C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla 2017. április 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

Roncz Gábor vezérigazgató
A 43/2013. (XII. 29.) MNB rendelet, a pénz- és hitelpiaci szervezetek által a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti feladatai ellátása érdekében teljesítendő.
TOTÓ Pénzügyi és Könyvszakértő Kft Székhely: 1025 Budapest, Palánta u. 3/c. Telefon+Fax: , Web:
Készítette: Matukovics Gábor,1 Honlap:
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Statisztika I. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Leggyakoribb hibák a KMH pályázatokban
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Készítette: dr. Szucsigán Ádám
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 21.
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
CESR ajánlása alapján a tőzsdei kibocsátók IFRS szerint elkészített éves jelentéseinek PSZÁF általi – 2008-ban induló – monitorozása Előadó: Farkas Anita.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
A szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatás igénybevételéről és elszámolásáról november 16. Sebestyén Andrea EMVA jogcím-felelős.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Vasútszabályozási Osztály
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
R29 Tőkebefektetések éves adatszolgáltatása
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika június 13.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
1169/2011/EU jelölési rendelet
A FIZETÉSIMÉRLEG-STATISZTIKA ADATGYŰJTÉSI RENDSZERÉNEK ÁTALAKÍTÁSA Sándor György igazgató Piaci műveletek és statisztika december 8.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
Gyura Gábor Szanálási keretrendszer – Piaci konzultáció
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
40/2006. (VI. 26.) GKM rendelet BIZTONSÁGI JELENTÉS & ÉVES BESZÁMOLÓ.
A munkavédelmi hatóság évi ellenőrzési tapasztalatai és az idei évi célkitűzések Munkavédelmi és Katasztrófavédelmi (ADR) Konferencia a Zala Megyei.
EGYES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK SAJÁTOSSÁGAI Készítette: Szabó Gabriella.
Láncügyletek áfa kezelése szeptember 19.. Láncügylet Definíció: ugyanazon termék több alkalommal történő továbbértékesítése oly módon, hogy a termék.
Pénzforgalmi elszámolás az általános forgalmi adóban.
Kitöltési segédlet a zöldség-gyümölcs termelői csoportok beruházási támogatásához kapcsolódó B0471 nyomtatványhoz Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.
MAGYAR KERESKEDELMI ENGEDÉLYEZÉSI HIVATAL HADITECHNIKAI ÉS EXPORTELLENŐRZÉSI HATÓSÁG A KATONAI LISTA VÁLTOZÁSAI ZAKARIÁS GYŐZŐ HEH HADIIPARI ÉS HADITECHNIKAI.
Az államháztartási számvitel évi változása.
Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása Dr. Szili-Fodor Dóra NAK vidékfejlesztési referens október.
Nemzeti Energetikusi Hálózat
C_08.00 és C_10.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A könyvvizsgálók tevékenységének értékelése az MNB ellenőrzések során, együttműködés a könyvvizsgálókkal Vámosi Anikó főosztályvezető Módszertani igazgatóság.
A MiFID II szabályozással módosuló tranzakciós jelentések lényeges változásai Gáspár Zoltán, vezető elemző Magyar Nemzeti Bank június 1.
Általános forgalmi adó törvény 2017.
MIFIR adatszolgáltatás – Technikai információk
(A Szerződéskötési Szabályzat tükrében)
A NORMATÍVA BEFIZETÉSE
Országos Statisztikai Tanács
Hpt. szerinti független közvetítők felügyeleti jelentéseinek tartalma
C_07.00.A táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett április 27.
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
C_16.00 táblák Magyar Nemzeti Bank Kulics Nikolett április 27.
Piaci kockázat tőkekövetelménye
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Változás-bejelentési adatszolgáltatások
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
2016. december 2., EU ETS szakmai konzultációs nap
Hitelezési kockázatokról általánosságban
2018/2019 tanév.
Pécs, szeptember 25. Jegyzői értekezlet Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály.
Nemzeti Élelmiszer Nyomon Követési Platform
Kötelezettségvállalás nyilvántartása, számvitele
Közbeszerzési Hatóság
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
Könyvvizsgálói jelentés – kulcsfontosságú könyvvizsgálói kérdések
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
Előadás másolata:

C_15.00 tábla Magyar Nemzeti Bank Pintér Csilla 2017. április 27.

