Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer"— Előadás másolata:

1 IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer
IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer? avagy Amit az analóg rendszereket értékesítők nem mondanak el neked. Miért is nem? Egyszerűen azért mert nekik az az érdekük az, hogy minél több analóg videó eszközt adjanak el. Mi meg az IP-vel bombázzuk önöket egy ideje. Erre a 3 napra is jut 3 előadás az IP kamera rendszerekről. Hallottak már ilyen véleményt?

2 „Egyre többször hallok az IP videó rendszerekről és azok intelligens funkcióiról. Ennek ellenére nem tudom miért lenne jobb nekem ha a magasabb árfekvésű IP rendszert választanám az analóggal szemben. Milyen szempontok alapján hozzak döntést? Valójában nem is ismerem igazán egyik rendszer lehetőségeit sem.” „Jó lenne ha valaki végre érthetően elmondaná, hogy mi ez az egész és, hogy mi hasznom származik abból ha az IP videó rendszer mellett döntök!” Vajon hányan vannak azok akik hasonló véleményen vannak, csak nem mondják ki hangosan? Én hallgatok erre a véleményre és a kérésre és a következő 20 percben átadom Önöknek azokat az alapvető információkat amiket szerintem érdemes tudni egy IP videó rendszerről. Jó napot kívánok hölgyeim és uraim! A nevem: A posztom: Kezdjük az alapokkal!

3 Mit takar a Videó Tartalom Analízis (VCA)?
A rendszer képes felismerni egy objektum mozgását a megfigyelt területen. Vegyünk egy példát: A Videó Tartalom Analízis (VCA) azt jelenti, hogy a rendszer képes felismerni amint egy objektum jobbról balra mozog a megfigyelt területen. Fontos tudni: A Videó Tartalom Analízis az egyes képek pixelről pixelre történő elemzését igényli. A pixel a digitális kép legkisebb elemi egysége. Minél nagyobb felbontású egy kép annál több pixelt tartalmaz. Ezért a képfeldolgozás nagy processzor teljesítményt igénylő feladat. Ez a videó tartalom analízis azonban nem azonos az úgynevezett esemény detektálással. Akkor hát mi az ESEMÉNY és mi számít ESEMÉNY DETEKTÁLÁSNAK? Let’s take an example. Video Content Analisys (abbreviated AS ‘VCA’) means THAT a system IS able to recognise an object which is moving from THE right to THE left in the monitored area. THE ANALYSIS OF THIS VIDEO CONTENT IS HOWEVER DIFFERENT FROM WHAT WE CALL „EVENT DETECTION”. Please note: This task requires a pixel-by-pixel analysis of each picture. This makes VCA a highly processor intensive task.

4 Akkor mi az Esemény Detektálás (ED)?
Esemény detektálásról akkor beszélünk amikor a megfigyelt területen mozgó objektum megszeg egy ELŐRE MEGHATÁROZOTT szabályt.. Az előző dián mutattam egy példát a VCA-ra. Felhasználva ugyanazt a példát egy esemény lehet például az amikor a mozgó objektum a mozgása során jobbról-balra irányban áthalad egy vonalon. Most, hogy meghatároztuk mi a Videó Tartalom Analízis, és az Esemény Detektálás rakjuk össze ezt a 2 dolgot. Az eredmény ... What is „EVENT” AND WHAT IS „event detection?” AN ACTIVITY IN THE MONITORED AREA IS AN ‘Event’ IF a moving object violateS a predefined rule. The recognItion of this IS „event detection.” IN the previous slide I gave you an example for VCA. TO USE THIS example AGAIN, an event WOULD BE IF the object violateD a tripwire during its movement right to left. Now LET’S PUT these two thingS, Video Content Analysis and Event Detection, together.

