Az erősödő náci állam vonzásában

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyermekek a leszakadó világban Társadalmi állapotrajzok konferencia MTA Szociológiai Kutatóintézet november 19.
Advertisements

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 27.Megoldás-Szociális védőháló.
A Horthy-korszak kezdete Trianoni békeszerződés. 1.Előzmények (a tanácsköztársaság bukása utáni időszak) a.) rövid életű, átmeneti kormányok alakulása.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
MIBŐL VALÓSULHATNAK MEG A HELYI STRATÉGIÁK? REGIONÁLIS PÁLYÁZATI FORRÁSOK.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
Menedék módszertan1 A Menedék Alapítvány küldetése Módszertani előadás.
Off-label alkalmazás a mentésben Dr. Temesvári Péter orvos igazgató Országos Mentőszolgálat.
Az akkreditáció szerepe a megváltozott munkaképességű munkavállaló személyének társadalmi reintegrációjában Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest,
A TÁVMUNKA SZABÁLYOZÁSÁVAL KAPCSOLATOS MEF JAVASLATOK A MEF ELŐTERJESZTÉS HÁTTERE KEMÉNY PÉTER E.ON HUNGÁRIA ZRT.
Integráció-szegregáció:probléma, eszközök, gyakorlat Havas Gábor Lillafüred, április 24.
Gömbös Gyula miniszterelnöksége.  okt. 1. Gömbös Gyula a miniszterelnök ( )  A hajdani vezérkari százados - fajvédőprogrammal  azt várják.
Európai Foglalkoztatási Stratégia június
Előkészületek az on-line referensz útján történő orvos-biológiai és egészségügyi információszolgáltatásra.
 Utak  Okok  Következmények  Éghajlatváltozás  Természeti katasztrófák  Éhínség,járvány,stb  Háború  Túlnépesedés  Társadalmi berendezkedési.
1 Helyi szintű egyeztetés a köznevelés terén KEF országos konferencia Budapest, március 06. Simonyi István Emberi Erőforrások Minisztériuma KÖZNEVELÉS-FEJLESZTÉSI.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A „Mintaprogram a minőségi időskorért” Pilote Project for Quality Ageing Az idősgondozás Magyarországon, elvek, szabályok, gyakorlat, intézmények Brettner.
A nemzeti eszme Magyarországon. Ma mit értünk nemzeten? Szélsőségek: agresszív nacionalizmus elveszett a magyar nemzeti identitás.
Új irányok az emberi erőforrás gazdálkodásban Fiatal regionalisták VIII. országos konferencia Győr, október Szűcs Ágnes Nyíregyházi Főiskola.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Magyarország a két világháború között
A középkori egyház Tk. 22..
A vállalati érdekek és a család összhangjának megteremtése
Mária Terézia
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
FORDULAT A HÁBORÚ MENETÉBEN
LEHET JOBB A GYEREKEKNEK!
Megjegyzések Dinya László vitaindító tanulmányához
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Duális képzés a társadalmi felelősségvállalás szemszögéből
Az egységes olasz és német állam létrejötte
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
A felvilágosult zsarnok – II. József
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
A HARMADIK BIRODALOM ÁRNYÉKÁBAN
Az orosz állam birodalommá válása a Romanovok idején
KRE-AKTÍV motivációs projekt
A kistérségi gyerekesély programok eredményei
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet fejlesztési projektjei az iskolai egészségfejlesztés területén DR. TÖRÖK KRISZTINA.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
A hidegháború kora
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Kommunizmus: Született: 1796 Apa: Gracchus Babeuf
Közigazgatási alapvizsga a Probono rendszerben
Az ÁFSZ feladatai az „Út a munkához” program végrehajtásában
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Készítette: Dézsi Gabriella Melinda Budapest, december 18.
„Adjunk esélyt mindenkinek
„ Egy hatékony iskolai egészségnevelési program – az egyik legköltséghatékonyabb beruházás, amit egy nép (állam) csak megtehet annak érdekében, hogy párhuzamosan.
Új pályainformációs eszközök - filmek
Felnőttképzés a közművelődésben
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
A Vezetői munka értékelése a szülők szemével
Állampolgári jogok és kötelességek
Könyvbemutató rendezvény, OEE Bajai Csoport, Pörböly,
Kiútkeresés a válságból Gömbös-kormány
A mérés-értékelés tanulmányozása Dániában
Lorem ipsum.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
U8 – U10 célok a szezonra.
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
Varga Zoltán SZIE-GTK GSZDI II. évfolyam Témavezető: Dr. Pitlik László
A foglalkoztatáspolitika kihívásai Magyarországon 2009
LIA Alapítványi Ált. Isk. és Szki. Piliscsabai Tagintézménye
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Előadás másolata:

