A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Jó gyakorlat „A 21. század gyermekeiért” – IKT eszközök használata egy inkluzív iskolában II. Rákóczi Ferenc Tagiskola 7400 Kaposvár, Kanizsai u
A Dalton-terv létjogosultsága és megvalósításának gyakorlata a nyugat-dunántúli régióban
A kulcskompetenciák.
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Képességszintek.
KORSZERŰSÉG AZ ERKÖLCSTAN / ETIKA TANÍTÁSBAN
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A történelem tanításának és tanulásának módszerei és stratégiái 2007
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Új utak és lehetőségek a középiskolások
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
A munka világával kapcsolatos tudás
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
 A nyelv megismerése mint  Kommunikációs eszköz  A tanulás eszköze  Árnyalt és reflexív ismeretek a nyelvről  A társadalom belső kohéziójának.
A „MÁSODIK ESÉLY” PROJEKT PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAMJAI
A tömegkommunikáció hatása a nyelvre és a gondolkodásra
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Élet a facebookon: otthonteremtés vagy elidegenedés?
Projektmunka.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
„Sztárok” az irodalomban
Történelemtanár képesítési követelményei Kaposi József szeptember.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A marketingkommunikáció
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
IKT-alapú programcsomag alkalmazása a szociális kompetencia fejlesztésében Készítette: Andiné Csorba Klára
Tanulói laptopokkal a középszintű magyar érettségi felé
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
A komplex tehetségfejlesztő program
Gyermekvilág régen és ma
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Harmadik matematikakönyvem
A művészeti nevelés hozzájárulása az oktatási– nevelési folyamat interdiszciplináris jellegéhez az elemi osztályokban.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
A virtuális víz nyomában. A témaválasztás indoklása: A környezetért érzett felelősség Ökoetika Vízkészlet végessége környezeti, társadalmi és szellemi.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
A magyar nyelv és irodalom Készítette: Raátz Judit és Sályiné Pásztor Judit Szolnok–Budapest és 16.
A különböző eszközök egymáshoz való viszonya IKER társadalmasítás workshop Budapest, április 12.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
ÚTI BESZÁMOLÓ Tanártovábbképzés Barcelonàban
A pszichológiai mérés alapjai
Kompetenciafejlesztés - Tankönyvek
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
BEMENETI KOMPETENCIAMÉRÉS:
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Tanácsok a portfólió készítéséhez
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Előadás másolata:

A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül KÉPESSÉG FEJLŐDÉS A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül

Az adott tantárgy milyen területeket fejleszt? Megfigyelő képesség Kommunikáció Értelmezés, elemzés, tolerancia Kritikai gondolkodás, problémaérzékenység Önismeret, együttműködés

A tantárgy célja, feladatai A tantárgy a mozgóképi szövegértés kialakítását, annak fejlesztését a technikai képi világba való bevezetéssel alapozza meg Ezzel az önálló tájékozódáshoz, világképének tudatos formálásához kap segítséget a tanuló. Az audiovizuális írás-olvasás alapján a kritikai médiatudatosság kialakítását célozza, amely során értelmet nyer a média társadalomban elfoglalt szerepe, értelmezi a média működését. A mozgóképkultúra és médiaismeret oktatása során a tanulók felkészültséget szereznek a különböző médiaszövegekkel kapcsolatban az önálló és kritikus attitűd kialakítására. Olyan módszereket sajátítanak el, amelyek segítségével nyitott szemlélettel használják a hagyományos és az új médiumokat. A tantárgy a demokratikus elvek elfogadásának nevelőeszköze, továbbá a kritikai gondolkodáson alapuló választás képességét fejleszti.

