*Innovatív társadalom, innovatív közösségek*

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
Komplex Instrukciós Program
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola I. alprogram: Társadalmi.
Képességszintek.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Integrált közösségi és szolgáltató terek Koncepció, megvalósulás, kilátások Beke Márton FVM-VKSZI, HROD Közösségi Társadalomfejlesztési Központ.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
A hálózatosodás lehetősége a közoktatásban profil 1.0
Hegyi Csilla osztályvezető Innovációs és K+F Főosztály
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
Tudástranszfer egyetemi városokban
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Fejlesztési, stratégiai útmutató
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt Az innovációs foglalkoztatási kezdeményezések tématerületen megvalósuló.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Ki is az elemző közgazdász?
Érzelmi Intelligencia, Kreativitás, Tudásmenedzsment
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Minőségügy a mindennapokban
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„OLYANNAK LÁTOM MAGAM, MINT EGY
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
IKT ÉS ISKOLAFEJLESZTÉS
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Az innováció forrásai.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Nemzeti Technológiai Platform a
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
TÁRSADALMI INNOVÁCIÓ GENERÁLÁSA BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉNMEGYÉBEN (T – MODELL) KOCZISZKY GYÖRGY „Társadalmi Innovációk generálása Borsod-Abaúj- Zemplén megyében”
A kiemelt projekt eredményei: a módszertani feladatok és a hálózatépítés tükrében Avagy az „emberorientált” hálózat működése a hajléktalan-ellátáson belül.
RÁCZ ANDREA DEBRECENI EGYETEM, SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK Hatékonyságmérések a gyermekvédelmi szakellátásban.
WKING PARTNERSÉG BEMUTATÓ. WKing Kereskedőház az Ön cége szolgálatában Tapasztalatunk: 10+ év e-commerce 20+ év kereskedelem 10+ év online marketing tapasztalat.
Az innovációs folyamatok rendszere, és a decentralizált pályázati források Brunda Gusztáv innovációs menedzser szakközgazdász
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
A magyarországi K+F politika
PÉCS FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA A VÁLLALKOZÓI SZFÉRA SZEMSZÖGÉBŐL
A vállalatok társadalmi felelősségvállalása, mint a fenntarthatóságot támogató szemlélet - Berkesné Rodek Nóra -
*Innovatív társadalom, innovatív közösségek*
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
*Innovatív társadalom, innovatív közösségek*
*Társadalmi innovációk a térségben* Dr. Szabó-Tóth Kinga
*Társadalmi innovációs példák és gyakorlatok Dr. Szabó-Tóth Kinga
A civil szervezetek hatásméréséről
Varga Péter, közszolgálati CMC
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
A foglalkoztatás tervezése a kiváltási Programban
Előadás másolata:

*Innovatív társadalom, innovatív közösségek* Nagy Innovátorok. *Innovatív társadalom, innovatív közösségek*

Átkeretezés

“Quotations are commonly printed as a means of inspiration and to invoke philosophical thoughts from the reader”

Kreatív elme Joy Paul Guilford – 1950 „A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.”

Divergens gondolkodás Valamit több oldalról Egyszerre több megoldása van az ezt segítő feladatoknak Problémaérzékenység Könnyed gondolkodás (szavak, gondolatok gyors összekapcsolása) Rugalmas gondolkodás A gondolkodás eredetisége (szokatlan megoldások) Változásra törekvés Merészség Impulzivitás Fegyelmezetlenség Nyitottság Nonkonformizmus A tekintély megkérdőjelezése Gyors, rugalmas reagálás új helyzetekre

Hello! I am Jayden Smith I am here because I love to give presentations. You can find me at @username

Társadalmi innovációk

A fogalom Egy társadalmi probléma innovatív megoldása újszerű, eredeti nem biztos, hatékonyabb, mint az előző Összefüggésbe hozzák a közösséggel – közösségi megoldások, részvétel (felmérés, feltárás, alternatívák bemutatása, választás, megvalósítás)

A társadalmi innováció: a status quo megváltoztatására irányul és ehhez szükséges egy innovatív beállítódás egyfajta problémamegoldó gondolkodásmód. Egy innovatív kezdeményezés vagy termék sokféle módon és formában megszülethet. Ami mindenképp a folyamat részét képezi: a probléma és okainak feltérképezése a már létező megoldások, gondolkodásmódok kritikája, azoknak a területeknek a megtalálása, ahol beavatkozni szeretnénk, majd az akcióba lépés és végül az értékelés.

Kiterjesztik és segítik a civil társadalmat – tágan értelmezve Stratégia, koncepció, ötlet, szervezetek Kiterjesztik és segítik a civil társadalmat – tágan értelmezve Folyamat Nyitott módszerek és technikák Olyan innovációk is, melyeknek társadalmi vonatkozása van Szektorközi fogalomhasználat Többszereplős: kutatócsoportok, szervezetek társaságok, cégek független szervezetek Kiemelt fontosságú maga a folyamat, hogyan ölt test valami! A hangsúly az együttműködés új formáin, keretein van, nem annyira magán a terméken Főleg a fenntarthatóság Lehet állami, magán, civil Kiemelt terület: szektorközi együttműködések

Támogatott foglalkoztatás Példák: Közösségi kertek Fair Trade Élelmiszerbank Támogatott foglalkoztatás Szociális szövetkezetek (iskola, foglalkoztatási, stb.) Közösségi alapítványok Komplex, szemléletformáló programok Médiumok

? Mi köze ehhez a szociológiának

Alkalmazott szociológia Auguste Comte A közvélemény szelíd terelgetése Közvetítés a társadalmi aktivizmus és a tudomány között Herbert Spencer A szociológia képes az evolúciót jobb irányba terelni Társadalmi jólét elérése Lester Frank Ward Sociocrats II. VH USA – 100 szociológus, fél millió katona Ford autógyára

Társadalmi innovációk generálása Feltárás Célzott vizsgálat Stop/Look/Listen/Learn A környezet megismerése Azonosítás A valódi probléma A status quo megváltoztatása Kapcsolatok Összekapcsolás A közösséggel Visszacsatolás, cselekvés Kezd kicsiben és teszteld A reakciók mérése Hibázni lehet Akciók Keep talking start doing Szövetségesek megtalálása Közös platform Interdiszciplináris team A sikerre hangolódni Együttműködés diversity Kutatás Kihívás Megosztás Cselekvés

Mi közünk ehhez nekünk ?

Néhány példa (K+F+I) Digitális Középiskola Erdőtüzek – kampány Szociális fejlesztések Digitális Középiskola Erdőtüzek – kampány Biomassza – lakosság Kezek TÁMOP (Társadalmi felzárkózási Klaszter) T-modell (vállalati felelősségvállalás erősítése,társadalmi vállalkozás, helyi termékek-identitás, közösségi tervezés, Smart community planning) Digitális Úton-útfélen

Mostani… *Főnix. Megújuló Egyetem * „Rongyszőnyeg vagy Patchwork”

Amikben kedvünket leljük… Társas/Játék Démonok Boldogságkereső Szociológiai Kalandozások a Városban

! Felhívás

Köszönöm! szabo.toth.kinga@gmail.com