TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferncia 2012.03.28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Kozma Judit Bizonyíték-alapú szociális munka modell az oktatásban TÁMOP /2-C "Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században"
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Az iskolai szociálismunka
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
TANULÁS-TUDÁS-MINŐSÉG Farkas Katalin címzetes főiskolai tanár, SZTE Tanárképző Főiskolai tanár Budapest, november 29.
Szociális munka az onkológiában
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
A hatalom és felelősség kérdése a személyközpontú segítő kapcsolatban
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Közösségfejlesztés és közösségi munka
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
TÁMOP /2-C „Interprofesszionális szemléletű közösségi szociális munkára felkészítés alternatívái”, TÁMOP /2/C Útitársak.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
Az adaptivit á s szeml é lete é s m ó dszerei Lénárd Sándor ELTE PPK 2007.
A vidéki tér sikertényezői
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Érték és etika a szociális munka gyakorlatában / F. Loewenberg-R
Az interprofesszionális együttműködés munkaformáinak sajátosságai (Mohácsi – Lakatos) ESETKONFERENCIA: - résztvevők érdekeltek a kliens/klienscsoport problémájának.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
Az elnyomást elutasító/képessé tevő gyakorlat Összeállította: Ágoston Magdolna Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
A pszichiátriai beteg emberek szükségletei a támogatott lakhatási formákban Gordos Erika.
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Pataki Éva főiskolai docens Szent István Egyetem
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Képzésfejlesztés vs válság menedzselés „A munka alapú társadalom társadalompolitikai kihívásai” Iskolaszövetség Szakmai Konferenciája Budapest, 2013.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A támogatott lakhatás kihívásai
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
KÖZÖSSÉGI KONFLIKTUSKEZELÉS ÉS ESÉLYTEREMTÉS „ÉLHETŐ TELEPÜLÉS EGYENLŐ ESÉLYEKKEL” MANORKA KONFERENCIA IVÁNYINÉ SZABÓ ANDREA.
TÁMOP /2/A SZOCIÁLIS KÉPZÉSEK FEJLESZTÉSE, SZAKEMBEREK ÉS ÖNKÉNTESEK KÉPZÉSE, TOVÁBBKÉPZÉSE ÉS KÉSZSÉGFEJLESZTÉSE, VALAMINT A HELYI FEJLESZTÉSI.
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési.
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Közösségfejlesztés.
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
Előadás másolata:

TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferncia 2012.03.28.

A szakmai identitás és a kompetenciák alakítása a terepen folyó képzésben Budai István PhD főiskolai tanár, szakvezető TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Szakmai identitás „Az önazonosság, az identitás, azt a szakmai eszenciát, azt a szakmai belső magot jelenti, amitől ez a hivatás hivatássá válik. Az identitásnak köze van a tisztasághoz, tehát tisztán tudom, hogy mi vagyok, másrészt köze van a társadalmi elismertséghez, és mindez egy jól körülhatárolható egység a tudatomban…” (Kersting) TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Társadalmi mandátum Szociális munka: Közösségi munka: változások serkentése egy jobban és igazságosabban működő társadalom működése érdekében szociális probléma-megoldások elősegítése emberi képességek felszabadítása és fejlesztése emberi jogok képviselete. Közösségi munka: változásra vonatkozó igény kezdeményezése és kialakítása közösségek különböző tagjainak összehozása és képessé tétele lehetőségek feltárása és cselekedetekké alakítása közösségi módon történő tevékenység anómiás állapotok felszámolása távlatosan a társadalmi integráció és társadalom demokratikus önszerveződésének elősegítése TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Emancipatórikus modell Dominelli: Az állam és állampolgár viszonyában közvetítő szerep Szemben a terápiás és fenntartó modellel A problémák oka jórészt strukturális, a túlgondoskodó attitüd a szegénygondozáshoz vezet, így a sz. munka: tegyen a társadalmi kirekesztődés és igazságtalanság ellen segítse elő a társadalmi szolidaritást, integrációt – akik ideiglenesen-tartósan nem képesek elérni a többség számára elérhető javakat vállaljon szerepet a társadalom strukturális feltételeinek alakításában – szükségletek felmérése, szolgáltatások kialakítása, jogszabályi háttér, közvélemény formálás stb. TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Kulcskompetenciák Mit képes megcsinálni? Kommunikáció Elköteleződés és értékrend Kommunikáció Szükséglet-felmérés Tervezés Képessé tevés Kapcsolatok szervezése Szociális és közösségi munka-tudás fejlesztése TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

