Nemzetközi jogviták békés rendezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 nov. 4-én fogadták el  szeptemberében lépett hatályba  Cél: alapvető emberi jogok fenntartása+realizálása  Kötelezettségek kikényszeríthetőségéért.
Advertisements

Schenk B november 7. BCE Az emberi jogok regionális védelme november 7.
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Nemzetközi kapcsolatok története I. ( )
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
2005. szeptember 28.. Történeti háttér Kiemelkedően magas menekültáradat Igény a menekülők szabályozott érkezése iránt.
Egészségügy Betegjogok.
2011. március Emberi jogok regionális védelme az amerikai kontinensen II. Emberi és polgári jogok nemzetközi rendszere.
1 Dr. Molnár Anna Balassa utcai délutánok PSZICHIÁTRIAI OSZTÁLYOS STANDARDOK AZ EURÓPA TANÁCS ELVEI ALAPJÁN.
EU alapismeretek E-Learning.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Az Európai Unió intézményrendszere
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Jogalkalmazás ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 6. előadás vázlata.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Jogszabályi háttér Alaptörvény Alaptörvény átmeneti rendelkezései
Deli Zsófia, Pálfi Ágnes
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
Politológia 6.előadás Politikai intézmények I. A törvényhozás működése.
Politikai rendszerek típusai I. Demokráciák és diktatúrák
A multilaterális diplomácia sajátosságai
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(4) december 12.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
Az EU kül- és biztonságpolitikája
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Szövetség. A NATO fontosabb szervei és működésének jellemzői Készítette: Faludi Miklós.
A béketámogató műveletek alapjai
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
A munkavállalói FB tagság
A JOG TERMÉSZETÉRŐL ÉS HASZNÁRÓL IV. rész Bíráskodás SZÍNHÁZ- ÉS FILMMŰVÉSZETI EGYETEM, DLA KÉPZÉS, 2014 Nagy Boldizsár kurzusa Bíró Csaba és Dudás Dóra.
Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
Közvetítés a klasszikus polgári jogi területeken 1.
Diplomáciai protokoll
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
A Mediáció.
BIZTONSÁGPOLITIKAI KURZUS 2003/2004 II. FÉLÉV VÁLSÁGKEZELÉS TÓTH LÁSZLÓ MSC HADMÉRNÖK EZREDES SZEGED BIZTONSÁGPOLITIKAI KÖZPONT ELNÖKE.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Gazdasági Mediáció Konferencia április 28. vitából egyezség Varga Tamás, gazdasági mediátor Gazdasági Mediáció Konferencia Április 28. Varga.
Felelősen, egészségesen, biztonságosan
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 1. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. A katonai műveleteket az alábbiak szerint osztjuk fel: a, -Háborús szint alatti.
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság Lukács Józsefné dr. titkárságvezető.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
A választottbíráskodás a legfontosabb alternatív vitarendezési lehetőség Lukács Józsefné dr. A Magyar Kereskedelmi és.
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió intézményrendszere.
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Az Európai Unió gazdasági joga III. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitel
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
Az EU intézményrendszere
I. Konfliktus értelmezése
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
Nemzetközi magánjog II.
Közbeszerzési szabályok változása és
1/15/2019 Az uniós bel- és igazságügyi informatikai rendszerekkel és az interoperabilitással kapcsolatos jogharmonizációs kérdések október 10. Belügyminisztérium.
AZ EURÓPAI UNIÓ JOGA NKE.
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Nemzetközi jogviták békés rendezése

Kiindulási pont Az egyes államok között a nemzetközi kapcsolatok során rendszeresen keletkeznek konfliktusok, pl. gazdasági, politikai és biztonsági okokból. Államok között viták fegyveres rendezése ma már tilos (ENSZ Alapo. 2§(4).

Diplomáciai megoldások: döntés feletti kontrol teljes mértékben az államoknál van + jogon túli, komplex tényezőket is figyelembe vehetnek, (pl. gazdasági kapcsolatok, külpolitikai viszonyok stb.)

ENSZ Alapokmány 2§ (3): nemzetközi viszályok békés eszközökkel való rendezése úgy, hogy a nemzetközi béke és biztonság, valamint az igazságosság ne kerüljön veszélybe. 2625. közgyűlési határozat: "Az államoknak ennek megfelelően törekedniük kell vitáik gyors és igazságos rendezésére tárgyalás, vizsgálat, közvetítés, egyeztetés, választott bírósági eljárás, bírósági eljárás, regionális szervek vagy megállapodások igénybevétele vagy általuk választott egyéb békés eszközök útján."

