A senior tudásvagyon kormányzása: elvek, elméletek, gyakorlatok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KÖNYVTÁR – KAPU A VILÁGRA Kilenc fontos mondat.
Advertisements

A lokális tudástermelés koordinációja: egy új, lehetséges könyvtárosi szerepkörről Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezete.
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
Magyar, mint idegen nyelv témakörű oktatási és kulturális Internet portál HUNGAROPORT Dr Remzső Tibor MTA SZTAKI.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Egészségfejlesztésének lehetséges irányvonalai
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Tudás, közösség, hatalom
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
Kismama Karrier Központ és Alternatív Főiskola
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Természeti erőforrások védelme
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
P Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység Összefogása Mélykút központtal” című, TÁMOP / pályázat Company Name.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
kiemelt projekt bemutatkozása
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Koltai Zsuzsa Pécsi Tudományegyetem, FEEK: A múzeumandragógia kihívásai az USA-ban Széphalom, május 11.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Üdvözöljük konferenciánkon!
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
ÖKOPÓLUS Horváth Ferenc 1 Urbányi Béla 2, Izsák Éva 1, Mindszenty Andrea 1, Szabó Csaba 1, Záray Gyula 3 (1): ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézet,
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Halász Levente Tudományos munkatárs Kodolányi János Főiskola
A digitális állampolgárság neveléstudományi kontextusban Perjés István ELTE, PPK.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
A projekt általános szakmai célkitűzései
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A TÁMOP / „FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt A foglalkoztatási megállapodások (PAKTUM) tématerületen megvalósuló.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A támogatott lakhatás kihívásai
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Miskolc, Szenior tudáskormányzás Cédrus-NET Konferencia 1 Szenior kompetencia-deficit Csutorás György - Matiscsákné dr. Lizák Marianna.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Érzékenyítés. Általános értelemben: valamilyen kérdésre való fokozottabb érzékenység kifejlesztése. Érzékenyítés.
TÁMOP PROJEKT KERETÉBEN: Sarkadi Járásfejlesztési Stratégia című 1. workshop. Helyszín: Biharugra Időpont: Készítette: Projektfelügyelet.
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Szociokulturális és identitáselemek a versenyképességben
Mezőkovácsházi Járásfejlesztési Stratégia
Szakkönyvtári Seregszemle, 2017
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Újrahasznosítás Forrás:
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

A senior tudásvagyon kormányzása: elvek, elméletek, gyakorlatok Z. Karvalics László CÉDRUS konferencia, Miskolc 2015 május 21.

NEM KURIÓZUM

Fogalmi háló kifeszítése Tudás Tudásfolyamatok Tudásállomány Tudásvagyon Tudásgazdálkodás Tudáskormányzás Fogalmi háló kifeszítése Tudásteremtés Tudástermelés Tudásgyarapítás Tudás-sokszorosítás Tudás-alkalmazás Tudásvesztés Tudás-avulás

A senior tudásvagyon és kormányzása Irány, szemlélet és célfüggvény a tudással való hatékonyabb (társadalmi) gazdálkodás … révén megnövelt tervező és beavatkozó erő egyéni életminőség javítása … révén erősödő részvétel, öntevékenység és wellbeing Bonum utile és bonum honestum Változó jellemzők és kontextusok a neolittól napjainkig

A tudáskormányzás szintjei Globális Nemzeti Lokális Intézményi Családi Egyéni .. és dimenziói Civilizációs Gazdasági Társadalmi Egészségügyi

CÉDRUS – A tudáskormányzás öt kiemelt cél-területe NEUROPLASZTI - a tudástermelés és tudásfogyasztás mint regeneráló, revitalizáló és egészség-fenntartó erő RECIKLA - nyugdíjba készülő dolgozók tudásának „kinyerése” és újrahasznosítása KOMMODIFIKA - senior tudás piacra vitele VOLUNTA - tudás-önkéntesség META - seniorokra vonatkozó tudás termelése

Személyes kedvenc és projekt: senior citizen science Nem az „öreg tudósok” – AKÁRKI/BÁRKI/MINDENKI Lokális/helyi – ökológia és kulturális örökség Crowdsource/microtasking a Weben – genetikától a csillagászatig Pilot: Langer Lajos naplója

Köszönöm a figyelmet !! zkl@hung.u-szeged.hu