A tudás digitális világa

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Olasz Nap Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Március 20. “Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE): Promóciós tevékenység és szolgáltatások.
Advertisements

GYAKORLATORIENTÁLT MEGOLDÁSOK A FELSŐOKTATÁSBAN A TEAM ACADEMY Tasi Péter team coach BGE Team Academy.
A környezetvédelmi megbízott szerepe a vállalkozások tevékenységében és Önkormányzati munkakörben Önkormányzati munkakörben.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
A Szociális Szövetkezeti forma bemutatása Tanai Tünde Rehabilítációs tanácsadó.
Beruházási és finanszírozási döntések kölcsönhatásai 1.
2011. évi zárás Készítette: Juhász Ágnes. 1. Zárást megelőző feladatok  Leltározás  Folyószámla egyeztetés (kapcsolt vállalkozásoktól egyenlegkérés)
Dr. Albert József osztályvezető Földművelésügyi Minisztérium Hungarikumok Gyűjteménye Hungarikumok falusi környezetben Rábatöttös április.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Mindent a „Vállalkozások komplex infokommunikációs és mobilfejlesztéseinek támogatása” című pályázati kiírásról.
A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE május 26.. A KÖZBESZERZÉS JÖVŐJE Beszerzés vs. közbeszerzés Az új közbeszerzési törvény tükrében Willinger Kornél NVMT Elnökségi.
Napenergia-hasznosítás az épületgépészetben Konferencia és kiállítás november 9. Nagy létesítmények használati melegvíz készítő napkollektoros rendszereinek.
A három lépcsőfok… 29% - A megoldás 52 heti stratégia sikeres üzleti kapcsolatépítéshez (Avidor András - Michelle R. Donovan - Ivan R. Misner) Az emberek.
BEST-INVEST Független Biztosításközvetítő Kft.. Összes biztosítási díjbevétel 2004 (600 Mrd Ft)
Kereskedelmi jog V. Előadás Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA (középszintű) május-június.
Internet tudományos használata
Gazdasági informatika - bevezető
Work-based Learning in CVET Az ALFA KISOSZ Érdekvédő és Képző Egyesület szerepe a projekt megvalósításában Előadó: Czibula Zoltán igazgató ALFAKÉPZŐ.
Sallai Ilona - ÉFOÉSZ Szeged,
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
A nemzetközi üzleti élet etikája
Reflexiók a társadalmi és a nonbusiness marketing fogalmi kérdéseihez
Fenntartható utak Jogi Bizottság
Tájékoztató a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról
Gyűjtőköri szabályzat
Kihívások a LEADER program eredményes végrehajtásában
ŐRSÉGI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS
Innováció a vezetési tanácsadásban
„Csellengő fiatalok” Az ifjúságpolitika komplexitása
A CMMI modell alkalmazása SOA-környezetben
Szupergyors Internet Program (SZIP) Jogi akadálymentesítés megvalósítása: Jogalkotással is támogatjuk a fejlesztéseket dr. Pócza András főosztályvezető.
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
ÚJ UTAKON A SZAKKÉPZÉS Társy József
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Menedzsment és Vállalatgazdaságtan PhD Menedzsment alapok
Civil szervezetek tapasztalatai a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tükrében Dr. Nagy Márta Eger.
A cégvezetők problémái az informatikával kapcsolatban
SZÁMVITEL.
A Menedék Alapítvány ÉRTÉKEI
Kommunikáció a könyvvizsgálatban
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
Vörös-Gubicza Zsanett képzési referens MKIK
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM
1993-as közoktatási törvény
„B” komponens Az SZTE informatikai infrastruktúrájának fejlesztése
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály egyetemi tanár
SZÁMVITEL.
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Life is game! But do not only play with a game!
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Informatikai Kollégium
Család és iskola Nevelés.
CONTROLLING ÉS TELJESÍTMÉNYMENEDZSMENT DEBRECENI EGYETEM
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
főigazgatóhelyettes, NSzFI
Tájékoztató az Önkormányzati ASP Projektről
Sajben - Kenyeres Márta munkaközösség-vezető
Új pályainformációs eszközök - filmek
Szabványok, normák, ami az ÉMI minősítési rendszerei mögött van
Pénzügyi kontrolling bemutatása
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
9-10.-es bemeneti mérések és a fejlesztő munkánk
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Online pénztárgépadatok felhasználása a kiskereskedelmi statisztikában
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
Környezetgazdaságtan 6. előadás A környezeti szabályozás eszközei
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