Megismerő és befogadóképességek Közvetlen tapasztalás útján szerzett élmények feldolgozásának képessége pl.: a mozgóképkultúra aktuális eseményeivel összefüggő dokumentumok gyűjtése és feldolgozása Kommunikáció és szövegértés Pl.: Egyszerűbb szövegalkotási kódok felismerése -mozgóképolvasás és a szövegalkotó kódok alkalmazása – mozgóképírás, mely során az egyéni és a csoportos tevékenység projektként valósulhat meg

Megismerő és befogadóképességek Ismeretszerző képességek – tanulási képességek – térbeli tájékozódás Pl.: A mozgóképek hordozói: film, elektronikus és digitális alapok, valamint a közvetítésüket végző eszközök: mozi, televízió, Internet megismerése A film elemeinek megismerése vezet a műfaj értő elfogadásához (alapfogalmak ismertetése)

Értelmezés, elemzés, tolerancia feladatokon keresztüli fejlesztése A mozgóképi szövegkörnyezetben megfigyelt emberi kommunikáció értelmezése (a jelentéstartalom megvitatása csoportban, majd egyéni elemzések készítése) A sztereotípiák és a konvenciók felismerése az illusztrációkon A megértés folyamata, szintjei és összetevőinek vizsgálata az asszociatív-intellektuális képkapcsolatok befogadásának érdekében

Kritikai gondolkodás, problémaérzékenység feladatokon keresztüli fejlesztése A mozgóképi szövegek értelmezése alapján feltevések, állítások megfogalmazása a szöveg keletkezésének hátteréről, a szerző szándékairól A problémaérzékenység mérése különböző szemelvények útján (burleszk, neorealista film, avantgárd film, melodráma, stb.)

Önismeret, kooperativitás, kreativitás feladatokon keresztüli fejlesztése Saját médiafogyasztási szokások megfigyelése, tudatos korrekciója – műsorterv összeállítása Kreatív médiamunka (pl.: vita helyzet)

Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A Nemzeti Alaptanterv célkitűzései szerint 3 fő terület van, melyeket adott ismeretek átadásán ill. feladatokon keresztül kell bővíteni, fejleszteni Ismeretszerzési és feldolgozási képességek Kommunikációs képességek Művelődéstörténet Természetesen más ismeretanyag, illetve célkitűzések vonatkoznak a tanulókra hatodik osztályos korukig, mint a felsőbb évfolyamokban.

1-6 évfolyam Ismeretszerzési és feldolgozási képességeket fejlesztő feladatok A tömegtájékoztatás fajtáinak ismertetése A tömegkommunikációs rendszerekben megjelenő üzenet (hír, vélemény, személyiség, történet, reklám) hatásainak elemzése, megvitatása A mozi és a televízió hatásmechanizmusa közti különbség tudatosítása

7-12 évfolyam Ismeretszerzési és feldolgozási képességeket fejlesztő feladatok A film hatásmechanizmusainak tudatosítása A mozgóképi szöveg kettős természete: technikai reprodukció és közlés viszonyának bemutatása Egyes műsortípusok (hír, reklám, közvetí­tés, film, sorozat, show) szerepe és hatásmechanizmusának elemzése Műalkotások elemzése Az ábrázolt világ, a stílus és a szerzői szándék, a forma és értelem, stílus és világkép összefüggéseinek felismerése

1-6 évfolyam kommunikációs képességeket fejlesztő feladatok A mozgókép „köznyelvének” használata a házi videótól a televízióig: A mozgókép megjelenési formáinak azonosítása Gyakorlati ismerkedés a mozgókép elemi kifejezőeszközeivel A képsor tagolásának, illetve felépítésének egyszerű módszereinek ismertetése A helyes értelmezés elemeinek elsajátítása

7-12 évfolyam kommunikációs képességeket fejlesztő feladatok A mozgókép „köznyelvének” használata a házi videótól a televízióig: A mozgóképes jelentésalkotás eszközeinek ismertetése A képrögzítési, folyamatábrázolási és kompozíciós készségek fejlesztése szerepjátékok, szituációs gyakorlatok segítségével Fogalmazási gyakorlatok A média hatása a közösségek formálódására és az emberi érintkezésre. (egyirányú kommunikáció, manipuláció)

Ha sikeres a tantárgy oktatása… A tanuló képes lesz a XX. századi művelődéstörténetben kijelölni a mozgókép- és média helyét, különös tekintettel a szerepköri változásokra Érteni és tudni fogja a tömegkultúra sajátos jegyeit Képes lesz a magas kultúra és a kommersz elkülönítésére és a tudatos választásra is Saját véleményét ki tudja fejteni egy adott műről, filmről