Tartalom 1. Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok

Jogszabályi háttér 1. Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok

Jogszabályi háttér A közös európai jogrendszerben az Európai Parlament és a Tanács 575/2013 EU rendelet (CRR) és az azt kiegészítő 680/2014/EU Végrehajtási Rendelet (ITS) határozza meg a jelentendő adatokat. Q&A 101. cikk ITS VII. Melléklet C_15.00 tábla kitöltési előírásai CRR EBA és MNB honlapján közzétett kérdések és válaszok Magyar Nemzeti Bank

Jogszabályi háttér CRR 124. cikk (2) bekezdés és a 164. cikk (5) bekezdés  A felügyeleti hatóság a CRR 101. cikk alapján gyűjtött adatok és minden egyéb releváns információ alapján legalább évente értékeli, hogy az ingatlanra bejegyzett zálogjoggal fedezett kitettségekre vonatkozó kedvezményes kockázati súlyok és minimális LGD-értékek megfelelőek-e. Felügyeleti közzététel (supervisory disclosure)  az MNB évente szektor szinten aggregálja és közzéteszi a C_15.00 tábla adatait http://www.mnb.hu/en/supervision/regulation/supervisory-disclosure/statistical-data Magyar Nemzeti Bank

Tipikus hibák 1. Jogszabályi háttér 2. Tapasztalatok

C_15.00 - Tapasztalatok 1. Hiányzó adat/kitettség Hiányzó „Összesen” blokk Az ITS VII. melléklet 10. pontja alapján a C 15.00 táblát az alábbi bontásban kell jelenteni: egy blokkban az Összes nemzeti piac aggregált adatát (kód: x0) országonként külön blokkokban az Európai Unión belüli minden olyan nemzeti piac adatát, amelynek az intézmény kitett (kód: az ország két karakteres ISO kódja pl. HU) egy blokkban az Európai Unión kívüli minden olyan nemzeti piac összesített adatát, amelynek az intézmény kitett (kód: x30). Hibás aggregálás Az „Összesen” blokk gyakran számszakilag helytelen adatot tartalmaz: a jelentett adatok nem egyeznek meg az országonként részletezett adatok aggregált értékével. Magyar Nemzeti Bank

010.-040. oszlop üres, de 050. oszlopban érték szerepel! C_15.00 - Tapasztalatok 2. Paraméterezési hiba Kitettségek összege Előforduló hiba, hogy csak az olyan ingatlanfedezetű kitettség kerül a táblába, amellyel kapcsolatban veszteség merült fel. ITS VII. melléklet 11. pont alapján: 050. oszlopban – teljes mértékben fedezett kitettségrészig – minden lakó- vagy kereskedelmi ingatlannal fedezett kitettséget számba kell venni Ha a hitelintézet rendelkezik ilyen ingatlanfedezetű kitettségekkel, de a tárgyidőszakban azokkal kapcsolatban nem merült fel veszteség: 010.-040. oszlop üres, de 050. oszlopban érték szerepel! Konzisztencia Csak SA módszer alkalmazása esetén: C_07.00.A-010 Ingatlan fedezetű kitettségek tábla 35% és 50% kockázati súlyú tételek 200. oszlop <= C_15.00 ∑ 050. oszlop IRB módszer alkalmazás esetén: C_08.01.A-001 vagy C_08.01.A-002 tábla 190. „Ingatlan” oszlop > 0, akkor C_15.00 ∑ 050. oszlop > 0 Magyar Nemzeti Bank

C_15.00 - Tapasztalatok 3. Egyedi hiba Vonatkozási időszak ITS 2016.08.18-i módosítás: a VI. melléklet 13. pont a) bekezdés alapján pontosításra került a veszteség adatokat tartalmazó 010.-040. oszlopok kitöltése: Jún. 30-ra vonatkozó jelentés: tárgyév január 1. és június 30. közötti veszteségadatok Dec. 31-ra vonatkozó jelentés: tárgyév január 1. és december 31. közötti veszteségadatok Gyakoriság A tábla féléves gyakoriságú, ezért a március 31. és szeptember 30. időpontokra vonatkozó jelentésekben a táblát nem kell kitölteni. Magyar Nemzeti Bank

Köszönjük a figyelmet!