Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME 2017..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk... Hiányzik egy jól strukturált rendszer.
SZÁMVITEL MSC 2012/2013 SZIGORLATI TÉTELEK Pénzügyi számviteli elemzések.
Kérdések a gazdálkodás, pénzügy fejezethez. 1. Egészítse ki a mondatot! A pénzügyek igazgatásának….. része van. A ………… igazgatása, és a……….. Igazgatása.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Áttörés a hazai távközlésfejlesztésben A Matáv első évtizede Hogyan nőtt a hitelünk? Az út finanszírozása ( ) Készítette: Kis Péter.
A pénz fogalma, funkciói, fajtái Előadó: Pete Péter.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Hol tartunk… Beszámoló –Mérleg –Eredménykimutatás Értékelés – – – –2004- –Immateriális javak,
Mikro- és makroökonómia Pénz és pénzteremtés Szalai László
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK I. Előadó: Bod Péter Ákos.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
Melyik számlaosztályban szerepelnek az alábbiak? a) Szállítók b) Vevők c) Anyagok d) Anyagköltség e) Pénztár f) Árbevétel g) ElÁBÉ h) Forgóeszközhitel.
1 Beszámoló összeállítása Kérdések – feladatok. 2 Bevezetés A törvényi változások alkalmazása Elmélet – gyakorlat közötti összhang megteremtése Mérlegcsoportok.
MINTAKÉRDÉSEK. A pénzügyi számvitel információs rendszere elsősorban a gazdálkodó szervezetek vezetőinek információs igényeit elégíti ki. A beszámoló.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk…
A kamara szerepe az export vezérelt magyar gazdaság megteremtésében. Eredmények és problémák Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Bemutatkozik az Eximbank Rt. Előadó: Dr. Bodnár Zoltán, az Eximbank Rt. vezérigazgatója.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
TŐZSDEI (ÉS TŐZSDÉN KÍVÜLI) ÜGYLETEK SZÁMVITELE
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Gyűjtőköri szabályzat
SZÁMVITEL.
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
Esélyek a munkaerőpiacon
Kiegészítő melléklet és üzleti jelentés
Mérleg, eredm., cf. – példa (I.)
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Konszolidáció Guzmics Zsuzsanna
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
1993-as közoktatási törvény
Piaci kockázat tőkekövetelménye
A GAZDASÁGI MŰVELETEK ÉS HATÁSUK A VAGYONRA
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Pénzáramok összefoglaló példa (I.)
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Számvitel I Dr. Kiss Árpád Ph.D. Bejegyzett Könyvvizsgáló
Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
Az ENSZ, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank
Feladat 1: decentralizáltság az általános egyensúlyelméletben
Gazdaságpolitika 7. ea.
TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA
A VÁLLALKOZÁSOK VAGYONA
Magyar Könyvvizsgálói Kamara XVIII. Országos Konferenciája II
MÉRLEGHEZ KAPCSO-LÓDÓ FOGALMAK
Készletek transzformációja
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 8
Mikro- és makroökonómia
Készítette: Koleszár Gábor
Kórházi és ágazati gazdálkodást érintő informatikai fejlesztések és az azokban rejlő lehetőségek Horváth Tamás Vezérigazgató CompuTREND Zrt.
A nemzetközi kereskedelem
Dr. Parragh László elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara
Előadás másolata:

Pénzügyek Dr. Solt Eszter BME 2017.

Pénzügytan a közgazdaságtudomány része a makroökonómia egyik ága ágazati tudomány Tárgya: a pénz funkcióinak és a pénzügyi rendszer intézményeinek vizsgálata a gazdasági életben betöltött szerepe szerint

A pénz kialakulása A pénz kialakulása hosszú történeti folyamat egyszerű vagy véletlen csere teljes vagy kifejlett csere általános csereforma pénz értékforma - a pénz általános egyenértékes

Fémpénz Bimetallizmus: az arany és az ezüst a pénz Monometallizmus: csak egyfajta nemes fém a pénz Nemesfém-pénz: Homogén fémpénz Súlymértékek szerinti érmék A pénzverés uralkodói monopólium Fémekkel való ötvözés - önálló pénznevek

A klasszikus pénz funkciói értékmérő: minden áru értéke benne kifejeződik forgalmi eszköz: az áruforgalom lebonyolításának eszköze kincsképzési eszköz: a forgalomhoz nem szükséges pénz kicsapódik fizetési eszköz: adós-hitelezői viszonyt testesít meg világpénz: országok közötti gazdasági kapcsolatok eszköze

A mai pénz A pénzforgalom lebonyolításának kezdeti intézményei: a bankok szívesen fogadtak el érmeletéteket és ezt igazoló papírjegyeket adtak cserébe kialakul a klasszikus papírpénz Pénzláb: az az aranymennyiség, amelyet az egységnyi papírpénz ér A mai pénz – modern pénz: belső érték nélküli pénz , árura szóló követelés A modern pénz, mint csereeszköz: bankjegy, érme és bankszámlapénz Értékét (árfolyamát) a nemzetközi kereslet-kínálat szabja meg.

A pénzteremtés mechanizmusa A mérleg egy olyan könyvviteli nyilvántartás, amely egy adott időpontban összevontan, pénzértékben tartalmazza a gazdálkodó vállalat eszközeit és forrásait. a kimutatás bal oldalán az eszközök, jobb oldalán a források tételei találhatók A gazdasági– reál – folyamatokat modern korban mindig ellentétes irányú pénzfolyamat lebonyolítása is jellemzi.

Pénzteremtés A modern, belső értékkel nem rendelkező pénz egyszerű számlajóváírással keletkezik: pénzteremtő hitel Egyszintű bankrendszer: az ország központi bankja (jegybank) áll kapcsolatban a vállalati szférával, vezeti azok számláit Kétszintű bankrendszer: a központi bank nem áll közvetlen kapcsolatban a gazdálkodó alanyokkal a vállalati szféra számláit a kereskedelmi bankok vezetik a központi bank kereskedelmi bankokkal áll összeköttetésben .

Pénzteremtés hitelnyújtás ellenében (1) Pénzteremtő hitel: a Bank (készpénz nélküli gazdaság, egyszintű bankrendszer) hitelt nyújt egy vállalatnak termelés megelőlegezésére pénz kerül a gazdaságba a pénzállomány a vállalati mérleg eszköz oldalán szerepel a mérleg forrás oldala mutatja, hogy a vállalat e pénzeszközhöz hitelnyújtás kapcsán jutott, azaz e hitelösszeggel a vállalat tartozik a banknak. A bank mérlegében e tételek ellentétesen helyezkednek el. A pénz megsemmisülése a pénzteremtéssel ellentétes folyamat, hitel visszafizetéssel szűnik meg Kiegészítő pénzteremtő műveletek

Pénzteremtés hitelnyújtás ellenében (2) Kétszintű bankrendszerben a pénzteremtés két műveletsorra válik: a kereskedelmi bankok (hitelintézetek) és a központi bank pénzteremtésére. Kereskedelmi bankpénz: a kereskedelmi bankok által teremtett pénz, a kereskedelmi bank passzívája Jegybanki pénzteremtés: mechanizmusát tekintve nem különbözik a kereskedelmi bank pénzteremtésétől a központi bank a k t í v a oldalán a h i t e l tétel található Ez a hitel a kereskedelmi bankok számára nyújtott hitel, a központi bank bankbetétet nyit a kereskedelmi bankok számára. Az így létrejött pénz: jegybankpénz