Márkakommunikáció az influencerekkel Melyik influencer kategóriába érdemes befektetni, szemben a fizetett véleményvezérekkel?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A gazdaságos közlekedésért... Budapest, FORENSIS Autóklub.
Advertisements

A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Bodor Ákos – Grünhut Zoltán MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
„Az utóbbi évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy minél nagyobb egy online hirdetés, annál hatékonyabb.” „…a banner mérete jelentõsen befolyásolja az.
TISZTA FEJJEL A Magyar Rendőrség információs kampánya.
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
Az agrár- és élelmiszeripar az Internet kapujában Előadó: Varga István avagy: az Internet a kapuk előtt.
ELINDÍTÁS Csak LELKESEN LEHET.
Készítette: Geszler Nikolett
Keresőoptimalizálás Fizetett hirdetések a keresőkön Fizetett hirdetések tartalmi oldalakon Fizetett helyezések vagy regisztrációk Internetes hirdetések.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Bemutatkozik a G-portál. Tartalom I. Elérés, népszerű tartalmak 1. G-Portál: a legnagyobb látogatottságú tárhely szolgáltató (havi látogatószámok éves.
Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin.
A Facebook titka Héjj Szilárd Marketingarc
Közösségi oldalak üzletszerzésre és reklámozásra.
K&H trambulin tapasztalatok
Közösségi weboldalak és az alumni szervezetek DPR Szakmai Klub I. Hain Ferenc - DPR Szakmai Klub http./
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
A közösségi média térhódítása a vállalati kultúrában
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
Ismerje meg a Napi Gazdaság olvasóit! május 27.
A tudás értéke Nyelvtudás, közgazdasági és természettudományos tájékozottság Európában Lannert Judit.
A TAMOP projektek az világhálón. Miről lesz szó ? A kommunikációs terv és arculat A meglévő honlapok vizsgálata domain használat arculat tartalom.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
A blog hatása az üzleti életre Berényi Konrád Onlinemarketing.hu Kft május 29. Web 2.0 Symposium.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Játszani tudni kell - A gamification szabályai az interneten
Hallgatói kommunikációs csatornák, a hallgatók mozgósításának eszközei a sportszervezésben Debrecen, szeptember 3.Készítette: Barota László.
Paradigmaváltás a kommunikációban Lakatos Zsófia június 5.
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
PR public relations „Nyilvános kapcsolatok” A szervezetről felismerhető és hiteles arculatot alakítson ki a szervezet különböző célcsoportjaiban. Külső.
Hajós Katalin Budapest, június 5.
DIGITÁLIS MESTERKURZUS Az IAB Hungary és a Maksz közös online marketing képzése.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
2015 | 05 | 28 VÁROSOK KÜLSŐ-BELSŐ KOMMUNIKÁCIÓJA.
PRbiotikum, avagy kategória- építés a PR eszközeivel Tudatos márkaépítés a PR és a marketing együttműködésében Rózsa Iván, kommunikációs igazgató Dr Kovács.
Mire teker a magyar? Pillanatkép a zene- és rádiós piacról Klenovszki János és Sági Ferenc.
WKING PARTNERSÉG BEMUTATÓ. WKing Kereskedőház az Ön cége szolgálatában Tapasztalatunk: 10+ év e-commerce 20+ év kereskedelem 10+ év online marketing tapasztalat.
EMPLOYER BRANDING KUTATÁS MIT GONDOLNAK AZ ÜGYFELEK, AZ ÚJSÁGÍRÓK ÉS AZ ÜGYNÖKSÉGEK?
Viniczai András, Café Connection Mit tesz a BTL a közösségi médiával? Vagy az ővele?
SEO vagy Tartalommarketing? Válassz!. Mi köze a SEO-nak a tartalommarketinghez? SEO Tartalom- marketing SEO.
Közösségi érték (public value) vizsgálat Budapest, Szonda Ipsos.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A tartalommarketing lehetőségei és korlátai a gyógyszergyártók szemével szeptember 29.
VMR.cool 2009 – Felmérés az internetező fiatalokról
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
Az online marketing legújabb generációja
Politika a hipermédiában – web kettes techno-forradalmak
Érvelés, tárgyalás, meggyőzés
A SOCIAL MEDIA HATÁSA A FOGYASZTÓI KULTÚRÁRA
Vajon mi motiválja a munkavállalót?
„Megbízható segítség a vállalkozóknak”
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Mit változtass meg a Facebook marketingedben?
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Közvélemény- és piackutatási igazgató
OLVASÓI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI, 2014
Sipos Zoltán Stratégiai igazgató
Előadás másolata:

Márkakommunikáció az influencerekkel Melyik influencer kategóriába érdemes befektetni, szemben a fizetett véleményvezérekkel?

