Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Számítógépek története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Számítógépek története"— Előadás másolata:

1 A Számítógépek története

2 Pontosan nem lehet megmondani, hogy mikor kezdődött a számítógépek története. Van, aki azt mondja, hogy a számoló eszközök története a kőköri emberekre megy vissza, amikor nagy kőtömböket tettek egymásra, a számolás eszközeként.

3 1642 Blaise Pascal - ő építette az első automatikus számológépet
1642 Blaise Pascal - ő építette az első automatikus számológépet. Gépe, a pascaline egymásba kapcsolódó fogaskerekekre alapszik. Ötvenet épített eladásra, de a hivatalnokok és számlavezetők visszautasították a használatát, mert attól féltek, hogy ez elveszi a kenyerüket! (Róla nevezték el a PASCAL nyelvet.)

4 1822 Charles Babbage - elkészítette az első "difference machinet", egy nagyon nagy gépet amelyet gőz hajtott , akkora volt, mint egy gőzmozdony, és képes volt többtagú egyenleteket megoldani. A brit miniszterelnök szerint egyetlen célja az volt, hogy kiszámolják vele azt a nagy összeget, amelyet a megépítésére költöttek.

5 Lyukkártya-feldolgozó gép feltalálása (Herman Hollerith), elektronikus számlálásra. A lyukkártyák szendvicsként helyezkedtek el réz rudak között; ahol lyuk volt a kártyán, ott a réz rudak kontaktust létesítettek és egy elektromos áramkör záródott. A készüléket arra tervezték, hogy fellehessen dolgozni vele az 1880-as népszámlálás adatait. Kézi feldolgozással, ez több mint egy évtizedig tartott volna.

6 Az első számítógépek A számítógépes rendszerek fejlődését erősen befolyásolta a második világháború. Életmentő szükség volt rájuk a rakéták pályájának kiszámításához, a rejtjelezett szövegek megfejtéséhez

7 1939 ABC - az első digitális számítógép. Dr. John Astanasoff tervezte:

8 1944 Mark I - az első amerikai általános célú számítógép, amelyet programok vezéreltek (Relékkel működött). A Harvard egyetemen tizenöt évig használták.

9 1945 MARK II - az első "bug". A Mark II fejlesztése közben a számítógép egyik reléje elromlott, és a kutatók egy agyonütött molyleplét találtak az érintkezői között. Azt tartják, hogy ez az eredete az angol "bug" (bogár, apró programhiba) és a debugging (hibakeresés) szakkifejezéseknek.

10 1945 Neuman János - kifejlesztette az eltárolt program elméletét
1945 Neuman János - kifejlesztette az eltárolt program elméletét. Az volt az ötlete, hogy ne csak a feldolgozandó adatokat, de a feldolgozásra vonatkozó adatokat is a számítógép memóriájában tároljuk.

11 Második generációs számítógépek (1959-1964)
A harmadik generációs számítógé­pek ( ) A negyedik generációs gépek ( jelen­kor) Az ötödik generáció (jelenkor és az elkövetkező évtizedek)


Letölteni ppt "A Számítógépek története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések