A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Humánmenedzsment 3. előadás FOGLALKOZTATÁS- és JÖVEDELEMPOLITIKA
Advertisements

Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing (BA Levelező) 2010.
Makroökonómia 5. előadás.
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
Makroökonómia gyakorlat
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A munkapiac és az összkereslet
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
2. A MAKROGAZDASÁGI POLITIKA CÉLRENDSZERE
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
BEVEZETÉS A KÖZGAZDASÁGTANBA II.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
RTM kínálatának alakítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
„Út a munkához „ program Simon Gábor államtitkár.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Az EEM helye a menedzsmentben
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
Előnyt a gazdaságnak, a munkának, a legális foglalkoztatás növelésének Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
Foglalkoztatáspolitika és makrogazdasági stabilitás Herczeg Attila Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
A gazdasági élet problémái
Makroökonómia II. ea. Munkakereslet és munkakínálat. Munkapiac a neoklasszikus modellben. Neoklasszikus árupiac.
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
GAZDASÁGI ALAPOK A MUNKAERŐPIAC TANULMÁNYOZÁSÁHOZ
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
LEV. GAZDASÁGPOLITIKA II.. A GAZDASÁGPOLITIKA TÍPUSAI 1. ORSZÁG SZINTŰ – REGIONÁLIS – INTEGRÁCIÓS (EU) 2. POZITÍV (LEÍRÓ) – NORMATÍV (ELEMZŐ, TANÁCSADÓ)
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
TIOP /1 KIEMELT PROJEKT „A kistérségekben a közösségi szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése ” Előadás a projekt hátteréről.
Social Europe Ifjúsági Foglalkoztatás október 31. Szeged Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
II. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. Marinovich Endre .
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
A munkaerőpiac áttekintése
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák Karriertervezés és munkaerőpiaci ismeretek kurzus

A foglalkoztatáspolitika a foglalkoztatás bővítésére, a foglalkoztatási esélyek megteremtésére irányuló politika. A foglalkoztatáspolitika alapvető feladata: A foglalkoztatáspolitika a munkaerőpiac olyan külső szabályozó rendszere, amelyik a munkaerőpiacot úgy igyekszik befolyásolni, hogy ezáltal: rugalmasabb és hatékonyabb legyen annak működése, segítse elő a munkaerőpiaci egyensúly létrejöttét, a racionális foglalkoztatást, és egyúttal érvényesüljenek a társadalmi, szociális funkciók is.

A foglalkoztatáspolitika feladata elősegíteni, hogy: a munkaerőpiacra belépő kínálat nagysága, szakmai, képzettségi struktúrája megfeleljen a kereslet igényeinek a munkaerőpiaci kínálat csökkentését (képzésben résztvevők számának növelésével, képzési idő bővítésével) a munkaerőpiaci kínálatnak a kereslethez való minél tökéletesebb folyamatos igazítását (munkahelymegőrzés, szolgáltatások stb.) a munkaerő kereslet növekedését a szolidaritás elve alapján azok megélhetésének biztosítását akik önhibájukon kívül kerültek ki a munkaerőpiacról

A foglalkoztatáspolitika modelljei: A teljes foglalkoztatottság szocialista modellje. Ebben a verzióban létezett a vállalatokon belüli munkanélküliség, amely által háttérbe szorultak a hatékonysági követelmények (termelékenység), a piaci verseny és a nyereséges termelés. A foglalkoztatás általános piaci modellje: A foglalkoztatási folyamatok elsődleges szabályozója a munkaerőpiac. A foglalkoztatás hatékonyságát tekinti alapvető követelménynek. A foglalkoztatás a racionális munkaerő-kereslet szintjén alakul. Jelentős a munkanélküliség. A teljes foglalkoztatottság a piaci modellben: Kettős cél fogalmazódik meg: a munkanélküliség, létbizonytalanság feloldása és a rendelkezésre álló munkaerő, mint kapacitás teljesebb kihasználása, ezáltal a teljesítmény és a termelés növelése. A 3-6%-os munkanélküliségi rátát még elfogadhatónak, a teljes foglalkoztatás kategóriájával összeegyeztethetőnek tartják.

Munkaerőpiaci politika: Célja: A munkanélkülivé válás megelőzése, a munkanélküliek és a munkaerőpiacról kiszoruló inaktívak keresleti oldalhoz való jobb alkalmazkodásának elősegítése, a munkaerőpiacra való visszavezetésük a foglalkoztathatóságuk fejlesztésével (pl. átképzés). A munkaerőpiaci politika hangsúlya a kínálati oldalra helyeződik, nagy szerepe van a jelentkező feszültségek kezelésében, ennek érdekében ellátást, szolgáltatást és az elhelyezkedéshez támogatást nyújt az álláskeresők részére. A munkaerőpiaci politika létrehozott egy sajátos ún. második munkaerőpiacot, amelynek működési köre a non-profit szféra és a szociális gazdaság.

Egyéb politikák Gazdaságpolitika: a gazdaság működésének szabályozásával ösztönzi vagy fékezi a termelést és a beruházást, ezzel alakítja a munkaerő-keresletet. Monetáris és fiskális politika: az árszínvonal, a háztartások és a vállalkozások jövedelmi folyamatainak szabályozásával ösztönzi vagy korlátozza a foglalkoztatást. Népesedéspolitika: befolyásolja a demográfiai folyamatokat és ezzel a munkaerő-kínálat alakulását.

Mit gondoltok az új felsőoktatási törvényről? Oktatáspolitika: Alakítja a munkaerő képzettségének a jellegét és színvonalát, az iskolai képzés idejének kitolásával alakíthatja a munkaerőpiacra való belépés időpontját. Mit gondoltok az új felsőoktatási törvényről? Jövedelempolitika: szabályozza a vásárlóerőt, a kereseti színvonalat, ezen keresztül a munkavállalási hajlandóságot illetve a foglalkoztatási szándékot. Szociálpolitika: az önhibájukon kívül munka nélkül maradottak megélhetésének biztosításával tehermentesítheti a foglalkoztatáspolitikát.