek. Trigliceridek (Zsírok, olajok) A természetes zsírok és a nem illó olajok nagy szénatomszámú karbonsavak (zsírsavak) glicerinnel.
A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje
Biokémia fontolva haladóknak II.
Gazdasági informatika - bevezető
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Egészséges táplálkozás
vizuális megismerés – vizuális „nyelv” vizuális kultúra
Fehérjék szabályozása II
Heteroatomos szénvegyületek halogéntartalmú szénvegyületek
Adatbázis normalizálás
Mosószerek a fürdőszobában
Deformáció és törés Bevezetés Elasztikus deformáció – analógiák
Sejtbiológia.
Molekuláris biológiai módszerek
ENZIMOLÓGIA.
Makromolekulák Simon István.
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
A növények szervei.
C, H, O,N, S, P,  organogén elemek
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
H+-ATP-áz: nanogép.
Munka és Energia Műszaki fizika alapjai Dr. Giczi Ferenc
32. Lecke A szénhidrátok lebontása
Szimmetrikus molekula
Bevezetés Az ivóvizek minősége törvényileg szabályozott
1.Szénhidrogének.
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Lipidek anyagcseréje.
Az élő szervezet építőkövei: biogén molekulák
Biológiai makromolekulák
H.-Minkó Krisztina Semmelweis Egyetem
Életfeltételek, források
Energiaminimum- elve Minden rendszer arra törekszi, hogy stabil állapotba kerüljön. Milyen kapcsolat van a stabil állapot, és az adott állapot energiája.
RUGÓK.
H.-Minkó Krisztina P.-Fejszák Nóra Semmelweis Egyetem
Ékszíj-, laposszíjtárcsa Kúpos kötések, szorítóbetétek
Nukleotidok és nukleinsavak
Fehérjék funkciói.
Halmazállapot-változások
Bevezetés a szerves kémiába
Összeállította: J. Balázs Katalin
Klasszikus genetika.
Bioaktív komponensek kimutatása növényi mintákból
ÉLELMISZERIPARI ÁRUK MINŐSÉGE
Készletek transzformációja
Nukleotidok, nukleinsavak
Az atom tömege Az anyagmennyiség és a kémiai jelek
Makromolekulák Simon István.
TIENS FOKHAGYMAOLAJ KAPSZULA.
A nukleinsavak.
A bioszféra.
Oxigéntartalmú szerves vegyületek éterek
SZERVES VEGYÜLETEK.
Az atomok felépítése.
Elektromos töltés-átmenettel járó reakciók
Atomok kvantumelmélete
Előadás másolata:

Biológiai makromolekulák P.-Fejszák Nóra fejszak.nora@med.semmelweis-univ.hu Semmelweis Egyetem Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet Egészségügyi ügyvitelszervező szak 2015. 09. 14.

Referenciák Röhlich Pál: Szövettan, Semmelweis Kiadó- Budapest, 2006 Ádám Veronika: Orvosi biokémia, Semmelweis Kiadó Budapest, 1996 Bruce Alberts, et al.: Molecular Biology of the Cell, Garland Science, 2008

Biológiai makromolekulák ionok, kis molekulák foszfolipidek DNS RNS proteinek poliszacharidok

Makromolekulák I. FEHÉRJÉK

A fehérjék funkciói Struktúrfehérjék Raktározó fehérjék Transzportfehérjék Hormonok Receptorfehérjék Kontraktilis fehérjék Immunfehérjék Enzimek

Fehérjék építőkövei  Aminosavak Több As össze kapcsolódása hozza létre a fehérjéket Sorrendjük fontos: funkció meghatározó szerep Esszenciális As: étkezéssel kell pótolni Nem-esszenciális As: szervezetünk állítja elő

Fehérjék építőkövei  aminosavak amino csoport karboxil csoport α szénatom oldallánc Az aminosavak két funkciós csoportot tartalmaznak: amino- és karboxil csoportot. Különböző méretű vagy töltésű oldalláncaik (R) eltérő kémiai tulajdonságot kölcsönöz nekik→csoportosításuk alapja β-aminosav γ-aminosav Az aminocsoport karboxilcsoporthoz viszonyított helyzete alapján: α, β, γ aminosavak GABA (γ-amino-vajsav)

● Fehérjéink alkotásában résztvevő 20 aminosav oldallánc szerinti csoportosítása

● Nem fehérje alkotó aminosavak

Fehérjén belüli kötés típusok I.  Peptidkötés N-terminális C-terminális ● Az egyes aminosavak (As) peptid kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. A kötés kialakításában az egyik As amino (-NH2) csoportja és a másik As karboxil (-COOH) csoportja vesz részt, közben vízkilépés történik. Az As-k összekapcsolódásával kialakuló molekulákat peptideknek nevezzük. ● A keletkező hosszú polipeptid lánc egyik végén mindig marad egy szabad amino- csoport→ ez lesz a fehérje N-terminálisa, a másik végén szabad karboxil- csoportal rendelkezik→ fehérjék C-terminálisa