Golden Effie: Fiesta 24 Internet Hungary: Lead Generation Internet Hungary: Seeding Internet Hungary: eDM struktúrák hatékonysága Corvinus: SM stratégia - How To? Kürt Akadémia: Lead Generation

Bevezető alapfogalmak INFLUENCER MARKETING Bevezető alapfogalmak

Content Marketing Social Media Public Relation Klasszikus média Támogatjuk a PR-t.

Hosszú távú influencer programban gondolkodunk 1. Hosszú távú influencer programban gondolkodunk 2. Nem fizetett módon működnénk együtt Támogatjuk a PR-t. 3. Korlátozott büdzsénk áll rendelkezésünkre

? Támogatjuk a PR-t.

Earned Media alapú együttműködések statisztikai alapja INFLUENCER MARKETING Earned Media alapú együttműködések statisztikai alapja

Nem pénzért kezdünk el blogolni. A legtöbben csak kedvtelésből kezdtek a blogoláshoz, de sokan akarják megmutatni másoknak magukat. A jövedelemszerzés, mint cél kevésbé jellemző, de nem elhanyagolható. Nem pénzért kezdünk el blogolni. NATIV tartalom.

A legnépszerűbb motiváció a sikerességre az információk megosztása és a segítségnyújtás volt. Sokakat motiválnak továbbá az olvasói visszajelzések, másokat az ösztönöz, hogy véleményt formálhatnak: ezzel pedig értékeket közvetíthetnek. A blogger / influencer fő motivációi leginkább nem az üzleti érdekkörhöz kapcsolódnak. Csak az ötödik helyen áll.

A bloggereknek több mint a fele nem tud profitálni a tevékenységéből. A legtöbben nem a blogolásból élnek. De sokan vannak azok, akik alkalmanként jövedelemhez jutnak. Alig 10% azoknak az aránya, akik rendszeresen kapnak pénzt tevékenységükért, minden 20. válaszadó pedig ebből él. A bloggereknek több mint a fele nem tud profitálni a tevékenységéből.

A legtöbben viszont nyitottak a pénzkeresési lehetőségre A legtöbben viszont nyitottak a pénzkeresési lehetőségre. Habár sokaknak nem ez a céljuk, nyitottak a lehetőségre. A legtöbb válaszadó fejében már megjelent a gondolat. Minden 4. válaszadó nem tudja viszont, hogy hogyan lásson neki. Körülbelül 29%-nak pedig már megvan az ötlete – egy részüknek már be is vált. A bloggerek céljai között szerepel a pénzkereset, minden második szeretne pénzt keresni vele.

MOTIVÁCIÓ Mit és miért tesznek?

Nagyon sok blogger képvisel valamilyen ügyet A bloggerek/véleményvezérek kicsit több, mint fele képvisel valami olyan ügyet, amelyet érvényesíteni próbál közösségében, felülete segítségével. De milyen jellegű ügyek ezek? Nagyon sok blogger képvisel valamilyen ügyet Egy e-autónál, mobilitás, konnektivitásnak, fenntarthatoság van egy ugy, amit kereskedelni forgalommá válik.

A legfontosabb számára a pozitív visszajelzés és az olvasottság. A legtöbben az olvasók pozitív visszajelzéseinek örülnek, vagy annak, ha sokan olvassák/nézik azt, amit elkészítettek. Sokaknak az jelent mérföldkövet, hogy hathatnak már emberekre, véleményükre, segíthetnek nekik. A legfontosabb számára a pozitív visszajelzés és az olvasottság.

A kétharmaduk aktívan tesz azért, hogy népszerűbb legyen A válaszadók kicsit több, mint 2/3-a tesz azért, hogy népszerűbb legyen ő maga, vagy a felülete. A kétharmaduk aktívan tesz azért, hogy népszerűbb legyen

Ahogy az ábrán is látható, a bloggerek/véleményvezérek között alig akad olyan, aki elzárkózna a tartalmi együttműködés lehetőségétől, felülete kapcsán. Alig van olyan blogger aki ne szeretne együttműködni valamilyen márkával.

Elsöprő többségben lennének márkák arcai. A legtöbben annak is örülnének, ha márkaarcok, vagy márkanagykövetek lehetnének. A válaszadók kicsit több, mint 1/5-e zárkózna el a lehetőség elől. Elsöprő többségben lennének márkák arcai. A márka arca hihetőbb, mint egy távoli „arc”.

Nincs applikációjuk. De szeretnének. A legmenőbb bloggereknek mobilalkalmazásuk is van. Ők viszont csak alig 5%-t teszik ki a teljes mintának. Nincs applikációjuk. De szeretnének.