5 Intelligens Videó Felügyelet (IVS)
VCA + ED = IVS Egyedül az Intelligens Videó Felügyeleti rendszerek képesek a videó kép tartalom analizálására, a potenciális veszélyhelyzetek detektálására, és így a biztonsági személyzet figyelmeztetésére. Illetve, az ilyen rendszerek alkalmasak arra, hogy jelentősen lerövidítsék az események visszakeresésének időtartamát. Nézzük meg hogy milyen fejlődésen mentek keresztül intelligens videó felügyeleti rendszerek. These two together give us „Intelligent Video Surveilance” system abbreviated „IVS”. Only the systems THAT incorporate IVS are capable OF analYSING the video content, detectING the potential security hazard and alertING the security staff.

6 Az IVS Architektúra fejlődése
Nézetünk szerint az intelligens videó rendszerek fejlődésének 2 fázisa van és azokban mi 3 különböző architektúrát különböztetünk meg. Fontos megismerni ennek a 3 rendszernek a tulajdonságait mert az, hogy a videó tartalom feldolgozás és az események detektálása hol történik jelentős befolyással van egy rendszer struktúrájára, működésére és ezekből adódóan arra, hogy a felhasználók mennyit fizetnek ki az egyik vagy másik rendszerért akkor amikor megveszik és később az üzemeltetés során. AFTER CLARIFYING THE DEFINITIONS, LET ME GO ON TO THE EVOLUTION OF VIDEO SYSTEMS. IN OUR VIEW, the evolution of intelligent video systems have 2 phases and in those we distinguish 3 architectures. It is important to talk about the features of these systems because the place of detection has A substantial influence on system structure, work and cost-effectiveness.

7 Az Intelligens Videó Felügyeleti rendszerek fejlődése
Centralizált rendszer (10 éves technológia) Hibrid rendszer (5 éves technológia) Elosztott rendszer (napjaink technológiája) Hogyan fejlődtek az Intelligens Videó Felügyeleti rendszerek? A DVR-ek voltak az első olyan készülékek ahol az IVS megjelent. Itt most azokról a PC alapú rendszerekről beszélünk amelyekbe olyan videó kártyákat raknak be utólag amelyek képesek videó kamerák jeleit fogadni és feldolgozni vagy azokról a célhardverekről amelyek kifejezetten arra lettek kifejlesztve, hogy fogadják, tárolják, monitoron megmutassák és menedzseljék analóg kamerák jeleit digitálisan. Mivel az analóg kamerák nem alkalmasak a videó tartalom analízisre, de a PC-nek van elegendő sőt akár jelentős teljesítménye a képfeldolgozásra ezért ezekben a rendszerekben az IVS-t a rendszer központi egységébe a DVR-be építették be. Ezekben a rendszerekben a videó tartalom feldolgozás és a döntés arról, hogy van vagy nincs esemény a megfigyelt területen a központi egységben a DVR-ben történik. Az IP eszközök megjelenése (IP dekóderek és kamerák) lehetővé tette, hogy a VCA-t kihelyezzék magukba a kamerákba. Ily módon születtek meg a hibrid és az elosztott rendszerek. A Hibrid rendszerek esetében a VCA a kamerákban, míg az esemény detektálás továbbra is a központi egységben történik. Az elosztott rendszerek esetében a VCA és az ED egyaránt a rendszer perifériáiban magukban a kamerákban történik. Ez azt jelenti, hogy ezekben a rendszerekben a feladatra felprogramozott kamerák döntik el, hogy van-e esemény a megfigyelt területen. Most nézzük meg a 3 különböző rendszer legfontosabb tulajdonságait! What was the evolution of intelligent video surveilance systems. DVRs were the first equipment where the IVS appearEd. HERE WE ARE TALKING ABOUT typically PC’S with video capture cards or application specific hardware which has BEEN developed expresSly for monitoring, recording and managing analogue cameras’ images digitally. Since analogue cameras were unsuitable for VCA, but the PC has enough, even high performance for image processing so, the solution was given to build the IVS into the central hardware. THE APPEARANCE OF IP devices (IP boxes and cameras) ALLOWED PLACING the VCA into the cameras themselVES. ThIS way the Hybrid and Distributed systems were born. In the Hybrid system the VCA TAKES PLACE in the camera while the central equipment still makes THE decisionS. In the Distributed system both the VCA and the ED TAKE PLACE in the system periphery in the cameras themselVES. That means in these systems the cameras themselves make the decisions. Let’s take a look at THE most important features of these different systems.

