Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
Advertisements

Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A nemzeti vámjogszabályok
Munkavédelmi előírások rendszere
Szabálysértési méltányossági kérelem
Az Ást április 15-i módosításának bemutatása dr. Veisz Gábor áldozatsegítési osztályvezető Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal áldozatsegítési.
A jogalkotás elmélete és gyakorlata
JOGI ALAPTAN ESA november 7..
A KÖLTSÉGVETÉSI RENDELET ÖNKORMÁNYZATI RENDELET
Az új jogalkotási törvény
Változások a szabálysértési jogban
Bevezetés.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
A helyi önkormányzatok az Alaptörvényben
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Az államhatalom gyakorlásáról” szóló, 1. főtörvény.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A választási eljárásról szóló évi XXXVI. törvény EP választásra vonatkozó különös részi szabályai Előadó: Dr. Molnár Krisztián főjegyző, TVI vezető.
Országos népszavazás és népi kezdeményezés
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A normák kialakulása és szerepük a társadalom életében
Polgári Légiközlekedési Hatóság
Projekt adatlaphoz csatolandó dokumentumok 1. célterület Nyilatkozat a Helyi Akciócsoporttal való együttműködésről Nyilatkozat honlapon történő megjelenésről.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A évi költségvetési rendelet megszerkesztése, megszövegezése A jellemzően előforduló hibák bemutatásán keresztül.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Az új képviselő-testület megalakulását követő feladatok szeptember 17.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Jegyzői értekezlet szeptember 8.. Jegyzői értekezlet 2011 szeptember 8. Helyi lakásfenntartási támogatás Jogalkotási kötelezettség: Szoc tv. 38.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Jótállás. Kisajátítás Építési jog április 3. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
ORSZÁGOS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FŐFELÜGYELŐSÉG 1 Gábriel Edit Engedélyezési Főosztály január 21. felsőfokú ügyintéző.
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Munkajogi ismeretek.
1 VÁLLALATI JOG MsC 2. Jogtan – jog fogalma, jogszabálytan.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
A KÖZJEGYZŐI FIZETÉSI MEGHAGYÁSOS ELJÁRÁS.  A közjegyző jogszolgáltató hatósági tevékenysége  Az eljárás kereteit biztosítja  Érdemi igazságszolgáltatást.
JOGTANI ALAPISMERETEK I. Jogfogalom II. A jogi norma szerkezete III. Érvényesség – hatályosság IV. Jogviszonyelmélet.
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.
A közigazgatási eljárás II.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
4. Az Alkotmány.
JOGTANI ALAPISMERETEK
Előzetes piaci konzultáció
Dr. Kováts Beáta Főtanácsadó, Alkotmánybíróság l l l
A jogforrási rendszer II.
Kompetenciák 1. Joghatóság
Az uniós jog közvetlen alkalmazhatósága és közvetlen hatálya; az uniós jog és a magyar jog viszonya november 27.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
Pécs, december 5. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Közbeszerzési Hatóság
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Nemzetközi magánjog II.
Jogharmonizáció az Európai Unióban Dr
Jogharmonizáció az Európai Unióban
Előadás másolata:

Érvényesség, hatály, alkalmazhatóság 2017. október 3.

A norma érvényesülésének feltételei érvényesség hatály alkalmazhatóság

Az érvényesség jelentősége Az érvényes jogszabály elvileg alkalmas a joghatás kiváltására, vagyis arra, hogy hozzá jogok és kötelezettségek fűződjenek

A hatály jelentősége A jogi hatás tényleges bekövetkezhetősége, ezen belül kinek, mikor és hol elkövetett, és milyen cselekménye nyomán áll be a jogkövetkezmény, azaz milyen cselekményekre vonatkozik a jogszabály.

I. Érvényesség A jogszabály bizonyos súlyos hibáktól mentes létezése a) létezik b) mentes bizonyos súlyos hibáktól

I. a) A jogszabály létezése Kihirdetés Magyar Közlöny lex posterior/prior lap dátuma

I. b) A jogszabályt érintő hiba és következményei 2. nem megfelelő eljárás 1. nincs jogalkotási hatáskör a keletkezés (jogalkotási eljárás) hibája Formai a jogszabály tartalma nem felel meg egy a jogforrási hierarchiában magasabb szinten álló jogszabály tartalmának, azaz ellentmondás van közöttük Tartalmi

I. b) A jogszabályt érintő hiba és következményei 1. nincs a jogszabályra nézve következménye (pl. társadalmi egyeztetés elmulasztása) 2. orvosolható a hiba (helyesbítés útján) 3. nem orvosolható, tehát megsemmisíthető (megsemmisítendő) a keletkezett jogszabály 4. a hiba oly mértékű, hogy megsemmisítésre sem érdemes (nincs mit megsemmisíteni).

A közjogi érvényesség feltételei 1. a megalkotására hatáskörrel rendelkező jogalkotótól kell származnia 2. az eljárási előírásoknak megfelelően kell megalkotni 3. érvényesülnie kell a jogforrási rendszer egységének; a jogszabály nem lehet ellentétes az Alaptörvényben meghatározott rendszer szerinti, „magasabb szintű” jogszabállyal 4. a jogszabályt a hivatalos lapban ki kell hirdetni

II. Hatály hatály a) területi b) személyi c) időbeli d) tárgyi

II. a) területi hatály Jat. 6. § (1) A jogszabály területi hatálya Magyarország területére, az önkormányzati rendelet területi hatálya a helyi önkormányzat közigazgatási területére terjed ki. Az önkormányzati rendelet területi hatálya az 5. § (1a) bekezdés szerinti esetben a társulásban részt vevő helyi önkormányzatok, az 5. § (1b) bekezdés szerinti esetben a társult képviselő- testületben részt vevő települési önkormányzatok közigazgatási területére terjed ki.