Ha n ≥ 100 = fehérje 2 db As= dipeptid 3 db As= tripeptid tetrapeptid pentapeptid Ha n ≥ 100 = fehérje

Fehérjén belüli kötés típusok II.  Diszulfid híd képződés ● A diszulfid kötés két cisztein tiol (–SH) csoportja között hidrogénleadás következtében alakul ki. ● A fehérjék magasabb rendű szerkezeteinek kialakításában van jelentős szerepe →polipeptid lánc térbeli szerkezetének rögzítése →több polipeptid lánc összekapcsolódása nagyobb molekulává

A fehérjék szerkezetének főbb szerveződési szintjei  Elsődleges = aminosav sorrend  Másodlagos = hélix, lemez, hordó, (hajtű) kanyar, hurok Harmadlagos = a térbeli szerkezet  Negyedleges = fehérje komplexek  A szerveződési szintek viszonya egy fehérje szerkezetében: elsődleges szerkezet másodlagos szerkezet harmadlagos szerkezet negyedleges szerkezet aminosav oldalláncok sorrendje a polipeptid lánc térbeli elhelyezkedése alegységek térbeli elhelyezkedése α-helix Dia forrása: Dr. Venekei István ELTE Biokémia tanszék; http://elte-biokemia.hu (oktatási segédanyag, letöltve 2009)

Szerveződési szint Stabilizátor Az egyes szerveződési szinteket stabilizáló kémiai kötések és kölcsönhatások Szerveződési szint Stabilizátor elsődleges másodlagos harmadlagos negyedleges peptidkötés hidrogén kötés hidrofób kölcsönhatások (diszulfid híd, hidrogén kötés, sókötés) diszulfid híd sókötés hidrofób kölcsönhatások hidrogén kötés Dia forrása: Dr. Venekei István ELTE Biokémia tanszék http://elte-biokemia.hu (oktatási segédanyag, letöltve 2009)

● Másodlagos szerkezetek - főláncbeli atomok H-hidas  Másodlagos szerkezetek - főláncbeli atomok H-hidas kölcsönhatás rendszere ● α hélix („lánc párhuzamos” H-kötések) Képzeletbeli, függőleges tengely mentén a polipeptid lánc helikális struktúrát alkot. A hélixet az egymást követő fordulataiban, egymás fölé kerülő N-H és C=O csoportjai közötti hidrogén-híd kötések stabilizálják. amino -terminális karboxi -terminális

● β redő („lánc merőleges” H-kötések) Altípusok Antiparallel Parallel A polipeptidláncok párhuzamosan rendeződnek egymás mellé és a szemközti N-H és C=O csoportok közötti hidrogén-híd kötéssel kapcsolódnak egymáshoz. C’ Altípusok N’ Antiparallel C’ N’ C’ N’ C’ N’ C’ A láncok ellentétes N-C terminális irányultságban rendeződnek egymás mellé. Parallel N’ N’ N’ C’ C’ C’ A láncok N-C terminális irányultsága megegyezik . N’ C’ N’

Harmadlagos szerkezet (Polipeptid lánc térbeli elhelyezkedése)  ● fibrilláris globuláris ● Fibrilláris Globuláris A fehérje teljes polipeptid lánca egyféle másodlagos struktúrát tartalmaz (vagy α-hélix vagy β-redő ) A fehérje polipeptid lánca többféle másodlagos struktúrát tartalmaz ( α-hélix és β-redő ) hasnyálmirigy lipáz tropokollagén kollagén

Negyedleges szerkezet  Fehérje komplexek alegység szerkezete Hem (Fe-protoporfirin IX) Hemoglobin Több polipeptidlánc meghatározott molekulává történő aggregációjakor keletkező struktúra.

A fehérjék 3D struktúrájához kapcsolódó funkcionális változások I. ● Folding Natív konformáció ● Azt a folyamatot, amely során a fehérje feltekeredik vagyis felveszi három dimenziós térbeli szerkezetét folding-nak nevezzük. A folding során a polipeptidláncban egymástól távol álló aminosavak kapcsolatba kerülnek egymással, létrehozva a fehérje működőképes konformációját. A fehérjék háromdimenziós, specifikus funkcióra alkalmas formáját natív konformációnak nevezzük.

A fehérjék 3D struktúrájához kapcsolódó funkcionális változások II. ● Denaturálás Külső káros hatás (például melegítés) által kiváltott konformáció-változás, mely funkcióvesztéssel jár. Denaturáció során másodlagos, harmadlagos és negyedleges szerkezet károsodhat és a folyamat következtében a fehérje oldékonysága is csökken. Lehet reverzibilis (funkció visszanyerése lehetséges) és irreverzibilis (funkció visszanyerése nem lehetséges).