Az erősödő náci állam vonzásában

A versailles-i békerendszer biztonságpolitikájának csődje A kisállamok gyűrűje mint egészségügyi kordon nem működik—épp azok az államok erősödnek meg, amelyek ellen létrehozták (Németország, Szovjetunió) Megbukik Benes elgondolása is az utódállamok összefogásáról a térség a náci vagy a bolsevik hatalom martaléka lehet erősödnek a szélsőségesek a térségben

A győri program (1938) Darányi Kálmán kormánya (1936-38) újra a Nyugat felé nyit fellép a szélsőjobb ellen—kezdetben Fegyverkezési programja az Anschluss után 2 év alatt befejeződik, de a lemaradás nem hozható be Kényszerpálya: a német sikerek következményeképp közeledés Németországhoz, engedmények a szélsőjobbnak A konzervatív csoportok kiterjesztik a kormányzó jogkörét: hivatali tettekért nem vonható felelősségre, halasztó vétó (vö. 1920. 1. tc. A kormányzói jogkörről)

Imrédy Béla kormánya (1938-39) Az 1. zsidótörvény (1938): --vallási alapon áll --a szabadfoglalkozású értelmiségi pályákon 20%-ban korlátozza az izraeliták arányát Az indoklás: „a társadalmi és gazdasági élet egyensúlyának hatásosabb biztosítása” „az értelmiségi munkanélküliség leküzdése” Sérül a -jogegyenlőség, -a munkához való egyenlő jog, -a vallásszabadság A zsidó vallást időközben kivették a bevett vallások közül

A nyilaskeresztesek (Szálasi pártja) Az 1921-es kivételes tv.-ek értelmében a szélsőjobb ellen is fel lehet lépni TK. 199. o. (de a törvény szigorát elsősorban a kommunisták ellen alkalmazták) Szálasi is ült börtönben; ő a hungarista eszmerendszer megteremtője (nemzeti és szociális demagógiát ötvöz, mint a fasiszta és a náci ideológia) A titkos választójog segítségével (1938-) tért nyernek az ogy.-ben (1939-es választások) Programjuk TK. 202. o. (a párt korábbi neve: Nemzeti Akarat Pártja)

Imrédy bukása Bukása okai: erősödő német elkötelezettség Tömegpárt kialakításának igénye (mint Gömbös is szerette volna) Magyar Élet Mozgalom (a parlamentben nem tudja keresztülvinni elgondolásait) kísérlet a rendeleti kormányzás bevezetésére (mint Hitler) leszavazzák, lemond (kormányfőt szavaznak le!!) Bizalomvesztés, de felkérés maradásra Bukása ürügye: kiderül, hogy zsidó dédszülője van Egységes Párt Nemzeti Egység Pártja Magyar Élet Mozgalom…

Teleki Pál kormánya (1939—1941) -feladata az egyensúlyteremtés Németország és a Nyugat között (előbbi csak eszköz a revízióhoz, a szélsőjobbot vissza kell szorítani) betiltja Szálasi pártját -elfogadják a 2. zsidótörvényt (1939): faji alapú TK. 204. o.: „a zsidók közéleti és gazdasági térfoglalásáról” -zsidó az, aki maga vagy akinek egyik szülője vagy két nagyszülője zsidó -foglalkozásfüggő, a zsidók hány %-ban tölthetnek be munkaköröket (tisztviselő, tanár: 0 %, szabadfoglalkozású értelmiségi pályák 6 %)