8 Centralizált rendszer
A központi egységben nagy számítási kapacitás áll rendelkezésre Komplex Videó Tartalom Analízis algoritmusok realizálhatók Nagy rendszerek több szervergépet igényelnek Kezdjük a centralizált rendszerekkel. Tulajdonságok: Mivel az ilyen rendszerekben használt számítógépek nagy számítási kapacitással bírnak ebből adódóan azok képesek a fejlett videó analitika elvégzésére. Ezért az ilyen rendszerek kifinomult esemény felismerést biztosítanak. Ugyanakkor a szerver gépeknek van egy felső teljesítmény korlátja ami miatt csak meghatározott számú kamera jelét képesek fogadni és hatékonyan feldolgozni. Ez a kamera szám az esetek zömében 16 db. Következésképp a nagy számú kamerát tartalmazó rendszereknél több szervert kell használni. A központi egység lehet akár DVR, NVR, PC. A rendszer lehet analóg kamera rendszer de lehet 100%-ig IP alapú a 16 kamera per központi egység felállás ökölszabály. Előny: szerver gépek nagy számítási kapacitásából adódó kifinomult esemény felismerés 16-nál több kamera esetén több ilyen szervert is meg kell fizetni. Let’s start with Centralised SystemS. Features: Due to the fact that the computers used in these systems have high computing capacity they are capable of highly advanced video analytics. This TYPE OF systems ensurES soPHisticated event recognItion. Since servers have limited capacity there is A LIMITATION OF THE number OF CAMERAS WE CAN connect to one server. Consequently, in case WE WANT A LARGE number of cameras IN OUR SYSTEM WE WILL NEED TO HAVE A LARGE number of servers. THAT WAS CENTRALISED SYSTEMS. Let’s NOW MOVE ON TO HYBRID systems.

9 Hibrid rendszer A képtartalom analízis a kamerában történik
Az esemény detektálás a központi egységben történik Nagy rendszerek esetén kevesebb központi egység Tulajdonságok: A Hibrid rendszerek esetében a VCA magában a kamerában történik. Ennek eredményeként a kamera a videó jelek mellett további adatokat küld a szervernek amelyekben leírja, hogy mi történik a kamera képeken. Ebben a rendszerben az esemény felismerés a szerverben történik a kamera által szolgáltatott adatok alapján. Mivel a VCA-t ebben az architektúrában azt kirakták a rendszer perifériáiba magukba a kamerákba. Ez a megoldás leveszi a terhelés jelentős részét a számítógépről és így lehetővé teszi azt, hogy kevesebb szervergép szolgáljon ki nagyszámú kamerát. Előny: több kamera / szervergép Haszon: nagy rendszerek alacsonyabb költséggel építhetők ki. WITH THE ADVENT OF IP cameras THE Next step WAS the Hybrid systems. Features: In Hybrid systems the VCA TAKES PLACE in the camera ITSELF. As a result the camera sends so called meta data to the PC alongside video footage in which the camera describes what happens In the images. In this system event recognItion TAKES PLACE in the PC based on meta data served by camera. Because the VCA functioN is SO processor intensive, IT IS outsourced to the system periphery, into the cameras themselves. This takes the load off the PC, AND this way it is possible to handle even A LARGE number of cameras with FEWER servers in a system. WE’VE TALKED ABOUT HYBRID SYSTEMS, WHICH WERE AN IMPROVEMENT AFTER CENTRALIZED SYSTEMS. FINALLY, LET’S take a look at Distributed Systems.