Vita fogalma 1924. Állandó Nemzetközi Bíróság - Mavrommatis ügy: "jog vagy ténykérdésben lévő véleménykülönbség, jogi álláspontok vagy érdekek ütközése két fél között"

1. Vitában érdekelt államok közvetlen tárgyalása A vitarendezés legtermészetesebb módja, nincs szabályokhoz kötve. Lebonyolítás: diplomáciai csatornákon, külön megbízottak útján (pl. utazó nagykövet), vagy akár nemzetközi konferenciákon. Nem kötelező eredményt elérni, de jóhiszeműen törekedni kell arra, hogy érdemleges megbeszélést folytassanak. Tárgyalás helyszíne: szimbolikus lehet, pl. amerikaiak sosem tárgyaltak a szovjetekkel a balti köztársaságok területén.

2. Jószolgálat 3. állam, vagy tekintélyes személy/intézmény tevékenysége, amellyel a vitában álló államok közvetlen tárgyalását igyekszik elősegíteni, ill. végrehajtja azokat a lépéseket, amelyekre valamelyik vitában álló fél felkérte. Nem vesz részt a tárgyalásokon, csak a logisztikai hátteret biztosítja. A jószolgálati funkció gyakorlását bárki felajánlhatja, de az összes vitában részt vevő fél beleegyezése kell hozzá.

Közvetítés 3. állam, vagy tekintélyes személy/intézmény tanácsokkal és javaslatokkal látja el az államokat a vita rendezésére. Részt vesz a tárgyaláson, sőt, irányítja azt, de nem nyújt megoldási javaslatot, azt a feleknek maguknak kell elérniük. A közvetítő személyében mindegyik államnak egyet kell értenie.

Pl. USA Camp Davidben (Izrael-Egyiptom béketárgyalás) Jószolgálat tevő, ill. közvetítő általában állam, de lehet tekintélyes személy is, pl. pápa (Argentína-Chile: Beagle-csatorna ügy), angol királynő nemzetközösségi ügyekben.

3. Nemzetközi tényfeltáró és vizsgálóbizottságok Az államok között nem pusztán egy esemény megítélése kapcsán áll fenn vita, hanem abban is, hogy valójában mi történt. Eredetileg általában a vitában álló felek által létrehozott vegyes bizottságok, ma már gyakran az ENSZ Biztonsági Tanácsa is küld, ill. létezik Nemzetközi Tényfeltáró Bizottság humanitárius jogsértések feltárására (1977. I. Kiegészítő JK). Akkor alkalmazzák, amikor az államok közötti vita oka valamilyen szituáció eltérő megítélése, de a vitában álló feleket a vizsgálóbizottság megállapításai nem kötelezik semmire.

Pl. 1904. Dogger Banki incidens: orosz hadihajó tévedésből angol halászhajókra lő, Oroszország a bizottság jelentését követően kártérítést fizet. 1961. Red Crusader ügy: Dánia és Egyesült Királyság 2003. Dzsenini menekülttábor 2008. EU: grúz-orosz konfliktus

4. Egyeztető/békéltető bizottságok Bizottság nem pusztán a tények megállapításával foglalkozik, hanem javaslatokkal mozdítja elő a vita rendezéseit, de javaslatai nem kötelezik a vita szereplőit. Tagok általában olyan személyek, akik a vita megoldásához megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. ENSZ 37§: BT szerepe 1982. ENSZ Tengerjogi Egyezmény

5. Viták rendezése nemzetközi szervezetek útján ENSZ BT, Közgyűlés, Főtitkár Regionális szervezetek: pl. Európa Tanács, EBESZ, Amerikai Államok Szervezete, Arab Liga, Afrikai Egységszervezet

6. Választottbíráskodás Ókori eredetű, a felek határozzák meg a jogi eljárás kereteit, ők jelölik ki a választottbírókat és határozzák meg az alkalmazandó jogot. Bírák száma páratlan: ált. 1, 3 vagy 5, leggyakrabban 3 vagy 5, ahol a felek által delegált tagok választják meg az elnököt. A meghozott ítélet köti a feleket, kivéve, ha hatáskörtúllépés, lényeges tévedés vagy pl. megvesztegetés történt.

Előzmények 1794. Jay Treaty: USA és Nagy-Britannia között, vegyes bizottságok 1872. Alabama Claims ($15.500.000)

Állandó Választottbíróság 1900 és 1932 között 20 ügyről dönt, azóta egyről sem, bár hivatalosan még mindig létezik. Székhelye a hágai Békepalota Jelentősége: infrastrukturális hátteret ad egyes választottbíróságok számára, illetve a választottbírósági listáról választják meg a Nemzetközi Bíróság bíráit is. (Minden állam 6 évre négy személyt jelöl, ezek az ún. nemzeti csoportok.) 2009. Abyei választottbíráskodás

Irán és USA közötti követelések bírósága (Iran-US Claims Tribunal) 1981-ben állítják fel 9 bíró (3 US, 3 Irán, 3 közösen választott) Egyéni ügyek: 3 bíró Kormányközi: 9 bíró több mint 2.5 milliárd dollárnyi kártérítés