A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének negyedszázada

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

40 ÉVES A DUNAÚJVÁROSI VÍZI TÁRSULAT Előadó: Bogáth Jenő A Dunaújvárosi Vízi Társulat igazgatója Sopron, Továbbítás kattintásra.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
A MAGYAR VIZITÁRSULATI RENDSZER 200 ÉVE Előadó: Bogáth Jenő igazgató Készítette: Megulesz Gabriella Dunaújvárosi Vízi Társulat Sopron, Továbbítás.
„A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alapból támogatja” Záró konferencia június „ Új esély:
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény Együttműködés a szakképzés területén a kamarák és az érdekképviseleti szervek között Dávid Lajos FMKIK alelnök Székesfehérvár,
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Távlati öntözési vízigények felmérése Somlyódy Balázs főigazgató Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Nagyprezentáció Társaság a Lakásépítésért Egyesület lobby tevékenység a magyarországi lakásépítések élénkítése érdekében Előadó:
A termelői szerveződések tapasztalatai és kilátásai Debrecen, március 17.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
KÖZHASZNÚSÁG MEGTARTÁSA, - MEGSZERZÉSE Molnár Elvira Bács-Kiskun Megyei Civil Információs Centrum 2014.
Új egészségügyi rendszer elemei  Állami egészségügy – de mit jelent ez?  Normál esetben: 1. nincs tb, mint egészségügyet finanszírozó intézmény, hanem.
European Commission Enterprise and Industry Az INNO-Way program bemutatása Székesfehérvár november 05.
A munkahelymegőrző támogatás. Alapja  Az évi IV. tv. (a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról) 18. §.  A 6/1996. (VII.16.)
1 Elektronikus adóbevallás. 2 Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus úton történő benyújtásának bemutatása Bevallások, adatszolgáltatások elektronikus.
Dr. Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztési Igazgatóság Igazgató Budapest, szeptember 29. ÚJ EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI HÁLÓZATOK KIALAKÍTÁSA ÉS MŰKÖDTETÉSE.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
EU pályázati programok A szervezet / változások 1.A pályázók adminisztrációs terheinek csökkentése a projektfejlesztési, pályázati szakaszban.
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Sajtó és szabadság: a médiairányítás a 20. századi Magyarországon
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Információs Társadalom Parlamentje, június 1., Budapest
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
NÉPEGÉSZSÉGÜGY MEGELŐZÉS, FEJLESZTÉS JÖVŐKÉP a Köz- egészségügye
Merre tovább magyar mezőgazdaság?
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Összeállította: Horváth Józsefné
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Tóth Gábor Heves Megyei Kormányhivatal Jogi és Koordinációs Főosztály
Önkormányzati Fejlesztések Figyelemmel kísérése II.
AZ AUTÓBUSSZAL VÉGZETT MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁS ELINDÍTÁSA, HÁROM HÓNAPOS TAPASZTALATA DEBRECENBEN Budapest, Millenáris,
Országos Felnőttképzési Tanévnyitó Debrecen
Az „Út a munkához” program évi változásai
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ február 6.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
KRÜH - Kolozsvári iroda
Stratégiai célok megjelenítése a közbeszerzési politikában A fenntarthatóság kérdése a magyar közbeszerzési jogalkalmazásban, különös tekintettel az.
A évi pályázati felhívás legfontosabb szabályai
Dr. Hubai Ágnes Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége, elnök
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
Közfoglalkoztatásból a versenyszférába- segítő munkaerőpiaci program
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Európai és Magyar Építésügyi Technológiai Platform
a hatékonyabb munkába segítésért
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Kerékpáros Tárcaközi Bizottság munkája számokban a Kerékpáros Magyarország Program tükrében Sztaniszláv Tamás titkár
Együtt Nyírbátorért Helyi Közösség
2. Nemzeti Aszálykonzultáció Budapest, október 16.
Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – TÁMOP 5.6.1/C projekt
Energetikai Intézkedési tervek végrehajtása
Pappné dr. Fülöp Enikő Nyírbátor Város Jegyzője OEVI vezető
Tematikus avagy Bevásárló utcák itthon és külföldön
Az „Út a munkához” program évi változásai
Az Országfásítási Program előkészítésének aktuális kérdései
Erdőtelepítések, fásítások támogatási lehetőségeinek várható alakulása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
A harmadik Magyar Köztársaság első évtizede
Előadás másolata:

A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének negyedszázada VTOSZ 25 Göd, 2017. szeptember 21. A Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének negyedszázada Fejér László c. főiskolai docens, a Magyar Hidrológiai Társaság Vízügyi Történeti Bizottságának elnöke

- 1807. XVII. tc. 25 év 210 éves háttérrel: - a vármegyei közigazgatási határok helyett a vízgyűjtő határai a mértékadóak, - az érdekeltek anyagi erejére támaszkodva végezhetőek el a helyi vízimunkák, - az állam segíti (pozitívan diszkriminálja) a társulatokat, mert ez neki adóbevétel-többlet

A társulati mozgalom megtorpanásai: - 1850. császári nyílt parancs a Tiszavölgyi Társulat feloszlatásáról, de az egyes társulatok megmaradtak (a Tiszavölgyi Társulat 1878-ban alakult újra) - 1920. a trianoni döntés következtében sok társulat területe szétszakadt, de 1924-ben létrejött a Tisza-Dunavölgyi Társulat, - 1948. a társulatok államosítása, de 1957-ben újraalakultak, - 1990. földprivatizáció - 2010. kisadók eltörlése – nincs érdekeltségi hozzájárulás