10 Elosztott rendszer Minden folyamat a kamerában történik (On board)
Videó Tartalom Analízis (VCA) Esemény Detektálás (döntés) Nagy számú kamera kevesebb központi egység Hálózati sávszélesség kontroll Tulajdonságok: Az elosztott rendszerekben a VCA magukban a kamerákban történik, hasonlóan mint ahogy azt a Hibrid rendszerek esetében láttuk. Az Elosztott rendszerek annyival tudnak többet, hogy itt a kamera képes az esemény detektálásra is. Más szóval az elosztott rendszerekben a kamera képes detektálni azt, hogy van-e potenciális veszélyhelyzet a látókörében. Ez a megoldás teljes egészében leveszi a VCA és ED-ből adódó terhelést a szervergépről. Ez a rendszer típus egy új jelentős tulajdonsággal bír. A detektált események alapján a kamera képes automatikusan vezérelni a képtovábbítást a hálózaton. A kamera képes csökkenteni a másodpercenként a szerverre küldött képek számát, sőt képes arra, hogy teljesen leállítsa azt ha nincs potenciális veszélyhelyzet a látókörében. Előny: nagy kameraszám / kevesebb szerver, kisebb teljesítményű szerver elegendő, szabályozott hálózati sávszélesség felhasználás Haszon: költségek / a rendszer telepítésekor kifizetett költség, üzemeltetés költségei (karbantartás, villamos energia fogyasztás) Features: In DISTRIBUTED SystemS the VCA TAKES PLACE in the the camera ITSELF just like in the Hybrid systems. Additionally cameras are also able to handle ED. So, the camera is capable of DECIDING whether there is A potential security hazard in its field of view. THIS SOLUTION also TAKES the load off the central computer. Furthermore this system architecture provides a new significant feature. Based on detected events the camera can automatically manage image transfer. The camera can reduce the fps rate and even can stop sending images if there isn’t any potential security hazard in the monitored area.

11 Összevetés Mostanra áttekintettük mindhárom ma rendelkezésre álló rendszer főbb jellemzőit. Vessük össze azokat 3 olyan tipikus probléma szemszögéből amelyek ma a legtöbb videó felügyeleti rendszert érintik. Emberi erőforrás tényező. Egy operátor nagyon gyorsan elfárad attól, hogy monoton nézi a monitort és így rövid idő után nem veszi észre a potenciális veszélyhelyzeteket. Központi egységek száma egy rendszerben. Képátvitelhez szükséges hálózati sávszélesség igény. Nézzük meg, hogy a 3 rendszer közül melyik kínálja a legjobb megoldást. WE HAVE NOW SEEN ALL THREE TYPES OF VIDEO SYSTEMS CURRENTLY AVAILABLE. LET’S NOW COMPARE THEM IN RESPECT TO THREE TYPICAL PROBLEMS WE HAVE IN SURVEILLANCE. THESE THREE TYPICAL PROBLEMS ARE: THE Human factor: THE HUMAN FACTOR means the OPERATORS getTING tired by watching monitors, and so not able to recognise the potential security hazards. Large Server numbers Large Bandwidth demand Let’s see whICH OF THE THREE systemS offers THE BEST solution TO these THREE problems.

12 Összevetés Kihívás Centralizált Hibrid Elosztott
Hatékonyabb operátori munka Mindhárom rendszerben ott vannak azok a detektorok amelyek használata révén jelentékenyen növelhető az operátori munka hatékonysága. For THE challenge OF DECREASING server numbers only the Hybrid and Distributed system architectures offer A solution. In these systems VCA IS outsourced to the system periphery, into the cameras themselves. This takes the load off the PC, AND this way it is possible to handle even A LARGE number of cameras with FEWER servers in a system.

13 Összevetés Kihívás Centralizált Hibrid Elosztott
Hatékonyabb operátori munka Központi egység számának csökkenése For THE challenge OF DECREASING server numbers only the Hybrid and Distributed system architectures offer A solution. In these systems VCA IS outsourced to the system periphery, into the cameras themselves. This takes the load off the PC, AND this way it is possible to handle even A LARGE number of cameras with FEWER servers in a system.

