Bevezetés a jog- és államtudományokba

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Advertisements

ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Értékesítendő ingatlanok Készítette: dr. Zelenyánszki Miklós.
A gyermekjogok története A második világháborút követően a világ számos nemzete közösen létrehozott egy szövetséget – megalapították az ENSZ-t,
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Bemutatkozás Fodor Noémi Gépészmérnök – mérnöktanár Környezetirányítási szakértő TAR-ZERT Auditor Minőségirányítási vezető.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
TARTALOM BREVIÁRIUM – RÖVID MAGYARÁZATOK NÉGY ESZKÖZ BERUHÁZÁSTERVEZÉS ÉS -MENEDZSMENT Bevezetés Főszereplők Az eszközök Tanulság ESZKÖZÖK és ERŐFORRÁSOK.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Az önkormányzati igazgatás
Magyarország a két világháború között
A székesfehérvári fiatalok helyzete
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
Teljesítési garanciák a svájci építőiparban
A jogérvényesítés módjai, lehetőségei, eszközei
Összeállította: Horváth Józsefné
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
JOGTANI ALAPISMERETEK
„Vasbordájúak” serege -forradalom Angliában
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban

Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
SZÁMVITEL.
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
SZÁMVITEL.
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
Az erősödő náci állam vonzásában
SZÁMVITEL.
Európai Uniós ismeretek
1993-as közoktatási törvény
A hidegháború kora
Környezetgazdaságtan 1
Konfliktusok az iskolában
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A jogviszonyok sajátosságai
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
A márkázás Marketing gyakorlat 6..
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Quality 4 Children: a minőségi gyermekgondozás sztenderdjei az európai családon kívüli gondozásban.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Munkanélküliség.
Compliance és Corporate Governance
A villamos installáció problémái a tűzvédelem szempontjából
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az állam és a piacgazdaság
A csoportok tanulása, mint a szervezeti tanulás alapja
10. POLITIKAI FÖLDRAJZI ALAPFOGALMAK ÉS AZ ÁLLAMOK FAJTÁI.
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
Az identitástudat kialakulásának tényezői kisebbségi közegben
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
Előadás másolata:

Bevezetés a jog- és államtudományokba 11. előadás Az állami hatalom terjedelme és korlátai

Az állami szuverenitás Sokféle hatalom alatt élünk, de ezek közül az állami hatalom elsőséget követel magának Az állami hatalom ezt az igényét valahogy meg kell hogy alapozza – legitimnek kell lennie Az állami hatalom és kényszer emberek cselekedetein keresztül megy végbe – ekkor a magánszemély cselekedeteit az államnak „számítjuk be” Az állami hatalomnak kizárólagosnak kell lennie egy politikai közösségen és területen belül, egységesnek, (egyértelműen beazonosíthatónak), és más államoktól függetlennek Mindezeket együtt szuverenitásnak nevezzük.

A szuverenitás többféle jelentése Politikai? Hatalmi? Jogi? Ki birtokolja? „Az állam” mint absztrakció, amely „részelteti” belőle az egyes „szerveit” (pl. a rendőrt) De akkor mit jelent a „népszuverenitás”, (a nép hogyan tudja gyakorolni a hatalmat – ha a választásokon azt átruházta? – hogyan adhat valaki felhatalmazást a saját maga elleni kényszeralkalmazásra? Eredetileg az uralkodói hatalomra használták. (Erre valóban lehet mondani, hogy a szuverenitás oszthatatlan, egységes, legfőbb, stb.)

Népszuverenitás Fikció: a nép a „forrása” a hatalomnak, és annak gyakorlását „átruházza” A népszuverenitás tana inkább egy igazolási, nem a valós hatalmi helyzetet leíró elmélet Lényege: azt magyarázza, hogy milyen indokok szólnak amellett, hogy engedelmeskedjünk az államhatalomnak („ez a mi államunk”) Nemzeti szuverenitás: az egy közösségbe tartozó emberek joga az önrendelkezésre

Jogi szuverenitás Normatív és szervezeti biztosítékok rendszere, hogy a hatalom gyakorlói „felismerhetőek” legyenek Az Alkotmány rögzíti, hogy milyen szervek, milyen keretek között gyakorolják a legfőbb hatalmat A „legfőbb jogközösség” az állam Törvényhozói szuverenitás: „az alkotmányozó” – ezt gyakran megkülönböztetik az egyszerű törvényhozótól, de ez is egy kicsit zavaros Gyakorlati szuverenitás: aki a törvények és az alkotmány ellenére is tudja érvényesíteni az akaratát. (Van ilyen, és ha van, az ki Magyarországon?) Szuverenitás: a legfőbb kényszerítő fizikai hatalom birtoklása

A szuverenitás belső elemei A hagyományos elmélet szerint korlátlan, teljes Ez persze nem igaz De felsorolhatóak azok a jogosítványok, amelyek ma az államot illetik: (Bodin) Törvényhozás joga Kiváltságok, mentességek adományozásának joga Háború indítása és békekötés Bíráskodás joga Kegyelmezés joga Pénzverés Adókivetés joga

A szuverenitás korlátai Jogi Szövetségi államok Alkotmányosság, jogállamiság Hatalommegosztás Emberi jogok Önkormányzatiság, autonómiák Társadalmi szervezetek Egyház Szakmai autonómiák Politikai pártok Gyakorlati szuverenitás Politikai tényezők Közvélemény Gazdasági korlátok

A szuverenitás külső oldala Elemei (Kelsen) Szabad kommunikáció ás államokkal Háború indításának joga Szerződéskötési jog Jog az egyenlőségre Jog arra, hogy kizárja más államok ténykedését a területéről Jog arra, hogy ne vessék más állam bíráskodása alá Követeinek immunitása Jog arra, hogy állampolgárait védelmezhesse 1933 montevideoi egyezmény (az államok jogairól és kötelezettségeiről) Terület Népesség Főhatalom (kormányzat) Képesség a kapcsolatartásra

A szuverenitás külső oldalának korlátai Az államok csak jogilag egyenlők, a befolyásuk igencsak eltér Jogi korlátok Jogalanyiságot érintő korlátok (pl. más állam gyámkodása, nem önálló államok, kondomínium, protektorátus, stb.) Mentességek Szuverén immunitás (nem lehet más államok hatóságai elé vonni) Diplomáciai mentességek A nemzetközi jog kötelező szabályaiból eredő korlátok – pacta sunt servanda elve Önként vállalt korlátok (pl. NATO, EU, szupranacionális szervezetekhez való tartozás)