Gazdaságpolitika 2008/2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GAZDASÁGPOLITIKA III. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
Advertisements

Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Ráczné Dr. Rózsa Katalin projektvezető A DASZK fő feladatai TÁMOP /2-2F
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése. A gazdasági szerkezet termelékenység, munkaerő-kereslet, globális előrejelzés.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése és a szolgáltatást támogató eszközök beszerzése a sajátos.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A járműipar gazdasági hatása a Közép- és Nyugat-dunántúli régiók fejlődésére Tóth Péter Győr, május 4.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
A „Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia aktuális kérdései Magyarországi feladatok a „Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A gyermekek helyzete és az esélynövelés lehetőségei a mai Magyarországon Előadás a „Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián, 2008.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely munkája – EFOP VEKOP/15 TÁRS PROJEKT bemutatása EFOP VEKOP
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
„Szeptember végén” A felsőoktatási pályázati tevékenység jelene és jövője Szitáné dr. Kazai Ágnes Semmelweis Pályázati és Innovációs Központ.
A nemek közötti egyenlőség Magyarországon
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Esélyek a munkaerőpiacon
Mayer József Budapest február 27.
Hitelkonstrukciók a pályázati rendszerben
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
„Út a munkához” program
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Életpálya-tanácsadás Csanádi Nikolett Hényel Anett.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
A gazdasági növekedés hosszú távú előrejelzése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
Az állam és a piacgazdaság
Köszöntő A Dokumentumkezelő rendszerek helye és szerepe
A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere
A gazdaságpolitika cél és eszközrendszere
a hatékonyabb munkába segítésért
Gazdaságpolitika 7. ea.
Válság – kezelés – válságkezelés
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
SOTER-LINE Soter-Line Oktatási, Továbbképző és Szolgáltató Kft.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Gazdaságpolitika 6.ea.
Baranya Megyei Önkormányzat
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Válság után, válság előtt
Előadás másolata:

Gazdaságpolitika 2008/2009

Témakörök Gazdaságpolitika,funkciói, főbb gazdaságpolitikai irányzatok Globalizáció és gazdaságpolitika Monetáris politika Fiskális politika Költségvetési deficit és az államadósság kezelése Árfolyampolitika Versenypolitika Kereskedelempolitika Stabilizációs politika nyitott és zárt gazdaságban Regionális gazdaságpolitika Napjaink gazdaságpolitikája (kedvező és kedvezőtlen tendenciák) Az Európai Unió gazdaságpolitikája RendszerváltásTulajdonszerkezetek változása, privatizáció Konvergencia program Egészségügyi és oktatási politika Foglalkoztatáspolitika , munkanélküliség Gazdasági és politikai kockázatok, várakozások

Gazdaságpolitika A gazdaság és a politika egyfajta szimbiózisa A kormány társadalmi-gazdasági céljainak összessége és az ezek megvalósításához szükséges eszközök összessége Szintjei: a) regionális b) központi c) integrációs szervezetek gazdaságpolitikája

Napjaink gazdaságpolitikai kulcsproblémái: gazdasági növekedés a foglalkoztatottság minél magasabb szintje a valuta értékállóságának biztosítása a fizetési mérleg kiegyensúlyozott voltára való törekvés a jövedelmi aránytalanságok korlátok között tartása

Gazdaságpolitika főbb funkciói A gazdasági működéséhez szükséges jogi és társadalmi keretek biztosítása Piaci verseny védelme A jövedelmek újraelosztása Az erőforrások allokációja, átcsoportosítása a hatékonyság javítása érdekében stabilizáció, rövidtávon a konjuktúra-szabályzás, hosszútávon pedig a gazdasági növekedés

A gazdaságpolitikával szemben támasztott kívánalmak: Egészséges gazdaságpolitika kialakítása és folytatása, a támadhatósági pontok minimalizálása Az ország gazdaságának optimális elhelyezése a radikálisan átalakuló termelési és szolgáltatási mezőkben, a technológiai és innovációs erőtérben a globális piacok keretein belül Olyan szektorok, profilok, kutatások menedzselése, támogatása, bizonyos szempontból életre hozása, amelyek a világ élvonalát jelentik, vagy jelenthetik, és így az adott ország jó értelemben vett kiemelkedő, megkülönböztető jegyeit reprezentálják

A gazdaságpolitika minimum feltételei Legyen stratégiára alapozott dinamikus jövőképe A szabályzórendszer tervszerűen igazodjon a stratégiához A jogi és versenykeretek stabilak, transzparensek és kalkulálhatók legyenek A járadékvadászó lobbik sehol ne legyenek meghatározóak Szuverenitása folytán képes legyen elszakadni a napi politika kívánalmaitól