A szakmai szocializáció egyik kiemelkedő szakasza Terepen folyó képzés A szakmai szocializáció egyik kiemelkedő szakasza Bemenet: gyakornokok élettapasztalatai, tudása ebben a looser, lusta, nem szeretem emberek képe is Folyamat: identitás és kompetenciák honnan-hová? Kimenet után: személyes tudás (szakértelem) megszerzése a szakmában (Rolfe tudás rendszere) TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Terepgyakorlaton A tereptanárok szembesülése az Y és Z (net)generációt képviselő gyakornokokkal: hiányok a tanulás módszereiben, önmaguk megszervezésében, de ICT fölényük A gyakornokok szembesülése az igen bonyolult élethelyzetekkel, a szegénységgel, a hatalmi helyzettel, az oly segítőnek tűnő sztenderdekkel és a felesleges bürokráciával és ebben a reaktív, kríziskezelő szemlélettel, esetmunka primátusával Gyakori következmény sokszor: félelem, bezárkózás, passzivitás, ambivalencia, ellenállás, konfliktusok TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

Hatalom a segítő-segített között (Tew) Megnyit, bezár A lehetőségeket egyenlően vs egyenlőtlenül osztja el Mások feletti (power over): Hatalom nélküliek segítése is termelhet paternalizmust Javainkat megosztó, együttes erő (power together): Produktív Védelmező: gyerekek védelembe vétele Kooperatív: csop. köz. munka veszély, ha idővel a lejjebb levők kirekesztődnek Korlátozó Elnyomó: apák „kirekesztése” a szolgáltatásokból Konspiratív: adósságkezelő programok TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

A gyakorlatok minőségének indikátorai 1. Igénybe vevő (kliens és közösség) és gyakornok központúság önrendelkezés részvétel érdekérvényesítő képesség fejlesztése (empowerment) gyakornokok: saját tanulásuk (életük) megszervezése – terephely választás egyéni fejlesztési tervek 2. Fejlesztés – szolgáltatás, közösség építés hatásossága, hatékonysága: az életminőség javulása szinten tartása romlásának lassítása TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

A gyakorlatok minőségének indikátorai 3. Az egyedi sajátosságok, a pluralitás, a lokalitás, a relativitás figyelembe vétele 4. A különböző tanulásirányítási stratégiák (mint modellek) integrálása és sokféle variációja: Tapasztalat-alapú tanulás Reflektív professzionalizmus Probléma-alapú (központú) tanulás – team és projekt oktatás Felfedező/kísérletező tanulás TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

A gyakorlatok minőségének indikátorai 5. A mit tanítsunk-ról a hogyan tanuljanak-ra a hangsúlyt! Learning by doing” és értelmet adni a tanulás közbeni cselekvésnek és konstrukcióknak, „…kiszabaduljanak a gondolkodás megszabott sémáiból…” (Freire) 6. Tereptanár szerepe Motivál, modellál, katalizál, tanulást irányít, elfogadja a diákok kreativitását Nyitottsággal, kíváncsisággal legyen képes együttműködni. Merészség és kockáztatás TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

A sikerhez nem visz fel lépcső. Keresd a lépcsőházat! angol mondás Köszönöm a megtisztelő figyelmet! TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.

TÁMOP 5.4.4.-9/2/A projekt Záró konferencia 2012.03.28.