A vízgazdálkodás közigazgatási dilemmái a rendszerváltás után: - az új politikai-gazdasági és tulajdonviszonyok között mi tekinthető állami feladatnak? - az állami feladatok milyen közigazgatási-szervezeti struktúrában valósíthatók meg? Környezetvédelem-vízügy…. „Infrastruktúra”-minisztérium - az új gazdasági formációk között a vízitársulatok minek tekinthetőek? 68 vízitársulat, 400 víziközmű társ. - mi lesz az érdekképviselettel? Vízgazdálkodási Társulatok Országos Választmánya - VTOV

Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségét, 1992. január 31. Siófokon a Vízgazdálkodási Társulatok VIII. Országos Küldöttértekezlete az egyesülési jogról szóló törvény alapján létrehozta a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségét, mint a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Választmányának jogutódját

Dr. Szabó Iván elnök Dr. Joó József elnökh. Szántó Imre elnökh. Huth József elnökh. Dr. Vámosi Sándor titkár Dr. Koltay József titkárh.

1993. évi CIII. törvény A társulat célhoz kötött gazdálkodást folytat. A társulat közcélú feladatainak elvégzéséhez … állami támogatás adható. A vízitársulat a közfeladat ellátásához elkülönített vagyonnak rendelkezik, amellyel gazdasági társaságot, közhasznú társaságot, alapítványt nem hozhat létre, gazdasági társaságban, közhasznú társaságban érdekeltséget nem szerezhet, alapítvány részére pénzbeli, vagy egyéb hozzájárulást nem teljesíthet.”

A Vízgazdálkodási Társulatok Tanácsadója c A Vízgazdálkodási Társulatok Tanácsadója c. lap 5000 példányban önkormányzati különszámot jelentetett meg azzal a céllal, hogy szakmai útmutatást adjon a helyi önkormányzatoknak, vízitársulatoknak, valamint a falugazdászoknak.

1997 1998 Fehér Ferenc titkár Sződi Imre elnök

1998. Vízgazdálkodási feladatok három tárca felügyelete alatt: - Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium, - Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium - Környezetvédelmi Minisztérium

1999. Tájékoztató a FVM-ben a belvízhelyzetről „Én azért jöttem, hogy jelezzem, amit Önök jónak tartanak, azt én elfogadom és a kormány elé viszem!” /Torgyán József/

2002. A víziközmű társulati mozgalom apálya...

- az önkormányzatok lettek az állami támogatások „címzettjei”, Okok: - az önkormányzatok lettek az állami támogatások „címzettjei”, - a közműtársulatok elvesztették vezető szerepüket, nem volt lehetőségük az ÁFA visszaigénylésére, - a VTOSZ-nek a több száz víziközmű társulattal nem volt kielégítő kapcsolata, a helyzet átláthatatlan volt.

2004. Minden társulat elérhető lett elektronikus úton, és a VTOSZ teljes belső levelezése számítógépekre tevődött át. A munkát dr. Varga Árpád főtitkár irányította.

2006.

2009. december 18. vízitársulati törvény (CXLIV.) A vízitársulat a területi vízgazdálkodás tényleges gazdájává vált 2009. december 2. új elnök: Domokos László

2010. július – a Kormány a kisadók eltörlése körében megszüntette a társulati érdekeltségi hozzájárulást is… - de az év folyamán állami támogatást kaptak a társulatok, - a közfoglalkoztatás megjelenése egyes társulatoknak segített Domokos László már előzőleg lemondott elnöki tisztségéről, feladatát átmeneti időre Fehér Ferenc vette át.

2011. A új elnök dr. Ligetvári Ferenc Gondok: - állami finanszírozás folyamatossága, - közfoglalkoztatás, - uniós pályázatok feltételrendszere, - az érdekképviselet gyengülése, számos társulat megszüntette tagságát a VTOSz-ban 2012-ben anyagi okok miatt megszűnt a VÍZGAZDÁLKODÁS c. lap kiadása

2014. Az állami tulajdonú közcélú művek vagyonátadása, A vízitársulatok számának csökkenése, a VTOSz tagtársulatok számának csökkenése A VTOSz érdek-képviseleti munkájának gyengülése (kapcsolat a kormányzattal, Magosz, Agrárkamara)

2015. Az új elnök: Szegedi Sándor Célok: - A felügyelő főhatóságokkal (BM, OVF), ill. a vizig-ekkel való kapcsolat javítása, - az állami tulajdonú közcélú művek vagyonátadásával kapcsolatos vitás kérdések rendezése, - a uniós támogatással végzett beruházások kedvezményezetti helyzetének tisztázása, - a VTOSz tagságának megtartása, növelése… - a Szövetség költözése Budapestről Gödre

2016. Az állami tulajdonú közcélú műveken végzett társulati beruházások – a társulati vagyon részei, tárgyalás a nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel Újra kell gondolni a vízitársulatok helyét és szerepét az agrár- és önkormányzati területen Vizes érdekképviselet, egy kamara kezdeményezése

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!