14 Összevetés Kihívás Centralizált Hibrid Elosztott
Hatékonyabb operátori munka Központi egység számának csökkenése Hálózati sávszélesség felhasználás optimalizálás And finally FOR DECREASING bandwidth demand only the Distributed system offerS A REAL solution. Based on detected events the camera can automatically manage image transfer. The camera can reduce the fps rate and even can stop sending images if there isn’t any potential security hazard in the monitored area.

15 Mr. Mega Pixel színre lép OKÉ És mi hasznom belőle?
Az analóg kamerák világában 2 szabvány meghatározta a kamerák felbontását. Nincs lehetőség a felbontás további növelésére. Az áttörést a digitális technológia adja. Itt a képfelbontás növelésének csak az alkatrész technológia szab határt. Önök közül kinek van digitális fényképezőgépe vagy videó kamerája? Hány megapixeles? 2, 3, 4, 8, 10? Mit takar a megapixel? A pixel egy digitális kép elemi egysége. Minél több ilyen elemi egységből, pixelből áll egy kép, annál részletgazdagabb annál simább annál szebb a szemnek. Na de mi a jelentősége ennek a videó megfigyelő rendszerek esetében? Miért jobb a nagyobb felbontás? Mi a hasznom belőle? A digitális nagyítás adja a nagy felbontás használatának jelentőségét. Minél nagyobb a kamera felbontása annál szélesebb határok között tudok abba belenagyítani szoftveresen úgy, hogy még nem esik szét a kép, úgy, hogy le tudok olvasni egy rendszámot, úgy, hogy azonosítható lesz a képen látható személy. Nézzünk erre egy példát.

16 A képfelbontás jelentősége
Látható különbség a felbontásban? Mega pixel kamera Analóg kamera

17 A képfelbontás jelentősége
És most? Mega pixel kamera Analóg kamera Ezen a ponton azonban szeretném megóvni önöket a nagy csalódástól. El kell ismerni, hogy a digitális nagyítás lehetősége egy nagyon jó szolgáltatása az IP kameráknak. A digitális zoom azonban nem helyettesítheti a kamerára felszerelt jó minőségű, állítható fókusztávolságú objektívet. Önök közül akiknek van digitális fényképezőgépe vagy videó kamerája hányan kezdték azzal a használatát, hogy kikapcsolták a digitális zoom funkciót? A digitális nagyítás egy jó kiegészítője a jól megválasztott optikának az azzal mechanikus beállítás révén elérhető nagyításnak. Jó ideig fogjuk még használni a mechanikusan állítható nagyítás funkciót a kamerákban pl az ún speed dome-okban. Ennek ellenére dúl a megapixel számháború. Egyre másra jelennek meg az egyre nagyobb felbontású kamerák a különféle gyártók termékpalettáján és többen közülük azt hangoztatják, hogy ezáltal akár egy kamerával megoldható az a feladat amire azelőtt 3-4 kamerát használtak fel. Akkor most hogyan válasszak kamerát? Alapvetően 2 tényezőt kell figyelembe venni: Rendszert akar építeni vagyis több helyszínről is akar információt kapni egyidejűleg, vagy egy átlátható terület különböző pontjait akarja alkalmanként megnézni? Egy 16 megapixeles kamera esetében nagyon jól használható a digitális nagyítás, csakhogy annak képeit át kell tolni a hálózaton és ahhoz nagy hálózati sávszélességre van szükség.ha több ilyen kamera is van a rendszerben a hálózaton akkor kérdés, hogy mard-e elegendő sávszélesség másra? Egy alkalmazási példa az egyik egyetemről. A másik tényező a 16 mega pixels képek tárolásához szükséges tárkapacitás mint szűk keresztmetszet. Kamera ára plusz a hozzávaló objektív ára. Ha az IP kamerák nagy felbontásáról beszélünk, akkor feltétlenül szót kell ejteni egy olyan tényezőről amiről legtöbbször a használat során derül ki, hogy nem üti meg az elvárásokat.