II. a) területi hatály Az ország területe szempontjából háromféle területi hatályt különböztetünk meg: 1. országos hatályt [az ország egész területére hatályos], 2. partikuláris hatályt [csak az ország egy területére hatályos], 3. extraterritoriális hatályt [az ország területén túlterjeszkedő a területi hatályt].

II. b) személyi hatály Jat. (2) A jogszabály személyi hatálya a) Magyarország területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, valamint Magyarország területén kívül a magyar állampolgárokra, b) önkormányzati rendelet esetében a helyi önkormányzat közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, az 5. § (1a) bekezdés szerinti esetben a társulásban részt vevő helyi önkormányzatok, az 5. § (1b) bekezdés szerinti esetben a társult képviselő-testületben részt vevő települési önkormányzatok közigazgatási területén a természetes személyekre, jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki. (3) A jogszabály területi, illetve személyi hatályát a jogszabályban az 5. § (1a) és (1b) bekezdés szerinti esetben, valamint akkor kell kifejezetten meghatározni, ha az az (1) és (2) bekezdéstől eltérő területre, illetve személyi körre terjed ki.

II. b) személyi hatály Mely személyi körre, kikre vonatkozóan kell vagy lehet alkalmazni a jogszabályt. Nem a jogforrások konkrét címzettjeinek köre, hanem az, hogy ki lehet egyáltalán címzett Szorosan összetartozik a területi hatállyal (vö. Jat.!) DE: külföldön tartózkodó magyar állampolgárokra is, az eltérést kifejezetten szabályozni kell

II. c) Időbeli hatály Az az időszak, amelytől kezdődően és ameddig a jogforrásban foglalt jogi hatás tényleges bekövetkezhetősége elvileg fennáll, vagyis amíg a jogforrást – főszabály szerint – alkalmazni kell vagy lehet. A hatályba lépés lehet ca) ex nunc (a kihirdetés napjától) cb) ex tunc (a kihirdetést megelőző időponttól, visszamenőleges hatállyal) cc) pro futuro (a jövőre nézve, a kihirdetést követő időponttól)

II. ca) azonnali időbeli hatály Jat. 7. § (2) Ha a szabályozás célja másként nem érhető el, a jogszabály hatálybalépésének napja a kihirdetés napja is lehet, ebben az esetben a hatálybalépés időpontját órában kell meghatározni, mely nem előzheti meg a kihirdetés időpontját. AB: alkotmányellenes a korábbinál hátrányosabb rendelkezést tartalmazó, az adott életviszonyt első ízben rendező, új kötelezettséget megállapító, jogot megvonó rendelkezés azonnali hatályba léptetése

II. cb) Visszaható hatály Jat. 2. § (2) Jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. 7. § (1) A jogszabályban meg kell határozni a hatálybalépésének napját, amely a jogszabály kihirdetését követő valamely nap lehet.

II. cc) Pro futuro hatály Jat. 2. § (3) A jogszabály hatálybalépésének időpontját úgy kell megállapítani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a jogszabály alkalmazására való felkészülésre. A hatálybalépés napjának kezdetén lép hatályba Eltérő időpontok is megállapíthatók, ha ez egyértelmű

II. d) Tárgyi hatály Egy jogszabály tárgyi hatályán azt értjük, hogy a benne szereplő normák tartalmuk szerint milyen eseményekre vonatkoznak, azaz milyen típusú események esetén lép be a jogkövetkezmény.

III. Alkalmazandóság Főszabály szerint a jogszabályt annak hatályossága alatt alkalmazni kell. Jat. 15. § (1) A jogszabályi rendelkezést – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a hatálybalépését követően a) keletkezett tényekre és jogviszonyokra, valamint b) megkezdett eljárási cselekményekre kell alkalmazni. (2) A jogszabályi rendelkezést – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – a hatálya alatt a jogszabályi rendelkezés hatályvesztését követően is alkalmazni kell.

Kivételek 1: hatályos, de nem alkalmazandó/alkalmazható 1. nincs végrehajtási szabály 2. nincsenek meg a jogszabályi előfeltételek 3. AB pro futuro megsemmisítés mellett ex nunc zárja ki az adott ügyben az alkalmazhatóságot 4. különleges jogrend: adott jogszabály alkalmazását egy másik felfüggeszti 5. uniós jog primátusa

Kivételek 2: nem hatályos de alkalmazandó A jogszabály továbbhatása: 1. a magatartás jogszerűségét, jogellenességét a magatartás idején hatályban lévő jogszabály alapján bírálják el 2. a jogszabály időbeli hatálya alatt keletkező tényekre a keletkezésekor hatályos jogszabályt kell alkalmazni

file:///C:/Users/Felhaszn%C3%A1l%C3%B3/Dow nloads/kodifikacio_2012_1_01petretei.pdf