Közösségi vívmányok. Az Európai Unió jogrendszere

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A HELYI ÉS A TELEPÜLÉSI ADÓRENDELETEK SZABÁLYOZÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEI.
Advertisements

ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
Közművelődési szakmai továbbképzések, helyük a felnőttképzés rendszerében; az akkreditáció folyamata A közösségi művelődés felnőttképzési feladata Nemzeti.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Ruska Mónika – Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat - Fiatalok Lendületben Programiroda.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében.
Bevándorlók társadalmi beilleszkedése európai politika – közép európai valóság Kováts András Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület.
Az új közbeszerzési törvény megalkotásának körülményei, várható jövőbeli változások május 26. Dr. Kovács László Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási.
A képzett szakemberekért SZMBK KERETRENDSZER 2.1. előadás.
Aktualitások és változások a pedagógiai szakszolgálati feladatellátásban 2016 őszén 1.
A FELNŐTTKÉPZÉSI A FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEK HATÉKONYSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Felnőttképzők Szövetsége Borsi Árpád Budapest, december 10.
Az Európai Unió Belső Piaca Egységes belső piac Vámeljárások, vámszabályozás EU és a Magyar piacvédelem.
Az Európai Unió gazdasági joga II. Dr. Nagy Csongor István egyetemi docens.
NKE. Az Európai Unió elsődleges joga Az alapító szerződések, illetve azok módosításai (a hozzájuk fűzött Jegyzőkönyvek, Nyilatkozatok) Csatlakozási Szerződések.
1 Az önértékelés mint projekt 6. előadás 1 2 Az előadás tartalmi elemei  A projekt fogalma  A projektek elemei  A projekt szervezete  Projektfázisok.
Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság Várható változások a hadiipari tevékenységi engedélyezés területén.
Közigazgatási szervezetrendszer II. Az államigazgatás szervei – központi és dekoncentrált szervek.
Az Európai Unió fogyatékosügyi stratégiája Szombathely, június 22.
Gazdasági jog IV. Előadás Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Palotás József elnök Felnőttképzési Szakértők Országos Egyesülete
Az Európai Unió szociálpolitikája
Integrációs elméleti alapok, az integrációk típusai
Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság
A szerkezetátalakítási programban bekövetkezett változások
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Határozatok elismerése és végrehajtása az Európai Unióban
Fenntartható utak Jogi Bizottság
A rehabilitációt segítő támogatások, jogszabályi változások
Dr. Kovács László Főtitkár
Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD)
A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG BESZÁMOLÓJA A VSZT
A víziközmű-szolgáltatásról szóló évi CCIX
JOGTANI ALAPISMERETEK
A gazdaság- és foglalkoztatáspolitika összehangolása
Foglalkoztatási Paktumok az EU-ban
A közigazgatással foglalkozó tudományok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Az Európai Unió közlekedési politikája és a transzeurópai hálózatok
A kollektív szerződés Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd
MAGYAR ADÓÜGYEK AZ EURÓPAI UNIÓ BÍRÓSÁGA ELŐTT
Elektronikus irat (elektronikus dokumentum) és elektronikus aláírás
SZÁMVITEL.
Szervezetfejlesztés II. előadás
1993-as közoktatási törvény
Bevezetés a jog- és államtudományokba
Munkavégzésre irányuló jogviszonyok
A szociális gazdaság jogi háttere Szlovákiában
Semmisség Nappali tagozat Győr 2016.
Közigazgatási jog, közigazgatási szervezetrendszer I.
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 1
Intézmény-akkreditáció szakképző intézmények kérelme esetén
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
Nemzetközi magánjog II.
Jegyzői Értekezlet A településkép védelméről szóló évi LXXIV. Törvény végrehajtásának aktuális Önkormányzati feladatai Lukáts István.
Nemzetközi magánjog II.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM
Új pályainformációs eszközök - filmek
Az Európai Unió földrajzi vonatkozásai
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése A Döntőbizottság tapasztalatai.
37. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A Közbeszerzési Döntőbizottság tapasztalatai Dr
36. AZ EURÓPAI UNIÓ.
A turizmus tendenciáinak vizsgálata Magyarországon
Családi vállalkozások
SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL I. HELYZETFELMÉRŐ SZINT FOLYAMATA 7
A részekre bontás tilalma és annak gyakorlati alkalmazása
KOHÉZIÓS POLITIKA A POLGÁROK SZOLGÁLATÁBAN
REGIONÁLIS KÉPZÉS REGIONÁLIS KÉPZÉS.
Előadás másolata:

Közösségi vívmányok. Az Európai Unió jogrendszere Készítette: Domonkos Endre EU-közösségi politikák

I. A közösségi jog sajátosságai I. Ami az EK-t, jelenleg az Uniót a hagyományos nemzetközi szervezetektől megkülönbözteti, az egyedülálló intézményi struktúrája és jogrendszere. A Közösség a kormányoktól elkülönült, önállóan működő közösségi intézményrendszerrel bír. Közösségi jog: szabályai olyan jogrendet alkotnak, amely különbözik mind a nemzetközi jogtól, mind a tagállamok belső jogrendjétől (saját források + intézmények és eljárások a jogalkotás, a jogértelmezés és a végrehajtás területén). A közösségi jog – szűkebb értelemben - olyan szabályokat jelenít meg, amelyek jogilag kötelezőek.

I. A közösségi jog sajátosságai II. „Acquis communautaire” („közösségi vívmányok”): magába foglal minden elvet, egyezményt, szabályt, nyilatkozatot, véleményt, célkitűzést és gyakorlatot, amely az EU-ra vonatkozik, függetlenül attól, hogy jogilag kötelező, vagy sem. „Közösségi vívmányoknak” tekinti az EU az alapító szerződéseket, az arra épülő valamennyi további jogforrást és a működési rendszer teljes mechanizmusát. A közösségi jog részben az integráció tárgya, részben eszköze. Integráció joganyagának elemzése: összetett kérdés.

II. A Közösség nemzetközi jogalanyisága EK: sajátos integrációs szervezet. Az alapító szerződések az EK-t, jogi személyiséggel ruházták fel. Jogképességgel nem a Közösség intézményei, hanem maga a Közösség rendelkezik. A Közösség szupranacionális jellegű intézményei és joganyaga a közösségi jog alapvetően első pilléréhez tartozó területeket szolgálja. Az Európai Unió, mint nemzetközi jogalany rendelkezhet a nemzetközi jog valamennyi eszközével.

III. A közösségi jog, mint a nemzetközi jog sajátos területe Európa-jog: nemzetközi jog sajátos jogterülete. Közösségi jog – tartalmi szempontból – az EU tagállamainak közös belső joga és nem államok közötti jog. Összehasonlítás alapja: a szabályozás tárgya, a jogalanyok köre, a jogalkotók, a jogforrások és normák hatályba léptetése. Nemzetközi jog alanyai által alkotott jogforrások típusai: nemzetközi szerződések vagy nemzetközi szokásjog. Különbség az elsődleges (alapító szerződések) és másodlagos jogforrások (közösségi intézmények hozzák) között. Közösségi jog és tagállamok jogrendszerének összekapcsolása.

IV. A közösségi jog hatálya A közösségi jog érvényesülése szempontjából fontos a jog, időbeli, területi és személyi hatályának értelmezése is. Közösségi jog időbeli hatálya: Közösségi jog területi hatálya: Személyi hatály: A közösségi joganyag a vállalatok: a jogi személyek tevékenységét is szabályozza. Az egységes belső piacot szabályozó anyagi jogi szabályok, például „a letelepedés joga” a vállalatok alapítására és működésére is kiterjed.

V. Elsődleges jogforrások A Közösség egyedi, strukturált jogrendszert hozott létre. Elsődleges jogforrások: nemzetközi közjogi szerződések. A szerződések teremtik meg a további jogalkotás jogalapját, jelölik ki a jogalkotás célját, rendelkeznek a jogalkotási eljárás rendjéről. Az elsődleges jogforrások közé sorolható az alapító szerződések és módosításai, az ehhez kapcsolódó szerződések, nyilatkozatok, jegyzőkönyvek, mellékletek, valamint a csatlakozási szerződések is.

VI. Másodlagos (származtatott) jogforrások A Közösség intézményeinek jogalkotó hatalma van (másodlagos jogforrások A másodlagos joganyag jellemzői: tartalmaz ún. „standard” és „nem standard” szabályokat, a „standard” szabályokon belül kötelező és nem kötelező jogi eszközöket különböztethetünk meg. A „nem standard” szabályok a „soft law” keretébe tartoznak. Az alapító szerződés nem állította fel a jogszabályok hierarchiáját. A jogalkotás jellege és a jogi eszközök köre eltérő a második és a harmadik pillérben. Túlzottan magas a jogi eszközök száma.

VII. Kötelező jogforrások I. A standard jogforrások közül kötelező: a rendelet, az irányelv és a határozat. Nem kötelező: az ajánlás és a vélemény. Rendelet: általános hatállyal bír, teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. Általános hatály: Minden részletében kötelező: Közvetlenül alkalmazandók: Rendeletet alkothat a Tanács, a Tanács a Parlamenttel közösen, a Bizottság és az Európai Központi Bank.

VII. Kötelező jogforrások II. Irányelv: Irányelv átvételénél három követelményt kell figyelembe venni: 1.) A megalkotott jogszabálynak hűen kell tükröznie az irányelv tartalmát; 2.) A nemzeti hatóságoknak be kell tartaniuk az irányelvben a végrehajtásra meghatározott időtartamokat; 3.) Átvétel lehető legmegfelelőbb formáját és módszereit kell választaniuk. Az irányelv nem a jogegységesítés, hanem a jogharmonizáció eszköze. Határozat: Határozatot hozhat a Tanács, a Bizottság és az Európai Központi Bank. Elfogadó intézmény elnöke írja alá.

VIII. Nem kötelező jogforrások Az ajánlások és vélemények nem jogi normák. DE: tartalmát a nemzeti bíróságoknak figyelembe kell venni a perek lefolytatásakor, ha a közösségi joggal kapcsolatos ügyben járnak el. A jogforrások hierarchiája a Lisszaboni Szerződés alapján: jogalkotási jogi aktusok, nem jogalkotási jogi aktusok. A jogalkotási jogi aktusok körébe tartoznak: rendeletek, irányelvek, határozatok. Nem jogalkotási aktusok: két típus: „felhatalmazáson alapuló” jogi aktusok és „végrehajtási” jogi aktusok.

IX. Általános jogelvek I. Közösségi jog jellegéből származtatott általános elvek. Európai Bíróság: felelős az általános alapelvek közösségi jogba való bevezetéséért. A jogi alapelvek csoportosítása: a közösségi jog jellegéből származtatott általános alapelvek, több állam jogrendjére jellemző általános alapelvek, alapvető emberi jogok, eljárási jogok. Egyenlőség, a képviseleti demokrácia, a részvételi demokrácia, a szolidaritás, a szubszidiaritás és az arányosság elve.

IX. Általános jogelvek II. Képviseleti demokrácia elve: Részvételi demokrácia: Polgári kezdeményezés: legalább egy millió, több tagállamból származó állampolgár kezdeményezheti. Szolidaritás elve: Szubszidiaritás elve: Arányosság elve:

IX. Általános jogelvek III. Több állam jogrendjére jellemző általános alapelvek például: a jogbiztonság, illetve jóhiszeműség elve. Jogbiztonság elve: Jóhiszeműség: Az emberi jogok közé sorolható például a tulajdonhoz való jog, a magánélethez való jog, a vállalkozás joga, a megfelelő jogi eljáráshoz való jog. Az EGK szerződés az alapvető emberi jogokat nem tartalmazta. A Lisszaboni Szerződéshez kapcsolt Alapvető Jogok Chartája.

X. Harmadik országokkal kötött szerződések Közösségi jogforrások közé sorolhatjuk a Közösség harmadik (integráción kívüli) országokkal kötött szerződéseit, illetve azokat a szerződéseket, amelyeknek a Közösség is részese. Jogalapja: a Közösség jogi személyisége és nemzetközi szerződéskötési képessége. Vegyes megállapodások megkötésére akkor kerül sor, amikor a nemzetközi megállapodás tartalma teljesen kívül esik a közösség hatáskörén, vagy azért mert a Közösség azt még nem gyakorolta, vagy azért mert a tárgykör nem tartozik a szerződés célkitűzései közé. DE tagállami megfontolás is meghúzódhat mögötte. A nemzetközi megállapodások rendelkezései a hatálybalépés időpontjától kezdve a közösségi jog integráns részét képezik.

XI. Az Európai Bíróság esetjoga, jogértelmezési gyakorlata A közösségi jog a kontinentális és a bírói jogfejlesztés keveréke. A kontinentális jogrendszer a jogalkotói jog (törvényhozó) kizárólagosságán alapul. Az EK jogrendszerének fejlődésében fontos szerepet töltenek be az Európai Bíróság ítéletei, a Bíróság közösségi joggal kapcsolatos állásfoglalásai, véleménye, illetve az általa alkalmazott jogi alapelvek. Közösségi jog tagállamok jogrendszerével szembeni elsőbbsége, a normák közvetlen hatálya, a kölcsönös elismerés elve, illetve az egyenértékűség elve.

XII. A közösségi jog és a nemzeti jogrendszerek kapcsolata I. A közösségi jog érvényesülésének, végrehajtásának feltétele, hogy a közösségi joganyag beépüljön a tagállamok nemzeti jogrendszerébe, a tagállamok, a jogalkotás és jogalkalmazás során figyelembe vegyék a közösségi elveket, normákat. A Közösség és a nemzeti jogrendszerek kapcsolatát három elv teremti meg: 1. a közösségi jognak a tagállamok jogrendszeriben érvényesülő közvetlen hatálya, 2. közvetlen alkalmazhatósága, 3. valamint a közösségi jognak a tagállamok jogrendszerével szembeni elsőbbsége. Közvetlen hatály elve.

XII. A közösségi jog és a nemzeti jogrendszerek kapcsolata II. A közösségi jogszabályok jelentős része tehát közvetlenül hatályba lép a tagállamokban. Közvetlen hatály két dimenziója: („vertikális közvetlen hatály”), („horizontális közvetlen hatály). Elsőbbség elve: Előfoglalás elve:

XIII. A jogharmonizáció tartalma, típusai I. A közösségi jog és a nemzeti joganyag összehangolása a csatlakozás feltétele. A jogharmonizáció nemcsak az EU extenzív, hanem az intenzív fejlődési szakaszaiban is szükséges. A jogharmonizáció nem jelent jogegyesítést, azaz nem egyforma jog létrehozására irányul. A jogharmonizációt az alapító szerződés intézményesítette. A jogharmonizációs tevékenység célhoz, funkcióhoz kötött. Az elmúlt időszakban a jogharmonizáció intenzívebbé és dinamikusabbá vált.

XIII. A jogharmonizáció tartalma, típusai II. A jogharmonizáció fő eszköze kezdettől fogva az irányelv. Jogharmonizációs technikák és módszerek típusai: Totális jogharmonizáció: Opcionális jogharmonizáció: A tagállamok esetenként deregulációval is eleget tehetnek jogharmonizációs kötelezettségeiknek. Cassis de Dijon” ügy: jogharmonizáció összekapcsolása a nemzeti előírások kölcsönös elismerésével és a szabványosítással.

XIII. A jogharmonizáció tartalma, típusai III. A Bíróság megfogalmazta a kölcsönös elismerés és az egyenértékűség elvét. A kölcsönös elismerés elve a gyakorlatban új „jogharmonizációs technikává” vált az EK jogában. Az egyenértékűség elve: A jogharmonizáció egyik problémája, hogy a tagállamok sokszor késlekednek az irányelvek átvételével. A Maastrichti Szerződés óta a jogharmonizációs kötelezettségek kikényszerítése a közösségi jog közvetlen hatálya mellett, az irányelvek közvetlen alkalmazhatóságára (azaz a közösségi jog közvetett hatályára) vonatkozó hivatkozással történik.

XIII. A jogharmonizáció tartalma, típusai IV. Ez utóbbi fogalmának, tartalmának tisztázásában, a jogharmonizációs kötelezettségszegések miatt állami kártérítési felelősség kialakításában is komoly szerep jutott az Európai Bíróságnak. „Frankovich ügy”: Az Európai Bíróság álláspontja széles körben ragadja meg a tagállamok kötelezettségsértéseit. A tagállami kötelezettség megszegése nemcsak a Közösség irányában alapozza meg a tagállam felelősségét, hanem a magánszemélyek irányában is.

XIV. A hatáskörök meghatározása a Lisszaboni Szerződés alapján I. A Maastrichti Szerződés óta az EK új jogharmonizációs filozófiája a szubszidaritás. A Szerződés öt kategóriába sorolja az Unió hatásköreinek területeit: kizárólagos hatáskörök: a tagállamokkal megosztott hatáskörök: gazdaság- és foglalkoztatáspolitikák összehangolása, közös kül- és biztonságpolitika, a támogató, összehangoló és kiegészítő intézkedések területei:

XIV. A hatáskörök meghatározása a Lisszaboni Szerződés alapján II. Azokon a területeken, ahol a Szerződések kizárólagos hatáskört ruháznak az Unióra, kizárólag az Unió alkothat és fogadhat el kötelező jogi aktust. Ha egy meghatározott területen a Szerződések a tagállamokkal megosztott hatáskört ruháznak át az Unióra: mind az Unió, mind a tagállamok elfogadhatnak kötelező jogszabályokat. Az Unión belül a tagállamok összehangolják gazdaságpolitikájukat. Ahol az Unió hatáskörrel rendelkezik a tagállamok intézkedéseit támogató, összehangoló vagy kiegészítő intézkedések végrehajtására, ott a döntés a tagállamok kezében marad.

Köszönöm a figyelmet!