18 Az operátor elindította a videó felvételek visszajátszását
Az operátor elindította a videó felvételek visszajátszását. A cég Biztonsági Menedzsere ránézett a monitorra és abban a pillanatban tudta, hogy nehéz lesz megmagyarázni a cégvezetésnek, hogy feleslegesen fizettek ki oly sok pénzt a 2 megapixeles felbontású kamerákra. Mit gondolnak mit látott a Biztonsági Menedzser a monitoron? Felbontási különbség a kamera élőképe és a visszajátszott kép között. Na jó, de miből adódik a különbség?

19 Felbontási különbség a kamera élőképe és a visszajátszott kép között.
MPEG-4 tömörítéssel a felbontás a hatod részére csökkent.

20 Mi a hasznom belőle? IP kamera rendszer - Számítógép hálózat
Kevesebb kiadás: hálózat + hálózat építés költsége - Skálázható Tervezhető rendszer bővítés Tervezhető beruházási kiadások Mit gondoltok mi a jobb a felhasználónak az, hogy számtalanszor visszanézheti azt, hogy milyen módon érte őt kár vagy az ha a biztonsági személyzet be tud avatkozni és megelőzni vagy csökkenteni az károkozó cselekményt? Az Intelligens Video Felügyelet (IVS) révén a rendszer képessé válik azonnal felismerni a potenciális veszélyforrásokat és így lehetővé teszi a személyzetnek az azonnali beavatkozást. Lehet ezzel pénzt megtakarítani? Az IVS lehetővé teszi, hogy a rendszer észlelje ha szabotálják. Lehet ezzel pénzt megtakarítani? Hallottatok már olyan esetről amikor egy felhasználót azért ért jelentős kár mert a biztonsági személyzet fásultság miatt nem vett észre egy potenciális veszélyhelyzetet? Ti mindnyájan szereltetek már videó rendszert. Belépve egy videó rendszer vezérlő helyiségébe tapasztalatotok szerint, mit csinál a biztonsági személyzet a monitorok előtt? Az emberrel ellentétben a videó rendszer nem fárad el és az alkalmazott intellinges funkciók révén képes minden eseményt pontosan felismerni 24 órás üzemmódban. Lehet ezzel pénzt megtakarítani?

21 Detektorok  hatékonyabb rendszer
Mi a hasznom belőle? Detektorok  hatékonyabb rendszer - Szabotázs védelem, felderített események Azonnali beavatkozás  kár megelőzés - Események gyorsan visszakereshetők Az idő pénz.

22 Detektorok  extra bevétel
Mi a hasznom belőle? Detektorok  extra bevétel - Hasznot hozó alkalmazás, statisztikák Bevételi lehetőség Munkaerő optimalizálás Reklámfelületek bérleti díja. Bevásárlóközpont üzlethelyiségek bérleti díja. Marketing célú felhasználás. Személyzet munkájának optimalizálása: hány pénztár legyen nyitva, hány csomag vizsgáló

23 Kamerába épített detektorok
Mi a hasznom belőle? Kamerába épített detektorok - Sok kamera / kevesebb PC - Kisebb sávszélességű hálózat - Kisebb tároló kapacitás Alacsonyabb kiépítési, karbantartási és fenntartási költségek

24 Intellio Elosztott Intelligenciájú IP Videó rendszer
Megbízható háttér támogatottság Magyar termék, értjük egymás nyelvét. Egyedi igények kiszolgálása. Műszaki háttér a telepítők mögött. Fejlesztés a felhasználási visszacsatolások figyelembe vételével. Fejlesztés és gyártás Magyarországon

25 info@intellio.eu www.intellio.eu
Köszönöm a figyelmet Ezzel az előadással az volt a célom, hogy információt adjak önöknek az IP kamera rendszerekről. Használják ezeket az információkat a maguk és cégük épülésére az alkalmazni kívánt videó rendszer kiválasztásakor.


Letölteni ppt "IP vagy Analóg Videó Megfigyelő rendszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések