Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Aviguard készítménnyel szerzett tapasztalatok az Egyesült Királyságban Dr. Cserép Tibor MSD Animal Health.
Advertisements

Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
A ló emésztésének sajátosságai
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Az élesztő táplálásának aspektusai a fermentáció vonatkozásában Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A., San Martino.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Formula 2: Multivitamin-komplex
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Zöldségfélék.
Flavon max termékcsalád
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Szemestermények tárolása
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
A takarmányok összetétele
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok összetétele
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Hemicellulázok Monek Éva Leontina.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
NÖVÉNYI ALAPÚ, INSTANT ITALPOROK HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI KIVONATOK A MODERN VILÁGUNKBAN.
7. Ismertesse a tápok főbb alapanyag-csoportjait!
Kaposvár, április 28. FEJLESZTÉSI IRÁNYOK, EREDMÉNYEK HÚSIPARI VONATKOZÁSBAN Dr. Zsarnóczay Gabriella Országos Húsipari Kutatóintézet.
Takarmányozástan.
Mi és emésztőnedveink
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A szervezet nitrogén- és fehérjeforgalma
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Dr. Csikó György DVM, CSc, egyetemi docens
Hasznos baktériumok Oláh Szófia 10.B.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Az algák világa A 3,5 milliárd éves élet a Földön 1.
Takarmányok zsírtartalma
Bioaugmentációs eljárások a biológiai szennyvíztisztítás területén A képződő fölösiszap mennyiségének csökkentése az eleveniszap biotechnológiai optimalizálásával.
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
1 A probiotikus gyógyszerek szerepe a gyógyszerészi gondozásban.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Takarmányok zsírtartalma
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges Takarmánykiegészítők a., hozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek más mikrobák szaporodását gátolják patogén mikrobák (E. coli, Salmonella sp., stb.) számának csökkentése bélgyulladás, hurutos megbetegedések megelőzése, jobb felszívódás kokcidiosztatikumok (a kokcidózis nevű baromfi- betegség megelőzésére) keresztrezisztencia kialakulásának esélye miatt az EU-ban korlátozott a használatuk

Probiotikumok : élő mikroflórát tartalmazó készítmények többnyire tejsavtermelő baktériumok a pH csökkentésével stabilizálják a bél mikroflórát hőkezelésre (granulálás) érzékenyek Prebiotikumok : olyan oligoszacharidok, amelyek a kedvező hatású mikrobák szaporodását segítik frukto oligoszacharidok mannán oligoszacharidok Szimbiotikumok : probiotikumot és prebiotikumot egyaránt tartalmaznak. Szerves savak: (tejsav, citromsav, borkősav, almasav stb. ) szintén a bél pH csökkentésén keresztül fejtik ki kedvező hatásukat. leggyakrabban ivóvízbe keverik

Ízesítő anyagok: (cukrok, fahéj, vanilin stb.) Enzimek: fiatal állatok elégtelen enzimtermelését pótolják (lipáz, celluláz, proteázok stb.) ásványi anyagok jobb felszívódása, a környezeti terhelés csökkentése (fitáz) antinutritív anyagok lebontása (glükanáz, xilanáz) Ízesítő anyagok: (cukrok, fahéj, vanilin stb.) növelik a takarmányfelvételt elsősorban fiatal, intenzíven növekvő álatoknál előnyös hatásuk függ az állatok íz érzékelésétől a premixek tartalmazzák

használatuk egyre szélesebb körű Növényi kivonatok, illó olajok: zsálya, kakukkfű, fokhagyma, menta stb. az antibiotikumok részleges kiváltására alkalmasak hatásmechanizmusuk komplex (ízesítő anyagokat, antibakteriális anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. a forgalmazott készítmények több gyógynövény, illó olaj keverékéből állnak használatuk egyre szélesebb körű

b., egyéb takarmány-kiegészítők NPN anyagok: (karbamid, ammónium sók) kérődzőknél használjuk őket általában a kis termelésű teheneknél, idősebb hízómarháknál etetésükkor szigorú biztonsági előírásokat kell betartani felületaktív anyagok: (orvosi szén, zeolit, bentonit stb. ) bélgyulladás, hurutos megbetegedések esetén megkötik a bélben képződő toxikus anyagokat, gázokat toxinkötők: mikotoxinok (zearalenon (F2); T2 toxin; ochratoxin, deoxinivalenol (DON), fumonizinek, aflatoxin stb.) megkötésére, felszívódásuk megakadályozására alkalmas készítmények) szilikát agyagásványok (bentonit) glükomannánok (élesztő sejtfalkivonat) nem minden toxin megkötésére alkalmasak

kristályos aminosavak: L – lizin DL – metionin a közeljövőben várható a treonin, triptofán és arginin iparszerű előállítása is kérődzők részére védett formában forgalmazzák (zsírsavval bevont metionin) segítségükkel optimalizálható a takarmányfehérjék aminosav garnitúrája csökkenthető a tápok fehérjetartalma olcsóbb lesz a táp kisebb lesz a környezet N-terhelése színező anyagok: karotinoid festékek (zeaxantin, lutein, likopin, kapszantin stb.) tojássárgája bőr, bőr alatti zsírszövet színe a szintetikus színező anyagok használata egyre korlátozottabb.

antioxidánsok: védik az oxidációtól a vitaminokat, zsírsavakat lehetnek szintetikusak etoxi-metil-quinolin (EMQ) butil-hidroxi-toluol (BHT) lehetnek természetes eredetűek (E-vitamin) szükséges mennyiségüket a táp zsírtartalma és a telítetlen zsírsavak aránya befolyásolja

Átlagos testtömeg a 42. életnapon Eltérő növényi eredetű takarmány-kiegészítők hatása broiler csirkék teljesítményére Átlagos testtömeg a 42. életnapon

Broiler indexek

Lactobacillus fajok mennyisége az állatok csípőbelében és vakbelében

Escherichia coli mennyisége az állatok csípőbélében és vakbélében