Az idő változásával nagyon sok minden átalakul A KOR Az idő változásával nagyon sok minden átalakul

Az 50+ - os blogger korosztály is odafigyel az oldala népszerűsítésére Az egyes korcsoportok eltérnek abban, hogy mekkora részük végez blognépszerűsítő tevékenységet. Ez a 30-34 és a 45-49 éves korcsoportoknál figyelhető meg leginkább. Tőlük alig marad el a 25-29 éves korcsoport népszerűsítő hányada. Érdekes, hogy az idősebb generációk aktívabban e tekintetben, mint a fiatalok. Az 50+ - os blogger korosztály is odafigyel az oldala népszerűsítésére

A korcsoportok között jól látható, hogy a 30-34 éves korosztálytól jelenik meg a profitszerzés, mint határozott cél. Meg kell említeni továbbá a 25-39 és a 40-44-es csoportokat, hiszen náluk a legmagasabb az ezzel keresők aránya. Jól látható még, hogy az 50 évnél idősebbek esetében célként megjelenik a profitszerzés, ám több, mint felük nem tudja, hogyan lásson neki. A fiatal korosztály az altruizmus irányából érkezik, míg az évek múlásával a profitszerzés egyre fontosabbá válik.

Az idősek között a legmagasabb a website-ot használók aránya, míg a blog, Instagram és YouTube csatorna esetében a fiatalabb generációk vannak többségben. A website az idősödő influencerek felülete. Míg az Insta a fiataloké. A website oldschool. Sajnáljuk… 

Haladó bloggertől felfelé mindenki szeretne együttműködni. A felülettel kapcsolatos tartalmi együttműködésre adott válaszok alapján a hobbiból blogolóknál látható a legalacsonyabb együttműködési arány – ám az együttműködők még így is 90% feletti részarányban vannak. A haladók és top bloggerek esetében 100%-os az igenek aránya. Haladó bloggertől felfelé mindenki szeretne együttműködni.

Az együttműködésre felkért bloggerek közül az életstílus, gasztronómia és self blog témájú felületek tulajdonosai emelkednek ki leginkább. Viszonylag nagy számú blogger / influencer naponta illetve rendszeresen kap megkereséseket.

19 éves korosztályig a vélemény nem igazán tűnik értékesíthetőnek. A véleményvásárlás jelöltjei között legtöbben a 30-34 éves korosztályból kerültek ki. Népszerű továbbá a 20-24 és a 30-34 éves korcsoport is. 19 éves korosztályig a vélemény nem igazán tűnik értékesíthetőnek.

Ahogy telnek az évek növekszik az eredmény. Ahhoz, hogy valaki alkalmanként profitáljon, már elég 1-2 év is. Ennek aránya azoknál a legmagasabb, akik több, mint 6 éve kezdtek valamilyen tartalom előállításába. A tevékenységből élők a több, mint 6 éve blogolóknál vannak a legtöbben. Ahogy telnek az évek növekszik az eredmény.

Top blogger vagy véleményvezér átlagosan 5-6 év alatt lesz valakiből. A kezdő bloggerek nagy része kevesebb, mint egy éve kezdett valamilyen tartalom előállításába. A top bloggereknél jól látszik, hogy azok vannak többségben akik, 5-6 éve, vagy több, mint 6 éve kezdték. Top blogger vagy véleményvezér átlagosan 5-6 év alatt lesz valakiből.

Pár külön gondolat róluk A VIDEOBLOGGER Pár külön gondolat róluk

A videoblogolás egy fiatal műfaj Videó bloggerek A videóbloggerek között a 20-24 évesek vannak többségben. Habár a mintában alacsony a számuk, az látható, hogy az idősebb korosztály is foglalkozik (részben, vagy teljesen) videóblogok készítésével. A videoblogolás egy fiatal műfaj

Viszont elsöprő hajlandóságuk van az együttműködésre. Videó bloggerek Akárcsak a többiek, a videóval (is) foglalkozó bloggerek nagy része hajlandó tartalmi együttműködést a felületükkel kapcsolatban. Viszont elsöprő hajlandóságuk van az együttműködésre.

…és már ma is 53%-uk képes eredményt realizálni tevékenységéből Videó bloggerek A videóbloggerek 53%-a profitál valamiképp a videózásból. Közöttük 7 százalékban vannak jelen azok, akik ebből élnek. …és már ma is 53%-uk képes eredményt realizálni tevékenységéből

„Zászlóshajó” kategória Mid Level kategória Rising Star kategória

Több saját felülettel és SM csatornával (FB, Insta, YT) is rendelkező Minimum 1-3 éve aktív blogger, aki hiteles, megalapozott véleménnyel rendelkezik Több saját felülettel és SM csatornával (FB, Insta, YT) is rendelkező Közös ügyet és azonos értékrendet képviselő Hosszú távon tervező, ismertséget kereső, havi minimum több ezres eléréssel rendelkező Támogatjuk a PR-t. 18 évnél idősebb, könnyen elérhető influencer

Közös ügy – közös értékrend – közös cél 1. Közös ügy – közös értékrend – közös cél 2. Együttműködés - nem megbízás Támogatjuk a PR-t. 3. Hosszú távon gondolkodni