A jövő Készítette: Bodó Beáta 2006.03.10.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
Pár szó a digitalizálásról
Adattárolási technológiák
Hardver alapok I. 10. osztály.
Energia a középpontban
Az IT jövője Dr. Derera Mihály Mottó Ha nem ismerjük a jövőt, akkor alkossuk meg! (Gábor Dénes)
Váltóállítás egyedi inverterrel
Memória.
A számítógép felépítése
LEO 1540 XB Nanomegmunkáló Rendszer
I. Informatikai alapismeretek Dabas, november 18.
HÁLÓZATOK.
A számítógépek generációi
A kvantummechanika úttörői
Nanoelektronika, nanotechnika (Bevezetés, összefoglalás) Mojzes Imre – Mizsei János.
Mojzes Imre – Mizsei János
Közeltéri mikroszkópiák
A posztfordista termelési rendszer
Nagy Gábor MF01-M2.
A számítógép történetéről...
A Számítógépek története
Informatikai alapismeretek
Informatika.
Szabványosítás: Meghatározások 4.1 A 42 V-os fedélzeti hálózatban megengedett legnagyobb feszültségek meghatározása A 42 V-os fedélzeti hálózatban fellépő.
Intelligens anyagok.
Számítógép generációk 1-3
Kandó Kálmán Villamosmérnöki Főiskolai Kar
Merevlemezek tegnap, ma, holnap Készítette: Nyilas Árpád.
Számítógép- generációk
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
INTERNET.
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
A számítógép teljesítménye
Frank György, Berzsenyi Dániel E. Gimnázium, Sopron
Mikroelektronikai szeletkötések Nyári Iskola Készítette: Kovács Noémi Mentor: Kárpáti Tamás 2010.
Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Rendezett ZnO nanorudak előállítása és vizsgálata Készítette: Horváth Balázs Batthyány Lajos Gimnázium,
Molekuláris elektronika Hajdu Ferenc Elektronikai Technológia Tanszék 2003.
Közeltéri mikroszkópiák
Megalehetőségek a nanovilágban
IC gyártás Új technológiák. 2 Strained Silicon (laza szilícium)
A számítógép története
A számítógép elvi felépítése
A Neumann-elvek 3. ÓRA.
Processzor, alaplap, memória
Alaplap Az alaplap az elsődleges áramköre egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
A számítógépek története
Az Internet.
Charon Intézet - Technológiák
Írta és előadja: Hajgató Bence. Adat hordozó szenzor chip-ek napjainkban 1. Oxford Nanopore /emberi/  Nanométer nagyságú, sejtmembránként dolgozó szenzorokat.
Elektromos áram, áramkör
Heike Kamerlingh Onnes
A FONTOSABB MÓDSZEREK:
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Napelemes rendszerek üzemeltetési tapasztalatai PV Napenergia Kft
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Számítógép- generációk
Fájlrendszerek.
Számítógépes hálózatok
Internet és kommunikáció
A számítógépek fejlődése
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
Tároló perifériák.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Számítógép- generációk
Félvezető áramköri elemek
Előadás másolata:

A jövő Készítette: Bodó Beáta 2006.03.10

Tartalom Nanotechnológia Nanotechnológia 2. Nanocsőchipek A hatodik generáció Műholdak Optikai számítógép fagyott fényből Az intelligens ház

Nanotechnológia Az egyik jelenlévő trend a számítógépek fejlesztésében a mikrominiatürizálás, az az igyekezet, hogy mind több áramköri elemet sűrítsenek mind kisebb és kisebb méretű chipekbe. A kutatók az áramkörök sebességét a szupravezetés felhasználásával is igyekeznek felgyorsítani 1959-ben Richard P. Feynman Nobel-díjas tudós megjósolta, hogy egy napon a tudomány segítségével képesek leszünk egy enciklopédia tartalmát egyetlen tűhegyre felírni.

Nanotechnológia 2 1989-ben az IBM kutatói (IBM Almaden Research Laboratory, San Jose, California), pásztázó alagút mikroszkóp segítségével 35 xenon (Xe) atomot helyeztek el egy  -270 °C-ra hűtött felületre úgy, hogy az az IBM betűit formálta meg. Ma különleges anyagokkal (mint pl. a fullerén - C60) és speciális eljárásokkal parányi motorokat, eszközöket és a jóslathoz kapcsolódóan miniatűr, 10-9 m nagyságrendű betűket is képesek vagyunk készíteni

Nanocsőchipek A jövő mikroelektronikus eszközeinek vezetékei, diódái és tranzisztorai alig 1 angströmös (10-8 centiméteres) átmérőjű, grafitsíkokból “felgöngyölt” szén nanocsövekből készülhetnek. erősek, kémiailag inaktívak, elviselik a szélsőséges hőmérsékleteket, és vezetőként szinte ellenállás nélkül vezetik az áramot. Átmérőjük is jóval kisebb, mint a ma használatos legvékonyabb vezetékeké. Japán kutatók vizsgálatai szerint mikroelektronikai elemek nanocsövekből is készíthetők

A hatodik generáció A hatodik generációs számítógép létrehozására irányuló kutatás egy másik trend A születőben lévő hatodik generáció az együttműködő – kooperatív –, osztott irányítási struktúra felé halad. Ezek a folyamatirányító rendszerek már önszervező és önjavító „képességgel” rendelkeznek. Ha valahol meghibásodást észlelnek, a környezetükbe telepített egységek igyekeznek úgy elosztani a feladatokat, hogy a hiba ne okozzon jelentős mértékű termeléskiesést. Az előző generációkban kizárólag a „fej”, vagyis a központi számítógép tehette ezt meg. Az osztott irányítási rendszer működéséhez a nagyobb biztonság érdekében több elérési útvonalat kell kialakítani. A hatodik talán a biológiai elvek alapján működő számítógépeké lesz.

Műholdak Másik meglévő trend a számítógépes hálózatok fejlődése. Ezekben a hálózatokban már műholdakat is felhasználnak a számítógépek világhálózatának működtetésére.

Optikai számítógép fagyott fényből A Harvard kutatói kimutatták, hogyan lehet ultrahideg atomok segítségével megfagyasztani és kontrollálni a fényt, hogy egyfajta "magot" - vagyis CPU-t -hozzanak létre optikai számítógépek számára Ezek a számítógépek tízszer gyorsabban lennének képesek szállítani az információkat, mint a hagyományos elektronikus eszközök. Ez az új kutatás forradalmi áttörés lehet a szupergyors számítógépek kutatásában, melyek elektronok helyett fény használnának az információ feldolgozására.

Az intelligens ház Hi-tech berendezések A hálószoba különféle szenzorokkal van felszerelve, amelyek folyamatosan figyelik egészségi állapotunkat Az elektronikai berendezések egyetlen különlegessége a központi hálózat Az elektronikus konyhai eszközök mindegyike intelligens A hűtő megmondja, hogy mi van benne és mi hiányzik A sütők a legteljesebb mértékben tisztában vannak azzal, hogy egy-egy ételt meddig és milyen hőmérsékleten kell sütni, sőt akár recepteket is tölthetünk le rájuk az Internetről.

Köszönöm a figyelmet