A tudás digitális világa Digitális filozófiák, kollektívák, tárgyak, termékek és üzleti modellek előadó: Véry Zoltán mérnök közgazdász, oktató, címzetes egyetemi docens v.2.0

A posztmodern vállalkozás plurális „Aki úgy véli például, hogy a tudomány az egyedül érvényes világértelmezés, az a modernitás álláspontját képviseli. Aki a tudományt hamis világmagyarázatnak tekinti, az premodern állásponton áll. Aki viszont azt állítja, hogy a kétségtelenül érvényes tudományos világértelmezés mellett más világmagyarázatok is lehetségesek és érvényesek, az már a posztmodernt képviseli.” (Vajda Mihály) Postindustrial Posthierarchical Postbureaucratic Postmaterialistic „A kézzelfogható fogyasztási javak értékében is mind nagyobb részt képvisel a szellemi összetevő és mind kisebb részt a materiális. Az anyagi termelés, a „manufaktúrák” alárendelődnek a „mentofaktúrák”-nak, a kezek kiszorulnak a termelésből, és az agy, a lélek, a szellem válik meghatározóvá.” (Szabó Katalin)

Michel Foucault SELF technológiák ~ , „melyek megengedik az egyénnek, hogy önállóan vagy mások segítségével végrehajtson bizonyos számú műveletet a saját testén, lelkén, szellemén, viselkedésén, létmódján azért, hogy közelítsen valamilyen boldogsághoz, tisztasághoz, bölcsességhez, tökéletességhez vagy hallhatatlansághoz.” "A diszkurziv gyakorlatok által szabályosan kialakított és egy-egy tudomány létrejöttéhez elengedhetetlen, bár nem szükségszerűen azt létrehozni hivatott elemeknek ezt a halmazát tudásnak tekintjük. A tudás tehát az, amiről egy-egy diszkurziv gyakorlatban, amely ezáltal kap közelebbi meghatározást, beszélhetünk;" Michel Foucault

Dirk Baecker

Vincent Hendricks

Menedzsment „filozófusok” Davenport és Prusak kilenc tényezőt nevez meg a TM sikeres alkalmazására (1998): A vállalati kultúra legyen tudásorientált. Álljon rendelkezésre a megfelelő műszaki és szervezeti infrastruktúra. A felső vezetés támogassa a kezdeményezést. A kezdeményezés köthető legyen üzleti érdekekhez. A kezdeményezés rendelkezzen némi folyamat-irányultsággal. A jövőkép legyen tiszta, a használt nyelvezet érthető. Álljanak rendelkezésre megfelelő ösztönzők. A vállalat tudása legyen megfelelő szinten strukturált, amely elősegíti a használatát. A tudás átadása több csatornán át történjen.

?

A természetből merítve, tanulva

DIGITAL DUMP (hardware, software, chemware szennyezések)

FUJITSU BUSINESS MODEL Dr. Ian Thomas, Fujitsu Strategy Director, discusses the broader meaning of "integration" and the opportunities to leverage technology simplification in pursuit of dynamic new "composite business" models. https://www.runmyprocess.com/blog/2013/11/01/reimagining-business-through-integration/#.Vx9ocXqkGxY  

Köszönöm a figyelmüket! Publikációk (2002 – 2016) Köszönöm a figyelmüket! 2003 - Posztmodern vállalat, posztmodern tanácsadás (Regionális Tanácsadási Konf., ME) 2004 - Tudáscontrolling a technológiatranszfer során (Vezetéstudomány, 2004 / 9) 2005 - Tudáscontrolling rendszer (Gazdálkodás, 2005 / 4) 2005 - Felügyelt tudásbázis (IT-BUSINESS, 2005 május 10) 2006 - Egy posztmodern vállalat – Organica ZRt. (Megragadni a megf. ..., N&B Kiadó, 2006) 2007 - Tudás és hálózat (eVILÁG, 2007 június) 2007 - Gazdálkodás az intellektuális tőkével 1. rész (A Controller, 2007/12) 2008 - Gazdálkodás az intellektuális tőkével 2-3. rész (A Controller, 2008/1,2) 2011 - Kutatni, építeni és épülni (VALÓSÁG, 2011 / 12) 2012 - Körkörösen épülve (Tudásmenedzsment, PTE FEEK, 2012, okt.) 2014 - A társas tudás technológiái (Tudásmenedzsment, PTE FEEK, 2014, marc.) 2015 - A társas tudás orkesztrációja digitális vállalkozásoknál 2016 – A társas tudás menedzselése egy kisvállalati cégcsoportnál (VID Business Group)