Enzimek

Enzimek = biológiai katalizátorok Önmagukban igen lassan végbemenő reakciók időbeli meggyorsításához katalízisre van szükség. A katalízist az enzimek végzik szubsztrát aktív hely Enzim és szubsztrátja Oldószer által hozzáférhető felszín Sematikus ábra Kofaktorok („kiegészítők”) segít, amikor a enzim önmagában (apoenzim) nem elég  Fémionok: Cu2+ (citokróm oxidáz); Fe2+ vagy Fe3+ (peroxidáz); Mg2+ (piruvát kináz); Zn2+ (szénsavanhidráz)  Szerves molekulák (koenzimek): biotin; nikotinamid adenin dinukleotid (NAD); flavin adenin dinukleotid (FAD); Koemzim A (Holoenzim= fehérje+kofaktor)

Az enzimkatalízis energetikája - a reakciógyorsítás értelmezése Energia gát csökkentés! Reakciógyorsítás Mechanisztikus magyarázata:  az átmeneti állapot stabilizálása (= az enzim komplementer az átmeneti állapotú szubsztrát konformációjával és töltéseloszlásával)  Kinetikai magyarázata ● Kedvező orientáció biztosítása Lokális „koncentráció” növelése ●

Enzimspecifikusság Szubsztrát-specifikusság: - vegyület - funkcionális csoport Reakció-specifikusság: - Oxidoreduktázok - Transzferázok - Hidrolázok - Izomerázok - Ligázok

Makromolekulák II. Lipidek

Telítetlen zsírsavak (láncon belüli kettős kötések) Zsírszerű vegyületek építőkövei  Zsírsavak (egy szénhidrogénláncból és egy terminális karboxilcsoportból állnak) Telített zsírsavak szén szerkezet hivatalos név általános név váz 12:0 CH3(CH2)10COOH n-dodekánsav laurinsav 14:0 CH3(CH2)10COOH n-tetradekánsav mirisztinsav 16:0 CH3(CH2)10COOH n-hexadekánsav palmitinsav 18:0 CH3(CH2)10COOH n-oktadekánsav sztearinsav 20:0 CH3(CH2)10COOH n-eikozánsav arahidinsav szén szerkezet hivatalos név általános név 18:1(Δ9) CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH cis-9-oktadekaénsav olajsav 18:2(Δ9,12) CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH cis,cis-9,12-oktadekadiénsav linólsav 18:3(Δ9,12,15) CH3CH2CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH- cis,cis,cis-9,12,15-oktadekatriénsav linolénsav -(CH2)7COOH 20:4(Δ5,8,11,14) CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CHCH2CH=CH- cis,cis,cis,cis-5,8,11,14-eikozatetrénsav arahidonsav -CH2CH=CH(CH2)3COOH Telítetlen zsírsavak (láncon belüli kettős kötések) Dia forrása: Dr. Venekei István ELTE Biokémia tanszék http://elte-biokemia.hu (oktatási segédanyag, letöltve 2009)

●  Zsírok (= összetett zsírsav származékok) a zsírok főbb csoportjai és szintézisük szerepe különböző élőlényekben vagy serin vagy etanolamin Dia forrása: Dr. Venekei István ELTE Biokémia tanszék http://elte-biokemia.hu (oktatási segédanyag, letöltve 2009)

● Triglicerid ● ● ● Zsírsav (palmitinsav) glicerin Szintézis: Glicerin vázhoz 3 zsírsav lánc kapcsolódik észter kötéssel (zsírsav lánc karboxil csoportja és a glicerin hidroxil csoportjai között vízkilépéssel járó kovalens kapcsolat) Zsírsav (palmitinsav) Kondenzáció glicerin ● Észter-kötés Energia raktározás (a 3 zsírsavlánc lebontása ATP szintézisére fordítódik) ● Szintézis: fehér zsírsejt, bélhám sejt, májsejt triglicerid

„Energia termelés” aminosavak hexózok, pentózok zsírsavak, glicerin ATP ADP + Pi sok NADH piruvát Acetyl-CoA Citrát kör Terminális oxidáció

Foszfolipid kettős réteg vagy membrán két hidrofób zsírsav lánc ● Foszfolipidek Foszfolipid kettős réteg vagy membrán kolin H2O hidrofil fej foszfát glicerin H2O Hidrofil „fej” vizes közeg felé, a hidrofób végek egymás felé állnak→ sejtek esetében külső és belső vizes fázis elhatárolása→ szabályozott transzport folyamatok kivitelezése két hidrofób zsírsav lánc Micella H2O