Gazdaságpolitikai eszközök Makrogazdasági eszközök, amelyek a gazdasági aktivitás szintjét szabályozzák Mikrogazdasági eszközök, amelyek az erőforrások allokációját szabályozzák Társadalompolitikai eszközök, amelyek a gazdasági szereplők szociális helyzetét befolyásolják

Makrogazdasági eszközök Keresletorienált gazdaságpolitika: Fiskális gazdaságpolitika Monetáris gazdaságpolitika Kínálatorientált gazdaságpolitika Árfolyampolitika

Mikrogazdasági eszközök Versenypolitika Iparpolitika Foglalkoztatási politika Kereskedelmi politika

Társadalompolitika eszközök Oktatáspolitika Egészségügyi politika Lakáspolitika Szociálpolitika

Gazdaságpolitika szereplői Azok a természetes és jogi személyek, akik: a) a célok és az ezek megvalósításához szükséges eszközök közötti választásra b) az eszközök működtetésére jogosultak c) akik mindezekre befolyást gyakorolnak Megkülönböztetjük: a) közvetlen b) közvetett szereplőket

A gazdaságpolitika közvetlen szereplői Állam (parlament, kormány, központi közigazgatási szervek) Központi bank Nyitott gazdaság esetén: a külföldi szereplők (nemzetek feletti intézmények, nemzetközi szervezetek)

Közvetett szereplők Szövetségek: pártok, közjogi és magánjogi szövetségek, lobbik Tanácsadók: tanácsadó intézmények, szakértői testületek, csoportok

A gazdaságpolitikai szereplők közötti főbb érdekellentétek Kormányon belüli érdekviszonyok A kormányzat és a központi bank közötti érdekellentétek Különböző érdekcsoportok közötti ellentétek

Szociális piacgazdaság legfontosabb alapelvei Alkotmányos elvek a verseny kikényszerítésnek, erősítésének elve a stabil árak és a pénz értékállandóságának elve a nyitott, nyilvános piacok a magántulajdon preferálásnak elve a szerződéses szabadság elve a gazdaságpolitika stabilitásának és kontinuitásának elve Szabályozási elvek a monopóliumok elleni küzdelem a piacon kialakult jövedelemarányok korrekciójának és redisztribúciójának elve a elfogadhatatlan kínálati magatartás korrekciójának elve Az állam magatartásának elvek az érdekcsoportok és lobbyk befolyásának korlátozása a rendszerszabályzás prioritása a részérdekek miatt foganatosított beavatkozás felett.

Gazdaságpolitikai célok súlyozása ideológiai szempontból

Gazdaságpolitikai irányzatok nézeteinek összevetése

Gazdaságpolitika szabályozási szempontból: a rendszerszabályozás az alapértékek, gazdasági célok megvalósítását elősegítő döntési, motivációs és információs intézmények létrehozását, ható- és hatáskörének kijelölését jelenti. A folyamatszabályozási politika azokat a szabályozási módokat és döntési lehetőségeket fogalmazza meg, amelyek az adott rendszeren belül meghatározzák a gazdasági folyamatok céljait és elősegítik azok megvalósítását. A folyamatszabályozási politikához elsősorban mennyiségi jellegű döntések kapcsolódnak

Autonóm gazdaság-társadalom modell Decentralizált „olcsó” állam, ahol az állam a hatósági feladatokon túl szolgáltató közigazgatást valósít meg, és biztosítja a gazdaság infrastruktúráját Szakértő kormányzás, amikor a politika viszonylag csekély szerepet játszik a társadalom életében „Modern piacgazdaság”, ahol a magántulajdon dominál Az államtól független civil társadalom

Félállami/félpiaci modell Centralizált, erős, szinte az egész társadalmat átfogó állam Politikai állam, ahol a politika dominálja a gazdaságot Tulajdonos-féltulajdonos állam, vagyis a gazdaság jelentős részében az állam közhatalmi és tulajdonosi működésének egysége fennmarad A civil szféra az államhoz kötődik, függ az államtól

Egy adott ország gazdaságpolitikája függ: - a határokon belüli sajátosságoktól, paraméterektől - nemzetközi erőviszonyoktól

Miért is repedeznek a jóléti rendszerek? Globalizáció, állami bevételkiesés Hosszabb az emberi élettartam, illetve további demográfiai tényezők Versenyképességi, technikai (pazarlás, csalások), inflációs és konjunkturális tényezők A High Tech okozta költségrobbanás az egészségügyben