● ● ● ●  Koleszterin és származékai Szteroid hormonok képződése: Koleszterinből képződnek: Szteroid hormonok Epesavak D3 vitamin ● ● ● Ciklopentanoperhidrofenantrén váz D3 vitamin ● Szteroid hormonok képződése: kolesztánok (C27) koleszterin pregnánok (C21) progeszteron, aldoszteron androsztánok (C19) androszteron, tesztoszteron ösztránok (C18) ösztron, ösztradiol

Makromolekulák III. SZÉNHIDRÁTOK

Monoszacharidok (egyszerű cukrok) Építőkövei: Monoszacharidok (egyszerű cukrok)  TRIÓZ 3 szénatom PENTÓZ 5 szénatom HEXÓZ 6 szénatom ALDÓZ glicerinaldehid ribóz glükóz galaktóz KETÓZ dihidroxiaceton ribulóz fruktóz

A monoszacharidok vizes közegben gyűrűvé záródhatnak.  Gyűrűvé záródás ● 5. C atom hidroxyl csoportja és a formilcsoport között kötés ● Azt a szénatomot, amelyiken a gyűrűvé záródás történik: glikozidos szénatomnak nevezzük. A monoszacharidok vizes közegben gyűrűvé záródhatnak.  Anomerek glikozidos szénatom Glikozidos hidroxilcsoport kétféle térállása: glikozidos hidroxilcsoport α hidroxil β hidroxil Egymásba történő átalakulás lehetséges.

 Dezoxicukrok β- Ribóz β-2-Dezoxi-ribóz A 2-es szénatomhoz hidroxil csoport kapcsolódik A 2-es szénatomhoz hidrogén atom kapcsolódik

Diszacharidok Monoszacharid → Diszacharid → Oligoszacharid → Poliszacharid glükóz maltóz glükóz glükóz fruktóz szacharóz Diszacharid: két monoszacharid glikozidos hidroxil csoportja lép reakcióba→ glikozidos kötés alakul ki vízkilépés során glükóz galaktóz laktóz

● ● Poliszacharidok  Energia raktározók: keményítő, glikogén „Merevítők”: cellulóz, kitin ● Keményítő: növényi amilózból (el nem ágazó láncú) és amilopektinből (elágazó láncú) áll Amilóz Amilopektin Keményítő: α-glükóz, 1,4- és 1,6-glikozidos kötések ● Glikogén: állati máj, izomsejtekben Glikogén: α-glükóz, 1,4- és 1,6-glikozidos kötések

Makromolekulák IV. Nukleinsavak

Citozin-5’-monofoszfát Az építőkövek: nukleotidok  bázis foszfát Cukor + N-tartalmú bázis + foszfát 5’ Nukleozid 4’ 1’ N-glikozidos kötés 3’ 2’ Nukleotid észter-kötés cukor Citozin-5’-monofoszfát

Nukleotidok felépítése: cukrok 5’ 5’ 1’ 1’ 4’ 4’ 2’ 2’ 3’ 3’ β- ribóz (RNS) β-2-dezoxi-ribóz (DNS)

Nukleotidok felépítése: bázisok Csoportosítás: purin vázas vagy pirimidin vázas Purinok Pirimidinek Citozin Timin (DNA) Adenin Guanin Uracil (RNA)

● ● Polimer szerkezetek Cukor-foszfát váz bázisok 5’ vég  Elsődleges szerkezet: bázissorrend határozza meg Foszfodiészter kötés (5’-3’) Polimer polaritás:(5’ végen szabad foszfát csoport; 3’ végen szabad hidroxil csoport)  Polimer fajták DNS RNS Foszfodiészter-kötés ● ● nukleotid 3’ vég

● DNS - - A T G C Nukleotidok: A, T, C, G (β-2-dezoxi-ribóz) + 5’ vég H-kötés 3’ vég Másodlagos szerkezet: kettőshélix Komplementaritás H-kötés A T G C Antiparalell lefutás 3’ vég Töltésszendvics 5’ vég Lineáris vagy körkörös Szemikonzervatív

● RNS Nukleotidok: A, U, G, C (β-ribóz) Fajtái: mRNS, tRNS, rRNS, snRNS Negatív töltés Szimpla szál Lineáris (de hurokképzés lehetséges) Polarizált (3’- és 5’-végek)

Néhány fontos nukleotid ● Néhány fontos nukleotid Adenozin-trifoszfát (ATP) Ciklikus adenozin-monofoszfát (cAMP) Nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) Funkciók: másodlagos messenger intracelluláris szignál transzdukciókban kémiai energia „hordozó” szignál transzdukció (jelátvitel)→szubsztrát red ox mitokondrium

Funkcionális csoportok I. Képlet A vegyületcsoport neve Példa Alkohol Aldehid Keton Karbonsav

Funkcionális csoportok II. Képlet A vegyületcsoport neve Példa Amin Tiol Organikus foszfát